• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (2006:647) om

2   Lagtext

2.1   Förslag till lag om ändring i lagen (2006:647) om

Prop. 2016/17:199

6

2 Lagtext

Regeringen har följande förslag till lagtext.

2.1 Förslag till lag om ändring i lagen (2006:647) om finansiella åtgärder för hanteringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (2006:647) om finansiella åtgär-der för hanteringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet

dels att 5 och 13–18 §§ ska upphöra att gälla,

dels att rubrikerna närmast före 12, 15 och 18 §§ ska utgå, dels att 7, 12 och 19 §§ ska betecknas 12 a, 13 och 26 §§,

dels att rubriken till lagen (2006:647) om finansiella åtgärder för hante-ringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet, 1–12 och nya 12 a, 13 och 26 §§ och rubrikerna närmast före 2, 13 och 14 § ska ha följande lydelse,

dels att det i lagen ska införas tjugo nya paragrafer, 3 a, 5–5 c, 7, 12, 13 a–25 §§, samt närmast före 21 och 26 §§ nya rubriker av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse Lag om finansiella åtgärder

för hanteringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet

Lag om finansiering av kärntekniska restprodukter

1 § Syftet med denna lag är att säker-ställa finansieringen av de allmän-na skyldigheter som följer av 10–

14 §§ lagen (1984:3) om kärntek-nisk verksamhet.

Denna lag syftar till att säkerställa finansieringen av de skyldigheter som följer av 10 § 3 och 4 samt 11 och 12 §§ lagen (1984:3) om kärn-teknisk verksamhet.

Definitioner Ordförklaringar 2 §

Med kärnteknisk anläggning, kraftsreaktor, kärnämne och kärn-avfall avses i denna lag detsamma som i lagen (1984:3) om kärntek-nisk verksamhet.

I denna lag avses med kärnteknisk anläggning, kärnkraftsreaktor, per-manent avstängd kärnkraftsreak-tor, kärnämne och kärnavfall det-samma som i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet.

7 Prop. 2016/17:199 3 §

Med restprodukter avses i denna lag kärnämne som inte skall an-vändas på nytt och kärnavfall som inte utgör driftavfall.

I denna lag avses med restprodukt 1. använt kärnbränsle eller an-nat kärnämne som inte ska använ-das på nytt, och

2. kärnavfall som uppkommer vid en kärnteknisk anläggning ef-ter det att anläggningen är perma-nent avstängd.

3 a §

I denna lag avses med

tillståndshavare: den som enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet har tillstånd till en kärnteknisk verksamhet som ger eller har gett upphov till restpro-dukter, och

reaktorinnehavare: tillståndsha-vare som har tillstånd att inneha eller driva en eller flera kärnkrafts-reaktorer som inte permanent har stängts av före den 1 januari 1975.

4 § Med kärnavfallsavgift avses i

denna lag avgift för Med kärnavfallsavgift avses i denna lag avgift för att finansiera 1. tillståndshavarnas kostnader för en säker hantering och slutförvaring av restprodukter,

2. tillståndshavarnas kostnader för en säker avveckling och rivning av kärntekniska anläggningar,

3. tillståndshavarnas kostnader för den forsknings- och utveck-lingsverksamhet som behövs för att de åtgärder som avses i 1 och 2 skall kunna vidtas,

3. tillståndshavarnas kostnader för den forsknings- och utveck-lingsverksamhet som behövs för att de åtgärder som avses i 1 och 2 ska kunna vidtas,

4. statens kostnader för sådan forsknings- och utvecklingsverksamhet som behövs för att pröva de åtgärder som avses i 1–3,

5. statens kostnader för förvaltning av medel och prövning av frågor enligt denna lag,

6. statens kostnader för tillsyn av sådan verksamhet som avses i 2, 7. statens kostnader för prövning

av frågor om slutförvaring samt övervakning och kontroll av slut-förvar enligt 16 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet,

7. kostnader som

a) staten och kommunerna har för prövning av frågor om slutför-varing av restprodukter, och

b) staten har för övervakning och kontroll av slutförvar av rest-produkter enligt 16 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet,

Prop. 2016/17:199

8

8. tillståndshavarnas, statens och kommunernas kostnader för infor-mation till allmänheten i frågor som rör hantering och slutförvar-ing av använt kärnbränsle och kärnavfall, samt

8. tillståndshavarnas, statens och kommunernas kostnader för infor-mation till allmänheten i frågor som rör hantering och slutförvar-ing av använt kärnbränsle och kärnavfall, och

9. kostnader för stöd till ideella föreningar för insatser i samband med frågor om lokalisering av an-läggningar för hantering och slut-förvaring av använt kärnbränsle.

