• No results found

Förslag 2 Nya ensileringssystem

Silo 3. Low Profile Silo

5.4 Förslag 2 Nya ensileringssystem

Med de gjorda undersökningarna om att tillämpa ett silosystem valdes det då att undersöka alternativa system. De alternativa systemen ska förbättra ergonomin vid ensileringsstationen då golvbärigheten för silosystemen överskreds. Ergonomin kan förbättras genom att se över alternativ till hur det ska tömmas till ensileringen.

Det som undersöktes var att titta på hur big bag-säckarna är utformade och hur de kan tömmas på ett mer effektivt sätt med avseende på ergonomi. Den berörda delen som studerades för att hitta lösningar var följande i det schematiska flödet som ses i figur 13 nedan

Figur 13. Schematiskt schema över processen i råkaffelagret. De gulmarkerade boxarna är den del som undersöktes.

Det är två alternativ som undersöktes för att tillsammans med de nuvarande big bag-säckarna kunna förbättra ensileringsstationen. Först presenteras big bag-säckarna för att sedan gå in på de två alternativen som båda är storsäcktömmare med olika funktioner. Den första funktionen kan big bag-säcken lyftas med en telfer och det andra alternativet lyfts big bag-säcken med en gaffeltruck.

Avlastning av big bag-säckar

Manuell skanning av varje big bag-

säck

Transport av big bag-säck till givet

radnummer

Lagring av råkaffe

Kontroll av BF och val av big bag-säck Hämtning och transport av big bag-säck Transport till transportband Transportband för

big bag-säckarna till en våg Kroka på säcken på telfern Telfern lyfter säcken och transporterar den till tratten Oergonomisk tömning av big bag-

säck Kroka av säcken Om använd mindre än 10 gånger återanvänds den, annars återvinning Pålastning av

tomma big bag- säckar

5.4.1 Big bag-säckar som lagringssystem

Big bag-säckar används idag som lagringssystem i råkaffelagret, de är enkla att transportera och rymmer mycket kaffe. Problemet är att den nuvarande tömningsfunktionen inte ger en bra ergonomisk arbetshöjd samt att big bag-säckarna inte är stapelbara för att kunna öka

lagervolymen. Specifikation för en big bag-säck är följande och i figur 15 ses ett exempel på utseendet på en big bag-säck:

• Formstabil

• Kondutiv Type C (statisk elektricitet förekommer) • 95 x 110 x 140 • SWL 1000 kg, SF 6:1 • Fyllrör: 35/55 • Tömrör: 35/30 • Obelagd väv • Dokumentficka: A4

• 4 Öglor: 25 cm + fyra korta öglor 10 cm • Livsmedelsgodkänd

Efter att ha undersökt big bag-säckar påbörjades det att undersökas hur de kan tömmas på ett så effektivt sätt med avseende på ergonomin för de operatörer som arbetar.

5.4.2 Storsäcktömmare

Det storsäcktömmarna kunde lösa var att förbättra ergonomin för de operatörer som arbetar på råkaffelagret. Efter en del eftersökningar upptäcktes det att en storsäcktömmare kunde vara en bra lösning på hur tömningen kunde ske på ensileringsstationen på råkaffelagret. Den

upptäckta storsäcktömmaren finns i två olika variationer som presenteras nedan, en med en inbyggd telfer i ramen (Bagboy Hygien Gen. II) och en utan telfer (Bagboy Hatch) där en gaffeltruck krävs för att lyfta big bag-säcken.

Storsäcktömmare Bagboy Hygien Gen. II

En storsäcktömmare för big-bag säckar är ett bra alternativ till att tömma bulkmaterial. Storsäcktömmaren med telfer är en stålkonstruktion i form av en ställning se figur 15 nedan där en balk går ur ställningen och telfer rör sig utmed balken.

Figur 15. Bagboy Hygien Gen. II [20]

Utförandet för att lyfta en big bag-säck är följande, man lyfter upp big bag-säcken med telfern och transporterar den över tratten som i sin tur transportera råkaffet vidare. En sådan ställning är lämplig då arbetshöjden blir mer ergonomiskt utformad.

