• No results found

2. Metod

9.1 Förslag

I dagsläget är det lägenheterna i centrum som är de mest eftertraktade lägenheterna, och många utav lägenheterna i centrum har markkontakt det vill säga att hyresgästen har en uteplats. Däremot så saknas det hiss i centrumlägenheterna som också är en efterfrågan då de flesta äldre är intresserade av att bo i centrala Hofors.

Storlek

Det finns en efterfrågan om större lägenheter, det finns heller inga lediga fyror idag. Av de större

lägenheterna så ligger majoriteten i centrumområdet. Det finns 63 lägenheter i centrum varav tio 5:or och 36 4:or. Enligt enkäten i marknadsundersökningen vill 46 % bo i tre rum och kök.

Ute/Området

De flesta vill bo i ett fint och trivsamt område där man kan känna sig säker. Man vill gärna ha markkontakt där det både finns plats för gemenskap och enskildhet. Och enligt översiktsplanen så ska sekelskiftsträdgård eftersträvas, också ska grön och vatten strukturen som finns i kommunen tas tillvara på. Vackra planteringar och vacker entré, området ska vara handikappvänligt.

Vad för slags lägenhet

Enligt enkäten som fylldes i vid marknadsundersökningen så vill man ha en lägenhet med öppen planlösning, bra golv material, hög standard i badrum med plats för egen tvättmaskin. Det ska finnas plats för egen diskmaskin och bra med förvaring. Gästtoalett och handikappvänligt.

Bilar

Önskemålen enligt enkäten var att det ska finnas garage, carport och parkeringsplatser. Att det ska finnas möjlighet att ha mer än en egen bil, besöksparkering och att bilplatserna ska finnas nära bostaden.

Övrigt

Det fanns en del önskemål som egna förråd nära bostaden och säkra cykel/barnvagns förråd. Säkerhetsdörrar och porttelefon. Gärna övernattningsrum och gemensam hobbylokal och tvättstuga. Bra återvinning var även en punkt.

32

Förslaget

Efter mina undersökningar har jag kommit fram till det här förslaget.

Förslaget är att man väljer att bebygga ett centralt område. Ställargatan som nyligen revs ligger centralt och är ett bra område se områdes plats se karta nedan.

Ställargatan

Ställargatan

33 Bilder på området Ställargatan

En panorama bild för att få en uppfattning om området.

Bild på uppfarten Karta över området7

7 http://kartor.eniro.se/

34 Närliggande bebyggelse

Det kan i framtiden även vara behov av fler lägenheter i Robertsholm eftersom att det är ett populärt område men där finns det inte många hyreslägenheter.

Att bygga tre-, två- och ett rum och kök i centrum eftersom att det flesta 4:or och 5:or ligger redan i centrum.

Anpassa områdena så att alla får sin egen uteplats där man kan odla om man vill eller bara ha en skön plats för avkoppling. Men att det finns ett offentligt gemensamt utrymme där det kan finnas sittplatser, grillplats och någon form av lek för barnen men även en plats som inbjuder till spontana aktiviteter. Att det finns planteringar som hägg, syren och kaprifol i området kanske några fruktträd och bärbuskar gör att området känns inbjudande men på så vis eftersträvas även en sekelskiftesträdgård. Området ska vara utan så mycket nivåskillnader som möjligt och lättillgängligt även om man sitter i rullstol eller liknande för att vara

handikappvänligt, gärna med asfalterade gångar. Markplattor vid uteplatserna för att även göra de

handikappvänliga. Området ska vara bra planerad vad gäller belysning så att den blir både trivsam men att man också kan känna sig säker när det börjar mörkna.

Det ska vara öppen planlösning som också är handikappvänlig eller att det finns möjlighet att omvandla lägenheterna till handikappvänliga utan förstora ändringar. Lägenheterna skall ligga i ett plan men byggnaden är på två våningar med hiss, för att kunna spara markyta till uteplatser och grönområde. Men inte överskrida översiktsplanen som sa att det maximalt fick byggas i tre våningar. Köken ska vara utrustade med diskmaskin eller ha plats för att lätt kunna installera en. Badrummen ska ha bra standard med både tvättmaskin och torktumlare. Treorna ska vara utrustade med två toaletter varav en kan fungera som gästtoalett.

