• No results found

Förslag på verktyg som kan vara intressanta vid kompetensutveckling för lärare i fjärrundervisning

Inledning till Del 3 samt förslag på verktyg

Förutom de digitala verktyg som redan nämnts i samband med Del 1 ger jag här förslag på ytterligare verktyg som jag har läst om under arbetets gång med den här rapporten, både vad gäller distans- och fjärrundervisning. Vissa av dessa är gratis, vilket har gjort det möjligt att testa dem; andra tar ut en avgift, vilket har gjort att jag endast har kunnat läsa mig till om hur de kan användas. I samtliga fall ger jag dock en kort beskrivning av verktyget samt

information om var man kan hitta dem. 1) Animationstema – http://verb.morsmal.no/

Illustrerar över 700 verb, i 12 olika språk, med hjälp av korta videofilmer. Kan därför med fördel användas i modersmålsundervisning.

2) Animoto – https://animoto.com/

Ger elever möjlighet att göra en kort (max 30 sekunder) video för att t.ex. berätta för sin lärare vad de har lärt sig under en lektion. Kan därför ge läraren värdefull information om vad som kan behöva ändras för att nå fram på ett bättre sätt.

3) AnswerGarden – https://answergarden.ch/

Kan användas av lärare i realtid för att se elevers svar på frågor samt för att ge snabb feedback.

4) Biblionasium – https://www.biblionasium.com/#tab/content-summer-picks

Fungerar som en ‘digital reading log’ där lärare kan se vilka böcker olika elever har läst, komma med förslag på böcker som skulle vara lämpliga i nästa fas. Lärare kan därmed följa elevers läsutveckling. Elever kan också skriva recensioner av böcker de har läst samt rekommendera böcker till andra elever.

5) Bildtema – http://lexin.udir.no/bildetema/bildetema-portal/index.html?page=simple- html5&version=norwegian

En interaktiv och lyssningsbar ordlista som innehåller definitioner av 1800 vardagstermer. Dessa är uppdelade i 31 olika huvudområden, som till exempel människokroppen, fåglar och blommor. Finns i 40 olika språk.

6) Book Creator – https://www.skolappar.nu/book-creator

Här kan eleverna skapa multimodala böcker (text, ljud och bild) i en rad olika språk. Kan därför även användas i modersmålsundervisningen vid t.ex. projektarbete.

36

7) Classkick – https://classkick.com/

Här kan lärare posta uppgifter. Både läraren samt elevens klasskamrater ges möjlighet att ge omedelbar feedback.

8) Dotstorming – https://dotstorming.com/

Här kan digitala post-it lappar sättas upp. Kan främst användas vid brainstorming kring vissa ämnen och frågor.

9) eNunciate! – http://enunciate.Arts.ubc.ca

Detta är en självinlärningssajt i fonetik och fonologi i en rad olika språk. För varje språk består sajten av två delar. Den ena delen ger en allmän introduktion till fonetik och fonologi; den andra delen innehåller en rad övningar. (Se även Studie 11 i Del 1 av denna rapport.)

10) eSurvey Creator – https://www.esurveycreator.com/

Ger lärare möjlighet att snabbt skapa frågeformulär och quizzes. 11) Flipgrid – https://info.flipgrid.com/

Precis som med Animoto ovan kan elever ges möjligheten att med en video (mellan 15 sekunder och 5 minuter lång) summera vad de har lärt sig under en lektion eller bemöta lärares frågor. Både läraren och elevens klasskamrater kan ge feedback.

12) Formative – https://goformative.com/

Ger läraren möjlighet att skicka uppgifter och att få svar och resultat i ’real time’. Läraren kan dessutom ge feedback i realtid.

13) Kahoot – https://kahoot.com/

Ett spelbaserat upplägg där lärare kan skapa olika uppgifter och quizzes med hjälp av olika material från internet.

14) Kaizena – https://www.kaizena.com/

Kan ge feedback på elevtexter i realtid. Lärare kan både stryka under i texten och ge muntlig feedback i direkt relation till olika textdelar. Denna app kan därför beaktas i relation till Studie 5-7 i Del 1 av denna rapport.

15) Lexin – http://lexin.nada.kth.se/lexin/

Innehåller lexikon på 15 olika språk, där information ges om uttal, ordböjning, ordklass och betydelse. Används därför med fördel i modersmålsundervisning.

37 16) Matematiska begrepp – https://www.skolverket.se/download/18.6011fe501629fd150a23b30/1526984778363/mattebe grepp_svenska_arabiska.pdf (arabiska) https://www.skolverket.se/download/18.6011fe501629fd150a23b2c/1526984682035/mattebe grepp_svenska_thai.pdf (thai)

Ger termer för matematiska begrepp i 21 olika språk (se arabiska och thai som exempel ovan). Kan med fördel användas i modersmålsundervisning om man vill kombinera med undervisningen i matematik.

