• No results found

Förstärkning , fördjupning av samarbetet med de psykiatriska enheterna i länet, föreläsningar, utbildning och informationsinsatser

Att kontinuerligt informera om vår verksamhet på rättspsykiatriska enheter i länet och delta på patientnämndens utbildning av stödpersoner, har fångat upp ett flertal nya deltagare till vår verksamhet. Ett område vi vill fortsätta prioritera.

Uppsökande verksamhet: Besöker i dagsläget två psykiatriska kliniker kontinuerligt, ett arbete vi vill utvidga. Vi informerar vid enstaka tillfällen på olika avdelningar/enheter utifrån efterfrågan och erbjudande från oss. Allt för att erbjuda människor drabbade av psykisk ohälsa en verksamhet där man kan jobba på den egna återhämtningen.

Information, kunskapsspridning och attitydförändrande arbete i form av främst kampanjer och manifestationer. Ovan nämnda arbete utformas och genomförs av medlemmar och handledare tillsammans och är en del av det dagliga arbetet.

Till detta söker vi medel motsvarande en handledatjänst: 450 000 kr 2. Fountain House är en arbetsplats med välkomnande och tillåtande miljö som erbjuder ca 50 personer/dag oavsett bakgrund och svårigheter möjlighet att jobba på den egna återhämtningen. De flesta av medlemmarna har en förhistoria av långa vårdtider. Genom att delta i en verksamhet där du är behövd och efterfrågad samt där fokus sätts på det fungerande o friska, växer välmåendet.För att fortsätta detta arbete söker vi medel motsvarande en handledartjänst: 450 000 kr 3. Under våren anordnade vi en studiecirkel på tema jämställdhet o psyk. Ohälsa. Cirkeln vände sig till de kvinnliga

medlemmarnamed syfte att synliggöra genusperspektiv på psykisk ohälsa, främst arbetsrelaterad stress o utbrändhet bland kvinnor. Vi vill skapa en ett genusmedvetet forum där varje enskild medlem får pröva att leda, engagera och initiera ett seminarium på huset. Det ska ske genom fortsatta cirklar med möjlighet att bjuda in aktuella föreläsare samt göra

studiebesök. Under hösten har vi föravsikt att fokusera på tio kvinnor. På sikt vill vi engagera både kvinnor o män i arbetet att använda jämställdhet som ett av många verktyg för empowerment.

Vi ansöker om för att utöka detta forum: 50 000 kr Övriga ansökningar: Stockholms Stad 4 165 000kr; Socialstyrelsen ca 1 200 000kr (ännu ej sökt)

Bidrag innevarande år/användning

Stockholms Stad: 3 523 000 kr: Socialstyrelsen: ca 1 278 000 kr

ARV för Sveriges Fontänhus tillsammans 545 280 kr ; Kranskommuner (biståndsbedömning) 1 300 000 kr

Handläggaruppgifter

Diarienr: 1307-0821 Bidrag föreg. år: 400 000

Åtgärd Ej fastställt Förslag till bidrag: 400 000

Beslutat bidrag:

Motivering: Oförändrat belopp, 400 000 kronor, föreslås, att användas för grundläggande verksamhet. Arbetssättet

kompletterar hälso- och sjukvårdens insatser som i förlängningen kan leda till ekonomiska vinster inom den slutna psykiatriska vården och hälsofrämjande insatser för den enskilde.

Uppföljning:

Totalrapport: Fountain House Stockholm, Stiftelsen

Ansökan om bidrag

Arbetsinriktad rehabilitering vars främsta mål och syfte är att hjälpa unga människor (16-35 år) med psykisk ohälsa att må bättre, samt att inspirera och bistå i vägen tillbaka till studier, praktik och arbete. Föreningen arbetar utifrån Fontänhus-modellen som betonar gemenskap, arbete och eget ansvar.

Sökt bidrag SLL: 200 000 Uppgiftslämnare:

Johan Rydergård,chef tel: 076-860 4206.

Sökt bidrag ska möjliggöra nyanställning och delfinansiera en tjänst med 50%.

Vi anser att det krävs en halvtidstjänst av en handledare för att söka, initiera, utveckla och utöka samarbeten mellan Fontänhuset Sköndal och psykiatrin. Detta arbete tar tid och ska det göras ordentligt, med kvalité och kontinuitet över tid behöver vi vara fler.