Inom området ska det vara fritt ifrån biltrafik med undantag för i och ur lastning och posten. Det ska finnas garage eller carport men även parkering med uttag för motorvärmare (stolpe). På så vis finns möjligheten för parkeringsplats för mer än en egen bil, men det är inget som det projekteras att varje hushåll har. Parkering och garage ska vara i anslutning till bostäderna. Ett antal besöksparkeringar ska finnas.

35 Att det ska finnas en ekonomibyggnad med förråd, cykel- och barnvagns förråd och en gemensam tvättstuga tänkt gör grovtvätt då det redan finns tvättmöjligheter i lägenheterna. Säkerhetsdörrar och porttelefon ska sättas in i entréerna.

Idéskiss över området Ställargatan

36 9.2 Förbättringar

Här nedan tas ett par idéer upp som kan medföra en förbättring på de befintliga hyreslägenheterna som kan medföra att de blir mer attraktiva. Med som bilaga C finns en checklista som kan användas till lägenheterna för att se vad som finns eller inte finns och men hjälp kunna göra en bedömning på hur pass attraktiv lägenheten är.

Standard

Standarden är något som är viktigt för de flesta enligt marknadsundersökningen och det är många som hellre vill ha högstandard än låg hyra. Standarden kan förbättras på många olika sätt och med olika kostnader som till exempel att det är hela och fräscha tapeter och ytskikt i lägenheten, men även att det underhålls både på utsidan och på insidan. För det är ögat som gör den första bedömningen. De flesta ser gärna att lägenheterna är utrustade med tvättmaskin och diskmaskin.

Parkering

De flesta hushåll har bil idag och ibland fler och det märktes i undersökningen att man vill ha bra parkeringar och förvaring åt sina bilar. Så att se till att det finns bra parkeringar med möjlighet till motorvärmare kan vara en idé men även att de till att det finns besöksparkeringar till varje område och så handikapp parkeringar kan öka områdets attraktivitet.

Ute/området

Att man trivs i området är viktigt, genom att underhålla som att klippa gräs, rensa rabatter och se till att belysning fungerar bidrar mycket. Att det finns gemensamma samlingsplatser var en punkt i

marknadsundersökningen.

Hiss

Är något som många föredrar och om det finns hiss i huset eller inte kan vara en betydande del för vissa, framförallt för äldre och handikappade. Ett alternativ som finns är att installera en hiss som ligger utanför byggnaden, det är kostsamt men kan vara något att se över speciellt på lägenheter i centrum.

Hemsida

En annan betydande faktor är att det finns rätt och tillräcklig information på både Hofors kommuns hemsida och Hoforshus hemsida. Då det ofta i dagens fall är den första kontakten man får.

Reklam

Att göra reklam för Hoforshus kan vara en idé som kan få fler att få upp ögonen för lägenheterna. Vara aktiva i bostadsmässor, visa vad man kan erbjuda både för kommuninvånarna och grannkommunerna. Hemsidan som nämns ovan är också en typ av reklam.

Student

Idag så finns en ungdoms rabatt inom Hoforshus och det är bra. Man kan tänkas i framtiden att försöka få ett samarbete med Högskolan i Gävle med att ha studentboende i Hofors. Det är bra kommunikationer till och från Gävle och inom pendlingsavstånd. Tanken är att få studenter ifrån Hofors att stanna kvar i kommunen men även för studenter utifrån som ska studera vid Högskolan att bosätta sig i Hofors. Ett samarbete med Högskolan i Falun är även tänkbart men då kan det behövas bättre kommunikationer över länsgränsen än vad det är idag.

37 Äldre/Handikapp

Att kunna tillgänglighets anpassa lägenheterna så att de äldre kan bo kvar längre eller om hyresgästen skulle få en förändrad livssituation kan det vara bra så att man kan bo kvar fast man kanske har fått ett handikapp till exempel.

Spontan idrott

Hofors kommun är en kommun där det finns många olika sporter att utöva, inom olika föreningar och idrottsklubbar. Det finns motionsspår runt om i skogarna. Men mycket idrott utövas utöver det. Att anlägga till exempel fotbollsmål, basketkorgar, vollybollplan och även en hundrastgård där man kan gå och träna eller bara ha kul och utöva den sport som man är intresserad utav, bidrar till att det utövas mer spontan idrott i kommunen. Och då bidrar det till en bättre folkhälsa.

