• No results found

Förslag till förordning om ändring i förordningen

In document Till Statsrådet Anders Ygeman (Page 16-28)

2 Författningsförslag

2.6 Förslag till förordning om ändring i förordningen

förordning om ändring i förordningen (1978:108) om internationellt samarbete rörande lagföring för brott

Härigenom föreskrivs att 23 § förordningen (1978:108) om in-ternationellt samarbete rörande lagföring för brott ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

23 § Ytterligare föreskrifter för verkställighet av lagföringslagen meddelas av riksåklagaren.

Åklagarmyndigheten meddelar ytterligare föreskrifter för verk-ställighet av lagföringslagen.

Denna förordning träder i kraft den……

förordning om ändring i förordningen

(1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg

Härigenom föreskrivs att 9 kap. 8 § förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 9 kap.

8 § Om en förundersökning har inletts angående ett brott mot en bestämmelse om förbud mot utsläpp av olja eller andra skad-liga ämnen och kan det skäligen befaras att brottet har begåtts på ett utländskt fartyg, skall för-undersökningsledaren anmäla ärendet till Riksåklagaren. Riks-åklagaren beslutar om den stat där fartyget är registrerat skall tillställas utredningen i syfte att lagföringen i stället skall ske där (flaggstatsrapport).

Om en förundersökning har inletts angående ett brott mot en bestämmelse om förbud mot utsläpp av olja eller andra skad-liga ämnen och kan det skäligen befaras att brottet har begåtts på ett utländskt fartyg, ska för-undersökningsledaren anmäla ärendet till riksåklagaren. Riks-åklagaren beslutar om utred-ningen ska sändas till den stat där fartyget är registrerat i syfte att lagföringen i stället ska äga rum där (flaggstatsrapport).

Riksåklagaren meddelar när-mare föreskrifter om sådan flaggstatsrapport som avses i denna paragraf.

Åklagarmyndigheten medde-lar närmare föreskrifter om så-dan flaggstatsrapport som avses i denna paragraf.

Denna förordning träder i kraft den…..

2.8 Förslag till

förordning om ändring i förordningen (1982:306) med vissa bestämmelser om utlämning för brott till Sverige

Härigenom föreskrivs att 5 b § förordningen (1982:306) med vissa bestämmelser om utlämning för brott till Sverige ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 5 b §8

När det följer av en internationell överenskommelse som är bindande för Sverige, att den som har utlämnats för brott till Sverige kan lämna sitt samtycke till åtal eller straff för annat brott som han eller hon har begått före utlämningen eller till att riksåklagaren. Formuläret ska om möjligt vara skrivet på det språk som normalt används av den som har utlämnats. Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den som har utlämnats har förstått innebör-den av samtycket. ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den som har utlämnats har förstått innebör-den av samtycket.

Denna förordning träder i kraft den……….

8 Senaste lydelse 2012:568.

förordning om ändring i förordningen

(1994:1763) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare

Härigenom föreskrivs att 2 § förordningen (1994:1763) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 2 §9

I ärenden om åtalsprövning enligt 17 § lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare skall proto-koll föras, om svårare straff än böter är föreskrivet för brottet.

Åklagarmyndigheten får med-dela närmare föreskrifter om hur protokollen skall föras.

I ärenden om åtalsprövning enligt 17 § lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare ska protokoll fö-ras, om svårare straff än böter är föreskrivet för brottet. Åklagar-myndigheten får meddela när-mare föreskrifter om hur proto-kollen ska föras.

Åklagare skall i den utsträck-ning och den ordutsträck-ning riksåklaga-ren bestämmer lämna uppgifter till denne om åtalsprövningar som har gjorts enligt nämnda lag.

Denna förordning träder i kraft den ………

9 Senaste lydelse 2004:1271.

2.10 Förslag till

förordning om ändring i förordningen

(2003:1178) om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Härigenom föreskrivs att 16 § förordningen (2003:1178) om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 16 §10

En person som har överlämnats till Sverige kan samtycka till åtal eller straff här för annat brott som personen har begått före överlämnandet. Sådant samtycke lämnas till åklagare.

Samtycket ska antecknas på ett formulär som fastställs av riksåklagaren. Formuläret ska om möjligt vara skrivet på det språk som normalt används av den som har överlämnats. Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den som har överlämnats har förstått inne-börden av samtycket.

Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen

Denna förordning träder i kraft den ………

10 Senaste lydelse 2012:570.

förordning om ändring i förordningen

(2003:1179) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Härigenom föreskrivs att 6 och 10 §§ förordningen (2003:1179) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 6 §

När en svensk medborgare begärs överlämnad för verkstäl-lighet av en frihetsberövande på-följd, skall åklagaren eller, på uppdrag av åklagaren en polis-man som biträder vid utredning-en, fråga den eftersökte om han eller hon begär att påföljden skall verkställas i Sverige.

När en svensk medborgare begärs överlämnad för verkstäl-lighet av en frihetsberövande på-följd, ska åklagaren eller, på uppdrag av åklagaren en polis-man som biträder vid utredning-en, fråga den eftersökte om han eller hon begär att påföljden ska verkställas i Sverige. ska verkställas i Sverige ska läm-nas skriftligen enligt ett formu-lär som fastställs av Åklagar-myndigheten.

10 §11

Samtycke och medgivande som avses i 4 kap. 9 § lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder lämnas till åklagaren. Återkallelse av lämnat sam-tycke eller medgivande lämnas till åklagare eller till en polisman.

Samtycket och medgivandet Samtycket och medgivandet

11 Senaste lydelse 2012:571.

samt återkallelse av sådant sam-tycke eller medgivande ska an-tecknas på ett formulär som fastställs av riksåklagaren. For-muläret för samtycke och med-givande ska om möjligt vara skrivet på det språk som nor-malt används av den eftersökte.