Övriga ansökningar: Socialstyrelsen, Fonder

Fontänhuset Sköndal har Lo V -avtal med Stockholms Stad, Tyresö Kommun och Nacka kommun.

Därutöver har vi individuella avtal med respektive kranskommuner.

Bidrag innevarande år/användning

Socialstyrelsen: 500 000 kr

Siffrorna från Stockholm och kranskommuner är uppskattningar då vi är med i Lo V och får ersättning per medlem o månad.

Stockholm Stad: 480 000 kr

Motivering: Höjning av bidraget med 20 000 kronor föreslås. Unga vuxna är en angelägen målgrupp där ett samarbete mellan föreningen och hälso- och sjukvårdens slutna och öppna psykiatriska vård kompletterar landstingets mål och verksamhet.

Uppföljning:

Totalrapport: Fontänhuset Sköndal

Ansökan om bidrag 2014

Organisations/företagsuppgifter

Namn:

Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar, Stockholm; f d Riksföreningen Anorexi/Bulimi - Kontakt, lokalföreningen i Stockholm

Riksföreningen Anorexi/Bulimi - Kontakt, lokalföreningen i Stockholm har bytt namn till FRISK & FRI - Riksföreningen mot ätstörningar, Lokalavdelningen i Stockholm.

Syfte och mål:

Stödja personer med ätstörningar och deras anhöriga Arbeta förebyggande mot ätstörningar

Arbeta för bättre vård

Upptagningsområde: Riksföreningen ABK - hela landet; Lokalavdelningen i Stockholm - Stockholms län

AntAnställda: 1,8 KvmLokal: BudgetKr: 1 388 000

AntMedlem: 559 EgetKapitalKr: SumLönekostKr: 891 000

BokslutKr: 1 312 000 AntVolontärer: 50 HyraLokalÅrKr:

Planerad verksamhet för sökt bidrag/budget

Sökt bidrag SLL: 450 000 Uppgiftslämnare: Kari Elise Slinning verksamhetsansv i Riksf.

Det sökta bidraget från HSN kommer användas för att delfinansiera Frisk & Fris lokalavdelning i Stockholm. verksamhet för att stödja personer med ätstörningar och deras anhöriga, verka förebyggande mot ätstörningar (särskilt bland unga människor) samt verka för en bättre vård.

Personalkostnader 884 000 kr

Hyra 153 000 kr

Övr. externa kostn. 229 000 kr

Summa kostnader 1 266 000 kr Från HSN söks 450 000 kronor vilket motsvarar ca 36 % av verksamhetens kostnader.

Övrig finansiering beräknas komma från:

Motivering: Oförändrat belopp föreslås för basverksamheten, 400 000 kronor. Föreningen har en betydande verksamhet för målgruppen och kompletterar och förstärker hälso- och sjukvården. En viktig utveckling till förebyggande för unga människor.

Uppföljning:

Totalrapport: Frisk & Fri - Riksför. mot ätstörningar, Stockholm

Ansökan om bidrag

- Att nå ut till människor med affektiva sjukdomar (unipolär och bipolär diagnos) o närstående o erbjuda stöd inom föreningensram, i form av b.la Balansträffar och självhjälpsgrupper.

- Att verka för ökad kunskap i regionen om affektiva sjukdomar för att minska oförståelse, rädsla, utanförskap och förebygga psykisk ohälsa. Man är aktiv i media, målet är att påverka journalister att skriva på ett sånt sätt att stigmatiseringen minskar.

Omfattande arbete läggs på att informera allmänheten o medlemmar via presskontakter, Internet, mail o hemsida.

- Att medverka vid utbildning för läkare o andra personalgrupper inom psykiatri.

- Att verka för ökad forskning inom affektiva sjukdomsområdet o utveckling av vård o stöd.

Upptagningsområde: Stockholms läns sjukvårdsområde.

*De angivna lönekostnaderna består även av lönebidrag på 194 231 kr.

AntAnställda: 1,5 KvmLokal: BudgetKr: 489 400

AntMedlem: 363 EgetKapitalKr: SumLönekostKr: 291 240

BokslutKr: 363 461 AntVolontärer: 10 HyraLokalÅrKr:

Planerad verksamhet för sökt bidrag/budget