• No results found

Förslag till fortsatt arbete

Nedan följer ett antal punkter som är värda att arbeta vidare på, med denna rapport som grund. Dessa punkter har kommit upp under arbetets gång och på grund av rapportens avgränsning har de inte behandlats i denna rapport.

x Undersöka fler sätt att arbeta fram en kravspecifikation där en jämförelse mellan olika tillvägagångssätt kan göras. Vad skiljer tillvägagångssätten åt? Finns det olika tillvägagångssätt för olika situationer?

x Ta reda på vad förvaltningarna utöver miljö och bygg och kultur och fritid anser om hur kravinsamlingen har gått till när hemsidan skulle utvecklas. Har

Referenser

förvaltningarna behandlats olika av TietoEnator? Har vissa förvaltningar varit mer involverad i utvecklingsprocessen än andra?

x Undersöka hur gränssnittet kan göras mer användarvänligt på hemsidan. Finns det några riktlinjer som TietoEnator följer när de skall designa gränssnittet på hemsidan? Finns kunskapen att kunna utveckla ett användbart gränssnitt?

x

Kontrollera om möjligheten finns att förvaltningarna, på Timrå kommun, själva tar hand om utvecklingen och uppdateringen av hemsidan. Finns kunskapen hos förvaltningarna? Vad skulle krävas av förvaltningarna föra att lyckas med att sköta utvecklingen och uppdateringen av hemsidan?

x

Granska hur andra kommuner gör när de utvecklar och uppdaterar sina hemsidor. Detta för att samla in nya idéer om hur systemutveckling i kommuner kan förbättras. Har andra kommuner anställda som utvecklar och uppdaterar hemsidor? Hur samlar andra kommuner in krav till sina hemsidor?

x

Undersöka hur TietoEnator skulle vilja bedriva samarbetet med förvaltningarna. Vilket ansvar vill TietoEnator att förvaltningarna skall ta? Vad vill TietoEnator ansvara för?

7 Slutsats

Syftet med denna rapport var att skapa en förståelse för hur en kravspecifikation kan tas fram i analysfasen samt att undersöka hur kravinsamlingen har genomförts mellan TietoEnator och förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid. Utifrån detta var målet med denna rapport att ge svar på frågan: Vad i analysfasen kan vara orsaken till att kraven som ställts utav miljö och bygg- och kultur och fritidförvaltningen inte riktigt är uppfyllda?

Efter att ha skapat en förståelse för hur en kravspecifikation kan tas fram i analysfasen har följande generella slutsatser dragits:

x När en kravspecifikation skall arbetas fram är kommunikation och kontakt med användarna viktigt. Regelbunden avstämning med användarna betraktas som mycket viktigt för att uppnå ett lyckat slutresultat.

x När krav skall samlas in till en kravspecifikation är intervjuer med användarna ett bra alternativ. Under intervjuerna gäller det att användarna har en klar bild över sina krav och att systemutvecklaren uppfattar kraven korrekt för att ett lyckat slutresultat skall kunna uppnås.

x För att uppnå ett lyckat resultat med att arbeta fram en kravspecifikation gäller det att användarna är positivt inställda till det nya informationssystemet.

x Genom att demonstrera en prototyp för användarna kan lösningsförslag stämmas av med användarna och kravspecifikationen kan fastställas.

Efter att ha analyserat svaren från intervjuerna har följande slutsatser dragits om vad i analysfasen som kan ha orsakat att kraven som ställdes utav miljö och bygg- och kultur och fritidförvaltningen inte riktigt blev uppfyllda:

x Någon kravspecifikation har inte arbetats fram när hemsidan skulle utvecklas för förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid.

x Samarbetet mellan TietoEnator och förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid har inte fungerat tillfredsställande. Kraven som förvaltningarna ställt på hemsidan har inte uppfyllts tillräckligt och det anses att TietoEnator bestämmer vilka krav som slutligen skall gälla.

x Kontakten via e-post har inte från förvaltningarna miljö och byggs och kultur och fritids sida varit tillräcklig.

x Det anses från TietoEnators sida att intresset från förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid inte har varit tillräckligt i vissa avseenden.

x Någon beskrivning av hur arbetet med att utveckla hemsidan har inte funnits under utvecklingsprocessen. TietoEnator har involverat förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid väldigt lite under processens gång i förhållande till vad litteraturen påvisar.

x Det anses från TietoEnators sida att förvaltningarna miljö och byggs och kultur och fritids beskrivningar på hemsidans krav, i vissa fall, kan vara bristfälliga och svåra att förstå.

x Någon prototyp har inte TietoEnator redovisat för förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid för att testa hemsidans funktion och innehåll innan den implementerats.

Referenser

Andersen, E.S. (1994) Systemutveckling – principer, metoder och tekniker. Lund: Studentlitteratur.

Avison, D.E., Fitzgerald, G. (1995), Information Systems Development: Methodologies, Techniques and Tools. Berkshire: Mc-Graw-Hill.

Bandyo-padhyay, N. (2000), Computing for Non-specialists. Harlow: Pearson Education.

