• No results found

6. Resultat

6.1 Sättet på vilket pedagogerna uttrycker anknytning mellan pedagog och barn

6.1.1 Förskollärarnas tankar kring anknytning

F1 uttrycker sig i delen om anknytningen och trygg anknytning att det är hur barnet knyter an till pedagogerna, hur barnet själv kommer till pedagogen och vill vara nära pedagogen i olika situationer samt att det handlar om samspelet mellan pedagog och barn. Vidare menar F1 att det börjar med anknytning till mamman och sedan vidare till småbarnsavdelning där barnet möter andra vuxna än sina föräldrar så blir anknytningen till pedagogerna på förskolan viktig.

Gällande den trygga anknytningen säger F1 att det är samma sak som anknytning; att anknytning är en trygg anknytning i förskolan. Men F1 menar också att med en trygg anknytning ska det finns en trygghet i att barnen kommer till pedagogerna och vill vara vid pedagogerna på förskolan samt att pedagogernas förhållningssätt spelar stor roll i tryggheten till barnen på förskola.

Informant År inom yrket Åldersgrupp (avd.) Antal barn Antal Pedagoger

F1 28 3,5 – 6 år 18 4

F2 30 3–5 år 20 3

F3 28 3–5 år 20 3

F4 15 3–5 år 20 3

F5 11 1–3 år 24 4

Ja det är väl att barnen vet var de har en kanske att de vet att hos mig är det så här, att det kanske att det är ungefär lika varje gång att man har lika förhållningssätt en trygg punkt.

(F1)

F2 beskriver anknytning som trygghet där rutiner har en central punkt i att barnen känner trygghet men också att förskolläraren själv ska vara närvarande för barnen på förskolan.

Alltså jag tänker mycket trygghet som vi jobbar väldigt mycket med. Jag tänker rutiner och nu tänker jag som förskollärare, inte som förälder för det är jag ju också. Men som förskollärare är det jättemycket trygghet och rutiner och att vara närvarande. (F2)

F2 menar att med rutiner så finns det en sorts trygghet som gör att barnen vet vad som ska göras, när och hur. Detta i sin tur bidrar med att barnen får en trygg anknytning till förskolans förskollärare och pedagoger.

Det handlar hela tiden om barnen och föräldrarna såklart och få med dem på resan och förklara att det här är helt okej att det är så här. Det kan vara så, sen har vi barn som bara ramlar in och inte bryr sig ett dugg i oss och det är det som är fantastiskt med vårt jobb, att det finns inga ramar för det här, men däremot så bygger vi upp en trygghet genom våra rutiner: att då har vi samling, då har vi gör vi så och då gör vi så, vi gör allt det här. (F2)

F2 beskriver sedan trygg anknytning genom ett exempel med en flicka som hade en svår inskolning på förskolan och hur de kämpade med denna flicka tills hon skulle börja

förskoleklass och sedan hur allt eftersom tiden gick så släppte det. Denna flicka beskriver F2 som ett barn som hade det väldigt svårt för att bli lämnad av sin mamma på förskolan men att hon nu i skolan är ett tryggt barn som pratar och tar för sig. F2 menar att varje barn är unikt och att de även haft barn där inskolningen gått åt andra hållet, där barn varit för framåt och bara kört på när de kommer till nya avdelningen. F2 menar att det får ta sin tid beroende på barnets förutsättningar, samt hur viktigt kontakten med föräldrarna är för barnens trygghet på förskolan.

F3 menar på att anknytning är lite klurigt att förstå sig på, och tolkar anknytning som att det handlar om att skapa ett förtroende och trygghet till någon annan. Det handlar även enligt F3 om att närma sig en individ på ett sätt som inte uppfattas som känsligt då man som pedagog inte vet vad personen har med sig för erfarenheter från tidigare möten med människor.

Gällande den trygga anknytningen anser F3 att det är något som börjar vid inskolningen att barnet kan känna en trygghet genom att få ha med sig sina föräldrar samt något hemifrån, exempelvis ett gosedjur till förskolan, och att sedan övergår den trygga anknytningen till förskolans pedagoger. F3 menar även så som F2 att det kan ta olika lång tid för barnen att bli trygga i förskolan.

Att man inte bara gör så här utan att olika barn behöver olika lång tid på inskolningen. En del kanske går snabbt medan andra behöver längre tid. Det är ju viktigt att är dom trygga och trivs då kommer utveckling och lärande. (F3)

Utifrån vår intervju med F4 och frågor kring anknytning tolkar F4 anknytning utifrån två ord, trygghet och relation. Vidare beskriver F4 den trygga anknytningen när man ger tydliga regler och struktur för barnen i förskolan.

Att man ger barn väldigt tydliga regler, att man är bestämd, och ibland tycker man att man kanske var lite hård eller så men de barnen kommer oftast alltid tillbaka till en. Det är oftast när jag varit väldigt tydlig och bestämd om någonting så är det ofta mig de kommer till sen för de kände att jag var en trygg person. (F4)

F4 menar också att trygg anknytning handlar om att få barnen att vilja komma till förskolan och att de tycker om att vara på förskolan samt att de kommer till förskolan med glädje. Det handlar inte om att vara fysisk med barnen genom kramar anser F4, utan att det mer handlar om att skapa en känsla av att barngruppen går bra ihop med varandra och att känslan av man som pedagog har en anknytning till alla barnen på avdelningen.

F5 tolkar begreppet anknytning som en ingång till en relation. F5 beskriver anknytning på ett sätt som även F3 beskriver, nämligen att hitta tryggheten till en annan individ.

Anknytningen är starten i en relation, så skulle jag kunna säga. Det är att hitta en trygghet tillsammans med någon. Det är ett jättestort begrepp. (F5)

Vidare beskriver F5 trygg anknytning utifrån att det från barnets sida inte ska vara påtvingat utan att barnet är med på vad som händer och själv accepterar det utan någon annans

påverkan. F5 uttrycker dock en brist i förskolans värld angående detta och just kring

inskolning där F5 anser att det ibland kan vara till de vuxnas fördel gällande tiden och inte till barnets som kanske behöver mer tid för att få en trygg anknytning till pedagogerna.

En trygg anknytning är ingen påtvingad anknytning, utan en anknytning där barnet har fått varit med i processen fram. Tyvärr kan jag känna just i förskolan att det är en kort period och man måste ”tvinga” sig på barnet ibland för att det är tidsbrist och sådana saker men då är det viktigt att ha en dialog med föräldrarna (F5)

Related documents