• No results found

Beskrivning av granskningsförfarandet

Kommunstyrelsen beslutade 2011-09-27 att uppdra åt Samhällsbyggnads-nämnden att ta fram ett förslag till en ny detaljplan för Näs by. Syftet med förslaget till detaljplan är att utveckla Näs by med fler bostäder samt att medge ett nytt ridhus söder om byn. Bostäderna riktar sig till personer som vill bo i direkt anslutning till hästverksamheten. Därutöver ska de höga kul-turmiljövärdena på platsen säkerställas.

Planförslaget, som är upprättat den 31 oktober 2016, har varit på granskning från den 21 november 2016 till och med den 12 december 2016. Förslaget har sänts ut till samtliga berörda fastighetsägare enligt upprättad sändlista samt till berörda remissinstanser. En annons om granskningen var införd i DN den 19 november 2016.

Total har 12 yttranden inkommit under granskning, samtliga finns att tillgå i sin helhet på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

BOTKYRKA KOMMUN 2 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

Inkomna yttranden i datumordning för aktuell detaljplan inom gransk-ningstid

Inkomna synpunkter från Datum Nummer

SRV återvinning AB 2016-11-21 1

Kultur- och fritidsförvaltningen 2016-11-21 2

Lantmäteriet 2016-11-21 3

Vattenfall 2016-11-28 4

Södertörns fjärrvärme 2016-11-30 5

Trafikverket 2016-12-02 6

LFV 2016-12-02 7

Svenska kraftnät 2016-12-09 8

Boende på Fogården 2016-12-11 9

Länstyrelsen 2016-12-12 10

Trafikförvaltning 2016-12-12 11

Näs by 3 2016-12-15 12

BOTKYRKA KOMMUN 3 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

G1 SRV Återvinning AB

Gällande förslag till detaljplan för Näs by, Grödinge, Botkyrka kommun.

Vi har ej några synpunkter i dagsläget men önskar få insyn i avfallshante-ringen om avfallskärlen kommer att samordnas vid avloppsanläggningen i den östra delen av byn.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G2 Kultur och fritidsförvaltningen Vi kommer inte att yttra oss här.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G3 Lantmäteriet

Vid genomgång av planens granskningshandlingar (daterade 2016-10-31) har följande noterats:

Delar av planen som måste förbättras Fastighetsrättsliga frågor och konsekvenser

Lantmäteriet är fortfarande av uppfattningen att redovisningen av de fastig-hetsrättsliga frågorna och konsekvenserna är bristfällig. Synpunkten kvarstår från samrådsskedet.

Gemensamhetsanläggningen Näs ga:4 ligger inom planområdet. Näs ga:4 förvaltas av Näsvägens samfällighetsförening. Lantmäteriet vill ånyo erinra om att det krävs omprövning av Näs ga:4 för genomförande av planen. Inget nämns om detta i planhandlingarna. Denna synpunkt kvarstår från samråds-skedet.

Det är fortfarande oklart hur tillgången till det gemensamma reningsverket samt ledningar fram till detsamma ska tryggas framöver. Likaså är det oklart hur tillgången till vatten ska tryggas.

I samrådsredogörelsen anges att vattenuttag sker från borrad brunn mellan fastighet 1 och 4. Det är oklart vad som menas med detta. Vad är fastighet 1 och 4?

Planområdet genomkorsas av outredd samfälld mark.

Denna behöver utredas vid planens genomförande och troligen behövs fastig-hetsbestämning av gränserna. Detta bör framgå av planhandlingarna.

BOTKYRKA KOMMUN 4 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

Ekonomiska frågor

De ekonomiska frågorna måste kompletteras med upplysningar om kostnader för lantmäteriförrättningar och ersättningar till följd av ersättningsbeslut i lantmäteriförrättningar. Dessa synpunkter kvarstår från samrådsskedet.

Det anges fortfarande att hela planområdet ägs av en fastighetsägare. Detta är inte korrekt.

Grundkartan

Redovisning av befintliga rättigheter saknas i grundkartan, komplettering be-höver ske. Denna synpunkt kvarstår från samrådsskedet.

Plankartan och bestämmelser

Lantmäteriet har vid samrådet framfört att bestämmelser om största och minsta fastighetsstorlek betecknas d. Det anges i samrådsredogörelsen att en bestämmelse om minsta fastighetsstorlek som gäller hela planområdet inte ska ha någon beteckning. Lantmäteriet tolkar dock att den angivna planbe-stämmelsen avseende minsta fastighetstorlek gäller enbart för bostäder (d.v.s.

kvartersmark bostad). Rekommendationen att redovisa bestämmelsen d på plankartan, så att bestämmelsens utbredning tydliggörs, kvarstår.

