• No results found

Förslag på utformning av en kommande studie När det gäller befolkningens förtroende för polisen som samhällsinstitution är

In document JMG Förtroendet för polisen (Page 48-51)

SOM-undersökningarna en guldgruva som det går att genomföra ytterliga fördjupade analyser på. Det går exempelvis att över tid fördjupa sig i frågan om hur de som själv är poliser till yrket ser på förtroendet för polisen eller andra frågor om samhälle, opinion och medier mm. Förtroendet för polisen som yrkesgrupp förefaller också gå hand i hand med förtroendet för polisen som samhällsinstitution, varför det inte är nödvändigt att följa upp denna fråga under 2007. Det finns dock några frågor som hade varit intressant att fördjupa sig i. Effekterna av hur polisen organiserar sig är en och medborgarnas bedömningar av polisens service är en annan. Som framgår av Storstadsundersökningens resultat är bedömningen av hur nöjda medborgarna är med polisen som serviceområde mycket lägre än förtroendet för densamma. Det finns inget motsvarande material på kommunal eller regionalnivå, men av de övriga serviceområden som finns representerade i frågan om befolkningens förtroende för samhällsinstitutionerna, är mönstret detsamma. Ur forskningshänseende är det alltid mer värdefullt att ställa några frågor vid ett antal återkommande tillfällen än att ställa många frågor vid ett tillfälle. Det är alltså kontinuiteten i frågeställningarna som avgör hur användbara frågeställningarna är i analyserna. Förslaget är alltså att ställa motsvarande fråga om bedömningen av polisens service som ställdes i Storstadsundersökningen 2003 i Riks-SOM undersökningen 2007. Det hade i relation till medborgarnas bedömningar av polisen service i samma undersökning också varit relevant att få en bild av de uppfattningar befolkningen har om polisen i form av några särskild påståenden om dem: I vilken utsträckning instämmer du i följande påståenden om polisen…

Förutom effekten av den mellanmänskliga tilliten hade utsattheten för våldsbrott stor enskild effekt på förtroendet för polisen. Det är dock få som utsätts för våldsbrott. Analyser av denna faktors påverkan försvåras ytterligare av att den bara är ställd vid ett tillfälle i ett av de två formulären (politik och samhälle) vilket gör att den inte går att göra effektstudier på som t ex inkluderar läsningen av brott och olyckor (medier). Det är således relevant att följa upp frågan om utsattheten för våldsbrott i 2007 års Riks-SOM undersökning, och gärna i båda formulären. Förutom det värdefulla i att ställa frågor vid återkommande tillfällen, finns det ett värde i att kunna ställa frågor på olika nivåer. Att således ställa frågan om utsattheten för våldsbrott på nationell nivå samt i någon av de regionala undersökningarna skulle således ge ett rikt material att arbeta vidare med.

Ur kommunikationshänseende hade det också varit relevant att vidare undersöka vilken erfarenhet det är som har betydelse för medborgarnas syn på polisen: den egna erfarenheten i mötet med polisen, det man hört om av vänner och bekanta om polisen eller det man tagit del av via medierna. Frågan skulle alternativt också kunna kombineras med frågan om utsattheten för våldsbrott eller med en fråga om tredjepersonseffekter.

REFERENSER

Eliott, M (1997) Förtroendet för medierna. Göteborg: Institutionen för journalistik och masskommunikation.

Giddens, A (1991) Modernity and Self -Identity. Self and Society in the Late Modern Age. Cambridge: Polity Press.

Grimes, M och R, Lindahl, (2005) ”Myndigheternas handlingsberedskap” s445-455 i Holmberg och Weibulls (red) Du stora nya värld. Trettiofyra kapitel om politik, medier och samhälle.

SOM-undersökningen 2005. SOM-rapport nr 39. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs

universitet.

Holmberg, S och L Weibull (2004) ”Rimligt förtroende” s67-84 i Holmberg och Weibulls (red)

Lyckan kommer, lyckan går. Trettio kapitel om politik, medier och samhälle. SOM-undersökningen 2004. SOM-rapport nr 36. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs

universitet.

Holmberg S och L Weibull (2005) Förord i Holmberg och Weibulls (red) Du stora nya värld.

Trettiofyra kapitel om politik, medier och samhälle. undersökningen 2005. SOM-rapport nr 39. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Holmberg S och L Weibull (2005) ”Flagnande förtroende” s65-84 i Holmberg och Weibulls (red) Du stora nya värld. Trettiofyra kapitel om politik, medier och samhälle.

SOM-undersökningen 2005. SOM-rapport nr 39. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs

universitet.

Kegley, C and G Raymond (1990) When Trust Breaks Down. Alliance Norms and World

Politics. Colombia: University of South Carolina.

Luhmann, N (1979) Trust and Power. Two works by Niklas Luhmann. Chichester: John Wiley and Sons.

Nilsson, L och L Weibull (2003) ”Händelser vid Västerhavet” s167-205 i Nilssons (red)

Perspektiv på Västsverige. SOM-undersökningen Västsverige 2001. SOM-rapport nr 31.

Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Norén-Bretzer, Y (2003) Storstadsundersökningen i Göteborg 2003.

Medborgarundersökningen i Bergsjön, Gårdsten, Hjällbo och Norra Biskopsgården.

Göteborg: Göteborgs universitet. Centrum för forskning om offentlig sektor (CEFOS). Oskarsson, M (2005) Lag eller ordning? - Polisens hantering av EU-toppmötet i Göteborg

2001. Stockholm: Jure Förlag AB.

Palm, L och J Falkheimer (2005) Förtroendekriser. Kommunikationsstrategier före, under och

efter. Kris och beredskapsmyndighetens skriftserie 2005:5. Västerås: KBM.

Rothstein, B och S Kumlin (2001) ”Demokrati, socialt kapital och förtroende” s49-62 i Holmbergs och Weibulls (red) Land, Du välsignade? undersökningen 2000.

SOM-rapport nr 26. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Rothstein (2004) ”Förtroende i det multikulturella samhället” s75-80 i Holmberg och Weibulls (red) Ju mer vi är tillsammans. Tjugosju kapitel om politik, medier och samhälle.

SOM-undersökningen 2003. SOM-rapport nr 34. Göteborg: SOM-institutet vid Göteborgs

Weinault, F och C Lärkner (2001) Den så kallade verkligheten. En studie av

diskursrepresentationer i Aktuellts och Rapports nyhetssändningar under George Bushs besök och EU-toppmötet i Göteborg 14-16/6 2001. Göteborg: Fördjupningsarbete i

medie-och kommunikationsvetenskap. Göteborgs universitet, HT 2001.

Österberg, T (2002) ”Brandkatastrofen i Göteborg - Integration och segregation” s119-136 i Bäck-Wiklund mfl (red) Branden, rättegångarna och staden Göteborg. Göteborg: Göteborgs universitet.

Övrigt: Handelskammarens Rapport 2006:4. Förtroende för välfärdens leverantörer.

In document JMG Förtroendet för polisen (Page 48-51)

Related documents