• No results found

Försäljning av Bräcke 1:73

Sammanfattning

Förvaltningen har under många år blivit involverade i frågor som på olika sätt berör fastigheten Bräcke 1:73 i Lahälla. Fastigheten kom i kommunens ägo genom en expropriation 1921. Syftet med expropriationen har för länge sedan spelat ut sin roll och kommunen har i dag ingen användning av fastigheten. Förvaltningen anser att fastigheten bör värderas och återförs till sitt ursprung.

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningen föreslår att fastigheten värderas av en oberoende part och där efter genom fastighetsreglering återförs till Bräcke 1:33.

Ärendet

Lysekils kommun har ett pågående lantmäteriärende som avser

fastighetsbestämning av Bräcke 1:73. Förvaltningen har avbrutit lantmäteriets utredning för att i stället gå vidare med en fastighetsreglering där Bräcke 1:73 (fortsatt kallad fastigheten) i sin helhet överförs till Bräcke 1:33.

Försäljning av fastigheten prövades 2011 och 2013 (LKS 2009–000362), båda gångerna avslog kommunstyrelsens ledningsutskott förvaltningens förslag till försäljning. Tidigare intressent, ägaren till Bräcke 1:33 är fortsatt intresserad av att köpa fastigheten. Förvaltningen har även fått en förfrågan från en förening som är aktiv i området, de vill arrendera fastigheten med ändamålet skötsel.

Förvaltningens utredning

År 1921 exproprierade Brastads kommun ett mindre område i Lahälla, syftet med expropriationen var att området skulle användas som lastageplats. Området blev registrerat som en fastighet men det var flera viktiga frågor som inte kunde avgöras.

Det gällde bland annat områdets omfång, gränsernas exakta sträckning, om det tillhör vattenområde, om det finns andra rättigheter, ”fråga om äganderätt” och

”fråga om lagfart”.

2 (2

)

Lysekils kommun, 453 80 Lysekil | Tel: 0523-61 30 00 | Fax: 0523-61 37 12 | registrator@lysekil.se | www.lysekil.se

Förvaltningen har under många år blivit involverade i frågor som på olika sätt berör fastigheten, något som varit både tidskrävande och kostsamt. Syftet med

expropriationen har för länge sedan spelat ut sin roll och kommunen har utifrån rådande förutsättningar ingen användning för fastigheten. För att kunna arrendera ut hela eller del av fastigheten behöver en fastighetsbestämning genomföras.

Förvaltningen anser att fastigheten genom fastighetsreglering bör återföras till sitt ursprung, Bräcke 1:33 som den en gång exproprierades från.

År 2009 bytte den angränsande fastigheten Bräcke 1:33 ägare. Den nye ägaren hade för avsikt att bedriva marina i egen regi och en konflikt uppstod mellan den nye ägaren och föreningen som arrenderade del av Bräcke 1:33 sedan tidigare. Vid den här tiden arrenderade föreningen även fastigheten av kommunen och senare under året inkom de med en förfrågan om köp. Fler förfrågningar inkom till förvaltningen från andra intressenter och förutsättningarna för en försäljning utreddes.

Förvaltningen ansåg att det var lämpligast att fastigheten återfördes till sitt ursprung Bräcke 1:33.

Ägaren till Bräcke 1:33 erbjöds att köpa fastigheten men kommunstyrelsens

ledningsutskott avslog förvaltningens förslag till försäljning. Ägaren till Bräcke 1:33 inkom med en begäran om omprövning av beslutet. Frågan prövas men även denna gång avslog ledningsutskottet förvaltningens förslag till försäljning.

Under 2013 löper det arrendeavtal som föreningen har med kommunen ut,

föreningen vill fortsätta att arrendera men eftersom det kommit till förvaltningens kännedom att fastighetens gränser inte är kända avslås förfrågan om förnyat arrende. Under åren som följer involveras kommunen på olika vis i frågor som är kopplade till fastighetens nyttjande och konsekvenser av att fastighetens gränser inte är fastställda.

Under 2018 ansöker förvaltningen om lantmäteriförrättning i syfte att fastslå fastighetens gränser. Förrättningen tenderar att bli oproportionerligt kostsam i förhållande till nyttan, det vill säga kännedom om fastighetens gränser.