Användningsbestämmelse saknas för det nordligaste kvarteret.

Lantmäteriet vill påminna om att g är en administrativ bestämmelse och att den administrativa bestämmelsen gäller fram till administrativ gräns, använd-ningsgräns eller planområdesgräns. Lantmäteriet rekommenderar att admi-nistrativ gräns läggs in för g-området.

Övrigt

Lantmäteriet har inte tagit ställning till innehållet i fastighetsförteckningen, men noterar att fastighetsförteckningen är 6 månader gammal, vilket inte är en acceptabel aktualitet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Eftersom planområdet endast rör en fastighet samt en samfällighet så bedö-mer förvaltningen att det vore onödigt att upprätta en tabell som beskriver konsekvenserna för två fastigheter. Konsekvenserna för stamfastigheten be-skrivs på sida 17 i planbeskrivningen. Samfälligheten i form av vägen kvar-står i nuvarande läge i förslaget till detaljplan. Vid ett genomförande ska en fastighetsbestämning av samfälligheten göras.

I samband med att fastigheterna styckas av ska tryggandet av tillgången till det gemensamma reningsverket ske genom servitut eller ledningsrätt.

BOTKYRKA KOMMUN 5 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

Fastighetsnumreringen refererar till situationsplanen i planbeskrivningen (sid.

12) samt gestaltningsprogrammet, se bilaga 1.

Planområdet genomkorsas av outredd samfälld mark. Den måste utredas vid planens genomförande genom fastighetsbestämning.

Ekonomiska frågor

Kommunen kommer att komplettera de ekonomiska frågorna med upplys-ningar om kostnader för lantmäteriförrättupplys-ningar och ersättupplys-ningar till följd av ersättningsbeslut i lantmäteriförrättningar.

Uppgifterna som framgår i planbeskrivningen gällande att planområdet ägs av en fastighetsägare (förutom den samfällda vägen), är korrekta.

Grundkartan

De befintliga rättigheterna inom planområdet kommer att illustreras tydligare i plankartan till antagandet.

Plankartan och bestämmelser

Att redovisa bestämmelsen d vore onödigt och skulle göra plankartan mindre läsbar då samma fastighetsstorlek för bostadsfastigheter gäller generellt i om-rådet.

Användningsbestämmelsen Bostad gäller för det nordligaste kvarteret på plankartan. Området avgränsas med egenskapsgränser och användningen bo-stad gäller därför även för det nordligaste kvarteret.

Egenskapsgränsen som avgränsar gemensamhetsanläggningen ändras till en användningsgräns.

G4 Vattenfall

Vattenfall Eldistribution AB, nedan kallad Vattenfall har tagit del av gransk-ningshandlingarna för rubricerad detaljplan och lämnar följande yttrande.

Vattenfall har i samrådsskedet redogjort för elanläggningar inom detaljplanen och denna information gäller alltjämt.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G5 Södertörns fjärrvärme

Södertörns fjärrvärme har inget att erinra.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

BOTKYRKA KOMMUN 6 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

G6 Trafikverket

Trafikverket har inget att erinra mot detaljplanen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G7 LFS

LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot detaljplanen.

Detta yttrande gäller på utfärdandedatum. LFV förbehåller sig rätten att revi-dera yttrandet vid ny prövning om regelverk gällande störningar på CNS-utrustning förändras, eller om ny CNS-CNS-utrustning etableras i hindrets närhet.

Med CNS-utrustning menas utrustning för kommunikation, navigation och radar (Communication, Navigation, Surveillance). Analysen grundar sig på Svensk Standard 447 10 12 utgåva 1:1991 ”Skyddsavstånd för luftfartsradio-system mot aktiva och passiva störningar för elektrisk kraftöverföring och tågdrift”, Standardiseringskommissionen i Sverige, samt på ICAO DOC 015.

VIKTIGT: I vårt remissvar har LFV inte analyserat konsekvenser för flygvä-gar till och från flygplatser, samt om CNS-utrustning ägd av flygplats kan riskera att bli påverkad. Berörda flygplatser skall därför alltid tillfrågas som sakägare om byggnadsverk över 20 meter ingår i planer, eller om flygplatser-na av anflygplatser-nan anledning misstänks kunflygplatser-na bli påverkade av en etablering. Med berörd flygplats avses att etableringen hamnar inom flygplatsens MSA-yta ca 60 km ut från flygplatsen. MSA är den hinderyta som är störst och står för

”Minimum Sector Altitude”.

