• No results found

Förslag till beslut om Justering av Avfallstaxan och Slamtaxan i Vaxholms kommun

Förslag till beslut om Justering av Avfallstaxan och Slamtaxan i Vaxholms kommun

Förslag till beslut

Vaxholmsvatten AB styrelse hemställer om

att Kommunfullmäktige beslutar om höjning av avfallstaxan med 2 % från och med 1 januari 2021

att Kommunfullmäktige beslutar om höjning av slamtaxan med 2 % från och med 1 januari 2021

Bakgrund

Den allmänna Avfallsverksamheten ska vara självfinansierande genom avgifter vilka regleras i avfallstaxan. Som huvudman över avfall som kommunen ansvarar för är Vaxholmsvatten AB skyldig att se över avfallstaxan så att den speglar de utgifter som verksamheten medför.

Ärendet

För att avfallstaxan och slamtaxan ska täcka kostnaderna för respektive verksamhet, behöver vi höja dessa med lika mycket som indexökningarna som reglerar våra avtal förväntas öka med för 2021.

Vaxholmsvatten AB kommer årligen föreslå justering av avfalls- och slam-taxa för att följa med indexregleringarna. Detta medför att taxorna alltid följer kostnadsbilden, vilket medför att vi undviker dramatiska kostnadsförändringar.

Den kommunala renhållningen i Sverige står inför många förändringar med nya förpacknings och tidningsförordningar och nya direktiv för byggavfall och matavfall. Det har blivit förseningar i genomförandet av fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. Kostnaden för systemet ska finansieras av producenterna men det påverkar vår ekonomi. Regeringen har lagt ett förslag om att tidningar ska undantas från producentansvar och i stället finansieras av avfallskollektivet vilket avsevärt påverkar taxan. Vi arbetar på att ta fram ett förslag till ny avfalls och slamtaxa som kommer presenteras under 2021 i vilket vi behöver ta med dessa förändringar.

1 Kommunfullmäktiges presidium

Budgetskrivelse år 2021

Revisorerna överlämnar härmed sin budgetskrivelse och sitt budgetäskande för år 2021.

Mål för revisorernas verksamhet

Revisorerna har enligt kommunallagen i uppgift att i den omfattning som följer av god revisionssed granska all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. Revisorerna ska pröva om:

• verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt,

• räkenskaperna är i allt väsentligt rättvisande samt

• att den kontroll som utövas inom nämnderna är tillräcklig.

I kommunallagen stadgas att revisorerna årligen granskar all verksamhet som bedrivs inom nämnder-nas verksamhetsområden och genom de utsedda lekmannarevisorerna den verksamhet som bedrivs av de kommunala bolagen.

Revisorerna utför inom ramen för sin årliga revisionsplan såväl granskning av de finansiella rappor-terna, intern kontroll i system och rutiner samt granskning av verksamheten. Syftet är ytterst att be-döma styrelsens och nämndernas ansvar. Revisorerna har som mål att arbeta förebyggande och råd-givande så att fullmäktiges beslut genomförs och att, utifrån dess roll, medverka och stödja utveckl-ingsarbetet i staden. Ett viktigt syfte är således att bidra till utveckling av stadens verksamheter samt system och rutiner för styrning och kontroll av dessa. Ambitionen är att revisionen ska ge nytta och mervärde till staden.

Verksamhetsbeskrivning

Fullmäktige har valt 7 revisorer. Praxis i Vaxholms stad är att samtliga partier som är representerade i fullmäktigen får nominera 1 revisor. I fullmäktige är 9 partier representerade, vilket innebär att 2 par-tier hittills inte har nominerat någon revisor. Revisorerna är kommunfullmäktiges kontrollinstrument.

Arbetet bedrivs i överensstämmelse med revisionsreglementet och Sveriges Kommuner och Region-ers skrift, ”God revisionssed i kommunal verksamhet”.

Varje år granskar revisorerna årsredovisning, delårsrapport samt den interna kontrollen i vissa ruti-ner och system som har väsentlig betydelse för bedömningen av om räkenskaperna är rättvisande.

2 strävar efter en kontinuerlig dialog med förtroendevalda och tjänstemän .

Revisorerna träffas löpande, i princip 1 gång per månad. Revisorerna träffar kontinuerligt även kom-munstyrelsens- och nämndernas presidier.

Revisorernas förutsättningar Kostnad för revision

Vaxholms stads kostnad för revision 2018 - 2020, kr:

År Budget Utfall därav köpta tjänster

2020 780 000 470 000

2019 780 000 774 000 450 000

2018 690 000 691 000 446 000

Köpta tjänster utgörs av köp av yrkesrevisionsbiträden från den revisionsbyrå stadens revisorer har avtal med, för närvarande PwC.

Vaxholms stads kostnad för revision, jämfört med andra kommuner med liknande storlek, kr/invå-nare samt antal revisorer, 2019:

- Vaxholm 70 kr

- Kommuner med 10 - 14 999 inv. 71 kr

- Vaxholm 7 revisorer (+2 vakanta)

- Kommuner med 10 - 14 999 inv. 5 revisorer i genomsnitt

Vaxholms stad har i dagsläget 7 revisorer. Emellertid är två platser som tidigare nämndes vakanta.

Riskanalys

Revisionsinsatser ska prioriteras utifrån en genomarbetad riskanalys. Detta innebär att resurser som ställs till revisorernas förfogande inte endast kan utgå från ett genomsnitt utan måste slutligen be-stämmas för varje enskild kommun. Revisorerna har under 2019 genomfört en översiktlig riskanalys.

