• No results found

6. Resultatdiskussion

6.2. Förslag på vidare forskning

38

uppstår på strukturell och individuell nivå. Det finns en medvetenhet om att de enskilda verksamheterna är organiserade på skilda vis och vilka hinder det kan skapa.

Resultatet pekar dock på att de professionella uppfattar att det saknas en fullständig förståelse för de andra verksamheternas arbete och tankesätt vilket enligt de professionella uppfattar bara kan uppnås genom personlig och regelbunden kontakt med de andra verksamheterna. Precis som Danermarks (2005) nämner att skillnader mellan olika verksamheters arbetssätt måste tydliggöras, identifieras och diskuteras, uppfattar intervjupersonerna i denna studie att mer resurser och tid bör läggas för att ge verksamheterna och de professionella inom dem möjlighet att prata om samverkans villkor och respektive verksamhets ansvarsområden och arbetssätt. Det centrala i denna studie är att de professionella som har intervjuats uttrycker en önskan och vilja om att möta andra professionella och få en större förståelse för andra verksamheters arbete. På så sätt kan bättre förutsättningar för samverkan skapas vilket kan öka möjligheterna för att samverkan mellan verksamheterna förbättras. En förbättring av samverkan kan möjliggöra att barn och ungdomar med psykisk ohälsa uppmärksammas tidigt och få optimal hjälp som hindrar att deras psykiska mående förvärras och blir långvarigt.

6.2. Förslag på vidare forskning

Det är komplext att studera samverkan och området kan studeras från flera olika perspektiv. Att samverka är en viktig del av det sociala arbetet och det krävs för att kunna erbjuda rätt stöd- och hjälpinsatser till offentligheten. Denna studies syfte har varit att bidra med ökad kunskap om hur professionella inom socialtjänst, skola och första linjen uppfattar att samverkan fungerar mellan verksamheterna för att få en djupare förståelse för hur arbetet kan förbättras. Forskning om samverkan är av vikt då den kan ge professionella och verksamheter riktlinjer för en optimal samverkan. Som tidigare nämnt så finns det flera verksamheter som bör samverka för att kunna erbjuda rätt stöd- och hjälpinsatser till barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Det kan vara inom specialistsjukvården som till exempel barn och ungdomspsykiatrin (BUP), och privata företag som bedriver barn och ungdomspsykiatri, som har i uppdrag att utreda och behandla barn och ungdomar med mer allvarligare former av psykisk ohälsa. Detta kan vara ytterligare en verksamhet som kan studeras när det kommer till samverkan i arbetet med barn och ungdomar som lever med psykisk ohälsa. Då privata företag bedriver barn och ungdomspsykiatri drivs de inte utifrån offentliga sektorn, vilket gör det intressant att studera om samverkan skiljer sig i verksamheter som drivs av offentlig sektor eller privat regi. Sist men inte minst anser vi att det är av störst vikt att undersöka samverkan från ett barnperspektiv. Då

39

det kan ge en större förståelse för hur barn och ungdomar med psykisk ohälsa uppfattar att hinder i samverkan mellan verksamheter påverkar dem.

40

Referenslista

Tryckta källor

Ahrne, Göran & Svensson Peter (2015). Handbok i kvalitativa metoder. 2:1. uppl. Stockholm: Liber AB

Axelsson, Runo & Bihari Axelsson, Susanna (red.) (2007). Folkhälsa i samverkan mellan professioner, organisationer och samhällssektorer. Lund: Studentlitteratur

Danermark, Berth (2005) Samverkan - himmel eller helvete?. 1:6. uppl. Malmö: Gleerups Utbildning AB

Danermark, Berth & Kullberg, Christian (1999). Samverkan: välfärdsstatens nya arbetsform. 1:17. uppl. Lund:

Studentlitteratur

Jacobsen, Dag Ingvar (2012) Förståelse, beskrivning och förklaring - Introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete. 2:1. uppl. Lund: Studentlitteratur AB

Svensson, Kerstin, Johnsson, Eva & Laanemets, Leili (2008). Handlingsutrymme: utmaningar i socialt arbete. 1.

utg. Stockholm: Natur & kultur

Trost, Jan (2010). Kvalitativa intervjuer. 4., [omarb.] uppl. Lund: Studentlitteratur

Elektroniska källor

Ambrose-Miller, Wayne & Ashcroft (2016). Challenges Faced by Social Workers as Members of Interprofessional Collaborative Health Care Teams. Tillgänglig: http://hsw.oxfordjournals.org/content/41/2/101.full.pdf+html (Hämtad: 2016-11-09)

Blomqvist Camilla (2012) SAMARBETE MED FÖRHINDER - om samarbete mellan BUP, socialtjänst, skola och familj. Tillgänglig: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/29248/1/gupea_2077_29248_1.pdf (Hämtad: 2016- 11- 09)

