• No results found

6. Diskussion

6.2. Resultatdiskussion

6.2.4 Förslag till vidare studie

Förslag till vidare studie skulle vara att utifrån en deltagares perspektiv få en bild av hur det är att klassas som ”särbarn”. Hur upplever de deras situation att kategoriseras som något

särskilt? I min uppsats kom jag in i frågor kring normalisering men jag anser att ämnet i sig är så pass viktig att diskutera, att det behöver sitt eget utrymme.

32

Sammanfattning

Syftet var att genom samtal med verksamma ledare, föräldrar och observation få en bild av hur en verksamhet inriktad på barn och ungdomar med funktionsnedsättningar arbetar för att uppfylla en identitetskapande fritid. Jag ville även undersöka hur fritidssituationen för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar uppfattades av ledare och föräldrar verksamma inom föreningen. För att uppnå mitt syfte med uppsatsen så har utgångspunkten varit att undersöka vilka målsättningar som genomsyrar en fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar enligt verksamma pedagoger och föräldrar och hur verksamma pedagoger och föräldrar uppfattade det pedagogiska arbetet med att skapa fritidsmöjligheter inriktad på identitetskapandet.

Jag använde mig av kvalitativa metoder i min utförda undersökning, där jag valde att både göra intervjuer och observationer. Mitt val av kvalitativa metoder var baserat på att jag ville ha en mer djupgående information och för att besvara mitt syfte bäst ansåg jag att de valda metoderna var lämpligast.

Resultatet visade att verksamheten är formad för att anpassa aktiviteterna utifrån deltagarens olika förutsättningar. För att uppnå detta resultat så är en viktig förutsättning att det finns en kontinuerlighet i arbetet. I verksamheten ska olika människors behov tillgodoses vilket innebär att nya utvägar och möjligheter formas utifrån individen. Att skapa struktur och vara konsekvent som ledare genomsyrade det pedagogiska arbetssättet. Ett stort arbete ligger även i att stärka deltagarnas självkänsla. De är en sårbar målgrupp som är placerade utanför

normalitetens ramar. Den historia som genomsyrades av förtryck och utanförskap i samhället lever i viss mån kvar och än idag finns förbättringar som kan göras i integrationsfrågan. Fritid är ett bra verktyg för att utvecklas som person i en gemenskap. Begreppet fritid anger att man är fri från något, dvs arbete men också fri för något man själv vill göra. Om fritiden ska bli en positiv hälsofaktorer så är det upp till oss själva vad vi gör av den och hur vi upplever den.

Fritidssituationen för målgruppen är än idag begränsad då utbudet av anpassade fritidsaktiviteter är allt för få.

33

Källförteckning

Litteratur

Abrahamsson, Lotta, Tänk om: en bok om autism, Aspergers syndrom, ADHD och andra förmågor, 1. uppl., Epago, Malmö, 2010.

Banér, Anne (red.), Barns fritid, Centrum för barnkulturforskning, Univ., Stockholm, 2003.

Berggren, Leif (red.), Fritidskulturer, Studentlitteratur, Lund, 2000.

Braham Norwich and Ann Lewis How specialized is teaching children with disabilities and difficulties? J. CURRICULUM STUDIES, 2007, VOL. 39, NO. 2, 127–150.

Broberg, Gunnar & Tydén, Mattias, Oönskade i folkhemmet: rashygien och sterilisering i Sverige, 2., [utök.] uppl., Dialogos, Stockholm, 2005.

Börjesson, Mats & Palmblad, Eva (red.), Problembarnets århundrade: normalitet, expertis och visionen om framsteg, Studentlitteratur, Lund, 2003.

Dahlgren, Eva F., Farfar var rasbiolog: en berättelse om människovärde igår och idag, [Ny utg.], Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2003.

Engeström, Yrjö, Miettinen, Reijo & Punamäki, Raija-Leena (red.), Perspectives on activity theory, Cambridge Univ. Press, Cambridge, 1999.

Frith, Uta (red.), Autism och Aspergers syndrom, Liber, Stockholm, 1998.

Förhammar, Staffan, Från tärande till närande: handikapputbildningens bakgrund och socialpolitiska funktion i 1800-talets Sverige, Almqvist & Wiksell International, Stockholm, 1991.

Hjörne, Eva & Säljö, Roger, Att platsa i en skola för alla: elevhälsa och förhandling om normalitet i den svenska skolan, 1. uppl., Norstedts akademiska förlag, Stockholm, 2008.