9. stöd till ideella föreningar för insatser i samband med frågor om lokalisering av anläggningar för hantering och slutförvaring av an-vänt kärnbränsle.

5 §

I denna lag avses med

grundkostnad: de årliga förvän-tade kostnaderna för åtgärder och verksamheter som avses i 4 § 1–3, och

merkostnad: de årliga förvänta-de kostnaförvänta-derna för åtgärförvänta-der och verksamheter som avses i 4 § 4–9.

5 a §

I denna lag avses med kärnavfalls-fonden den fond som avgifter har avsatts i för att finansiera framtida grundkostnader, merkostnader och kostnader som avses i 1 § lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m.

5 b §

I denna lag avses med finansier-ingsbelopp ett belopp som för var-je tillståndshavare motsvarar skill-naden mellan å ena sidan de för-väntade återstående grundkostna-derna och merkostnagrundkostna-derna för de restprodukter som har uppkommit då beräkningen görs och å andra sidan tillståndshavarens andel i kärnavfallsfonden.

9 Prop. 2016/17:199

5 c §

I denna lag avses med kompletter-ingsbelopp ett belopp som komp-letterar finansieringsbeloppet med hänsyn till att det kan visa sig otillräckligt.

6 § Den som har tillstånd att inneha eller driva en kärnteknisk anlägg-ning som ger eller har givit upp-hov till restprodukter skall betala kärnavfallsavgift till den myndig-het som regeringen bestämmer.

Avgiften skall täcka en så stor andel av de kostnader som anges i 4 § att den motsvarar den avgifts-skyldiges andel av samtliga av-giftsskyldigas restprodukter.

En tillståndshavare ska betala kärnavfallsavgift till den myndig-het som regeringen bestämmer.

Kärnavfallsavgiften ska säker-ställa finansieringen av tillstånds-havarens del av de totala grund-kostnaderna och mergrund-kostnaderna.

7 §

En tillståndshavares kärnavfalls-avgift ska beräknas så att det dis-konterade värdet av de förväntade inbetalningarna av tillståndshava-rens avgifter tillsammans med be-hållningen i tillståndshavarens an-del av kärnavfallsfonden motsva-rar det diskonterade värdet av till-ståndshavarens grundkostnader och merkostnader. Vid beräkningarna ska en diskonteringsränta som mot-svarar den förväntade avkastningen i kärnavfallsfonden användas.

De förväntade inbetalningarna ska

1. för en tillståndshavare med en kärnteknisk anläggning i drift avse inbetalningar under anläggning-ens återstående driftstid eller den längre eller kortare tidsperiod som det finns särskilda skäl för och som bestäms av regeringen eller den myndighet som regeringen be-stämmer, och

2. för en tillståndshavare som inte har någon kärnteknisk anlägg-ning i drift avse inbetalanlägg-ningar

Prop. 2016/17:199

10

der en tidsperiod som bestäms av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.

8 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i det enskilda fallet ge dispens från avgiftsskyldigheten, om

1. tillståndshavarens tillstånd inte omfattar rätten att inneha eller driva en kärnkraftsreaktor, och

2. tillståndshavaren ställer säker-het för alla kostnader som avgifts-skyldigheten avser.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i det enskilda fallet ge en tillstånds-havare som inte är reaktorinneha-vare dispens från avgiftsskyldighe-ten.

9 § Den som är skyldig att betala kärn-avfallsavgift skall ställa säkerhet för de kostnader som avgiften skall täcka enligt 6 § men som inte täcks av de avgifter som har betalats.

Säkerheten skall efter hand an-passas så att den med beaktande av inbetalade avgifter svarar mot det aktuella säkerhetsbehovet.