38

10 Diskussion

Det svåra med arbetet har vart att hitta fakta och källor då jag har en del egen vetskap om kommunen och om lägenheterna som jag har fått utav egna erfarenheter eftersom att jag har växt upp i kommunen och vet vad som försiggår och händer här. Utåt sätt är det mycket negativt prat om kommunen men om man pratar med kommuninvånarna så är det delade meningar finns både bra och dåliga saker. Att kommunen har en

minskande befolkningsmängd beror på många olika faktorer och boende frågan en liten del utav det. En stor betydande faktor är arbetstillfällen, och om det försvinner jobbtillfällen så kommer även befolkningen att minska. Idag är det Ovako och kommunen som är de stora arbetsgivarna, men de minskar och drar ner på folk. Ska man se till invånarantalet är det inte bra när arbetstillfällena minskar.

Jag tror att det skulle behövas en kombination utav allting för att få Hofors ”på fötter igen” men boendefrågan är en bidragande del till att folk ska trivas man vill ha ett attraktivt boende och kan Hofors konkurera med bra och attraktiva boenden kanske en del väljer att bosätta sig i kommunen trots att de arbetar på annan ort. Men som marknadsundersökningen visade är att man ofta har någon anknytning till orten som gör att man väljer att bosätta sig där, så det kan vara svårt att få personer utan anknytning att flytta hit.

En sak som är intressant är att det är mycket som är på gång och mycket som kommunen vill göra. Det ser man om man kollar på den nya översiktsplanen. Mycket utav de som tas upp i Hofors kommuns översiktsplan är även gjort eller pågår. Det som har gjorts är att gång och cykelstråken har förbättrats utanför samhället, ett nytt upp till järnvägsstationen som ligger ca 5km utanför centrum. Och ett halvvägs mot Torsåker. Torsåker ligger ca 1-1,5 mil ifrån centrum och det borde väl byggas ut ända till Torsåker enligt min mening. Ett gång- och cykelstråk som många saknar är ett till Barkhyttan som ligger mot Storvik efter R80, men eftersom att det finns planer på att dra om den vägen så är det nog därför inget har byggts.

Centrum har fått sig en uppfräschning och är väl det största som är igång idag, etapp 1 och 2 är gjorda, etapp 3 skulle vara påbörjad men eftersom att det har blivit en diskussion kring detta så ligger den på is. Anledning är att Hofors har försämrad ekonomi just nu och nedskärningar har gjorts i kommunen.

Lokaltrafiken har blivit bättre med fler avgångar till och från Torsåker och till järnvägsstationen men enligt min mening skulle den kunna bli betydligt bättre.

Idrottsanläggningen Stålringen har också fått sig en ”make over” genom att en konstgräsplan har lagts, men för övrigt så skulle de flesta idrottsanläggningar behöva fixas till så som Ishallen, Hoforsbacken (slalombacken, som är helt ideell) och Ridskolan med flera. Hofors kommun är väldigt idrottsvänlig och det finns många olika aktiviteter/sporter att ägna sig åt. Hoforshallens simhall har nyligen renoverats och bowlinghallen som finns där har bytt lokaler till större och ett större satsande med ett "café" i centrum. Jag tycker kommunen borde satsa mer på idrotten eftersom att den är en väldigt stor del i kommunen, jan/feb 2012 hölls en idrottsgala på folkets hus där företag och privat personer sponsrade med stipendier och priser, det delades ut ett flertal priser för diverse idrottsprestationer, föreningar och funktionärer m.m. Det var en väl besökt gala som kommer att komma tillbaka nästa år igen, planeringarna är i fullgång (den drivs av ideell kraft).

Lidel öppnade här i vintras och det är en på början inför R80 att bli E16 och det finns nu fem mataffärer i Hofors plus en i Torsåker (tre i centrum).

