• No results found

Uppmätta halter av metaller i analyserade prover från de fyra provgroparna redovisas i tabell 2 där de jämförs med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM.

Tabell 2. Uppmätta halter av metaller jämförda med Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM) (mg/kg TS)

Sammanfattningsvis visar resultaten av de kemiska analyserna av metaller följande:

 De uppmätta halterna av metaller underskrider riktvärdena för KM i samtliga undersökta provgropar

Uppmätta halter av organiska ämnen i analyserade prover från de fyra provgroparna redovisas i tabell 3 där de jämförs med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM.

Provpunkt: PG1 PG2 PG3 PG4 PG4 KM MKM

Tabell 3. Uppmätta halter av organiska ämnen jämförda med Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM) (mg/kg TS)

Sammanfattningsvis visar resultaten av de kemiska analyserna av organiska ämnen följande:

 I djupare belägna fyllnadsmassor (1,3-1,8 meter under markytan) i PG4 överskrider de uppmätta halterna av PAH:er med hög molekylvikt (PAH-H) riktvärdet för MKM.

Halterna av PAH:er med medelhög molekylvikt (PAH-M) överskrider riktvärdet för KM

 I fyllnadsmassor på 0,6-1,0 meters djup i PG4 överskrider de uppmätta halterna av PAH-H riktvärdet för KM

 I övriga provpunkter har inga halter av organiska ämnen som överskrider riktvärdena påträffats

Analysrapporterna från laboratoriet finns i bilaga 3.

Provpunkt: PG1 PG2 PG3 PG4 PG4 KM MKM

Ytlig samlingsprovtagning

4.2.1 Observationer i fält

Undersökningsområdet för samplingsprover på ytlig jord indelad i rutnät, består mestadels av sandig mulljord. I skogsområdet förekommer berg i dagen och provtagningsdjupet

begränsades till stor del av ytligt berg. Jorden i skogsområdet innehåller en stor andel organiskt material. I sydligaste delen av området består jorden delvis av sand.

Fältprotokoll som i detalj beskriver iakttagelser och jordarter redovisas i bilaga 2. Fotografier av skogsområdet där ytlig samlingsprovtagning utförts finns i figur 4.

Figur 4. Fotografier av skogsområdet där ytlig samlingsprovtagning utförts

4.2.2 Föroreningar i jord

Uppmätta halter av metaller i ytlig jord i rutor redovisas i tabell 4 där de jämförs med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM, samt Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för farligt avfall (FA).

Tabell 4. Uppmätta halter av metaller jämförda med Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM) samt avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för farligt avfall (FA) (mg/kg TS)

Provpunkt: Ruta A Ruta B Ruta C Ruta D Ruta E Ruta F Ruta G Ruta H KM MKM FA

Djup (m): 0-0,3 0-0,3 0-0,3 0-0,3 0-0,3 0-0,3 0-0,3 0-0,3

Jordart: saMu saMu saMu saMu saMu saMu/Sa saMu/Sa saMu/Sa

Anmärkning:

- Stor andel

ytligt berg - - Inslag av

grus i sydöst

Stor andel ytligt berg.

Sand i söder

Stor andel ytligt berg.

Sand i söder

Sand i söder

Arsenik (As) 4,0 11 70 10 3,1 10 5,6 4,6 10 25 1 000

Barium (Ba) 30 30 58 41 36 34 22 23 200 300 -

Kadmium (Cd) <0,1 0,33 0,67 0,52 0,10 0,43 0,12 0,18 0,8 12 100

Kobolt (Co) 4,3 1,2 1,9 1,4 12,1 3,6 1,6 1,6 15 35 100

Krom (Cr) 19 15 16 11 19 23 12 13 80 150 1 000

Koppar (Cu) 12 20 31 19 11 34 9 10 80 200 2 500

Kvicksilver (Hg) <0,2 0,32 0,43 0,52 <0,2 0,21 <0,2 <0,2 0,25 2,5 500

Nickel (Ni) 8,5 6,1 12,2 7,7 8,9 6,2 4,9 3,8 40 120 2 500

Bly (Pb) 16 3 050 5 230 3 460 35 1 810 855 1 150 50 400 2 500

Vanadin (V) 21 25 33 27 21 31 26 21 100 200 10 000

Zink (Zn) 48 39 747 54 65 66 33 37 250 500 2 500

Sammanfattningsvis visar resultaten av de kemiska analyserna av metaller följande:

 Metallhalter som överskrider riktvärdena för MKM har påträffats inom samtliga undersökta delar av skogsområdet. De högsta halterna finns i norra delen av det undersökta skogsområdet (se figur 2)

 I rutorna B, C och D har halter av bly påträffats som överskrider haltgränsen för FA. I övriga delar av skogsområdet (rutorna F, G och H) överskrider blyhalterna riktvärdet för MKM

 Övriga metaller som påträffats i förhöjda halter inom delar av skogsområdet utgörs av arsenik, zink och kvicksilver

 På gräsytan (rutorna A och E) har inga metallhalter som överskrider riktvärdena påträffats

Uppmätta halter av organiska ämnen redovisas i tabell 5 där de jämförs med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM.

Tabell 5. Uppmätta halter av organiska ämnen jämförda med Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM)

Sammanfattningsvis visar resultaten av de kemiska analyserna av PAH:er följande:

 I rutorna C och D överskrider de uppmätta halterna av PAH:er med hög molekylvikt (PAH-H) riktvärdet för KM

 I övriga analyserade prover har inga PAH-halter överskridande riktvärdena för KM påträffats

TOC-halten, provets totala organiska kolhalt, analyserades i två av samlingsproverna av ytlig jord. Ruta A och ruta D analyserades och innehöll 3,5 % respektive 46 % organiskt kol. TOC-halten i ruta D är anmärkningsvärt hög. Fler prover bör analyseras för att få en representativ kolhalt. Analysrapporterna från laboratoriet finns i bilaga 3.

Provpunkt: Ruta A Ruta C Ruta D Ruta G Ruta H KM MKM

Bedömning av föroreningssituationen

En fördjupad miljöteknisk undersökning har genomförts inom ett område som benämns

”Område B” i Rudboda. Undersökningsområdet utgörs av ett skogsområde på ytligt berg, en gräsyta och en asfalterad parkeringsplats.

Resultaten av undersökningen visar att samtliga undersökta delar av skogsområdet är förorenade av metaller, främst bly, i halter som överskrider Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning. Halterna är som högst i den norra delen av skogsområdet där de uppmätta blyhalterna även överskrider Avfall Sveriges haltgränser för farligt avfall (FA). Övriga föroreningar som påträffats i förhöjda halter inom skogsområdet utgörs av arsenik, zink, kvicksilver och PAH:er. Föroreningarna härrör sannolikt från tidigare skjutbaneverksamhet i området.

Föroreningsutbredningen i skogsområdet har inte avgränsats i nordlig och östlig riktning.

Undersökningen har begränsats till gränsen för kommunens fastighet i nordlig riktning. I ytlig jord inom gräsytan inom undersökningsområdet har låga föroreningshalter uppmätts.

Troligen byttes jorden inom detta område ut i samband med att Rudboda centrum utvecklades i början av 70-talet enligt uppgifter tillsynsmyndigheten på Lidingö stad.

De förhöjda halterna av PAH:er som påträffats i provgropen PG4 vid parkeringen kan komma från förekomsten av gammal så kallad tjärasfalt bland massorna eller av att förorenade fyllnadsmassor använts vid anläggandet av parkeringen. Marken i den andra provpunkten på parkeringen innehåller låga föroreningshalter, liksom marken i de två djupare provpunkter som undersökts på gräsytan.

