• No results found

Förslag till vidare forskning

In document Medical Care (Page 26-38)

Det har under studiens uppbyggnad kommit upp intressanta inriktningar på ämnet sjukvård till sjöss inför kommande studenters examensarbeten. Att dela upp kursen Medical Care beroende på deltagarens arbetssituation skulle kunna vidareutvecklas med nedanstående

frågeställningar.

 Skulle fartygsbefäl bli tryggare och mer förberedda i sin yrkesroll som

sjukvårdsansvarig ombord om utbildningen Medical Care i Sverige liknade Danmarks utbildning i uppdelandet beroende av storlek och fartområde på fartyget?

 Hur ser skillnaden ut i utfallet av erfaren kunskap beroende på om utbildningen Medical Care genomförs med avancerade dockor eller dockor som kompletteras med sjukvårdspraktik?

 Vilket intresse finns det för att de extra moment som utövas i utbildningen Medical Care skulle bli internationella krav?

Källor

Andersen, H. (1994). Vetenskapsteori och metodlära: En introduktion. Studentlitteratur: Lund.

Cundy, A. & Scheller, S. (2013). Finns det skillnader i utbildningen för sjukvårdansvarig till sjöss? Linnéuniversitetet: Examensarbete

Danish Maritime Authority. (2011). Guidance on procedures to be followed when applying for a Danish recognition certificate.

http://www.dma.dk/SiteCollectionDocuments/SOF/Danish%20Recognition%20Certificates/2 5082011%20Guidelines%20applying%20for%20Danish%20recognition%20certificates.pdf (Hämtat 2015-05-07)

Denscombe, M. (2011). Forskningshandboken, andra upplagan. Lund: Studentlitteratur. Europeiska Unionen. (2015). Förordningar, direktiv och andra rättsakter. http://europa.eu/eu-law/decision-making/legal-acts/index_sv.htm (Hämtad 2015-02-09)

Europeiska sjösäkerhetsbyrån. (2009). EMSA: Sjötransporter av hög kvalitet, säkrare hav, renare oceaner. Belgien.

Falk, A. (2013). Sjukvård till sjöss, en kvalitativ studie om utbildning, ansvar och organisation på ett svenskt passagerarfartyg. Linnéuniversitetet: Examensarbete. IMO. (2010). International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW).

IMO. (2010). Adoption of the final act and any instruments, resolutions and recommendations resulting from the work of the conference.

http://www.imo.org/OurWork/HumanElement/TrainingCertification/Documents/34.pdf (Hämtad 2014-03-20)

IMO. (2014). Member States, IGOs and NGOs.

http://www.imo.org/About/Membership/Pages/Default.aspx (Hämtad 2014-02-28) IMO. (2015). Implementation, Control and Coordination.

http://www.imo.org/OurWork/MSAS/Pages/ImplementationOfIMOInstruments.aspx (Hämtat 2015-04-01)

Jacobsen, D. I. (2007). Förståelse, beskrivning och förklaring. Studentlitteratur: Lund. Rådets Direktiv 92/29. (1992). Om minimikrav avseende säkerhet och hälsa för förbättrad medicinsk behandling ombord på fartyg.

Sjöfartsverkets författningssamling, SJÖFS 2000:21. (2000). Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om sjukvård och apotek på fartyg.

Søfartsstyrelsen. (2014). Lovtidende A. Bekendtgørelse om kurser og beviser til sygdomsbehandlere i skibe (de maritime sygdomsbehandlerkurser).

Søfartsstyrelsen. (2014). Om Søfartsstyrelsen.

http://www.soefartsstyrelsen.dk/omos/Sider/OmS%C3%B8fartsstyrelsen.aspx (Hämtad 2014-12-08)

Søfartsstyrelsen. (2014). Forespørgsel på kursusplads.

http://www.soefartsstyrelsen.dk/sundhed/Sider/Tilmeldkursusform.aspx (Hämtad 2015-02-18) Thurén, T. (2007). Vetenskapsteori för nybörjare. Liber, Malmö

Transportstyrelsen. (2014). Det här är transportstyrelsen, vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften.

http://www.transportstyrelsen.se/Global/Publikationer/alla_trafikslag/Produkter/TS10001-SV.pdf (Hämtad 2014-12-08)

Transportstyrelsens författningssamling, TSFS 2013:47. (2013). Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal.

Vetenskapsrådet. (2015). Forskningsetiska principer- inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf (Hämtad 2015-02-17)

Bilagor

STCW Manila

Bilaga 2

Bilaga 3

Bilaga 4

Intervjufrågor

Kursansvarig för Medical Care på Sjöfartshögskolan i Kalmar

1. Vem/ vilka är i Sverige ansvariga för hur kursen Medical Care utförs?

2. Vilka typer av kvalifikationer krävs för att få utbilda inom Medical Care i Sverige?

3. Hur är kurserna i Medical Care uppbyggda? T.ex. enligt skeppsapotek eller liknande?

4. Kursen Medical Care som utförs på Sjöfartshögskolan, innehåller den några extra moment utöver de krav som ställs av STCW Manila? Om ja, i så fall vilka?

