• No results found

6 Slutsats och diskussion

6.3 Förslag till vidare forskning

Vi anser att studien är relevant och högst aktuell i och med de många debatter som idag förs gällande kvinnor, deras möjligheter på arbetsmarknaden samt deras ställning gentemot

männen i samhället. Vi anser att vi fått förståelse för kvinnornas upplevelse gällande att ta sig igenom glastaket. Synen på fenomen som glastak, homosocialitet och kvinnors möjlighet att göra karriär hade kunnat nyanserats genom att inkludera kvinnor som inte nått positioner i ledningsgrupper. Då de kan ge ett annat perspektiv på hur glastaket påverkar kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Att undersöka kvinnor som inte nått

ledningsgruppspositioner blir därmed vårt förslag till vidare forskning då denna studie endast visar uppfattningar från de kvinnor som på olika sätt lyckats utmana glastaket och tagit sig till ledande befattningar.

Referenser

Alvehus, J (2013). Skriva uppsats med kvalitativ metod : en handbok. Stockholm: Liber. Bauman, Z & May, T (2001) Att tänka sociologiskt. Andra upplagan. Bokförlaget Korpen, Göteborg.

Boschini, A. (2004). Balans på toppen- Incitament för en jämnare representation av kvinnor och män i näringslivets ledning. SNS Förlag.

Bryman, A. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. 2., [rev.] uppl. Malmö: Liber. Drake, I. & Solberg, A. G. (1996). Kvinnor och ledarskap. Studentlitteratur, Lund.

Fejes A & Thornberg, R. (2009). Handbok i kvalitativ analys. Första upplagan. Stockholm: Liber.

Göransson, A. (2007). Maktens kön. Nya Doxa.

Herngren, M., Swedenmark, E. & Wennström, A. (1998). Krossa glastaket- makthandbok för kvinnor. Stockholm.

Holgersson, C. (2013). Recruiting Managing Directors: Doing Homosociality. Gender, Work and Organization, 20. (4) 454-466.

Kanter, Moss, R. (1976) Social Problems; The impact of hierarchical structures on the work behavior. Official journal of the Society of the study of social Problems, 23. (4). McGuire, G. M. (2000) Gender, Race, Ethnicity, and Networks The Factors Affecting the Status of Employees’. Network Members Indiana University–South Bend.

Melin, A. C. (1993). Kvinnliga nätverk- handbok och uppslagsbok. Cultura bokförlag, Kiruna. Muhonen, T. (1999.) Kvinnor, karriär och familj – en studie om chefer i fyra olika branscher. Diss. Lunds Universitet

Pink, D. H. (2010). Drivkraft- Den överraskande sanningen om vad som motiverar oss. Bookhouse Edition, Stockholm. Regnö, K. (2013). Det osynliggjorda ledarskapet - kvinnor i majoritet. Stockholm: Institutionen för Industriell ekonomi, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Sjöstrand, S-E., Holmberg, I. (1992). Företagsledning- bortom etablerad teori. Studentlitteratur, Lund.

SOU 2003:16 Mansdominans i förändring - om ledningsgrupper och styrelser Statistiska Centralbyrån (2015) Tillgänglig:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Arbetsmarknad/Sysselsattning- forvarvsarbete-och-arbetstider/Yrkesregistret-med-yrkesstatistik/59064/59071/133985/ (Hämtad 2015-10-15)

Statistiska Centralbyrån (2015) Tillgänglig:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Jamstalldhet/Indikatorer/Jamn- fordelning-av-makt-och-inflytande/Representation-i-naringslivet/Styrelser-och-ledning-i- borsforetag-2012/ (Hämtad 2015-10-15)

Wahl, A. (2001) Könsstrukturer i organisationer: kvinnliga civilekonomers och civilingenjörers karriärutveckling. Stockholm: Ekonomiska forskningsinstitutet vid Handelshögskolan, EFI.

Whal, A., Holgersson, C., Höök, P. & Linghag, S. (2011) Det Ordnar sig - teorier om organisation och kön. Studentlitteratur, Lund

Yukl, G. (2012). Ledarskap i organisationer. Edinburgh Gate, Harlow. England. Bearbetad av Matti Kaulio.

Åhmansson, G. & Öhman, L. (2008). Male Hierarchies and gender-balanced boards. Indian Journal of Gender Studies, 15. (3), 485-505.

Bilagor

Bilaga 1

Mail till intervjuobjekt

Hej!