Blyhalterna i skogsområdet är kraftigt förhöjda. De förorenade massorna finns ytligt med risk för exponering. Dock är området är relativt otillgängligt för människor varför risken för

människors hälsa bedöms som mindre allvarlig med dagens markanvändning. De påträffade föroreningarna bedöms inte heller utgöra någon allvarlig risk för miljön eftersom jordlagren är mycket tunna, vilket innebär att den totala mängden förorening är begränsad. PAH:er som påträffats i marken vid parkeringen bedöms i dagsläget inte utgöra några oacceptabla risker för människors hälsa eller miljön. Föroreningarna bedöms vara begränsade till djupare jord och merparten av området är asfalterat, vilket förhindrar både att människor exponeras för den och minimerar utlakning av förorening till omgivningen.

Vid en eventuell exploatering för bostadsbebyggelse inom undersökningsområdet krävs att marken klarar kraven för känslig markanvändning enligt Naturvårdsverkets definition. Det medför större risker för att människor som bor och vistas inom området exponeras för föroreningarna, varför större krav ställs på markens föroreningsinnehåll.

Förslag till åtgärder

Skogsområdet är förorenat men är i dagsläget relativt otillgängligt för människor. I samband med exploateringen krävs att åtgärder vidtas för att förhindra att människor riskerar att exponeras för föroreningarna.

Vid en exploatering för bostadsbebyggelse (KM) behöver åtgärder vidtas i hela det

undersökta skogsområdet. Beroende på vad marken vid parkeringen kommer att användas till kan saneringen även omfatta delar av parkeringen. I det senaste planförslaget avses parkeringsområdet användas som fördröjningsmagasin för dagvatten, vilket skulle innebära att åtgärder kommer att krävas där föroreningshalterna överskrider riktvärdena för KM.

Åtgärderna genomförs förslagsvis genom att de förorenade massorna grävs ur och ersätts med rena massor. Urgrävda massor transporteras till godkänd deponi för omhändertagande.

Urgrävning och kvittblivning av massor behövs inte enbart med anledning av föroreningar, utan även av rent byggtekniska skäl. Av den anledningen har andra åtgärdsmetoder inte tagits i beaktning.

Mängden förorenad jord som behöver åtgärdas i skogsområdet är uppskattningsvis 250 ton.

I beräkningen har antagits att åtgärdsområdet omfattar 900 m2 och att jordlagret i genomsnitt har en mäktighet om 0,2 meter.

Åtgärdsområdet vid parkeringen begränsas sannolikt till det område där marken innehåller ett gammalt asfaltlager på cirka en meters djup. Storleken av detta område har inte

avgränsats. I djupled bedöms att ytlig jord (cirka 0-0,5 meter) inte omfattas av

saneringsbehovet då dessa massor utgörs av krossmaterial. Mängden förorenade massor som behöver åtgärdas i området vid parkeringen uppskattas grovt till cirka 300 ton. Detta omfattar djupare jord (cirka en meters mäktighet) inom en yta om cirka 200 m2. Ett fåtal provpunkter har undersökts inom detta område vilket gör att uppskattningen är grov.

Senast sex veckor innan påbörjad åtgärd ska en ”anmälan om efterbehandling av förorenat område” skickas till tillsynsmyndigheten.

Geosigma rekommenderar att miljökontroll innefattande kontrollprovtagning genomförs i samband med markarbetena. På så sätt säkerställs att inga otillåtna föroreningshalter kvarlämnas inom området och att hanteringen av förorenade massor för borttransport från området sker på ett korrekt sätt. Vid miljökontroll dokumenteras arbetena och avgränsningen kan avgöras för de påträffade föroreningarna i fyllnadsmassor vid parkeringen.

Mottagningsanläggningen kommer att kräva att laktest utförs inför deponering av FA-massor.

Då laktest är tidskrävande rekommenderas att det genomförs redan nu med material från genomförd provtagning.

Metallföroreningen är inte avgränsad i östlig riktning inom skogsområdet eller i nordlig riktning mot fastigheten Lojo 1. Det rekommenderas att kompletterande provtagning för avgränsning utförs med hänsyn till befintlig förskoleverksamhet och planerad exploatering.

