• No results found

Förslag på vidare forskning

Eftersom mitt material till denna studie är relativt litet skulle det vara intressant att göra en större studie med fler förskollärare och därigenom få ett fylligare material.

Något som också skulle vara intressant att undersöka närmare är det som förskollärare anger som hinder för barns inflytande. Några av de hinder som enligt förskollärarna finns har med organisation och ekonomi att göra och därmed är det politiska beslut som ligger bakom. Ett förslag på vidare forskning är en studie där man jämför hur personaltäthet påverkar barns möjligheter till inflytande.

Det skulle också vara intressant att försöka ta barnens perspektiv genom att fråga dem hur de upplever inflytande och delaktighet vid övergången från förskola till förskoleklass. Utifrån det resultatet skulle eventuella förändringar kunna göras för att på ett ännu bättre sätt kunna ge barnen det reella inflytande de har rätt till enligt styrdokumenten.

En intressant aspekt av inflytande som framkommit i min studie är att förskollärare uppfattar att barn ibland ges för mycket inflytande. Om det är så, vad för mycket innebär, vad det beror på och vilka följder det i så fall får, för barn och för demokratiutvecklingen är också

Referenser

Ackesjö, H. (2014). Barns övergångar till och från förskoleklass – Gränser, identiteter och (dis-)kontinuiteter.(Linnaeus University Dissertations No 180/2014.)

Doktorsavhandling. Växjö: Linnaeus University Press.

Arnér, E. (2009). Barns inflytande i förskolan – en fråga om demokrati. Lund: Studentlitteratur.

Bjereld, U. Demker, M. & Hinnfors, J. (2009). Varför vetenskap? (3. uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Bryman, A. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. (2. uppl.) Stockholm: Liber AB. Dewey, J. (1999). Demokrati och utbildning. Göteborg: Daidalos.

Dewey, J. (2004). Individ, skola och samhälle: Utbildningsfilosofiska texter. Stockholm: Natur och Kultur

Dewey, J. (2011). Mitt pedagogiska credo. I T Kroksmark (Red.). Den tidlösa pedagogiken. (s.379-388). Lund: Studentlitteratur.

Gustafsson, L. (2011). Förskolebarnets mänskliga rättigheter. Lund: Studentlitteratur.

Johannesen, N. & Sandvik, N. (2009) Små barns delaktighet och inflytande. Några perspektiv. Stockholm: Liber AB

Johansson, B. & Svedner, O. (2010) Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsföretaget.

Kroksmark, T. (2011). John Dewey. I T. Kroksmark (Red.). Den tidlösa pedagogiken. (s. 371-378). Lund: Studentlitteratur.

Lago, L. (2014). "Mellanklass kan man kalla det" - Om tid och meningsskapande vid övergången från förskoleklass till årskurs ett. (Linköping Studies in Pedagogical Practices No 19). Doktorsavhandling. Linköping: Linköpings universitet.

Lumholdt, H. (2015). Perspektiv på övergångar, förskola – förskoleklass – skola. Stockholm: Lärarförlaget.

Löfdahl, A. (2014). God forskningssed – regelverk och etiska förhållningssätt. I A. Löfdahl, M. Hjalmarsson & K. Franzén (Red.). Förskollärarens metod och vetenskapsteori. (s.32-43). Stockholm: Liber AB.

Melin, E. (2013). Social delaktighet i teori och praktik. Om barns sociala delaktighet i förskolans verksamhet. Doktorsavhandling. Stockholm: Stockholms universitet.

Patel, R. & Davidsson, B. (2011). Forskningsmetodikens grunder: att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur.

Ribaeus, K. (2014). Demokratiuppdrag i förskolan. (Karlstad University studies; 2014:17) Doktorsavhandling. Karlstad: Karlstads universitet. Hämtad från http://kau.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:697246

Roos, C. (2014). Att berätta om små barn – att göra en minietnografisk studie. I A. Löfdahl, M. Hjalmarsson & K. Franzén (Red.), Förskollärarens metod och vetenskapsteori. (s.46-57). Stockholm: Liber AB.

Skolverket. (2016a). Läroplan för förskolan, Lpfö 98 (Rev. uppl.). Stockholm: Skolverket. Skolverket. (2016b). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet(Rev.

uppl.). Stockholm: Skolverket.

Sundgren, G. (2011). John Dewey - reformpedagog för vår tid? I A. Forsell (Red.). Boken om pedagogerna. (s. 103-129). Stockholm: Liber AB.

Vetenskapsrådet. (2011). God forskningssed. Stockholm: Vetenskapsrådet.