Jag och min kurskamrat …. läser sista terminen på personalvetarprogrammet vid Örebro Universitet och skriver just nu vår kandidatuppsats i sociologi. Vår uppsats handlar om kvinnor i ledande positioner och vi intresserar oss för upplevelsen av att tillhöra en

könsminoritet i ett yrkessammanhang. Jag fick ditt namn via…. och undrar om du kan tänka dig att medverka i vår studie?

Innan du tackar ja eller nej vill vi förklara vad uppsatsen handlar om och vad din del i den skulle vara om du väljer att medverka. Vår uppsats handlar om kvinnors maktutrymme i mansdominerade ledningsgrupper vilket intresserar oss då vår vision är att i framtiden vara en del av en ledningsgrupp. Vi är intresserade av din upplevelse gällande ditt maktutrymme i ledningsgruppen, hur det påverkar ditt arbete och hur du tycker att det är över lag att vara kvinna i en mansdominerad ledningsgrupp. Vi intresserar oss också för hur din

karriärsutveckling sett ut och vilka motstånd respektive möjligheter du upplever att du haft. Vi kommer att arrangera en semistrukturerad intervju där vi förberett ett antal frågor som är relevanta för vårt syfte vilka du får prata fritt kring. Vi räknar med att intervjun kommer ta ca 1 timme. Vi är jättetacksamma om du kan tänka dig att medverka i denna studie och i så fall är det jag som kommer träffa dig och ställa våra frågor. Jag är flexibel och kan ses både kvällar och dagtid på den plats som passar dig bäst. Vår önskan är att göra samtliga intervjuer under vecka 45.

Vi kommer inte att publicera namn på dig eller din arbetsplats men kommer att ställa frågor om ålder, tjänst, företagets storlek, familjesituation osv för att sedan använda informationen till den grad vi anser nödvändig för resultatet och vår analys av arbetet.När du läst och tänkt igenom detta får du gärna kontakta mig och meddela om du vill medverka eller inte. Och har du fler frågor innan du bestämmer dig så tveka inte att höra av dig! Hoppas vi ses.

Med vänliga hälsningar Lisa och Elin

Bilaga 2

Intervjuguide

1. Ålder?

2. Utbildningsnivå?

3. Typ av tjänst och inom vilken bransch? 4. År som yrkesaktiv?

5. Familj?

LEDNINGSGRUPPER

6. Har du arbetat i en mansdominerad ledningsgruppsgrupp? Om i såfall: hur skulle du beskriva den?

7. Upplever du att din kompetens tas till vara på i den ledningsgrupp du sitter i idag? 8. Vad har du för tankar kring den diskussion som förs om kvinnor och deras möjlighet att göra karriär?

9. Är du bekant med begreppet kvotering? Har du någon upplevelse av könskvotering? Hur ställer du dig till att positivt särbehandla en kvinna på det viset?

10. Upplever du att det är olika förväntningar på kvinnor och män i ledningsgrupper? - måste du anpassa dig efter vad du uppfattar som manligt kriterier för att bli lyssnad på? - upplever du att det är till din fördel?

- Med manliga kriterier menar vi exempelvis: förhållningssätt, jargong, språkbruk, attityd. Det är alltså din subjektiva uppfattning om du ens upplever att det finns skillnader mellan män och kvinnor inom ovanstående strukturer

11. Anser du att du får samma utrymme i den ledningsgrupp du befinner dig i idag som männen?

- hur har det sett ut i tidigare ledningsgrupper? KARRIÄR

12. Vad innebär ordet Karriär för dig? 13. Beskriv din yrkesmässiga utveckling

14. Vilka av de kompetenser du har, upplever du har varit viktigast för att nå den position du har idag?

15. Anser du att det finns ett ”osynligt glastak/hinder” för kvinnor som vill nå högre positioner i arbetslivet?

16. Har du ett socialt nätverk? Om i så fall har det haft betydelse för din väg till positionen i ledningsgruppen?

- Har nätverket en fortsatt betydelse idag?

17. De betydande personer i ditt närverk som hjälpt dig till den position du besitter idag, har de varit främst män eller kvinnor?

FAMILJELIV

18. Upplever du att det är olika förväntningar på kvinnor och män i familjelivet? 19. Hur har föräldraskap påverkat din karriär?

20. Hur har din karriär påverkat ditt föräldraskap? 21. Varför är just du där du är idag?

Related documents