Många nybyggen är inte igång i Kommunen däremot rivs det en del, dels för att byggnaderna är i dåligt skick och dels för att utbudet av lägenheter är för stort och stora delar av lägenhetsområden har rivits. Eftersom att

39 huspriserna är låga i Hofors så är det många som bor i villor istället för lägenheter. Något som jag tycker att kommunen borde satsa på är hyreslägenheter med egna uteplatser, som jag hade med i mitt förslag för de är sådana lägenheter som är eftertraktade. För dem som inte har råd med en villa eller för de som inte vill eller orkar bo i villor men ändå vill ha sin egna lilla uteplats/trädgård. Det kanske är så att man är äldre och inte orkar ha sitt stora hus med sin stora tomt kvar men man vill fortfarande ha någonting att sköta om till exempel en liten ute plats med planteringar. För utrymmet finns. Och som jag tar upp i mitt förslag är att ha sina egna uteplatser och en större gemensam yta för att kunna umgås och vara social. Området har en stor betydelse för att man ska trivas med sitt boende. Det ska finnas bra med parkeringar och även bra förråd, det var något som var eftertraktat. Man vill att både området och lägenheten ska vara fin och trivsam.

Men med den situation som kommunen befinner sig i idag så vet jag att det är ekonomiskt inte möjligt att genomföra detta projekt. Även fast det är ett tryck på bostadsmarknaden efter liknande lägenheter. Och eftersom att det rivs lägenheter för att de står tomma så är det viktigaste att fokusera på är att få de befintliga lägenheterna uthyrda. Det finns en del förbättringar att göra för att kunna ge en hjälp för detta, det behöver inte vara så kostsamt heller.

Det skulle ha varit intressant att jämföra Hofors med Jan Gehl och hans teorier, som tillexempel med

offentligta, halv offentliga och privata ytor och platser eftersom att det är en idé som jag har för mitt förslag.

Hade jag haft mer tid och tagit rapporten ett steg längre så hade jag gärna gjort det.

Det har varit intressant och roligt att arbeta med detta ämne eftersom att jag själv bor och är uppvuxen i Hofors och bor i en hyresrätt som Hoforshus äger.

40

11 Slutsats

Ett attraktivt boende kan minska avflyttningen ifrån kommunen, men endast en del då det är många andra faktorer som även de har en betydande roll vad gäller att bo kvar eller flytta till kommunen. Men ger man personer det som de söker i ett boende kommer de välja att bo kvar så länge de kan.

41

12 Framtida studier

Det skulle vara intressant att få veta vad spontan idrott kan medföra för de boende och om det finns någon studie på det.

Att göra en jämförelse med Jan Gehl och hans teorier skulle vara intressant.

42 Hofors hembygdsförening. Tillgänglig: <http://www.hoforshembygdsforening.se/ > (2012-07-17)

Hofors kommun. Tillgänglig:

<http://hofors.se/download/18.345b1812136f428a5f62a7/2104+Hofors+FAKTA.pdf > (2012-07-17)

Hofors kommun. Tillgänglig: <http://hofors.se/kommunen/historia.4.635e9de811850ea8c7a8000965.html >

(2012-07-17)

Hofors kommun. Plan för Hofors kommuns externa kommunikation 2010-2012

Hofors kommun översiktsplan. Tillgänglig:

Sundin. M. (2007). Bra läge dåligt rykte-En jämförande historisk studie av tre stadsdelar i Borås, Eskilstuna och Gävle. Uppsala universitet, sociologiska institutionen & Institutet för bostads- och urbanforskning

Sundin. M. (2008). Lika men ändå olika-En jämförande studie av tre samrådsmöten om Hofors översiktsplan.

Uppsala universitet, Institutet för bostads- och urbanforskning Wikner B. (2009). Marknadsundersökning för Hoforshus vintern 2009

Öresjö E., Blomé G., Pettersson L. (2011). En stadsdel byter skepnad-en utvärdering av förnyelsen på Öster i Gävle. Malmö högskola, fastighetsvetenskap institutionen för Urbana studier

43 12.2 Muntliga källor

Dangardt Marie-Louise, Hofors kommunstyrelse, Ordförande, (2012-05-10) Holmkvist Kerstin, Hoforshus AB, Bostadsförmedlingen, (2012-05-09)

13.3 Bilder

Eniro. Tillgänglig: < http://kartor.eniro.se/ > (2012-10-15)

Bild 1. Hagaparken < http://bohos.hoforshus.se/SummarumWeb02297_1/Internet/Cm/Logon.aspx > (2012-05-15)

44

14 Bilagor

Bilaga A

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57 Bilaga B

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

Related documents