Om ett annat språk används ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den efter-sökte har förstått innebörden av samtycket och medgivandet.

och återkallelse av ett sådant samtycke eller medgivande ska antecknas på ett formulär som fastställs av Åklagarmyndigheten.

Formuläret för samtycke och medgivande ska om möjligt vara skrivet på det språk som nor-malt används av den eftersökte.

Om ett annat språk används ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den efter-sökte har förstått innebörden av samtycket och medgivandet.

Åklagaren ska i samband med att ett beslut om överlämnande verkställs underrätta den utfärdande myndigheten om att den som överlämnas har lämnat ett sådant samtycke och medgivande som avses i första stycket.

Denna förordning träder i kraft den…….

förordning om ändring i förordningen (2012:565) om överlämnande från Sverige enligt en nordisk arresteringsorder

Härigenom föreskrivs att 5 och 10 §§ förordningen (2012:565) om överlämnande från Sverige enligt en nordisk arresteringsorder ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 5 §

När den som eftersöks för verkställighet av en frihetsberövande påföljd är svensk medborgare eller vid tiden för gärningen stadigva-rande har vistats i Sverige sedan minst två år, ska åklagaren, eller på uppdrag av åklagaren den polisman som biträder vid utredningen, fråga den eftersökte om han eller hon begär att påföljden ska verk-ställas i Sverige.

Den eftersökte ska upplysas om innebörden av att påföljden verkställs i Sverige.

En begäran om att påföljden ska verkställas i Sverige ska läm-nas skriftligen enligt formulär som fastställs av riksåklagaren.

En begäran om att påföljden ska verkställas i Sverige ska läm-nas skriftligen enligt ett formu-lär som fastställs av Åklagar-myndigheten.

10 §

Samtycke och medgivande som avses i 3 kap. 5 § lagen (2011:1165) om överlämnande från Sverige enligt en nordisk arre-steringsorder lämnas till åklagaren. Återkallelse av lämnat samtycke eller medgivande lämnas till åklagare eller till en polisman.

Samtycket och medgivandet samt återkallelse av sådant sam-tycke eller medgivande ska an-tecknas på ett formulär som fastställs av riksåklagaren. For-muläret för samtycke och med-givande ska om möjligt vara

Samtycket och medgivandet och återkallelse av ett sådant samtycke eller medgivande ska antecknas på ett formulär som fastställs av Åklagarmyndigheten.

Formuläret för samtycke och medgivande ska om möjligt vara

skrivet på det språk som nor-malt används av den eftersökte.

Om ett annat språk används ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den efter-sökte har förstått innebörden av samtycket och medgivandet.

skrivet på det språk som nor-malt används av den eftersökte.

Om ett annat språk används ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den efter-sökte har förstått innebörden av samtycket och medgivandet.

Åklagaren ska i samband med att ett beslut om överlämnande verkställs underrätta den utfärdande myndigheten om att den som överlämnas har lämnat ett sådant samtycke och medgivande som avses i första stycket.

Denna förordning träder i kraft den…….

förordning om ändring i förordningen

(2012:566) om överlämnande till Sverige enligt en nordisk arresteringsorder

Härigenom föreskrivs att 15 § förordningen (2012:566) om överlämnande till Sverige enligt en nordisk arresteringsorder ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 15 § riksåklagaren. Formuläret ska om möjligt vara skrivet på det språk som normalt används av den som har överlämnats. Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den som har överlämnats har förstått inne-börden av samtycket.

Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen

Denna förordning träder i kraft den……..

2.14 Förslag till

förordning om ändring i förordningen

(2015:488) om erkännande och uppföljning av beslut om övervakningsåtgärder inom Europeiska unionen

Härigenom föreskrivs att 2 kap. 1 § förordningen (2015:488) om erkännande och uppföljning av beslut om övervakningsåtgärder inom Europeiska unionen ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 2 kap.

1 §

Samtycke som avses i 2 kap. 1 § tredje stycket 2 lagen (2015:485) om erkännande och uppföljning av beslut om övervak-ningsåtgärder inom Europeiska unionen ska lämnas till åklagaren eller rätten.

Samtycket ska antecknas på ett formulär som fastställs av riksåklagaren. Formuläret för samtycke ska om möjligt vara skrivet på det språk som nor-malt används av den misstänkte.

Om ett annat språk används, ska det antecknas på handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den miss-tänkte har förstått innebörden handlingen vilka åtgärder som har vidtagits för att kontrollera att den misstänkte har förstått innebörden av samtycket.

Denna förordning träder i kraft den……

förordning om ändring i förordningen (2015:743) med instruktion för Åklagarmyndigheten

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2015:743) med instruktion för Åklagarmyndigheten

dels att nuvarande 32 § ska betecknas 33 § och att rubriken när-mast före 32 § ska placeras närnär-mast före 33 §,

dels att det ska införas en ny paragraf, 32 §, och före 32 § en ny rubrik med följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

Rätt att meddela föreskrifter 32 §

Åklagarmyndigheten får, efter att ha hört Ekobrottsmyndighe-ten, meddela närmare föreskrifter om

1. formerna för handläggning av åklagaruppgifter, däribland skyldighet att motivera och doku-mentera beslut,

2. åklagares jour- och bered-skapstjänstgöring, och

3. andra åklagarfrågor som kräver samordning mellan myn-digheterna för att uppnå enhetlig-het.

Föreskrifter som enligt denna förordning eller annan lag eller förordning meddelas av Åklagar-myndigheten beslutas av riksåkla-garen.

Denna förordning träder i kraft den…….

In document Till Statsrådet Anders Ygeman (Page 16-28)