• No results found

Förslag till dagvattenhantering

In document . Uppdragsarkeologi AB (Page 75-79)

Enligt Höörs Kommuns dagvattenpolicy ska all nyanläggning av gator och vägar utformas så att föroreningar i vattnet kan avskiljas. Gatuunderhållet ska inriktas mot att begränsa dagvattnets föroreningsinnehåll.

Inriktningen är att sträva efter att:

 Där det är möjligt, hantera dagvattnet på markytan, vilket gör att dagvattnet kan passera vegetationsklädda ytor.

 Att dagvatten från hårdgjorda ytor inte först ska samlas ihop för att sedan spri-das ut eller renas.

 Att skapa former för dagvattnets avrinning som kan ge deleffekter i flera steg på sin väg mot recipienten.

Uppdragsnummer

10190716

Uppdragsbenämning Dokumentnamn

Utredning dagvatten Rapport

Datum Revideringsdatum Status

2015-03-10 2016-11-25 Förhandskopia

Upprättad av Granskad av Godkänd av

Karin Vendt

Uppdragsnummer

L:\5170\10190716 - Blommed Dagvattenutredning\3_Dokument\36_PM_Rapport\Dagvatten Rapport.docx Mall: Rapport Advanced 2010 Chaos.dot ver 1.0

Föreslagen utformning för dagvattenhantering inom exploateringsområdet Blom-meröd efterlever kommunens policy genom att förorda avledning av dagvatten i in-filtrationsstråk innan fördröjning i magasin.

Utformning magasin

Föreslagen placering av dammarna visas i Bilaga 2 och föreslagna sektioner för dammarna redovisas i Bilaga 5. Förslaget innebär att dammarna ges en permanent vattenyta och en reglervolym över det. Den föreslagna utformningen innebär att en reglervolym skapas som kan fördröja ett dimensionerande 20-årsregn. Ett strypt ut-lopp placeras på den angivna nivån för den permanenta vattenytan och på den övre nivån för reglervolymen anläggs ett bräddavlopp. Då grundvattennivåerna är osäkra men observerat höga i området behöver dammarna anläggas som täta magasin.

De anlagda fördröjningsdammarna ligger båda intill befintliga diken och deras ut-lopp ansluts till dessa. För denna anslutning kan det behövas en förrättning med länsstyrelsen och dikningsföretagets ägare.

Gatuavvattning

Gatorna i området avvattnas med tvärfall mot ett infiltrationsstråk som anläggs längs gatorna. Detta utformas som ett skåldike med en längsgående lutning på 0,5 - 1%. En sektion i Bilaga 4 visar föreslagen utformning av gata och avvattning. Diket bidrar till fördröjning och eventuellt viss infiltration vid perioder med låga grund-vattennivåer. Bilaga 2 och 3 visar principen för avvattningen med utritade diken och ledningar samt markhöjder och rinnpilar. I gatan genom bostadsbebyggelsen i öster kan inte ett södergående fall uppnås då spillvattenledningen ska anslutas i

Stanstorpsgatan i norr. Diket i denna gata behöver därför kompletteras med en dag-vattenledning som leder dikesvattnet söderut.

Rekommendationer för tomtmark

För att utnyttja den infiltrationskapacitet som finns rekommenderas att fastigheterna anläggs med stuprör som leds ut över gräsytor där infiltration kan ske.

Höjdsättning av tomtmark utförs på ett sådant sätt att eventuella översvämningar inte medför skador på bebyggelse.

Befintlig kulvertering

Inloppet till den befintliga kulverteringen klarar i nuläget inte flödet från ett fyllt dike vilket gör att det lätt sätter igen. Inloppet behöver därför byggas om av väghål-laren så att det klarar samma flöde som ledningen.

Uppdragsnummer

10190716

Uppdragsbenämning Dokumentnamn

Utredning dagvatten Rapport

Datum Revideringsdatum Status

2015-03-10 2016-11-25 Förhandskopia

Upprättad av Granskad av Godkänd av

Karin Vendt

Uppdragsnummer

10190716 13 (14)

L:\5170\10190716 - Blommed Dagvattenutredning\3_Dokument\36_PM_Rapport\Dagvatten Rapport.docx Mall: Rapport Advanced 2010 Chaos.dot ver 1.0

Bräddike

Då det är tydligt att den östra dikesfåran är tänkt att kunna avleda flöden norrifrån anses den bästa lösningen för avledning av extremflöden genom området vara att återställa denna funktion. Flöden norrifrån kan då bräddas hit i de fall då kapaciteten på det kulverterade diket västerut är för låg. Nedströms exploateringsområdet leds diket runt en betesmark och därefter till ett brett krondike med en uppskattningsvis hög kapacitet. Konsekvenserna av ett ökat flöde skulle innebära en ökad risk för översvämning av markerna direkt söder om exploateringsområdet men dessa konse-kvenser anses alltså vara i enlighet med den tänkta funktion för diket som beskrivs i dikningsföretaget.