LFV erbjuder produkten Flyghinderanalys, där vi utför kontroll av flygvägar, luftrum och all tänkbar radioutrustning för luftfarten. För mer information, se www.lfv.se/flyghinderanalys.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G8 Svenska kraftnät

Ert diarienummer: sbf/2010:900

Svenska kraftnät har tagit del av handlingarna för rubricerat ärende och har ingenting att erinra mot upprättat förslag. Däremot kan det finnas regionnät invid aktuellt planområde varför regionnätsägare bör höras.

Eftersom vi inte har några synpunkter och Svenska kraftnät inte har några ledningar i anslutning till aktuellt område anser vi att detta ärende är avslutat från Svenska kraftnäts sida. Därmed önskar vi inte medverka i det fortsatta remissförförandet för aktuellt ärende, förutsatt att planområdet inte förändras.

Vid eventuella frågor är ni välkomna att höra av er till oss.

Svenska kraftnät vill passa på att informera om att våra anläggningsobjekt finns att hämta via Geodataportalen (www.geodata.se) som WMS eller som

BOTKYRKA KOMMUN 7 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

en shapefil. Informationen innehåller den geografiska positionen för Svenska kraftnäts ledningar, stolpar, stationer och stationsområden. Utöver den geo-grafiska positionen finns uppgifter om förläggningssätt (luftledning, kabel etc) och spänningsnivå för våra ledningar. Vid produktion av kartor där Svenska kraftnäts geografiska anläggningsinformation används ska följande copyrighttext framgå: "©Affärsverket Svenska kraftnät".

För övergripande information rörande Svenska kraftnäts framtida planer för stamnätet för el hänvisar vi till Perspektivplan 2025 och Nätutvecklingsplan 2016 - 2025. Dessa dokument finns publicerade via vår hemsida:

http://www.svk.se

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Noteras.

G9 Yttrande från boende i Fogården

Vid en ev. förättning (avstyckning) av byn ogillar vi att tomtgränsen söderut på fastighet nr10 ej stämmer med den sedan över 60 års nyttjade av markytan på denna fastighet. Vi vill att tomtgränsen flyttas ca 15m söderut mot fastig-het nr 9,vilket motsvarar nuvarande tomtgräns.

Samhällsbyggnadsförvaltningens svar:

Detaljplanen justeras i enlighet med önskemålet om att flytta den planerade fastighetsgränsen gränsen söderut.

G10 Länsstyrelsen

Detaljplan för Näs by, Grödinge, Botkyrka kommun.

Förslag till detaljplan, upprättat i oktober 2016, har översänts till Länsstyrel-sen för granskning. Planen syftar till att möjliggöra en utveckling av Näs by med fler bostäder och ett nytt ridhus. Detaljplaneförslaget är upprättat med normalt planförfarande enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL i dess lydelse före den 1 januari 2015.

Av 5 kap. 22 § PBL följer att länsstyrelsen ska yttra sig över planförslaget, om förslaget enligt länsstyrelsens bedömning innebär att ett riksintresse enligt 3 eller 4 kap. miljöbalken inte tillgodoses, att miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. miljöbalken inte följs, att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs i strid med gällande bestämmelser, att regleringen av sådana frågor om an-vändningen av mark- och vattenområden som angår flera kommuner inte har samordnats på ett lämpligt sätt, eller att en bebyggelse eller ett byggnadsverk annars blir olämplig med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Länsstyrelsen har lämnat ett samrådsyttrande över planförslaget den 19 sep-tember 2016. Länsstyrelsens synpunkter med anledning av våra prövnings-grunder berörde bland annat planförslagets möjlighet att följa

miljökvalitets-BOTKYRKA KOMMUN 8 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

normer för vatten samt bebyggelsens lämplighet med anledning av de geo-tekniska förhållandena samt närheten till befintlig hästhållning. Vi framförde även synpunkter gällande arkeologi och kulturmiljövärden.

Länsstyrelsens synpunkter Sammanfattande bedömning

Länsstyrelsen har återstående synpunkter med anledning av möjligheten att följa miljökvalitetsnormer för vatten samt lämpligheten av föreslagen bebyg-gelse med hänsyn till människors hälsa till följd av allergener från hästar.

Kommunen behöver innan beslut om antagande redogöra för vilka dagvatten-åtgärder som ska genomföras för att inte miljökvalitetsnormer för vatten ska riskeras att äventyras samt utveckla beskrivningen av hästverksamheten i re-lation till de nya bostäderna. Förutsatt att dessa synpunkter beaktas bedömer Länsstyrelsen att det inte finns skäl att anta att Länsstyrelsen kommer att pröva kommunens beslut och upphäva detaljplanen, med stöd av 11 kap. 11 § PBL.