En tillståndshavare ska ställa sä-kerhet för finansieringsbeloppet.

En reaktorinnehavare ska ställa säkerhet även för kompletterings-beloppet.

Vid beräkningarna av finansier-ingsbeloppet och kompletterings-beloppet ska de återstående grund-kostnaderna och mergrund-kostnaderna beräknas med en diskonterings-ränta som motsvarar den förvänt-ade avkastningen i kärnavfallsfon-den.

Kompletteringsbeloppet ska be-stämmas till det belopp som till-sammans med finansieringsbelop-pet och reaktorinnehavarens andel i kärnavfallsfonden gör att reak-torinnehavaren med hög sannolik-het kan fullgöra sina skyldigsannolik-heter enligt denna lag även om inga ytterligare kärnavfallsavgifter be-talas och inga ytterligare säkerhe-ter ställs.

10 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om

1. att den som har tillstånd att inneha eller driva en

kärnkrafts-Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om vad som krävs för att en säkerhet enligt denna lag ska godtas. Sådana

11 Prop. 2016/17:199 reaktor skall ställa säkerhet genom

att ange ett eller flera ägarbolag som åtar sig att fullgöra tillstånds-havarens avgiftsskyldighet, och

2. vad som krävs för att en sä-kerhet enligt denna lag skall god-tas.

skrifter får innebära att en till-ståndshavare ska ställa säkerhet genom att ange ett eller flera ägar-bolag som åtar sig att fullgöra till-ståndshavarens avgiftsskyldighet.

11 § Skyldigheten att betala kärnavfalls-avgift och ställa säkerhet upphör när tillståndshavaren har fullgjort samtliga sina skyldigheter enligt 10 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet eller har medgivits be-frielse från dem.

Skyldigheten att betala kärnavfalls-avgift och ställa säkerhet upphör när tillståndshavaren har fullgjort samtliga sina skyldigheter enligt 10 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet eller fått dispens från dem.

12 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer prövar frågor om kärnavfallsavgifter, fi-nansieringsbelopp, kompletterings-belopp och om godkännande av de säkerheter som ska ställas.

7 § 12 a §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om kärnav-fallsavgiftens storlek och betal-ning.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regerings-formen meddela närmare föreskrif-ter om hur kärnavfallsavgiften, fi-nansieringsbeloppet och komplet-teringsbeloppet beräknas, hur kärn-avfallsavgiften betalas och hur sä-kerhet ska ställas.

Förvaltning av medlen i kärnavfallsfonden

12 § 13 §

Den myndighet som regeringen bestämmer skall förvalta de in-betalade kärnavfallsavgifterna i en fond. Även avgifter som har inbe-talats enligt lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av

Den myndighet som regeringen bestämmer ska förvalta de betala-de kärnavfallsavgifterna, betala-de avgif-ter som har betalats enligt lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt

Prop. 2016/17:199

12

visst radioaktivt avfall m.m. skall

förvaltas i en fond. fall m.m. och avgifternas avkast-ning i kärnavfallsfonden.

Fondmedlen ska förvaltas akt-samt för att säkerställa finansier-ingen av de framtida kostnader som avgifterna är avsedda för.

Förvaltningen får omfatta förvärv av aktier eller andelar i ett före-tag. Avkastningen på fondens me-del ska läggas till kapitalet.

Regeringen meddelar föreskrif-ter om fonden och om dess för-valtning.

13 a §

Regeringen kan med stöd av 8 kap.

7 § regeringsformen meddela före-skrifter om fonden och dess för-valtning.

Fondmedlens och säkerheternas användning

14 §

Fondmedlen ska användas för den andel av kostnaderna enligt 4 § som en tillståndshavare svarar för enligt 6 § andra stycket.

Fondmedel som inte behövs för att finansiera den avgiftsskyldiges andel enligt 6 § andra stycket ska återbetalas till den som har betalat avgifterna.

15 §

Fondmedel som är hänförliga till avgifter enligt lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m. får trots 14 § endast användas för att ersätta sådana kostnader som an-ges i den lagen. Överskjutande så-dana medel ska tillfalla staten.