Tidigare genomförd översiktlig undersökning på fastigheten Lojo 1 har inte påvisat förhöjda föroreningshalter, men med hänsyn till resultaten av föreliggande undersökning

rekommenderar Geosigma att fler prover analyseras.

Översiktlig kostnadskalkyl

I tabell 2 ges en översiktlig kostnadsuppskattning för sanering av förorenade massor från det undersökta området. Uppskattningen baseras på antagandena att 250 ton massor från skogsområdet, respektive 300 ton massor från parkeringsområdet, kommer att behöva saneras.

Hälften av massorna från skogen antas innehålla föroreningshalter motsvarande MKM-FA.

Andra hälften antas innehålla halter som överskrider FA-klassen. Vid parkeringen antas hälften av massorna innehålla föroreningshalter motsvarande KM-MKM och i andra hälften motsvarar halterna MKM-FA.

Kostnadsuppskattningen inkluderar projektledning, miljökontroll, förberedande arbeten, schaktning samt kostnader för transport och deponering. Entreprenadupphandling och återställning av marken ingår inte i kalkylen. Med dessa förutsättningar uppskattas den totala kostnaden till omkring 600 000 kr.

Tabell 2. Översiktlig kostnadskalkyl

Aktivitet Kostnad

Projektledning 50 000

Miljökontroll 50 000

Förberedelser, avstängning av arbetsområde, stängsel 30 000

Schaktning 150 000

Masshantering (transport och deponering) 320 000

Summa 600 000

Kostnadsuppskattningen för deponeringen förutsätter att jorden innehåller en organisk halt lägre än 10 %. Tilläggskostnader på grund av höga TOC-halter kan uppkomma om jorden som ska deponeras innehåller mer än det.

Kostnaden för deponering av FA-massor beror på massornas lakbarhet. I beräkningarna ovan har en genomsnittskostnad för deponering av FA-massor använts.

För att genomföra den planerade exploateringen i enlighet med den senaste situationsplanen för området (ej fastlagd, kan komma att ändras) förutsätts att skogen i

undersökningsområdet avverkas. Kostnadsuppskattningen i tabell 2 bygger på att träden tagits ner före saneringen. Om planen skulle ändras så att delar av skogen avses att bevaras kommer saneringen att bli mer komplicerad och därmed dyrare.

Bilaga 1

Fördjupad miljöteknisk markundersökning inom ”Område B” i Rudboda, Lidingö

Grap 16206

Provpunktskarta

PG4

Upprättad av: Granskad av: Skala:

Uppdragsgivare:

 Tidigare provpunkter (Bjerking) M4

M5

M6

Bilaga 2

Fördjupad miljöteknisk markundersökning inom ”Område B” i Rudboda, Lidingö

Grap 16206

Fältanteckningar

Jordlagerföljd

Provpunkt Djup (m) Jordart Anmärkning Djup (m)

PG1 0-0,3 saMu 0-0,3

0,3-0,8 F:grSa Tegel på ca 0,5 m 0,3-0,8

0,8-1,0 saLe Torr, hård 1,0-1,3

1,0-1,3 siLe Blå 1,3-1,6

1,3-2,5 saLe

Blå, ser naturlig ut. Mörkare lager med förmultnat organiskt

material mellan 0 1,3-1,6 m 1,6-2,5

2,5 Stopp p.g.a. ser naturlig ut

PG2 0-0,3 saMu 0-0,3

0,3-0,6 F:Gr Krossmaterial 0,6-1,5

0,6-1,6 F:grSa

Stor andel krossmaterial. Betongstomme i östra väggen (0,3-1,6 m under markytan). Armeringsjärn, träplanka, gammal jordkabel

1,6 Stopp mot betongplatta

PG3 0-0,05 Asfalt 0-0,5 0

0,05-0,3 F:Gr Finare krossmaterial. Geoduk vid ca 0,3 m 0,5-1,0

0,3-1,4 F:grSa 1,0-1,4

1,4 Stopp mot block/berg

PG4 0-0,6 F:Gr Krossmaterial. Finare material mellan 0-0,3 m

0,6-1,0 F:grSa 0,6-1,0

1,0-1,05 Asfalt Luktar inte, asfaltspray indikerar ej tjärasfalt 1,0-1,05

1,05-1,3 F:Gr Finare krossmaterial 1,3-1,8

1,3-1,8 F:grSa

1,8 Stopp mot block/berg

Ruta A 0-0,3 saMu På gräsyta 0-0,3

Ruta B 0-0,3 saMu

I skogsområde. Berg i dagen i ca 20 % av rutan (södra delen).