Länsstyrelsen har även synpunkter gällande den planerade bebyggelsens hän-syn till kulturmiljön och arkeologin vilka inte ingår i prövningsgrunderna, men som är viktiga för planens genomförande.

Prövningsgrunder enligt 11 kap. 10 § PBL

Länsstyrelsen har i granskningsskedet följande återstående synpunkter av be-tydelse för Länsstyrelsens överprövning enligt 11 kap. 10 § PBL.

Miljökvalitetsnormer för vatten

Det framgår av den dagvattenutredning (Tyréns 2016-10-31) som tagits fram till granskningen att flödena från området ökar efter exploatering. Eftersom flödena från planområdet ökar gör Länsstyrelsen bedömningen att också mängden föroreningar troligen kommer att bli större än i dagsläget, även om ökningen är relativt liten. Det finns även en risk att utsläpp av näringsämnen kommer att öka efter exploateringen av planområdet om inte reningsverket för avloppsvatten byggs ut. Länsstyrelsen anser att kommunen behöver se till att ingen ökning av föroreningar mot recipienten sker och att exploateringen kan medverka till att sänka föroreningsmängden i dag- och spillvatten från området istället.

Dagvattenutredningen föreslår att fördröjning och rening av dagvatten inom planområdet ska förebygga att föroreningar förs ut till recipienten Hallsfjär-den. Länsstyrelsen instämmer med de lösningar för dagvattenhantering som presenteras i utredningen. I planbeskrivningen står emellertid inget om att en gemensam dagvattenhantering planeras vilket Länsstyrelsen anser är anmärk-ningsvärt eftersom behov för detta har utpekats i dagvattenutredningen. Det finns exempelvis en utpekad lågpunkt i utredningen, där detta med fördel kan ske. Att föreslå bebyggelse i lågpunkten är mindre fördelaktig än att använda lågpunkten för insamling och rening av dagvatten.

BOTKYRKA KOMMUN 9 [18]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2017-04-05

Sammantaget anser Länsstyrelsen att kommunen behöver redogöra för vilka ytterligare dagvattenåtgärder som ska genomföras för att miljökvalitetsnor-mer inte ska riskeras att äventyras och hur dessa säkerställs. Med fördel bör kommunen införa bestämmelser för dagvattenhantering i plankartan.

Hälsa och säkerhet – hästverksamhet

I samrådsyttrandet framförde Länsstyrelsen ett behov av att komplettera planbeskrivningen med anledning av hästverksverksamheten i byn. Kommu-nen har till viss del kompletterat planbeskrivningen till granskning. Det fram-går exempelvis att det idag finns 52 hästar i området och att det planeras för 10 hästar till efter utbyggnaden. Detta är ett stort antal hästar varför de lokala förhållandena, även då planen enligt kommunen anses vara en hästby och av lantlig karaktär, behöver beskrivas ytterligare med tanke på de befarade häl-soriskerna från hästar.

Länsstyrelsen efterfrågar att kommunen tydliggör närheten till hästhagarna och stallet i förhållande till de nya bostäderna. Kommunen behöver komplet-tera planhandlingarna med en beskrivning av antalet hästar som finns och planeras gå intill de planerade bostäderna i hagar och stall samt var dessa lig-ger i relation till bostäderna. Detta behöver redovisas då höga koncentrationer av hästallergen kan finnas i och mycket nära stall och hagar. Kommunen be-höver också beskriva eventuell förekomst av lukt, flugor och starka strålkas-tare kring ridbanor. För att minska risken för spridning för hästallergen är det önskvärt att spara träd och buskar för att avskärma allergenspridning.

Övriga synpunkter Arkeologi

Då arkeologiska åtgärder kommer att krävas för att bebygga i enlighet med planen ska kommunen komplettera plankartan med en informationsruta att alla ingrepp inom och i anslutning till fornlämningarna kräver

sam-råd/tillstånd med Länsstyrelsen enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kulturmiljö

Näs by är belägen inom riksintresseområde för kulturmiljövården Brandal-sund (AB 7) men omfattas inte av riksintressets motiv eller uttryck. Det har dock stora kulturhistoriska värden.

Länsstyrelsen delar de synpunkter som framkommer i den antikvariska kon-sekvensanalysen som generellt kan sammanfattas som att hänsyn ska tas till byns struktur och kulturhistoriska värden. Det gäller särskilt vikten av att den äldre vägstrukturen bevaras och att det som i planbeskrivningen kallas torg utformas på ett sätt som är lämpligt för en by och inte som ett småstadstorg.

Related documents