• No results found

Att göra en likadan studie som i denna uppsats skulle vara intressant, men att man valde fler respondenter samt bara de som hade avslutat coachinggruppen minst ett halvår tidigare. Man skulle även kunna göra en uppföljning på denna studie för att se hur det har gått för deltagarna i denna studie när det gäller att komma ut i arbete eller studier.

Jag har under arbetets gång och genom att intervjua respondenterna till denna studie upptäckt andra tänkvärda forskningsämnen som eventuellt skulle kunna vara intressanta att undersöka närmare. Ett annat förslag på vidare forskning kunde exempelvis vara att utvärdera och jämföra flera specifika arbetsmarknadsprojekt och undersöka om dessa åtgärder verkligen kan och vill hjälpa enskilda individer att hitta en plats på arbetsmarknaden som passar den enskilde.

När jag gjorde min handledda studiepraktik på Arbetsförmedlingen på en av orterna i höstas, kom jag att reflektera över att det vore intressant att undersöka vad en arbetssökande känner efter det att han eller hon har varit och träffat en arbetsförmedlare på ”yrkestorget4” som det kallas på den orten. Tanken med den studien är att man som arbetsförmedlare inte alltid är medveten om att olika bemötande kan påverka den arbetssökande både positivt och negativt. Genom denna studie skulle man som arbetsförmedlare kunna bli mer medveten på vilket sätt man behandlar de arbetssökande man träffar och få enchans att förändra sitt beteende. Min tanke är att forskaren ska fånga upp de arbetssökande precis direkt efter de har träffat en arbetsförmedlare och ställa relevanta frågor om hur de upplevde situationen.

4 Yrkestorget eller direktservice som det också kan heta, har öppet mellan 9.00- 15.00 alla vardagar och är en plats där det finns två arbetsförmedlare tillgängliga för att svara på frågor. Arbetsförmedlingen använder sig av

Referenslista

Barth, Tom & Näsholm, Christina (2006): Motiverande samtal –MI- att hjälpa en människa

till förändring på hennes egna villkor. Lund: Studentlitteratur.

Bergmark, Åke & Lundström, Tommy (1998): Metoder i socialt arbete. Socialvetenskaplig tidskrift, 4, 291-314.

Bolinder, Margareta (2006): Handlingsutrymmets betydelse för arbetslösas upplevelser,

handlingsstrategier och jobbchanser. Umeå: Sociologiska institutionen.

Cullberg, Johan (2003): Dynamisk Psykiatri. Stockholm: Natur och Kultur. Dennis,Jeff (2006): The coach of your dreams. Canada: no print.

de Shazer, Steve (1994): Spel med skillnad. Stockholm: Bokförlaget Mareld.

de Shazer, Steve (1997): Ledtrådar, undersökning av lösningar i korttidsterapi. Stockholm: Bokförlaget Mareld.

Ericsson, Ulf (1997): Otraditionella insatser för arbetslösa. En katalog över nya projekt och

föreningar för arbetslösa under 1990-talet. Arbetslivsrapport 1997:19. Solna:

Arbetslivsinstitutet.

Forsberg, Erik, Starrin, Bengt, Hagquist, Curt, Hargö Granér, Solveig, Janson, Staffan & Lundberg Bertil (1997): Frigörande kraft: empowerment som modell i skola, omsorg och

arbetsliv. Stockholm: Gothia förlag.

Gjerde, Susann (2004): Coaching vad - varför - hur. Lund: Studentlitteratur Halvorsen, Knut (1992): Samhällsvetenskaplig metod. Lund: Studentlitteratur. Hargrove, Robert, A. (2002): Masterful coaching. San Francisco: Jossey-Bass.

Holme, Idar & Mange, Solvang,Bernt Krohn (1997): Forskningsmetodik- om kvalitativa och

kvantitativa metoder. Lund: Studentlitteratur.

Jönsson, Leif Roland (2003): Arbetslöshet, ekonomi och skam. Lund: Socialhögskolan. Kim Berg, Insoo & De Jong, Peter (2003): Att bygga lösningar, En lösningsfokuserad

samtalsmodell. Stockholm: Bokförlaget Mareld.

Kvale, Steinar (1997): Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Lagerberg, Dagmar & Sundelin, Claes (2005): Risk och prognos i socialt arbete med barn. Stockholm: Förlagshuset Gothia.

Larsen, Randy J & Buss David M (2002): Personality psychology : domains of knowledge

about human nature. New York: McGraw-Hill.

Merriam, B Sharan (1994): Fallstudien som forskningsmetod. Lund: Studentlitteratur. O´Connnor, Joseph & Lages, Andrea (2004): Coaching med NLP- Handbok i att coacha sig

själv och andra. Örebro: Veje International AB.