Westlund, K. (2011). Pedagogers arbete med förskolebarns inflytande: En demokratididaktisk studie. Malmö studies in educational sciences: Licentiate Dissertation series 2011:21. Malmö Högskola.

Bilagor

Bilaga 1. Informationsbrev

Karlstad, 170411 Hej!

Jag heter Beata Strandlund och läser till förskollärare vid Karlstads universitet. Jag går termin 6 och ska nu under våren skriva examensarbete. Det temaområde jag valt rör demokrati och barns rättigheter och det jag vill undersöka handlar om barns inflytande. Jag vill intervjua förskollärare om deras uppfattningar om, och syn på, barnens inflytande, hur det ser ut, vad barnen har inflytande över och vad de inte har inflytande över. Jag är också intresserad av om barns inflytande i förskoleklass är likt eller olikt barns inflytande i förskolan och i så fall på vilket sätt. Därför vill jag intervjua både förskollärare som arbetar i förskoleklass och de som arbetar i förskola. Intervjuerna sker enskilt och jag beräknar intervjutiden till 30-45 minuter. Deltagandet är helt frivilligt och kan när som helst avbrytas utan att det behöver motiveras. Jag önskar spela in de intervjuer jag gör för att kunna gå tillbaka och lyssna på och fundera över det som sagts. Ingen annan än jag kommer ha tillgång till de ljudfiler som spelats in och de kommer raderas när examensarbetet är färdigt. Både skolan och den som blir intervjuad kommer att vara helt anonyma.

Det färdigställda examensarbetet kommer att publiceras som studentuppsats i dataportalen DiVA – som står för Digitala Vetenskapliga Arkivet. Webadress: www.diva-portal.org. Skulle du vara intresserad av att delta i min undersökning? Jag kommer att kontakta dig, så kan vi prata vidare. Om du har frågor eller funderingar får du gärna höra av dig till mig, via mail: (min mailadress) eller telefon: 070 – 23X XX XX.

Med vänlig hälsning, Beata Strandlund

Bilaga 2. Samtyckesblankett

Skriftligt samtycke till medverkan i intervju

Jag har informerats om syftet med studien, och hur informationen samlas in, bearbetas och hanteras. Jag har också informerats om att mitt deltagande är frivilligt och att jag när som helst kan avbryta min medverkan utan att ange orsak.

Jag samtycker till att delta i denna studie, som handlar om förskollärares uppfattningar om barns inflytande i förskoleklass och förskola.

Underskrift____________________________________________

Ort___________________________________________________ Datum________________________________________________

Bilaga 3. Intervjufrågor

Start-/bakgrundsfrågor: Hur länge har du arbetat i förskoleklass, har du arbetat i förskola också, hur länge har du arbetat just här, hur länge har du arbetat som förskollärare…

- Berätta hur ni arbetar med att ge barn inflytande i förskoleklass/förskolan.

- Har ni några speciella ”metoder” eller nåt speciellt ”tänk”/ speciell strategi/speciellt material när ni arbetar med barns inflytande, och hur ser det i så fall ut?

- Hur planerar/diskuterar ni i arbetslaget kring inflytande?

- När under dagen kan barnen helt bestämma över sin tid och tillvaro, och vad gör de då?

- Vilka situationer kan barnen ha inflytande över? - Vad vill barn ha inflytande över?

- Hur tar ni reda på vad barnen vill ha inflytande över?

- Vad finns det för saker/situationer där barnen kan utöva sitt inflytande tillsammans? - När kan barnen ta gemensamma initiativ?

- Hur hanterar ni när barn inte vill vara med?

- När barnen kommer med förslag om saker de vill göra, hur hanterar ni det/vad gör ni då?

- Finns det saker som barnen inte bör ha inflytande över? I så fall vad?

- Har barnen för mycket inflytande över en del saker? Vad kan det i så fall vara, ge exempel.

- Har barnen för lite inflytande över en del saker? Hur blir det då?

- Vad möjliggör barns inflytande? - Vad hindrar barns inflytande?

- Vad har organisationen för betydelse för barns möjlighet till inflytande?

- Hur ser du på din egen roll som förskollärare vad gäller att möjliggöra/hindra barns inflytande?

Har alla barn lika mycket inflytande över verksamheten? Olika barn har olika mycket inflytande, vad beror det på? På vilket sätt har olika barn olika mycket inflytande? Lyft fram skillnader…

- Om ja, hur visar det sig? - Om nej, vad beror det på?

- Vad är positivt med att ge barnen inflytande?

- Finns det något som är negativt med att ge barnen inflytande, i så fall vad? - Hur tror du inflytande ser ut i förskoleklass jämfört med förskola?

- Jämfört med skolan?

Related documents