• No results found

Förslag till lag om signalspaning för polisens behov

In document Signalspaning för polisiära behov (Page 20-26)

om signalspaning för polisens behov avseende utrikes förhållanden

Härigenom föreskrivs följande.1

Inledande bestämmelser

1 § Polisen får använda signalspaning i syfte att avslöja och utreda eller förhindra brott för vilket är föreskrivet fängelse två år eller däröver.

Säkerhetspolisen får använda sådan spaning även i annat fall än som avses i första stycket, om det behövs för att motverka

1. underrättelseverksamhet som kan antas bedrivas av främ-mande makt eller av organisation som huvudsakligen finns utom-lands, om verksamheten är riktad mot Sverige eller svenska intres-sen eller på annat sätt berör Sverige,

2. annat allvarligt hot mot rikets säkerhet,

3. utveckling och spridning av massförstörelsevapen, krigsmate-riel och produkter som avses i lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd,

4. internationell terrorism, eller 5. annan grov organiserad brottslighet.

Signalspaning i tråd får ske endast i enlighet med vad som anges i 4–6 §§.

1 Hänvisningarna till lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet, utom såvitt avser hänvisningen i 4 §, avser den föreslagna lydelsen av lagen i prop. 2008/09:201. Förslaget har fogats till detta betänkande som bilaga 2.

Författningsförslag SOU 2009:66

2 § Signalspaning enligt denna lag får inte avse signaler mellan en avsändare och en mottagare som båda befinner sig i Sverige. Om sådana signaler inte kan avskiljas redan vid inhämtningen, ska upp-tagningen eller uppteckningen av meddelandets innehåll förstöras så snart det står klart att sådana signaler har inhämtats.

Signalspaningen får ske endast om syftet med spaningen väger klart tyngre än det integritetsintrång som spaningen kan medföra för enskilda och det syftet inte kan tillgodoses på ett mindre ingri-pande sätt.

3 § Signalspaning ska för polisens räkning utföras av den signalspa-ningsmyndighet som avses i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

Den signalspaningsmyndighet som avses i första stycket får även i övrigt biträda polisen med tekniskt stöd.

Om det är nödvändigt för signalspaning enligt denna lag får signa-ler i elektronisk form inhämtas även i de syften som anges i 1 § tredje stycket lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

Utan hinder av vad som föreskrivs i 9 § första stycket denna lag ansö-ker signalspaningsmyndigheten om tillstånd för sådan signalspaning.

Signalspaning i tråd

4 § Inhämtning av signaler i tråd ska ske automatiserat. För sådan inhämtning gäller i övrigt vad som föreskrivs i 2 § lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

5 § Signalspaning i tråd får ske mot den som är skäligen misstänkt för brott om åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen. För brottet får inte vara föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.

Spaningen får dock även avse dels försök, förberedelse eller stämp-ling till sådant brott, om sådan gärning är belagd med straff, dels annat brott om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år.

Signalspaning i tråd får också ske, om det finns särskild anledning att anta att en person kommer att utöva sådan brottslig verksamhet som avses i 1 § lagen (2007:979) om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott.

SOU 2009:66 Författningsförslag

6 § Signalspaning i tråd får ske för att inhämta underrättelser som avses i 1 § andra stycket 1–4. Om sådan brottslighet som avses i 1 § andra stycket 5 utgör ett hot mot det demokratiska systemet i Sverige eller mot rättssystemet här, får signalspaning i tråd ske för att inhämta underrättelser som behövs för att motverka brottslig-heten.

Automatiserad inhämtning

7 § För signalspaning i tråd och annan automatiserad inhämtning gäller i övrigt 3 § lagen (2008:717) om signalspaning i försvars-underrättelseverksamhet.

Utan hinder av vad som föreskrivs i första stycket får ett sök-begrepp vara direkt hänförligt till en fysisk person, om signalspa-ningen sker med stöd av 5 § eller om det annars finns särskilda skäl.

Tillstånd

8 § Signalspaning kräver tillstånd. Sådant tillstånd lämnas av Läns-rätten i Stockholms län. Tillstånd till signalspaning i tråd ska begränsas till sådana signalbärare som behövs för att uppnå syftet med spaningen. Av domstolens tillstånd ska vidare framgå vilka uppgifter från signalspaningen som får lämnas till polisen.

Tillstånd får ges för högst tre månader. Domstolen får förlänga tiden med högst tre månader i taget.

Vid handläggningen gäller vad som föreskrivs i 27 kap. 26–30 §§

rättegångsbalken.

9 § Ansökan om tillstånd görs av polisen med biträde av signalspa-ningsmyndigheten. Ansökan ska innehålla uppgift om grunderna för ansökan. Beträffande sådan ansökan gäller i övrigt vad som anges i 4 a § 2–5 lagen (2008:717) om signalspaning i försvars-underrättelseverksamhet.

Domstolen får förena ett tillstånd med de villkor som behövs för att begränsa intrånget i enskildas personliga integritet.

