• No results found

Vad förmedlar rubriker och ingresser?

In document Järnrör, fylla och avgångar (Page 44-46)

7. Analys och resultat

7.1 Resultatredovisning

7.1.5 Vad förmedlar rubriker och ingresser?

Järnrörsskandalen Aftonbladet:

I artikel 1 förmedlar rubriken att personer högt uppsatta i Sverigedemokraterna har beväpnat sig med järnrör. Ingressen berättar att det är en rasistskandal som tagit plats och att det skett under en blöt krogkväll. Ingressen avslöjar även att händelsen lett till att Almqvist fått avgå, och att gänget på de tre männen beväpnade sig med järnrör. Artikel 2 förmedlar rubriken att det är en film som visar hur högt uppsatta personer i Sverigedemokraterna har gjort rasistiska påhopp. Ingressen förmedlar hur Ekeroth, Westling och Almqvist knuffat en berusad man och yttrat sig rasistiskt. Ingressen fortsätter med att berätta hur männen tidigare förnekat

anklagelserna, som nu bevisas sanna av filmen.

SD-topparna Kent Ekeroth, Christian Westling och Erik Almqvist knuffar en berusad man och säger "babbe", "fitta" och "blatte-lover", avslöjar Expressen. Riksdagsmännen har förnekat händelsen – men nu visar en film förloppet.

Artikel 2, Aftonbladet

Dagens Nyheter:

Rubriken i artikel 3 förmedlar att Sverigedemokraterna inte väljer att kommentera gällande något som har skett. I ingressen förklaras vad det är för situation som Sverigedemokraterna väljer att inte kommentera, och det är hur Almqvist nekat till att ha yttrat sig rasistiskt och kvinnoförnedrande tidigare och nu bevisas anklagelserna vara sanna.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist nekar till att ha sagt rasistiska och kvinnoförnedrande saker. Expressen har dock publicerat en video där

han riktar ord som ”hora” och ”blatte” mot personer på gatan. SD kommenterar inte

saken.

40

Rubriken i artikel 4 förmedlar hur högt uppsatta personer i Sverigedemokraterna har beväpnat sig med järnrör. Ingressen förmedlar att de tre männen associerade med Sverigedemokraterna har beväpnat sig med järnrör i en ny publicerad film. Ingressen berättar även att Ekeroth knuffat en kvinna in i en parkerad bil.

Crazy Horse:

Aftonbladet:

Rubriken från artikel 5 berättar att några människor har festat i nio timmar. Ingressen

förmedlar att rubriken handlar om att Sjödin festade nio timmar i sträck innan hon blev gripen av polis. Artikelns ingress berättar även att skandalen som skakar socialdemokraterna har blivit kartlagd i samma artikel. Rubriken i artikel 6 förmedlar att SSU-basen har hamnat i fyllecell. Ingressen förmedlar att Sjödin gripits av polis vid ett krogbråk, och fick tillbringa natten i fyllecell.

SSU:s ordförande Anna Sjödin greps i natt av polis. Vakter larmade polis efter ett tumultartat krogbråk. Hon fick tillbringa natten i fyllecellen.

Artikel 6, Aftonbladet

Dagens Nyheter:

Rubrik och ingress i artikel 7 förmedlar att SSU-bas har blivit gripen vid ett krogbråk. Ingressen berättar hur Sjödin är misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Ingressen berättar även hur Sjödin anser att hon misshandlats med batong av en av vakterna.

Socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) ordförande Anna Sjödin greps tidigt på söndagsmorgonen misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter ett bråk på en restaurang i centrala Stockholm. Själv uppger Anna Sjödin att hon misshandlats med batong av en av vakterna.

Artikel 7, Dagens Nyheter

Rubriken i artikel 8 förmedlar att SSU-basen anmäler krogpersonal för våld. Ingressen berättar att Sjödin blivit förhörd, och att hon tillsammans med sin advokat lämnat in en motanmälan mot personal på restaurangen.

41

Sammanfattningsvis, är det i artikel 1 från Aftonbladet och artikel 4 från Dagens Nyheter där

båda rubriker förmedlar att högt uppsatta personer beväpnat sig med järnrör. Tidningarnas rubriker skiljer sig i artikel 2 och 3, där Aftonbladet skriver om de rasistiska påhoppen och Dagens Nyheter skriver om att partiet inte kommenterar Almqvist tidigare förnekade till anklagelserna. Aftonbladet är den enda tidningen av de två som i rubrik och ingresser nämner de rasistiska påhoppen. Aftonbladet benämner även i en ingress att det är en rasistskandal som skett. Det är skillnad i vad ingresserna väljer att fokusera på i artiklarna, då Aftonbladet väljer att skriva att de tre männen knuffat en berusad man och skriva om att Almqvist får lämna sitt uppdrag, i jämförelse med Dagens Nyheter som väljer att skriva att Ekeroth knuffat en ung kvinna. Likheterna i ingresserna är att båda tidningar har skrivit om att männen tidigare har förnekat anklagelserna och att de beväpnat sig med järnrör. Artikel 5 och 7 i rapporteringen av ”Crazy Horse” är likadana i tidningarnas rapportering. Aftonbladet väljer att fokusera på antalet timmar Sjödin festade i rubriken till artikel 5, i jämförelse med Dagens Nyheter som förmedlar att SSU-basen anmäler krogpersonal för våld. Dagens Nyheters rubriker förmedlar perspektivet här från båda sidorna inblandade i bråket. Ingresserna skiljer sig i tidningarnas rapportering där Dagens Nyheter är den tidning vars ingresser förmedlar att Sjödin är

misstänkt för våld. Dagens Nyheters ingresser förmedlar även att Sjödin blivit misshandlad ur hennes perspektiv, vilket Aftonbladet ingresser inte gör. Aftonbladets ingresser upprepar och förtydligar informationen som kan ses i rubriken, då rubriken i artikel 5 utvecklar rubriken gentemot vem det är som festat och om de festat nio timmar i sträck. I artikel 6 förtydligar ingressen vem det är som blivit gripen och fick spendera natten i fyllecell. Dagens Nyheters ingresser förtydligar rubriken, men också bidrar med ny information. I artikel 7 förtydligar ingressen vem det är som gripits, men också vad hon är anklagad för och hennes egna perspektiv på händelsen. Ingressen i artikel 8 bidrar med ny information till rubriken då den förmedlar vem Sjödins advokat är och att hon blivit förhörd. Dagens Nyheter är den tidning som rapporterat att Sjödin är misstänkt för våld, i jämförelse med Aftonbladet som inte skriver om det i rubriker och ingresser.

7.1.6. Vem förekommer som offer?

In document Järnrör, fylla och avgångar (Page 44-46)

Related documents