Per Garenius Jeanette Almroth

Samhällsbyggnadschef Mark- och exploateringsingenjör

Beslutet skickas till

Avdelningen för Plan och bygg

Tjänsteskrivelse

Lysekils kommun, 453 80 Lysekil | Tel: 0523-61 30 00 | Fax: 0523-61 37 12 | registrator@lysekil.se | www.lysekil.se

Datum Dnr

De tre kontrollområden som föreslås för 2020 är:

− Granskning av rutinen för synpunkter, klagomål och felanmälan

− Granskning av handläggningstiden på färdtjänst, att den uppgår till högst 4 veckor

− Tillgänglighet avseende IT-tekniker i beredskap (endast IT-avdelningen) Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar om att godkänna intern kontrollplan 2020.

Ärendet

Samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter har utifrån reglemente för intern kontroll och tillämpningsanvisningar upprättat förslag till intern kontrollplan för verksamhetsåret 2020. Granskningsområden identifieras med utgångspunkt från risk och väsentlighetsbedömning. Resultatet av granskning och analys, rapporteras i den form och omfattning som fastställs i kontrollplanen. Rapporter från

respektive nämnd ska lämnas årligen till kommunstyrelsen och kommunens revisorer. Grunden för planering, prioritering och genomförande av den interna kontrollplanen är risk- och väsentlighetsanalyser. Kontrollprocesserna ska

prioritera områden där högre risk föreligger. Kommunstyrelsen har beslutat om ett delvis nytt förfarande vid framtagandet av nämndernas interna kontrollområden vilket innebär att den interna kontrollen delas upp i tre beslutssteg. Detta ärende är det andra i de tre stegen vilket innebär att besluta om en intern kontrollplan för 2020.

Tre kontrollområden, med väsentlig betydelse för samhällsbyggnadsförvaltningen, har identifierats för 2020

− Granskning av rutinen för synpunkter, klagomål och felanmälan

− Granskning av handläggningstiden på färdtjänst, att den uppgår till högst 4 veckor.

− Tillgänglighet avseende IT-tekniker i beredskap (endast IT-avdelningen) Förvaltningens utredning

Granskning av rutinen för synpunkter, klagomål och felanmälan

Samhällsbyggnadsförvaltningen vill säkerställa processen kring besvarande av synpunkter, klagomål och felanmälan på gata, park och småbåtsenheten. Ärenden kan inkomma via registraturen, via enhetens egna mejl, till handläggare via mejl eller telefon. Om ärendet kommer via registraturen lämnas det vidare till enheten som registrerar ärendet i verksamhetssystemet EDP Vision. Enhetens administratör skickar vidare ärendet till berörd tjänsteman eller handhar ärendet själv.

Tjänsteskrivelse

Lysekils kommun, 453 80 Lysekil | Tel: 0523-61 30 00 | Fax: 0523-61 37 12 | registrator@lysekil.se | www.lysekil.se

Förvaltningen ser allvaret i processen då det finns brister i rutinen kring

besvarandet och vill säkerställa processen. Kontrollområdet är därför högst relevant att granska.

Handläggningstiden på färdtjänst, att den uppgår till högst 4 veckor

Granskning av handläggning av färdtjänst, att den uppgår till högst 4 veckor enligt fastställd rutin. Efter inkommen ansökan och läkarutlåtande görs utredning om beslut om färdtjänst. Därefter ska sökande få ett beslut inom 4 veckor.

Tillgänglighet avseende IT-tekniker i beredskap

Samhällsviktiga funktioner bedrivs inom kommunerna dygnet runt på årets alla dagar. Dessa funktioner har ett behov att kunna få stöd och hjälp utanför kontorstid av IT-avdelningen. Kraven på verksamheterna ökar i takt med att fler och fler arbetsprocesser digitaliseras, vilket då ökar kravet på en stabil och fungerande drift och förvaltning av IT-system och nätverk.

I arbetet med att ta fram risk och sårbarhetsanalyser för förvaltningar och sektorer i enlighet med MSBFS 2015:5 Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter och allmänna råd om kommuners risk- och sårbarhetsanalyser så har det framkommit att tillgången till fungerande IT-system och infrastruktur är en sårbarhet och risk för verksamheterna. Alla användare och samarbetspartners kan ringa till oss.

Per Garenius Linda Wising

Förvaltningschef Verksamhetsutvecklare/

Granskningsansvarig Bilaga

Intern kontrollplan 2020, samhällsbyggnadsnämnden Intern kontrollplan 2020, IT-avdelningen

Beslutet skickas till

Samhällsbyggnadsförvaltningen, verksamhetsutvecklare Kommunstyrelsen, kvalitetschef

IT samverkansgrupp IT-avdelningen

Kommunstyrelsen Munkedal Kommunstyrelsen Sotenäs

Intern kontrollplan 2020

Samhällsbyggnadsnämnden