Jerlinder, Kajsa, Social rättvisa i inkluderande idrottsundervisning för elever med rörelsehinder: en utopi?, Örebro universitet, Diss. (sammanfattning) Örebro : Örebro

universitet, 2010,Örebro, 2010.

Associate Professor Jill Bevan-Brown Messages from Parents of Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) KAIRARANGA – VOLUME 11, ISSUE 2: 2010 Massey

University.

Jönsson, Ingrid, Skola - fritid - framtid: en studie av ungdomars kulturmönster och livschanser, Studentlitteratur, Lund, 1993.

34 Lindblad, Inga-Britt, Uppsatsarbete: en kreativ process, Studentlitteratur, Lund, 1998.

Lindqvist, Rafael, Funktionshindrade i välfärdssamhället, 2. uppl., Gleerup, Malmö, 2009.

Lundgren, Ulf P. (red.), Pedagogisk uppslagsbok: från A till Ö utan pekpinnar, Lärarförb., Stockholm, 1996.

Ljunghill, Lena Fejan, En skola för alla: vad blev det av visionerna?, Lärarförl., Stockholm, 1995.

Magnusson, Conny & Lorentzi, Hild, Fritid för funktionshindrade, 1. uppl., Bonnier utbildning, Stockholm, 1999.

Nilsson, Per, Fritid i skilda världar: en undersökning om ungdomar och fritid i ett nationellt och kontextuellt perspektiv, Ungdomsstyr., Stockholm, 1998.

Norling, Ingemar & Gunnarsson, Marie, Fritid som socialt fenomen: om miljöer, behov, intressen, hinder, utövande och effekter samt historiska och kulturella perspektiv, 1. uppl., Liber utbildning, Stockholm, 1994.

Norling, Ingemar & Gunnarsson, Marie, Fritid, rekreation och hälsa, 1. uppl., Liber, Stockholm, 1997[1995].

Olsson, Britt-Inger & Olsson, Kurt, Människor i behov av stöd, 3. uppl., Liber, Stockholm, 2005.

Powell, Stuart, Jordan, Rita & Gerland, Gunilla (red.), Autism: leka, lära och leva : en handbok för praktiskt lärande, Cura, Stockholm, 1998.

Sandin, Bengt, Hemmet, gatan, fabriken eller skolan: folkundervisning och barnuppfostran i svenska städer 1600-1850, Arkiv, Diss. Lund : Univ.,Lund, 1986.

Muntliga källor

Intervju med Ledare 1, utfört den 16 september 2011.

Intervju med Ledare 2, utfört den 8 september 2011.

Intervju med Ledare 3, utfört den 9 januari 2012.

Intervju med Förälder 1, utfört den 20 september 2011.

Intervju med Förälder 2, utfört den 12 januari 2011.

35

Elektroniska källor

http://www5.idrottonline.se/default.aspx?id=151916 (2011-09-04).

http://www.codex.uu.se/forskarensetik.shtml (2011-09-06).

Högberg 2011,

www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/kronikor/ensamvarg_och_flockdjur_kronika.html (2011-12-21).

36

Bilaga 1

Utgångspunkter som jag använt som en stödmall under intervjuerna.

 Vilka målsättningar genomsyrar verksamheten?

 Hur arbetar ni för att nå er målsättning?

 Hur ser det pedagogiska arbetet ut?

 Hur ser fritidssituationen ut för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar?

37

Bilaga 2

Informationsbrev till vårdnadshavare Hej!

Under höstterminen 2011 läser jag sista terminen på lärarprogrammet vid Gävles högskola.

Under den perioden kommer jag att skriva ett examensarbete motsvarande 15 högskolepoäng.

Arbetet ska handla om hur en verksamhet inriktad på barn och ungdomar med

funktionsnedsättningar i praktiken fungerar. Jag vill undersöka och se vilka verksamhetens målsättningar är och hur det pedagogiska arbetet ser ut. Jag vill med detta brev informera er om att jag under oktober månad kommer hälsa på i verksamheten för att observera det pedagogiska arbetet i aktiviteterna. Om du som vårdnadshavare inte samtycker att detta sker vill jag att ni hör av er till mig eller till verksamhetschefen.

Med vänliga hälsningar Elnaz Moradi

Har ni några frågor om mitt arbete kan ni kontakta mig via e-post.

elnaz.moradi@xxx Gävle 2011-09-19

Related documents