Då takhöjden är begränsad i lagerlokalen påverkar det utformningen av storsäcktömmaren. Takhöjden är 3,7 meter och telferns storlek inklusive balken telfern åker på är 0,8 meter. Måtten på öglorna på big bag-säckarna är 0,25 meter och big bag-säckarnas höjd inklusive en marginal på 0,3 meter är 1,7 meter och måttet för uppknytning av big bag-säckarna är 0,4 meter. När man subtraherar alla de måtten från takhöjden som är 3,7 meter fås arbetshöjden. Arbetshöjden för den stationen blir 0,55 meter. Idag är arbetshöjden ca 1 meter vilket nästan är den dubbla arbetshöjden än vad den storsäcktömmaren har.

För att den ska kunna fungera måste den konstrueras om för att ergonomin ska bli bättre. Ett annat alternativ är att placera Bagboy Hygien Gen. II på lastkajen där takhöjden är högre. Dock måste tratten för tömning flyttas till lastkajen och bidrar då till en högre kostnad i investeringen och är därmed inte lämplig att installeras. Systemet minskade även inte antalet moment och ger då inte något mervärde till processen.

Storsäcktömmare Bagboy Hatch

En storsäcktömmare utan telfer har liknande konstruktion, big bag-säcken lyfts upp av en gaffeltruck och töms på samma sätt genom att säcken är över en tratt där råkaffet töms i som sedan transporterar vidare råkaffet till rensning. Bagboy Hatch kan inte heller installeras då den är utformad för lokaler med högre takhöjd likt Bagboy Hygien Gen. II. Att lyfta big bag- säcken med en gaffeltruck ökar även antalet moment och ergonomin försämras ytterligare då det behöver kliva in och ur gaffeltrucken vid varje ensilering och även då tömma big bag- säcken på ett icke ergonomiskt sätt. I figur 16 illustreras en storsäcktömmare för gaffeltruck.

Figur 16. Bagboy Hatch [20]

De båda storsäcktömmarna faller på att takhöjden begränsar funktionen att förbättra ergonomin och bör då inte utredas vidare.

5.5 Förslag 3. Stapelbara bulkbehållare

Nestlékontoret i Köpenhamn informerade om ett företag som tagit fram en ny typ av behållare att lagra olika typer av material i såsom granulat eller livsmedel. Behållaren är ännu inte tillgänglig på marknaden och informationen om den är väldigt begränsad i dagsläget. Det har estimerats att den kan rymma upp till 1000 liter och det är ett godtyckligt antagande när det diskuterats med personal på Zoégas. Behållaren är stapelbar och kan även fällas ihop efter användning för att ta minimalt med utrymme. Företaget som erbjuder behållaren har ett cirkulärt system. Behållaren består av diverse delar som alla kan ersättas vid skada, materialet går även att återvinna för att tillverka fler behållare och på så sätt minskas miljöpåverkan. I priset som har tagits fram för Zoégas ingår behållaren samt den lastpall den står på. Big bag- säckarna idag står på sjöpallar som till och från blir skadade och måste ersättas som ökar kostnaden även big bag-säcken kan bli skadad och måste ersättas. När en behållare skadas på ett liknande sätt ska den enligt Zoégas kunna ersättas utan kostnad eller till en lägre kostnad då det är i ett cirkulärt system. Det är en besparing som kan gynna Zoégas. Att den är stapelbar gynnar även Zoégas då antalet transporter kan minskas om lastbilen kan lasta upp mot det dubbla än var den gör idag med big bag-systemet. I råkaffelagret kan även behållarna staplas och optimeras så att det lagras 1500 ton råkaffe, staplingen måste då undersökas vad behållaren klarar i statisk kraft. Att lagra mer råkaffe på Zoégas fabrik medför att besparingar kan göras då det externa företaget kan lagra upp till 4500 ton råkaffe och på Zoégas lagras idag ca 510 ton råkaffe. Att öka lagringen på råkaffelagret till 1500 ton ger en minskning hos det externa företaget med ca 25%.

Figur 17. Bulkbehållaren som beskrivs har ett spjäll som kan underlätta tömningsprocessen [21]

Ett halvautomatiskt system kan även införas där behållarna ställs på ett transportband och fraktas till en cell där de sedan töms till ensilering på ett automatiskt system för att sedan transporteras vidare till en operatör. Operatören skall då endast behöva vika ihop behållaren för att minska utrymmet behållarna tar. Denna lösningsidé är under pågående utredning där information insamlas för att väga mot big bag-säckarna.

Related documents