Stopp mot berg på 0,1-0,3 m i flera punkter. Mycket organiskt

material 0-0,3

Ruta C 0-0,3 saMu

I skogsområde. Stopp mot berg på 0,1-0,3 m i flera punkter.

Mycket organiskt material 0-0,3

Ruta D 0-0,3 saMu

I skogsområde. Stopp mot berg på 0,1-0,3 m i flera punkter.

Mycket organiskt material 0-0,3

Ruta E 0-0,3 saMu På gräsyta. Inslag av grus i sydöstra hörnet 0-0,3

Ruta F 0-0,3 saMu/Sa

I skogsområde. Sand mellan 0,1-0,3 m i sydligaste delen. Berg i dagen i ca 50 % av rutan (norra delen). Stopp mot berg på

0,1-0,3 m i flera punkter. Mycket organiskt material 0-0,3

Ruta G 0-0,3 saMu/Sa

I skogsområde. Sand mellan 0,1-0,3 m i sydligaste delen. Berg i dagen i ca 5 % av rutan. Stopp mot berg på 0,1-0,3 m i flera

punkter. Mycket organiskt material 0-0,3

Projekt: Miljöteknisk undersökning - Område B, Rudboda Proj.nr: 604422

Plats: Rudboda, Lidingö Kund: Lidingö stad

E N

PG1 160176.17 6584583.831

PG2 160168.12 6584571.599

PG3 160152.939 6584543.669

PG4 160171.038 6584535.434 23.813

Höjdsystem: RH 2000

25.444 25.275 23.343 Kund: Lidingö stad

Provpunkt Koodinatsystem: SWEREF 99 1800

FÄLTPROTOKOLL - KOORDINATER

Datum: 2016-08-31

Projekt: Miljöteknisk undersökning - Område B, Rudboda Proj.nr: 604422

Plats: Rudboda, Lidingö

Bilaga 3

Fördjupad miljöteknisk markundersökning inom ”Område B” i Rudboda, Lidingö

Grap 16206

Kemiska analysrapporter

Ankomstdatum 2016-09-01 Geosigma AB

Utfärdad 2016-09-09 Elin Andersson

Sankt Eriksgatan 113 113 43 Stockholm

Projekt Rudboda B2

Bestnr 604422

Analys av fast prov

Er beteckning PG1 0,3-0,8m Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798013

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning PG2 0,6-1,5m Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798014

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

metylpyrener/metylfluorantener <1 mg/kg TS 4 D STGR

metylkrysener/metylbens(a)antracener <1 mg/kg TS 4 D STGR

aromater >C16-C35 <1 mg/kg TS 4 D STGR

Er beteckning PG3 0,5-1,0m Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798015

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

metylpyrener/metylfluorantener <1 mg/kg TS 4 D STGR

metylkrysener/metylbens(a)antracener <1 mg/kg TS 4 D STGR

aromater >C16-C35 <1 mg/kg TS 4 D STGR

Er beteckning PG4 1,3-1,8m Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798016