5. Är dessa extra moment ett krav för att få jobba på svenskflaggade fartyg? I så fall, kan dessa extra moment utläsas från certifikatet i Medical Care som utfärdas efter godkänt kursdeltagande. Om inte, får kursdeltagarna något annat bevis på utökad kompetens?

6. Kan du som kursansvarig på Sjöfartshögskolan i Kalmar bestämma hur mycket tid som ska tilldelas ett moment och på vilket sätt det ska läras ut?

7. Har det skett någon olycka ombord på fartyg som lett till insikten av behovet att kunna utföra vissa moment praktiskt?

8. Tycker du som undervisar att tydliga riktlinjer om vad som ska ingå i kursen Medical Care med tanke på utbildning och behörighet finns återgivna i det nationella

Bilaga 5

Intervjufrågor

Søfartsstyrelsen, Danmark

Kursansvarig för Medical Care på utbildningscentret på Fanø

1. Hur är EU-direktivet 92/29 och STCW Manila implementerade i den danska lagen som berör sjöfarten?

2. Hur har tolkningen av STCW Manila skett för att införa Medical Care utbildningen i den nationella lagen?

3. Hur ser skillnaden ut i de krav som går att finna i STCW Manila jämfört med de mål som EU-direktiven uppger?

4. Då en revidering av STCW-95 ägt rum till det nu gällande regelverket STCW Manila, kommer detta att påverka utbildningen inom Medical Care? I så fall på vilket sätt?

5. Kommer det nationella regelverket Lovtidende A att revideras då ändringar av STCW-koden i och med revideringen ägt rum?

6. I så fall, vilka är de stora förändringarna som kommer att skrivas in, alternativt skrivas om? 7. För att med ett svenskt utfärdat certifikat i Medical Care kunna jobba som befäl på danskflaggade fartyg måste han eller hon gå en kompletterande kurs i Medical Care Danmark. Hur kommer det sig? Finns det en lösning på detta problem?

8. Vilka regelverk hänvisas direkt på det svenskutfärdade certifikatet i Medical Care? 9. Vem/ vilka är ansvarig i Danmark för hur kursen Medical Care utförs?

10. Vilka typer av kvalifikationer krävs för att få utbilda inom Medical Care i Danmark? 11. Hur är refreshkurserna byggda? T.ex. enligt skeppsapotek eller liknande?

12. kursen Medical Care som utförs på sjöfartshögskolan, innehåller den några extra moment utöver de krav som ställs av STCW Manila? Om ja, i så fall vilka?

14. Kan du som kursansvarig på utbildningscentret på Fanø bestämma hur mycket tid som ska tilldelas ett moment och på vilket sätt det ska läras ut?

15. Har det skett någon olycka ombord på fartyg som lett till insikten av behovet att kunna utföra dessa moment praktiskt?

16. Kan dessa extra moment utläsas från certifikatet i Medical Care som utfärdas efter godkänt kursdeltagande. Om inte, får kursdeltagarna något annat bevis på utökad kompetens 17. Tycker du som undervisar att tydliga riktlinjer om vad som ska ingå i kursen Medical Care med tanke på utbildning och behörighet finns återgivna i det nationella regelverket

Bilaga 6

Intervjufrågor

Transportstyrelsen, Sverige

1. Hur är EU-direktivet 92/29 och STCW Manila implementerade i den svenska lagen som berör sjöfarten?

2. Hur har tolkningen av STCW Manila skett för att införa Medical Care utbildningen i den nationella lagen?

3. Hur ser skillnaden ut i de krav som går att finna i STCW Manila jämfört med de mål som EU-direktiven uppger?

4. Då en revidering av STCW-95 ägt rum till det nu gällande regelverket STCW Manila, kommer detta att påverka utbildningen inom Medical Care? I så fall på vilket sätt?

5. Kommer det nationella regelverket SJÖFS 2000:21 att revideras då ändringar av STCW-koden i och med revideringen ägt rum?

6. Ii så fall, vilka är de stora förändringarna som kommer att skrivas in, alternativt skrivas om?

7. För att med ett svenskt utfärdat certifikat i Medical Care kunna jobba som befäl på danskflaggade fartyg måste han eller hon gå en kompletterande kurs i Medical Care Danmark. Hur kommer det sig? Finns det en lösning på detta problem?

In document Medical Care (Page 26-38)

Related documents