17) Naiku – http://www.naiku.net/

Lärare kan här smidigt och lätt skapa frågeformulär och quizzes som elever kan besvara i sina mobiler. Kan därför användas för att snabbt kontrollera förståelse både före och efter en lektion, och därmed göra en jämförelse.

18) Nearpod – https://nearpod.com/

Kan inte bara hjälpa till vid insamlandet av material kring elevers förståelse av en lektion, men kan också hjälpa till vid skapandet av nya lektioner baserat på sådant material, vilket gör att innehållet kan individanpassas.

19) Peergrade – https://www.peergrade.io/

En plattform som ger lärare möjlighet att skapa uppgifter. Dessutom kan elever ladda upp vad de har skrivit och plattformen tilldelar därefter eleverna slumpmässigt varandras texter för ’peer review’.

20) PlayPosit – https://go.playposit.com/

Ett interaktivt video- och bedömningsverktyg som gör det möjligt för lärare att skapa formative feedback med hjälp av pauser och frågor mitt i inspelningen. Lärare ges här möjlighet att välja innehåll från sajter som YouTube, Vimeo, m.m.

21) Quizlet – https://quizlet.com/

Används vid glos- och frasträning med hjälp av text, bild och ljud (röstinspelning). Läraren skapar själv ordlistor som eleverna ska träna på. Eleverna kan sedan öva på orden och fraserna med hjälp av olika ordspel (t. ex. flashcards, matchning eller diktamen). Finns även en testfunktion med självrättning. Olika språk kan ställas in för både skrift och uppläsning. Kan därför med fördel användas i modersmålsundervisning.

38

Illustrerar tydligt hur olika ljud formas i munnen. Eftersom det är en betalapp har jag inte kunnat avgöra om den bara finns i svenska språket eller om den också inkluderar andra språk.

23) Skolord – https://pedagogvarmland.se/skolord

Ger ord inom en rad olika områden – t.ex. allmänna skolord, idrott och hälsa, studie- och yrkesvägledning. vardagsord, religion, samhällskunskap – inom flertal språk. Kan därför med fördel användas i modersmålsundervisning.

24) Skolstil 2 (skrivprogram) – https://apps.apple.com/se/app/skolstil-2- skrivprogram/id766744004

En enkel ordbehandlare där appen har en inbyggd talsyntes, d.v.s. eleven kan få bokstavs-ljuden, orden och meningarna upplästa. Används därför med fördel i modersmåls-undervisning.

25) Studi – https://www.studi.se/

Innehåller bland annat filmer inom olika ämnen (med tillhörande innehållsquizz) på en rad olika språk. Kan därför med fördel användas inom modersmålsundervisningen. 26) Tellagami – https://apps.apple.com/se/app/tellagami/id572737805

Kan användas till att skapa elevfilmer i en rad olika språk och används därför med fördel i modersmålsundervisning. Det är under skapandet av avatarer och miljöer som lärare kan stödja elevernas språkutveckling.

27) Vocaroo – https://vocaroo.com/

Tillåter användare att skapa ljudinspelningar. Dessa kan lätt inkorporeras i olika slideshows, presentationer eller websidor.

28) Voxer – https://www.voxer.com/

Kan användas som ett inspelningsverktyg där eleven sedan får lyssna på sig själv och göra en bedömning (tillsammans med läraren). Kan därför med fördel användas i modersmålsundervisningen eller i annan språkundervisning.

29) Wikiversity: digitala verktyg för språkutveckling –

https://sv.wikiversity.org/wiki/Digitala_verktyg_för_språkutveckling

Detta är en webbaserad plattform för språklärare, där syftet är att vara en

inspirationskälla och resurs då det gäller lektionstips vad gäller språkutveckling med hjälp av digitala verktyg.

39

Slutligen, då Laholms kommun håller på att arbeta fram en distanskurs i engelska

(gymnasienivå), kommer här ytterligare förslag på digitala hjälpmedel som är relevanta för detta ändamål.

30) Grammar Bytes – http://www.chompchomp.com/

Ger olika grammatikövningar inom en rad olika områden på flera olika nivåer. 31) Breaking News English - https://breakingnewsenglish.com/

Fokuserar på textläsning (olika nivåer) i sambands med aktuella världsnyheter. 32) Glosor – https://glosor.eu/

Ger hjälp med ordinlärning baserat t.ex på olika spel.

33) Caroline Brown’s Listening Lessons – http://carolinebrownlisteninglessons.com/ Fokuserar på hörförståelse på olika nivåer.

34) English exercises online – http://www.smic.be/smic5022/ Innehåller en rad olika övningar, t.ex. inom grammatik.

35) Learn English – feel good – http://www.learnenglishfeelgood.com/ Innehåller en rad olika övningar, t.ex. inom grammatik och vokabulär. 36) Non-stop English – http://www.nonstopenglish.com/

Innehåller en rad olika övningar, t.ex. inom grammatik och vokabulär, samt interaktiva test.

37) The idiom connection – http://www.idiomconnection.com/

Fokuserar på en specifik sorts vokabulär, nämligen idiomatiska uttryck. (Se också Studie 10 i Del 1 av denna rapport.)