Om det för fullgörandet av ett inhämtningsuppdrag för vilket tillstånd redan givits uppstår behov av tillgång till ytterligare signal-bärare eller användning av andra tillståndspliktiga sökbegrepp, ska särskilt tillstånd sökas. Ett sådant tillstånd ska ha samma

varaktig-Författningsförslag SOU 2009:66

het som tillståndet för det inhämtningsuppdrag inom vilket tillgång till signalerna behövs eller sökbegreppen är avsedda att användas.

10 § Om det kan befaras att inhämtande av domstolens tillstånd skulle medföra sådan fördröjning eller annan olägenhet som är av väsentlig betydelse för något av de i 1, 5 och 6 §§ angivna ända-målen, får tillstånd till signalspaningen ges av den befattningshavare vid signalspaningsmyndigheten som regeringen föreskriver.

Har tillstånd lämnats enligt första stycket ska åtgärden genast anmälas skriftligen till domstolen. I anmälan ska skälen för åtgär-den anges. Domstolen ska då skyndsamt pröva ärendet och, om den finner att det inte finns skäl för åtgärden, upphäva beslutet.

Om ett beslut enligt första stycket har upphört att gälla innan rätten har prövat ett ärende enligt andra stycket, ska åtgärden anmälas till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Tillsyn

11 § Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska utöva tillsyn över signalspaning som sker enligt denna lag.

Nämnden är skyldig att på begäran av en enskild kontrollera om hans eller hennes kommunikation har inhämtats i samband med signalspaning enligt denna lag eller om uppgifter om den enskilde har inhämtats genom den signalspaningen och lämnats till polisen och bevaras hos polisen eller om polisen i övrigt bevarar sådana uppgifter om den enskilde som inhämtats genom signalspaning. Kontrollen ska särskilt inriktas på om förfarandet skett i enlighet med lag eller annan författning. Nämnden ska underrätta den enskilde om att kontrollen har utförts.

För tillsynen gäller i övrigt vad som föreskrivs i 2, 4 och 6 §§ lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet.

Nämnden får besluta att viss inhämtning genom signalspaning ska upphöra eller att upptagning eller uppteckning av inhämtade uppgifter ska förstöras, om det vid kontroll framkommer att inhämtningen inte är förenlig med lag eller författning eller med tillstånd enligt denna lag eller annars utgör ett intrång i enskildas rättigheter som inte står i rim-lig proportion till syftet med verksamheten.

SOU 2009:66 Författningsförslag

12 § Vad som föreskrivs i 11 § lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet ska tillämpas även för signalspa-ning enligt denna lag. Vad som där sägs om kontrollmyndigheten ska dock i stället avse Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Övriga bestämmelser

13 § Upptagningar, uppteckningar eller rapporter som gjorts vid signalspaning ska granskas av polisen snarast möjligt. De ska, i de delar de är av betydelse från brottsutredningssynpunkt, bevaras till dess förundersökningen lagts ned eller avslutats eller, om åtal väckts, målet har avgjorts slutligt. I de delar upptagningarna, upp-teckningarna eller rapporterna är av betydelse för att förhindra förestående brott ska de bevaras så länge det behövs för att förhin-dra brott. De ska därefter förstöras.

Beträffande upptagningar, uppteckningar eller rapporter som gjorts vid signalspaning gäller i övrigt vad som föreskrivs i 7 § 2–4 lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Vad som i 7 § 4 den lagen sägs om syften med behandling av uppgifter ska dock i stället avse de syften som följer av 1, 5 och 6 §§ denna lag.

Trots vad som sägs i första stycket får polisen behandla uppgif-ter från upptagningar, uppteckningar och rapporuppgif-ter i enlighet med vad som är särskilt föreskrivet i lag.

14 § Om underrättelser som inhämtats genom signalspaning enligt denna lag kan antas vara av särskild betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik, får uppgifterna överlämnas till rege-ringen, Regeringskansliet eller Försvarsmakten. Om uppgifterna inhämtats inom ramen för en förundersökning får ett sådant över-lämnande ske endast om förundersökningsledaren medgivit det.

15 § Vad som föreskrivs i 9 § andra stycket lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet ska gälla även för verksamhet som signalspaningsmyndigheten bedriver enligt 3 § tredje stycket denna lag.

16 § I lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation finns bestämmelser om operatörers skyldighet att överföra signaler för att möjliggöra inhämtning enligt denna lag.

Författningsförslag SOU 2009:66

Endast den myndighet som avses i 12 § andra stycket lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet ska ha rådighet över signalbärare innehållande sådana signaler som överförs i enlighet med de bestämmelser som avses i första stycket. Myndigheten ska ge signalspaningsmyndigheten tillgång till signalbärare endast i den utsträckning som följer av tillstånd enligt 8–10 §§ denna lag.

Denna lag träder i kraft den

SOU 2009:66 Författningsförslag

In document Signalspaning för polisiära behov (Page 20-26)