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta A

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798017

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta B

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798018

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

TS_105°C 67.5 2 % 1 V WIDF

As 10.7 3.3 mg/kg TS 1 H WIDF

Ba 30.2 7.1 mg/kg TS 1 H WIDF

Cd 0.328 0.084 mg/kg TS 1 H WIDF

Co 1.23 0.30 mg/kg TS 1 H WIDF

Cr 15.4 3.1 mg/kg TS 1 H WIDF

Cu 20.1 4.5 mg/kg TS 1 H WIDF

Hg 0.316 0.096 mg/kg TS 1 H WIDF

Ni 6.11 1.73 mg/kg TS 1 H WIDF

Pb 3050 622 mg/kg TS 1 H FREN

V 25.4 5.5 mg/kg TS 1 H WIDF

Zn 38.8 7.4 mg/kg TS 1 H WIDF

Er beteckning Ruta C

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798019

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta D

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798020

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta E

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798021

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta F

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798022

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta G

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798023

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

Er beteckning Ruta H

Provtagare Elin Andersson Provtagningsdatum 2016-08-31

Labnummer O10798024

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

* efter parameternamn indikerar icke ackrediterad analys.

Metod

1 Bestämning av metaller enligt MS-1.

Analysprovet har torkats vid 50°C och elementhalterna TS-korrigerats.

För jord siktas provet efter torkning.

För sediment/slam mals alternativt hamras det torkade provet . Vid expressanalys har upplösning skett på vått samt osiktat/omalt prov.

Upplösning har skett med salpetersyra för slam/sediment och för jord med salpetersyra/väteperoxid.

Analys med ICP-SFMS har skett enligt SS EN ISO 17294-1, 2 (mod) samt EPA-metod 200.8 (mod).

Rev 2015-07-24

2 Bestämning av torrsubstans enligt SS 028113/1 Provet torkas vid 105°C.

Mätosäkerhet (k=2): ±6%

Rev 2013-05-15 3 Paket OJ-1

Bestämning av polycykliska aromatiska kolväten, PAH (16 föreningar enligt EPA)

Mätning utförs med GCMS enligt metod baserad på SS EN ISO 18287:2008 mod. och intern instruktion TKI38.

PAH cancerogena utgörs av benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, dibenso(ah)antracen och indeno(123cd)pyren.

Summa PAH L: naftalen, acenaften och acenaftylen.

Summa PAH M: fluoren, fenantren, antracen, fluoranten och pyren

Summa PAH H: benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenso(a,h)antracen och benso(g,h,i)perylen)

Enligt direktiv från Naturvårdsverket oktober 2008.

Mätosäkerhet k=2 Enskilda PAH: ±26-30%

Rev 2016-03-17 4 Paket OJ-21H

Bestämning av alifatfraktioner och aromatfraktioner.

Bestämning av polycykliska aromatiska kolväten, PAH (16 föreningar enligt EPA).

* summa metylpyrener/metylfluorantener och summa metylkrysener/metylbens(a)antracener.

Mätning utförs med GCMS enligt intern instruktion TKI45a som är baserad på SPIMFABs kvalitetsmanual.

PAH cancerogena utgörs av benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, dibenso(ah)antracen och indeno(123cd)pyren.

Summa PAH L: naftalen, acenaften och acenaftylen.

Summa PAH M: fluoren, fenantren, antracen, fluoranten och pyren.

Summa PAH H: benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenso(a,h)antracen och benso(g,h,i)perylen.

Enligt direktiv från Naturvårdsverket oktober 2008.

Mätosäkerhet (k=2):

Alifatfraktioner: ±27-35%

Aromatfraktioner: ±28-31%

Enskilda PAH: ±24-42%

Summa metylpyrener/metylfluorantener och summa metylkrysener/metylbens(a)antracener är inte ackrediterad.

Rev 2016-03-24

5 Bestämning av glödgningsrest enligt SS 028113/1

Metod

Torkat prov glödgas i ugn vid 550°C.

Mätosäkerhet (k=2): ±6%

Rev 2011-03-08

6 Bestämning av glödgningsförlust enligt SS 028113/1 Torkat prov glödgas i ugn vid 550°C.

Mätosäkerhet (k=2): ±6%

Rev 2011-02-08

7 TOC beräknas utifrån glödförlust baserad på “Van Bemmel” faktorn.

Glödgningsförlustbestämningen är ackrediterad.