Danermark, Berth, Germundsson, Per, Englund, Ulrika & Lööf, Kicki (2009) Samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa En formativ utvärdering av samverkan mellan skola, socialtjänst, polis samt barn- och

ungdomspsykiatri. Tillgänglig:

https://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.205255!/Utv%C3%A4rdering%20%C3%96rebro%20universitet.pdf (Hämtad: 2016-11-09)

Myndigheten för skolutveckling, Rikspolisstyrelsen & Socialstyrelsen (2007). Strategi för samverkan - kring barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. Tillgänglig:

http://kunskapsbanken.nck.uu.se/nckkb/nck/publik/fil/visa/340/42.pdf (Hämtad: 2016-11-09)

Nationalencyklopedin (2017). Tillgänglig: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/hen (Hämtad: 2017-01-01)

41

Sandford, Jodi (1999) The Structural Impediments to Human Service Collaboration: Examining welfare reform at the front lines. Tillgänglig: http://www.jodisandfort.org/uploads/4/5/0/9/45098387/social_service_review.pdf (Hämtad: 2016-11-09)

Socialstyrelsen (2013) a. Psykisk ohälsa bland unga. Underlagsrapport till Barns och ungas hälsa, vård och

omsorg. Tillgänglig:

https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19109/2013-5-43.pdf (Hämtad: 2016-11-09)

Socialstyrelsen (2013) b. Samverka för barns bästa. Tillgänglig:

https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19159/2013-8-1.pdf (Hämtad: 2016-11-09)

Uppdrag psykisk hälsa. Första linjen för barn och ungas psykiska hälsa – framväxt, beskrivning av nuläget och vägen framåt. Tillgänglig: http://www.uppdragpsykiskhalsa.se/wp-content/uploads/2015/09/Forsta-linjen-for-barn-och-ungas-psykiska-halsa.pdf (Hämtad: 2017-01-13)

Vetenskapsrådet (2011). God forskningssed. Tillgänglig: https://publikationer.vr.se/produkt/god-forskningssed/

(Hämtad: 2016-12-04)

42

BILAGA 1.

Intervjuguide

Beskrivning intervjuperson Beskrivning av arbetsuppgifter Antal år inom yrket

Samverkan och samverkansprocesser

Uppfattning av samtliga verksamheters syfte/mål med samverkan Uppfattning om huruvida verksamheterna är beroende av varandra Uppfattning av samverkansprocessen mellan verksamheterna När behövs samverkan?

När blir ett ärende aktuellt för samverkan?

Generell uppfattning om nöjd/missnöjd med nuvarande samverkansprocesser

Ansvarsfördelning

Uppfattning av samtliga verksamheters ansvarsområden

Uppfattning av styrningen inom respektive verksamhets ansvarsfördelning Uppfattningar av resurser inom verksamheten?

Uppfattar du att det finns tillräcklig kompetens inom verksamheten?

Nöjd/missnöjd med nuvarande ansvarsfördelning?

Barn och ungdomar med psykisk ohälsa

Hur uppfattar du att detta kan påverka arbetet med barn som lever med psykisk ohälsa?

Hur uppfattar du att barn och ungdomar med psykisk ohälsa får hjälp för sin problematik?

Generell beskrivning av erfarenhet inom verksamheten och arbetet med barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

Något som den professionella vill tillägga?

43

BILAGA 2.

Information om studien, din medverkan och samtycke.

Studiens syfte

Syftet med studien är att belysa hur professionella inom Socialtjänst, Skola och Första linjen uppfattar hur samverkan fungerar mellan verksamheterna i arbetet med barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Rapporter pekar dels på att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar men också på att samverkan mellan dessa verksamheter bör stärkas för att kunna erbjuda rätt stöd- och hjälpinsatser. Vi tror att de professionellas uppfattningar och erfarenheter kring detta kan belysa olika perspektiv på hur denna samverkan kan förbättras.

Din medverkan

Din medverkan är helt och hållet frivillig och du kan när som helst välja att avbryta din medverkan i denna studie. Den information ni delar med er av kommer att återges i studien på ett sätt som inte röjer er anonymitet. För att ytterligare säkra er anonymitet kommer personliga uppgifter, såsom arbetsplats och inom vilket kommun/stadsdel ni jobbar, behandlas konfidentiellt.

Samtycke

För att vi ska kunna återge er berättelse så korrekt som möjligt anser vi att det underlättar om intervjun spelas in, så att vi sedan kan transkribera materialet. Inspelningarna kommer att raderas när studien är färdigställd.

Härmed samtycker jag till att delta i ovan nämnda studie genom att delta i en intervju som kommer att spelas in:

Datum Namn

Avslutningsvis vill vi informera er om att ni kan kontakta oss per mail eller telefon om ni har några funderingar.

Tack för din medverkan!

44

Helena Gulbrandsen (Södertörns Högskola, Socialt arbete med storstadsprofil) helena01.gulbrandsen@student.sh.se

0704203740

Evelina Forsman (Södertörns Högskola, Socialt arbete med storstadsprofil) evelina01.forsman@student.sh.se

0739309344

Related documents