Payne, Malcolm (2002): Modern teoribildning i socialt arbete. Stockholm: Natur och kultur. Rantakeisu, Ulla (2002): Arbetslöshetens olika ansikten: Fyra studier om arbetslöshetens

sociala och hälsomässiga yttringar. Göteborg universitet: Institutionen för socialt arbete

Schjødt, Borrik & Egeland Aage,Thor (1998): Från systemteori till familjeterapi. Lund: Studentlitteratur.

Svenning, Conny (2000): Metodboken. Samhällsvetenskaplig metod och metodutveckling.

Klassiska och nya metoder i IT-samhället. Eslöv: Lorentz förlag.

Thorson, Elin (2005): Coaching- en anpassad utveckling? En kritisk analys av maktrelationen

i en coach-klientrelation och dess påverkan på klientens lärande. Lund: Pedagogiska

institutionen

Westerlund, Hugo & Bergström, Anna (1998): Det finns bruk för alla- empowerment i

praktiken? Metodologiska aspekter på ett initiativ för arbetslösa, långtidssjukskrivna och andra utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetslivsrapport 6. Solna:

Arbetarskyddsstyrelsen.

Whitmore, John (2002): Coaching för bättre resultat. Jönköping: Brain Books AB.

Muntliga källor

Forsman, Monica & Littorin, Monica (2006): Coaching på Arbetsförmedlingen, muntlig källa 2006-03-29.

Hallmén, Ann-Christin (2006): Utredare på Länsarbetsnämnden, muntlig källa 2006-04-26. Westlundh, Christer (2006): Jobbklubbsmetodiken, muntlig källa 2006-04-26.

Internet källor

AMS (2003): Projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning,Arbetsmarknadsstyrelsen http://www.ams.se/admin/Dokuments/faktablad/aktg.pdf. 2006-04-22.

AMS (2004): Aktivitetsgaranti, Arbetsmarknadsstyrelsen

AMS (2006 a): Arbetslösa är inskrivna längre. Arbetsmarknadsstyrelsen

http://www.arbetsmarknaden.se/arbetsmarknaden/AnnakarinEngberg 2006-03-09. AMS (2006 b): Anställningsstöd, Arbetsmarknadsstyrelsen

http://www.ams.se/admin/Documents/faktablad/aas_sok.pdf. 2006-04-22. de Shazer, Steve (2005): http://www.sikt.nu/de_shazer_2005.htm. 2006-05-04 Hedlund, Ingvar (2006): Regeringen vägrar följa EU:s mätningar.

http://www.expressen.se/index.jsp?a=577530&d= print=yes 2006-05-12. SCB (2005): Arbetskraftbarometern Fortsatt trögt på arbetsmarknaden.

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/UF0505_2005A01_BR_02_AM78ST0505.pdf 2006-03-29.

(HSFR) Humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning (2006): http://www.codex.vr.se/oversikter/humsam/humsam.html 2006-05-08.

Johansson, Björn & Persson, Eva (2002): Jobbverkstad – En korttidsinsats med

långtidseffekter - Ett projekt för personer med arbetshinder.

http://www.solutionwork.com/arkiv/jobbverkstadrapport.pdf. 2006-04-19. Tenelius, Karin (2006): Coaching - Konsten att väcka den osynliga kraften., http://www.sagtblirgjort.a.se/files/Coachingartikeln.pdf. 2006-04-28.

Bilaga 1

Intervjupersoner sökes

Hej!

Jag heter Maria Johansson och är student på Örebro universitet, där jag går sista terminen på socionomprogrammet. Just nu håller jag på att skriva en C-uppsats som handlar om olika metoder som har använts för att motivera arbetslösa. Syftet med min studie är att ta reda på om coachinggrupper på Arbetsförmedlingen är en effektiv arbetsmetod. Jag är intresserad av att få höra om dina upplevelser och åsikter om ditt deltagande i coachinggruppen. Självklart behandlas all information konfidentiellt, det vill säga att jag varken lämnar ut ditt riktiga namn eller din ålder. Intervjuerna kommer att äga rum i slutet av vecka 17 alltså 26 eller 28 april 2006. Intervjun kommer att äga rum på Arbetsförmedlingen på ort X.

Intervjun kommer att ta mellan 40 min till en timma. Jag kommer att använda mig av en bandspelare för att ha en chans att uppfatta det du säger på ett korrekt sätt.

De inspelade intervjuerna kommer endast att vara tillgängliga för mig. Banden kommer att förstöras när uppsatsen är sammanställd. Maila eller ring mig senast den 24/4 om du är intresserad av att ställa upp på en intervju. Du är även välkommen att höra av dig om du har några frågor. Tack på förhand. Vänliga hälsningar Maria Johansson E-mail: --- Mobilnr: ---

Bilaga 2

Related documents