Rev 2016-04-04

Godkännare FREN Fredrik Enzell LISO Linda Söderberg STGR Sture Grägg

WIDF William Di Francesco

Utf1

D För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Box 700, 182 17 Danderyd som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

H Mätningen utförd med ICP-SFMS

För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Aurorum 10, 977 75 Luleå, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

N För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Box 700, 182 17 Danderyd som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

O För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Box 700, 182 17 Danderyd som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

V Våtkemisk analys

För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Aurorum 10, 977 75 Luleå, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

1 För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Box 700, 182 17 Danderyd som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

Mätosäkerhet från underleverantör anges oftast som en utvidgad osäkerhet beräknad med täckningsfaktor 2. För ytterligare information kontakta laboratoriet.

Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdande laboratorium i förväg skriftligen godkänt annat.

Resultaten gäller endast det identifierade, mottagna och provade materialet.

Beträffande laboratoriets ansvar i samband med uppdrag, se aktuell produktkatalog eller vår webbplats www.alsglobal.se

Den digitalt signerade PDF filen representerar originalrapporten. Alla utskrifter från denna är att betrakta som kopior.

Ankomstdatum 2016-09-13 Geosigma AB

Utfärdad 2016-09-19 Elin Andersson

Sankt Eriksgatan 113 113 43 Stockholm

Projekt Rudboda B2

Bestnr 604422

Analys av fast prov

Er beteckning PG4 0,6-1,0 m

Labnummer O10800779

Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign

* efter parameternamn indikerar icke ackrediterad analys.

Metod

1 Bestämning av metaller enligt MS-1.

Analysprovet har torkats vid 50°C och elementhalterna TS-korrigerats.

För jord siktas provet efter torkning.

För sediment/slam mals alternativt hamras det torkade provet . Vid expressanalys har upplösning skett på vått samt osiktat/omalt prov.

Upplösning har skett med salpetersyra för slam/sediment och för jord med salpetersyra/väteperoxid.

Analys med ICP-SFMS har skett enligt SS EN ISO 17294-1, 2 (mod) samt EPA-metod 200.8 (mod).

Rev 2015-07-24 2 Paket OJ-1.

Bestämning av polycykliska aromatiska kolväten, PAH (16 föreningar enligt EPA) enligt metod baserad på US EPA 8270 och ISO 18287.

Mätning utförs med GC-MS.

PAH cancerogena utgörs av benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, dibenso(ah)antracen och indeno(123cd)pyren.

Summa PAH L: naftalen, acenaften och acenaftylen.

Summa PAH M: fluoren, fenantren, antracen, fluoranten och pyren

Summa PAH H: benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenso(a,h)antracen och benso(g,h,i)perylen)

Enligt nya direktiv från Naturvårdsverket oktober 2008.

Rev 2013-09-18

Godkännare FREN Fredrik Enzell WIDF William Di Francesco

Utf1

H Mätningen utförd med ICP-SFMS

För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Aurorum 10, 977 75 Luleå, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

V Våtkemisk analys

För mätningen svarar ALS Scandinavia AB, Aurorum 10, 977 75 Luleå, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030).

1 För mätningen svarar ALS Laboratory Group, Na Harfê 9/336, 190 00, Prag 9, Tjeckien, som är av det tjeckiska ackrediteringsorganet CAI ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 1163). CAI är signatär till ett MLA inom EA, samma MLA som SWEDAC är signatär till.

Laboratorierna finns lokaliserade i;

Prag, Na Harfê 9/336, 190 00, Praha 9,

Ceska Lipa, Bendlova 1687/7, 470 03 Ceska Lipa, Pardubice, V Raji 906, 530 02 Pardubice.

Kontakta ALS Stockholm för ytterligare information.

1

Mätosäkerheten anges som en utvidgad osäkerhet (enligt definitionen i "Evaluation of measurement data - Guide to the

Mätosäkerheten anges som en utvidgad osäkerhet (enligt definitionen i "Evaluation of measurement data - Guide to the

Related documents