16 §

Fondmedel som har utbetalats från fonden för sådan användning som

13 Prop. 2016/17:199 anges i 14 § första stycket eller

15 § men inte använts i enlighet med de bestämmelserna eller i en-lighet med beslutet om utbetalning ska återbetalas till kärnavfallsfon-den eller avräknas mot kommande utbetalningar.

17 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer

1. prövar frågor om återbetal-ning och avräkåterbetal-ning, och

2. får i enskilda fall besluta att den som har tagit emot fondmedel ska betala kompensation för förlo-rad avkastning på medel som ska återbetalas till fonden eller avräk-nas från kommande utbetalningar.

Regeringen kan med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen medde-la föreskrifter om användningen av fondmedlen.

18 §

En säkerhet som har ställts enligt 9 § får tas i anspråk och tillföras fonden, om

1. det kan förväntas att fondera-de mefondera-del inte kommer att räcka för att säkerställa finansieringen av de kostnader som tillståndshavaren ska finansiera enligt 4 §, och

2. tillståndshavaren inte betalar beslutade kärnavfallsavgifter eller vidtar de åtgärder som i övrigt be-hövs för att säkerställa finansier-ingen enligt 4 §.

19 §

Säkerheter får tas i anspråk och tillföras fonden endast i den om-fattning som behövs för att till-ståndshavarens andel av kärnav-fallsfonden kan förväntas räcka för att säkerställa den finansiering som avses i 6 § andra stycket.

Prop. 2016/17:199

14

20 §

Regeringen prövar frågor om att ställda säkerheter ska tas i an-språk.

Redovisning och tillsyn 21 §

En tillståndshavare ska

1. varje år upprätta en utbetal-ningsplan för de grundkostnader som förväntas uppkomma under nästkommande kalenderår,

2. vart tredje år upprätta en be-räkning av sina förväntade åter-stående grundkostnader, och

3. lämna de uppgifter och kost-nadsberäkningar som behövs för att regeringen och tillsynsmyndig-heten ska kunna fullgöra sina upp-gifter enligt denna lag.

22 §

Tillståndshavare, kommuner och ideella föreningar som har fått fondmedel enligt denna lag ska redovisa hur medlen har använts.

23 §

Utbetalningsplaner, beräkningar,

redovisningar och övriga uppgifter enligt 21 och 22 §§ ska ges in till den myndighet som regeringen bestämmer.

24 §

Den myndighet som regeringen be-stämmer ska utöva tillsyn över att denna lag och föreskrifter och be-slut som har meddelats i anbe-slut- anslut-ning till lagen följs.

25 §

Tillsynsmyndigheten får besluta de förelägganden som behövs för att

15 Prop. 2016/17:199 denna lag, föreskrifter som har

meddelats i anslutning till lagen och beslut som har meddelats med stöd av lagen ska följas.

Ett beslut om föreläggande får förenas med vite.

Straff

19 § 26 §

Den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet åsidosätter sina skyl-digheter enligt 18 § första stycket genom att lämna oriktig uppgift döms till böter, om gärningen inte är belagd med straff enligt brotts-balken.

Den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet åsidosätter sina skyl-digheter enligt 21 § 3 genom att lämna oriktig uppgift till tillsyns-myndigheten döms till böter, om gärningen inte är belagd med straff enligt brottsbalken.

Denna lag träder i kraft den 1 december 2017.

Prop. 2016/17:199

16

2.2 Förslag till lag om ändring i lagen (2006:647) om finansiering av kärntekniska restprodukter

Härigenom föreskrivs att 15 § lagen (2006:647) om finansiering av kärn-tekniska restprodukter ska ha följande lydelse.

Lydelse enligt förslag i avsnitt 2.1. Föreslagen lydelse 15 §

Fondmedel som är hänförliga till avgifter enligt lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m. får trots 14 § endast användas för att ersätta sådana kostnader som an-ges i den lagen. Överskjutande så-dana medel ska tillfalla staten.

Fondmedel som är hänförliga till avgifter enligt den upphävda lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt av-fall m.m. får trots 14 § endast an-vändas för att ersätta sådana kost-nader som anges i den lagen.

Överskjutande sådana medel ska tillfalla staten.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2018.

17 Prop. 2016/17:199

2.3 Förslag till lag om ändring i lagen (1984:3) om

Related documents