• No results found

Förslag på en framtida arbetsmodell

Ärende 20

Sammanfattning

Det har under senare år satsats mycket på besöksnäring kopplat till cykling och vandring i Sjuhärad genom olika projekt. Projektet Cykla och vandra i Sjuhärad, finansierat av Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, har pågått sedan 2015 och kommer att avslutas 2018-03-31. Genom projekten har en viktig kommunöverskridande samverkan kommit igång vilket resulterat i bland annat stärkt kvalitet på många leder, många cykel- och vandringsprodukter och ett generellt ökat fokus på cykel- och vandringsaktiviteter. Lederna, samt produkter och aktiviteter kopplade till dessa, har synliggjorts genom olika marknadsföringskanaler för att locka hit besökare och därmed skapa fler arbetstillfällen inom besöks- och servicebranschen, samt öka den turistekonomiska omsättningen i regionen.

Lokalbefolkningen har också varit en målgrupp utifrån ett folkhälsoperspektiv.

Med dessa satsningar och resultat som bakgrund, och med tanke på att besöksnäringen är viktig för regional livskraft och tillväxt, samt den stora efterfrågan på hållbar och aktivitetsbaserad

besöksnäring, är det oerhört viktigt med en långsiktig och fungerande fortsättning för Cykla och vandra i Sjuhärad. Dels för att upprätthålla det arbete som redan är gjort, men också för att arbeta vidare med att utveckla Sjuhärad till ett självklart område för cykling och vandring för både

företagare, besökare och lokalbefolkning.

För att Cykla och vandra i Sjuhärad skall kunna utföra ett effektivt arbete med bra resultat krävs en permanent tjänst på 100% och en god organisation. Likaså krävs en varaktig finansiering. En lösning som bygger på medlemskap och tillfälliga bidrag skapar mycket osäkerhet, stjäl mycket tid från övriga arbetsuppgifter och är därmed ingen bra långsiktig lösning. Då Cykla och vandra i Sjuhärad handlar om en viktig kommunöverskridande samverkan mellan Sjuhäradskommunerna, som skapar arbetstillfällen och som påverkar regional utveckling, folkhälsa och tillväxt menar vi att

Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund bör stödja Cykla och vandra i Sjuhärad även i framtiden, på en mer permanent basis, och stå för en del av finansieringen. Antingen genom att helt införliva Cykla och vandra i sin egen verksamhet eller genom att ge långsiktigt ekonomiskt stöd. De 8

deltagande kommunerna är beredda att även i framtiden medfinansiera med 0,50 kr/invånare och år under förutsättning att Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund fortsätter att stödja Cykla och vandra i Sjuhärad.

Projektets kontaktpersoner i berörda kommuner och projektets styrgrupp stöttar förslaget och är tydliga på att det arbete som Cykla och vandra i Sjuhärad utför är mycket viktigt, och att det är något som varje enskild kommun inte har möjlighet att göra på egen hand. Likaså har Turistrådet

Västsverige gett uttryck för att Cykla och vandra i Sjuhärad fyller en viktig funktion även i framtiden.

Projektledarna för Cykla och vandra i Sjuhärad ställer gärna upp med en muntlig presentation av projektet, samt av förslaget på den framtida arbetsmodellen.

För mer information om Cykla och vandra i Sjuhärad; se www.vandraisjuharad.se

Ärende 20

Bakgrund

Det har under flera år drivits cykel- och vandringsprojekt i Sjuhärad. 2010 gjordes en förstudie om att skapa en sammanhängande cykelled i kommunerna Tranemo, Svenljunga, Ulricehamn och Borås.

Detta arbete resulterade i Sjuhäradsrundan som invigdes i maj 2013. Projektet ”Besöksnäring Boråsregionen” med start 2012, med bland annat fokus på produktutveckling, har också varit en viktig utgångspunkt för vidare projekt vad gäller cykling och vandring. Från september 2012 till december 2014 pågick Leaderprojektet Vandra i Sjuhärad, som 2015 övergick i projektet Cykla och vandra i Sjuhärad, finansierat av Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och

Sjuhäradskommunerna. Detta projekt kommer att avslutas 2018-03-31. Projektets syfte och mål har varit att lyfta cykel- och vandringsturismen med avseende att få fler turister att komma till området för att cykla eller vandra. Med detta har man velat skapa fler arbetstillfällen inom besöks- och servicebranschen och därmed få den turistekonomiska omsättningen att öka i regionen. Mycket pengar och arbete är lagda i projekten, vilket resulterat i:

• ett värdefullt samarbete och erfarenhetsutbyte kring cykel- och vandringsleder, samt produkter och aktiviteter kopplade till dessa, mellan berörda kommuner och andra aktörer, framförallt lokalt, men även regionalt och nationellt.

• koncept och mallar för kvalitetssäkring av leder.

• stärkt kvalitet på många vandrings- och cykelleder, varav 19 vandringsleder och 2 cykelleder ingår i projektet.

• utveckling och marknadsföring av 12 cykelprodukter och 6 vandringsprodukter enligt Turistrådet Västsveriges affärsmodell, i samarbete med företagare. Projektet har generellt uppmuntrat företagare inom besöksnäringen att satsa på cykel och vandring och att utveckla sin marknadsföring och hemsida, samt att bli bokningsbara online.

• en årligen förekommande Cykel- och vandringsfestival, samt andra exempel på hur man kan jobba med friluftsaktiviteter för lokalbefolkningen, till exempel integrationsvandring.

• nätverksträffar på olika teman för bland annat föreningar som sköter och ansvarar för vandringsleder.

• bra och uppdaterade kartor över lederna, möjliga för besökare att skriva ut via Cykla och vandra i Sjuhärads hemsida.

• framtagande av broschyr och andra trycksaker.

• nationell och internationell marknadsföring av lederna, cykel- och vandringsprodukter, samt tips, råd och inspiration via:

- egen hemsida/vastsverige.com.

- Facebook med ca 9500 följare.

- Instagram med ca 700 följare.

- nyhetsbrev.

- broschyr och andra trycksaker.

• generellt mer fokus på, och intresse för, cykel- och vandringsaktiviteter bland både besökare, företagare och lokalbefolkning.

• ökad medvetenhet om vilka leder som finns och vikten av att ta vara på dem hos deltagande kommuner och även i regionen.

• en plan över hur man på ett varaktigt och hanterbart sätt kan jobba vidare med Cykla &

vandra i Sjuhärad efter projekttidens slut.

Ärende 20

Related documents