Utifrån denna analys gör revisorerna bedömningen att det finns förhöjda risker i Vaxholms stad, jäm-fört med genomsnittskommunen i intervallet 10 – 14 999 inv. (jämförelsegruppen) inom några områ-den. Därutöver gör vi bedömningen att riskbilden har höjts med anledning av resultatet av flera av de granskningsinsatser och övriga iakttagelser vi gjorde under 2019. Se nedan:

Förhöjda risker, jämfört med genomsnittskommunen i intervallet 10 - 14 999 inv.

• Stadens samlade långsiktiga planering, kalkyler och analyser mot bakgrund av bostadsbyg-gandets konsekvenser.

3

• Entreprenadavtal mot bakgrund av att en stor del av den kommunala servicen genomförs av privata utförare.

Förhöjda risker, med anledning av genomförda granskningsinsatser och övriga iakttagelser

• Brister i kontrollen av privata utförare.

• Brister i planering och genomförande av underhåll av gator, vägar och fastigheter samt otyd-lighet rörande vilka kajer och andra brygganläggningar staden ansvarar för och aktuell under-hållsstatus på dessa.

Revisorernas budgetäskande

Årsarvoden samt sammanträdesarvoden inklusive sociala avgifter för 7 revisorer uppgår till ca 277 000 kronor per år. Ytterligare 2 revisorer skulle innebära en merkostnad om ca 66 000 kronor. De to-tala arvodena skulle således budgeteras till 343 000 kronor för att täcka kostnaden för 9 revisorer.

Som tidigare noterades att kommuner i samma storleksordning som Vaxholm, det vill säga ett invå-narantal om 10 - 14 999 invånare, i genomsnitt har 5 revisorer jämfört med Vaxholms 7 (därutöver 2 vakanta). Detta innebär att revisonen i Vaxholm med 7 revisorer har en merkostnad i form av arvo-den om ca 66 000 kronor jämfört jämförelsegruppen. Detta motsvarar ca 5 kronor per invånare. Om Vaxholm hade haft samma antal revisorer som jämförelsegruppens kommuner skulle således den to-tala kostnaden för revision uppgå till ca 65 kronor per invånare att jämföra med jämförelsegruppens 71 kronor per invånare. Skillnaden är totalt 72 000 konor, vilket även, till en mindre del, inkluderar också inkluderar övriga kostnader, utöver arvoden.

Konsekvensen av detta förhållande är att revisorerna i Vaxholms stad inte har möjlighet att köpa re-visionstjänster och därmed genomföra yrkesrevisonstjänster i samma omfattning som man kan göra i jämförelsegruppens kommuner. Om ytterligare 2 revisorer skulle nomineras och utses av fullmäktige skulle merkostnaderna för arvoden jämfört med jämförelsegruppen fördubblas.

Eftersom Vaxholm har fler revisorer än jämförelsegruppen och därmed har en högre kostnad än vad man skulle ha haft med ett genomsnittligt antal revisorer innebär detta att kostanden de köpta granskningsinsatserna i motsvarande grad blir lägre än i jämförelsekommunerna, det vill säga ca 72 000 kronor. Detta trots att det enligt vår bedömning finns en något förhöjd riskbild för Vaxholms stad jämfört med jämförelsegruppen av skäl som redovisats ovan.

Vi föreslår dock inte någon höjning av anslaget för att helt kompensera för detta förhållande under 2021, mot bakgrund av den allmänt anstränga ekonomin. Vi anser dock att revisorernas budget, på sikt, bör ligga på en nivå som medger att samma omfattning på granskningar kan köpas och genom-föras av yrkesrevisorer i Vaxholm som i jämförelsegruppens kommuner.

Mot bakgrund av ovan redovisade uppdrag och omständigheter bedömer revisorerna att anslaget för revision behöver höjas något redan 2021 för att, på sikt nå samma ambitionsnivå som jämförelse-gruppens kommuner.

4 Budget 2021 Vaxholms stads kommunrevision Utfall

2019 (tkr)

Budget 2020 (tkr)

Budget 2021 (tkr)

Fasta arvoden, sammanträdes- och, övriga ersätt-ningar inkl. sociala avgifter (7 revisorer)

300 290 277

Köp av verksamhet 450 470 500

Kurser, konferenser, representation, tidningar mm 24 20 23

Summa 774 780 800

Förslag 2 (fullmäktige beslutar att utse ytterligare 2 revisorer och därmed öka antalet till 9) Budget 2021 Vaxholms stads kommunrevision Utfall

2019 (tkr)

Budget 2020 (tkr)

Budget 2021 (tkr)

Fasta arvoden, sammanträdes- och, övriga ersätt-ningar inkl. sociala avgifter (9 revisorer)

300 290 343

Köp av verksamhet 450 470 500

Kurser, konferenser, representation, tidningar mm 24 20 23

Summa 774 780 866

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

att för år 2021 anvisa 800 000 kronor för revision av staden under förutsättning att anta-let revisorer är oförändrat, det vill säga 7. Alternativt,

att för 2021 anvisa 866 000 kronor för revision av staden, under förutsättning att fullmäk-tige beslutar att utse ytterligare 2 revisorer och därmed öka antalet till 9.

Vaxholms stads revisorer, 2020-09-09

Ingrid Ekstedt Jan Eriksson Anders Haglund Tommy Nee

Elisabet Oldengren Lars Siggelin Ingemar Visteus

Yttrande till mål och budget

Related documents