• No results found

kreditinstitut och försäkringsgivare att lämna

vissa uppgifter till Arbetsförmedlingen

Inledande bestämmelser

1 §

Denna lag innehåller bestämmelser om skyldighet för kreditinstitut och försäkringsgivare att lämna sådana uppgifter till Arbetsförmedlingen som behövs för att myndigheten ska kunna kontrollera ersättning som lämnas

65

för den som har en anställning med ekonomiskt stöd som Arbetsförmedlingen har beslutat om.

Förslaget behandlas i avsnitt 8.1.1.

Paragrafen anger lagens innehåll och upplyser om det som behandlas i de kommande paragraferna.

2 §

I denna lag betyder

1. kreditinstitut: kreditinstitut enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse, och

2. försäkringsgivare: försäkringsföretag enligt försäkringsrörelselagen (2010:2043), tjänstepensionsföretag enligt lagen (2019:742) om tjänstepensionsföretag samt EES-försäkringsgivare och försäkringsgivare från tredjeland enligt lagen (1998:293) om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige.

Med kreditinstitut enligt denna lag jämställs ett utländskt kreditinstitut enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse om det utländska kreditinstitutet har filial i Sverige.

Förslaget behandlas i avsnitt 8.1.2.

I paragrafen anges vad som i lagen menas med kreditinstitut och försäkringsgivare. I lagen har begreppen kreditinstitut, utländskt kreditinstitut, försäkringsföretag, tjänstepensionsföretag, EES- försäkringsgivare och försäkringsgivare från tredjeland samma innebörd som de har i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse, försäkringsrörelselagen (2010:2043), lagen (2019:742) om tjänstepensionsföretag respektive lagen (1998:293) om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige. Kreditinstituts skyldighet att lämna uppgifter

3 §

Ett kreditinstitut ska på begäran lämna uppgifter till Arbetsförmedlingen om juridiska personers och enskilda näringsidkares förhållanden till institutet, om uppgifterna behövs för att kontrollera om lön har betalats ut till den som har en anställning med ekonomiskt stöd beslutat av Arbetsförmedlingen och i sådant fall med vilket belopp.

Ett kreditinstitut ska på begäran också lämna uppgifter till Arbetsförmedlingen om vilket förhållande till institutet en enskild med en sådan anställning som avses i första stycket har, om uppgifterna behövs för att fastställa om personen är innehavare av ett visst konto.

Förslaget behandlas i avsnitt 8.1.4.

I paragrafen regleras kreditinstituts skyldighet att lämna vissa uppgifter till Arbetsförmedlingen.

I första stycket anges vad som gäller i fråga om uppgifter om juridiska personers och enskilda näringsidkares förhållanden till kreditinstitut. De uppgifter som omfattas av uppgiftsskyldigheten när det gäller dessa är sådana uppgifter som behövs för att kontrollera löneutbetalningar.

66

Arbetsförmedlingen behöver för detta ändamål kunna få uppgifter som bekräftar eller motsäger de löneuppgifter som en arbetsgivare har uppgett till myndigheten. Utanför uppgiftsskyldigheten faller sådana uppgifter som inte är nödvändiga för kontroll av löneutbetalningar, t.ex. uppgifter om konton som inte används för löneutbetalningar. De uppgifter ett kreditinstitut är skyldigt att lämna är de som behövs för att kontrollera om lön har betalats ut för den som har en anställning med ekonomiskt stöd beslutat av Arbetsförmedlingen. Som exempel kan nämnas stöd för nystartsjobb och särskilt anställningsstöd. Den som deltar i den statliga arbetsmarknadspolitiska verksamheten utan att vara anställd omfattas inte av skyldigheten för juridiska personer och enskilda näringsidkare att lämna uppgifter, t.ex. den som har en praktikplats som har förmedlats av Arbetsförmedlingen.

I andra stycket anges vad som gäller i fråga om uppgifter om den som har en anställning med ekonomiskt stöd som har beslutats av Arbetsförmedlingen. När det gäller en sådan person begränsar sig ett kreditinstituts uppgiftsskyldighet till uppgifter som behövs för att avgöra om personen är innehavare av ett visst konto.

Försäkringsgivares skyldighet att lämna uppgifter

4 §

En försäkringsgivare ska begäran lämna uppgifter till Arbetsförmedlingen om en enskilds förhållande till företaget, om uppgifterna behövs för att kontrollera om den som har en anställning med ekonomiskt stöd beslutat av Arbetsförmedlingen omfattas av någon försäkring.

Förslaget behandlas i avsnitt 8.1.5.

I paragrafen regleras försäkringsgivares skyldighet att lämna vissa uppgifter till Arbetsförmedlingen. Uppgiftsskyldigheten avser uppgifter om enskildas förhållande till företagen, dvs. alla juridiska och fysiska personer som inte är myndigheter eller andra offentliga organ. De uppgifter som ska lämnas är uppgifter om en person, som har en anställning med ekonomiskt stöd som Arbetsförmedlingen har beslutat om, omfattas av en viss försäkring. Uppgifterna som ska lämnas är de som behövs för att Arbetsförmedlingen ska kunna avgöra om de uppgifter som arbetsgivaren har lämnat till myndigheten är riktiga. För detta ändamål behöver Arbetsförmedlingen normalt veta om en viss person omfattas av t.ex. en arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring eller pensionsförsäkring och för vilken tid försäkringen gäller. De som omfattas är de som har någon typ av statligt subventionerad anställning, förutom nystartsjobb, där stödet beslutas av Arbetsförmedlingen. Den som deltar i den statliga arbetsmarknadspolitiska verksamheten utan att vara anställd avses inte, t.ex. den som har en praktikplats som har förmedlats av Arbetsförmedlingen.

67 Hur uppgifterna ska lämnas

5 §

De uppgifter som ska lämnas enligt denna lag ska utan dröjsmål lämnas elektroniskt.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om hur uppgifterna ska lämnas.

Förslaget behandlas i avsnitt 8.1.3.

Paragrafen innehåller ett skyndsamhetskrav och ett krav på att uppgifterna ska lämnas i elektronisk form.

Paragrafen innehåller även ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela ytterligare föreskrifter om hur uppgifter ska lämnas enligt denna lag.