Bansler, J. (1987) Systemutveckling. Lund: Studentlitteratur.

Binder, T., Brandt, E & Buur, J. (1999) User-centeredness and product development. Royal institute of technology Stockholm, 39-40.

Claridge, N. & Berns, T. (1999) Designing a graphical user interface for the new AMS information system – AIS. Royal institute of technology Stockholm, 44-45.

Faulkner, X. (2000) Usability Engineering. London: MacMillan Press.

Flensburg, P. (1987) Systemutveckling med människan i centrum. Lund: Studentlitteratur.

Gunnarsson, S., Samuelsson, J. & Svensson, Å. (1999) Praktisk konstruktion av IT- lösningar. Lund: Studentlitteratur.

Grundén, K. (1992) Ett människoorienterat perspektiv på systemutveckling. MDA- rapport 1992:4.

Karlsson, J. (1996) Framgångsrik kravhantering – vid utveckling av programvarusystem. Stockholm: Sveriges Verkstadsindustrier.

Katzeff, C. (1998) Användare – ett nödvändigt ont eller en självklar resurs? Kista: SISU- publikation 1998:01.

Kvale, S. (1997) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Loucopoulos, P. & Karakostas, V. (1995) System Requirements Engineering. Berkshire: McGraw-Hill Book Company Europe.

Lundberg, C. C. & Young, C. A., “A note on emotions and consultancy”. Journal of Organizational Change Management, Vol. 14 No. 6, 2001, 530-538.

Oskarsson, Ö. (1994) Programutveckling i liten skala –en praktisk handbook. Lund: Studentlitteratur.

Patel, R. & Davidson, B. (1994) Forskningsmetodikens grunder. Lund: Studentlitteratur.

Preece, J., Rogers, Y., Sharp, H., Benyon, D., Holland. S. & Carey, T. (1994) Human – Computer Interaction. Harlow, England: Addison – Wesley.

Sarker, S. & Lee, A. S., "IT-enabled organizational transformation: a case study of BPR failur at TELECO". Journal of Strategic Information Systems 8 (1999), 83-103.

Svensson, P-G. & Starrin, B. (1996) Kvalitativa studier I teori och praktik. Lund: Studentlitteratur.

Tillgänglig på Internet: http://www.tietoenator.se [Hämtad 03.02.04].

Bilaga 1: Intervjufrågor till Timrå kommun

Inledande frågor

1. Hur länge har du varit anställd på kommunen?

2. Vilka är dina arbetsuppgifter, vad är du delaktig i?

3. Hur lång erfarenhet har du inom ditt yrke?

Huvudfrågor

4. Vem är ansvarig utgivare för hemsidan?

5. Hur mycket var förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid involverade i utvecklingen utav hemsidan?

6. Vilka olika yrkeskategorier från förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid har varit inblandade i processen att samla in kraven till hemsidan?

7. Vem bestämmer vilka krav som slutligen ska gälla?

8. Hade ni regelbundna möten med TietoEnator för att diskutera hemsidans krav?

9. Innan hemsidan skapades upprättades det då en kravspecifikation?

10. Anser ni att era krav är uppfyllda utav TietoEnator på en skala 1 – 5 där ett är mycket dåligt och fem mycket bra?

11. Kunde TietoEnator tydligt beskriva hur de tänkte bedriva utvecklingen utav hemsidan?

12. Finns det några problem med kommunikationen mellan förvaltningarna och TietoEnator? I så fall på vilket sätt?

13. Fick ni ta del utav någon prototyp för att testa hemsidans funktion innan den implementerats?

Avslutande frågor

14. Finns det något du skulle vilja tillägga?

Bilaga 2: Intervjufrågor till TietoEnator

Inledande frågor

1. Hur länge har du varit anställd på företaget?

2. Vilka är dina arbetsuppgifter, vad är du delaktig i?

3. Hur lång erfarenhet har du inom ditt yrke?

Huvudfrågor

4. Hur mycket involverades förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid i utvecklingsprocessen utav hemsidan?

5. Hur samlades kraven in till hemsidan?

6. Vilka olika yrkeskategorier från TietoEnator har varit inblandade i processen att samla in kraven för webbsidan?

7. Vem bestämmer vilka krav som slutligen ska gälla?

8. Hade ni regelbundna möten med förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid för att diskutera hemsidans krav?

9. Kunde förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid tydlig beskriva vilka krav som de ställde på hemsidan?

10. Finns det några problem med kommunikationen med de inblandade när kraven skulle samlas in? I så fall på vilket sätt?

11. Innan hemsidan skapades upprättades det då en kravspecifikation?

12. Har någon typ av prototyp används för att testa hemsidans funktion på användarna innan den implementerats?

13. I vilken grad anser ni att kraven från förvaltningarna miljö och bygg och kultur och fritid är uppfyllda på en skala 1 – 5 där ett är mycket dåligt och fem mycket bra?

Avslutande frågor

14. Finns det något du skulle vilja tillägga?

Related documents