38) Glosboken – https://www.glosboken.se/ Hjälper till med ordinlärning.

39) Tyda – https://tyda.se/

40 40) ReadPrint – http://www.readprint.com/

Innehåller tusentals böcker (fakta, skönlitteratur, noveller, pjäser och poesi) på engelska som kan läsas gratis.

41) Children’s books online – https://www.childrensbooksonline.org/

Innehåller också böcker på engelska som kan läsas gratis. Dessa är dock för relativt unga inlärare eller för äldre svaga elever.

42) Merriam Webster online – https://www.merriam-webster.com/

Innehåller en sökbar ordlista och en hel del olika spel som främst fokuserar på vokabulär.

41

Referenslista

Akiyama, Y. (2019) Impact of lexical categories on skype-mediated multimodal focus on form and vocabulary learning: A task-based study in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the Japanese language classroom.

Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol: Multilingual Matters.

Barbour, M. K. (2015) Real-time virtual teaching: Lessons learned from a case study in a rural school. Online Learning 19, 5: 54-68.

Côté, S. & Gaffney, C. (2018) The effect of synchronous computer-mediated communication on beginner L2 learners’ foreign language anxiety and participation. The Language

Learning Journal. DOI: 10.1080/09571736.2018.1484935.

Karal, H., Çebi, A. & Turgut, Y. E. (2011) Perceptions of students who take synchronous courses through video conferencing about distance education. The Turkish Online Journal

of Educational Technology – TOJET 10, 4: 276-293.

Karaaslan, H., Kilic, N., Guven-Yalcin, G. & Gullu, A. (2018) Students’ reflections on vocabulary learning through synchronous and asynchronous games and activities. Turkish

Online Journal of Distance Education – TOJDE 19, 3: 53-70.

Karlsson, M. (2019) Idiomatic mastery in a first and second language. Bristol. Multilingual Matters.

Ko, C-J. (2012) Can synchronous computer-mediated communication (CMC) help beginning level foreign language learners speak? Computer Assisted Language Learning 25, 3: 217 236.

Langton, N. (2019) Screencast delivery of feedback writing assignments for beginning Japanese Language students: An alternative to the ’red pen’ in Zimmerman, E. &

McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the Japanese language

classroom. Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol: Multilingual Matters.

Liao, J. & Lu, X. (2018) Exploring the affordances of teleprescence robots in foreign language learning. Language Teaching and Technology Forum 22, 3: 20-32. Martinez, L. A. R., Barrera, G. D. & Izquierdo, J. (2016) The attitudes of English-as-a foreign-language students towards the learning usefulness and benefits of Google-Drive for collaborative writing.

McMeekin, A. (2019) The pedagogical value of web-based readings in the JFL classroom in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the

Japanese language classroom. Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol:

Multilingual Matters.

Murphy, E., Rodríguez-Manzanares, M. A. & Barbour, M. (2011) Asynchronous and synchronous online teaching: Perspectives of Canadian high school distance education teachers. British Journal of Educational Technology 42, 4: 583-591.

Rehn, N., Maor, D. & McConney, A. (2018) The specific skills required of teachers who deliver K-12 distance education courses by synchronous videoconference: Implications for training and professional development. Technology, Pedagogy and Education 27, 4: 417- 429.

Shintaku, K. (2019) Game-mediated activities in the JFL classrooms: Considerations and issues in learning, teaching and implementation in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the Japanese language classroom. Advances

in pedagogy, teaching and research. Bristol: Multilingual Matters.

Straub, C. & Vasquez, E. (2015) Effects of synchronous online writing instruction for students with learning disabilities. Journal of Special Education Technology 30, 4: 213

42 222.

Takamiya, Y. & M. A. Niendorf. (2019) Identity (re)construction and improvement in intercultural competence through synchronous and asynchronous telecollaboration:

Connecting learners of Japanese in the USA and Sweden in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the Japanese language classroom.

Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol: Multilingual Matters.

Van Rosmalen, P. & Westera, W. (2014) Introducing serious games with Wikis: Empowering the teacher with simple technologies. Interactive Learning Environments 22, 5: 564-577. Yamazaki, K. (2019) The effective use of a 3D virtual world in a JFL classroom: Evidence from discourse analysis in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported

learning in and out of the Japanese language classroom. Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol: Multilingual Matters.

Yonemoto, K., Tsuda, A. & Hayashi, H. (2019) How a self-learning website can be utilized for better pronunciation education: Bridging learning in and out of the classroom in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the

Japanese language classroom. Advances in pedagogy, teaching and research. Bristol:

Multilingual Matters.

Zimmerman, E. (2019) Distance learning and asynchronous communication while on study

abroad: Conversation for learning and journal reflections as a means to enhance

language use in Zimmerman, E. & McMeekin, A. (eds.) Technology-supported learning in and out of the Japanese language classroom. Advances in pedagogy, teaching and

Related documents