För att säkerställa att avrinning från naturmarken kan ledas genom området vid ett 100-årsflöde behöver det östra diket justeras. Den befintliga sträckningen som visas i Bilaga 1 går idag över den delen av området där tomtmark planeras, sträckningen föreslås rätas ut i nord-sydlig riktning för att placera diket i svackan mellan de östra och centrala tomterna. Dikets avledande funktion behöver också säkerställas då det befintliga diket enligt observationer inte leder bort flöde norrifrån som vid höga flö-den översvämmar vägen. Ett nytt inlopp från diket norr om vägen föreslås därför.

Detta kopplas till en trumma via ett bräddavlopp placerat i nära anslutning till in-loppet till kulverten som leder genom områdets västra del. Diket leds sedan genom en trumma under vägen i söder och ansluter till vägdiket och leds sen genom det östra magasinet och vidare till det befintliga diket. Det dimensionerande flödet för utformning av en dikessektion har valts till 3,9 m3/s då det är det högsta uppnådda dimensionerande flödet från de beräkningar som redovisas i Tabell 2. Sträckningen av diket redovisas i Bilaga 2 och Bilaga 3 och en sektion i Bilaga 5 redovisar bredd och slänter. Dikets släntkrön har anpassats till befintliga markhöjder och botten har lagts 0,8 m under dessa. Längsgående lutning blir ungefär 1,3 %.

För en omledning av det befintliga diket krävs en anmälan till Länsstyrelsen. Då omledningen inte medför någon extra tillrinning till diket som inte innefattas av dikningsföretaget borde det inte krävas någon omprövning av företaget.

Sammanfattning

Två dammar behövs för att ta hand om och fördröja den avrinning som genereras från hårdgjorda ytor av nyexploateringen i området. En damm i väster och en damm i öster. Dessa har dimensionerats för att kunna fördröja ett 20-årsregn.

Den västra dikessträckningen genom området uppskattas kunna ta emot flöden från ett fullt dike norr om vägen. Däremot måste inloppet till ledningen göras om då det befintliga inloppet är en sönderslagen brunn, som lätt kan sätta igen med grenar och dylikt. Vid extremflöden från dikets avrinningsområde förväntas det befintliga diket svämmas över. Vid dessa höga flöden föreslås ett bräddavlopp som leder flödet till ett justerat dike genom det östra området, detta har dimensionerats för ett 100-årsflöde.

Uppdragsnummer

10190716

Uppdragsbenämning Dokumentnamn

Utredning dagvatten Rapport

Datum Revideringsdatum Status

2015-03-10 2016-11-25 Förhandskopia

Upprättad av Granskad av Godkänd av

Karin Vendt

Uppdragsnummer

L:\5170\10190716 - Blommed Dagvattenutredning\3_Dokument\36_PM_Rapport\Dagvatten Rapport.docx Mall: Rapport Advanced 2010 Chaos.dot ver 1.0

Avslutande kommentarer

Dagvattenutredningen ska fungera som ett underlag för vidare utformning och pro-jektering av dagvattenlösningar i området.

Utgångspunkten har varit att utifrån Höörs Kommuns dagvattenpolicy ge förslag på olika dagvattenlösningar för att fördröja och leda dagvattnet från planområdet.

Höjdanalysen visar att planområdet lutar i syd- sydvästlig riktning. Detta innebär att det är naturligt att låta dagvattnet ledas till recipienten via de diken och dikningsfö-retag som finns från området.

Alla åtgärder att fördröja dagvattnet så nära källan som möjligt är att föredra för att få en tröghet i systemet.

Vid extrem nederbörd är det inte möjligt att direkt leda bort allt dagvatten som kommer från de hårdgjorda och gröna ytorna. Dagvattnet behöver ges möjlighet att rinna igenom området. Höjdsättningen av ytor i detaljprojekteringen är här avgö-rande för hur dagvattnet rinner på ytan. Ett förslag för en översiktlig höjdsättning ges av utredningen men noggrannare beräkningar rekommenderas för att utvärdera ett områdes förmåga att avleda extrema flöden. En översvämningsmodell används med fördel till dessa beräkningar.

Det nya dagvattensystemet i planområdet utförs som en kombination av lokalför-dröjning, öppna dagvattenlösningar samt ett traditionellt dagvattensystem med led-ningar.

Anläggning/installationskostnaderna samt kostnaderna för drift och underhåll är något högre för alternativ med lokala fördröjningsåtgärder. I detta alternativ finns dock ett skydd mot klimatförändringar, som intensivare regn och översvämningar.

Vid händelse av översvämningar medför detta stora merkostnader för kommunen.

X=6197687

Djup dikesfåra men torrlagd

In document . Uppdragsarkeologi AB (Page 75-79)

Related documents