• No results found

Förteckning över ansökningarna per verksamhetssektor

3. Mervärdesskattesatser och den inre marknadens funktion

3.3. Förteckning över ansökningarna per verksamhetssektor

28. Livsmedels-14, jordbruks-15 och hotellsektorerna omfattas av bilaga H till det sjätte direktivet, och således av bestämmelserna om reducerade skattesatser. Med tanke på att det endast är vissa medlemsstater som föreskriver reducerade skattesatser för den här typen av produkter och tjänster, kan satserna variera mellan 3 och 25 procent, något som väcker missnöje hos aktörerna i de medlemsstater som inte tillämpar reducerade skattesatser. I samband med förvärv över gränserna kan skillnaderna i tillämpningen av reducerade skattesatser mellan angränsande medlemsstater, bristen på harmonisering när det gäller reducerade skattesatser och den frivilliga karaktären på de bestämmelser som hänför sig till dessa skattesatser öka riskerna för bedrägeri.

Eftersom dessa sektorer omfattas av kategorierna 1, 10 respektive 11 i bilaga H, åligger det medlemsstaterna att besluta huruvida en reducerad skattesats skall tillämpas eller inte.

3.3.2. Blomsterodling

29. Snittblommor omfattas av ett övergångsundantag som för närvarande tillämpas i elva medlemsstater av femton. Kommissionen har mottagit ansökningar om att låta blomsterodling ingå i bilaga H. Enligt sektorns företrädare skulle detta säkerställa en större harmonisering i fråga om tillämpningen av reducerade skattesatser.

3.3.3. Hälso- och sjukvård

30. Aktörerna inom denna sektor har ställt frågor till kommissionen som rör definitionen av produkter "som normalt används för hälsovård" och utrustning "som normalt är avsedda att lindra eller behandla invaliditet". Det har inkommit en ansökan om att införliva produkter och utrustning som är till hjälp när en diagnos skall ställas ("medical devices"). Eftersom dessa produkter inte är läkemedel ingår de inte i kategori 3 i bilaga H.

31. Det har också väckts frågor om produktsammansättningen i denna kategori, som omfattar menstruationsskydd men inte blöjor och inkontinensskydd. I aktörernas ögon framstår förteckningen som ofullständig.

14 De framförda kritiken kommer framför allt från franska företrädare för tillverkare av kakor, choklad och konditorivaror. De hävdar att deras produkter drabbas av en snedvridning av konkurrensen i förhållande till produkter på gränsmarknaderna. Samma produkter i Luxemburg omfattas t.ex. av en superreducerad skattesats. En liknande ansökan angående mjölk har överlämnats till kommissionen.

15 Problemet rör förvärv över gränserna av gödningsmedel mellan Österrike och Italien, samt förvärv av växtskyddsprodukter mellan Tyskland och Luxemburg, vilka gjorts av schablonbeskattade jordbrukare som betalar mervärdesskatt för dessa förvärv i ursprungsmedlemsstaten, i enlighet med det särskilda system som de omfattas av, förutsatt att de inte överskrider det tröskelvärde för förvärven som anges i artikel 28a 1a b) i sjätte momsdirektivet (se analysen av denna fråga i rapporten KOM(94) 584 slutlig).

32. Frågan om beskattning av blod i förhållande till blodprodukter har också tagits upp.

Mervärdesskatten varierar efter typ av produkt. För blod gäller skattebefrielse, vilket anges i artikel 13 A 1 d i det sjätte direktivet. Blodprodukter som betraktas som läkemedel eller farmaceutiska produkter får omfattas av reducerade skattesatser.

Produkter som inte är av denna karaktär (instabila produkter som härrör från blod, såsom plasma och blodceller av mänskligt ursprung) anses inte vara läkemedel och omfattas således av en normalskattesats. Att transaktioner som inbegriper blod ur mervärdesskattesynpunkt behandlas så olika äventyrar principen om skatteneutralitet.

33. När det gäller personer med funktionshinder eller begränsad rörlighet får kommissionens avdelningar regelbundet ansökningar om minskade skattesatser, och t.o.m. skattebefrielse, för varor och tjänster som avser dessa personer. Detta gäller framför allt bilar som är särskilt utformade för rörelsehindrade personer. Den typen av varor och tjänster ingår inte i kategori 4 i bilaga H, som endast täcker medicinsk utrustning, hjälpmedel och andra apparater som är avsedda att lindra eller behandla invaliditet.

3.3.4. Miljö

34. På miljöskyddsområdet har flera önskningar framförts om reducerade skattesatser för olika produkter med likartad funktion. Det eftersträvade målet är att skattemässigt gynna miljövänliga och energibesparande produkter. Det rör sig i huvudsak om produkter med det europeiska miljömärket, elektriska fordon, produkter som möjliggör rationell energianvändning samt grön energi och biomassa.

35. Inom detta område har kommissionen hittills ansett att det inte har varit möjligt att bifalla den typen av begäran, eftersom det skulle strida mot principen om enhetliga skattesatser, dvs. att identiska varor eller tjänster inte får beskattas enligt olika skattesatser.

36. Medlemsstaterna får dock tillämpa en reducerad skattesats för sådana verksamheter som anges i kategori 9 i bilaga H till sjätte direktivet, en kategori som omfattar tillhandahållande, byggande, renovering och ändring av bostäder såsom ett led i socialpolitiken. Varje tillhandahållande av en samlad tjänst som innefattar byggmaterial, även sådant material som är avsett för energibesparing och som används inom dessa verksamheter, vilka är fastställda av varje medlemsstat, kan således omfattas av en reducerad mervärdesskattesats.

37. När det gäller energi avser ansökningarna främjande av icke-förorenande energi. På det här området är det dock i princip grundskattesatsen som gäller. För gas och elektricitet får man emellertid tillämpa en reducerad skattesats, under förutsättning att det inte föreligger någon risk för snedvridning av konkurrensen, och att den medlemsstat som önskar utnyttja denna möjlighet informerar kommissionen på förhand. Enligt en övergångsbestämmelse har medlemsstaterna även rätt att tillämpa en reducerad skattesats på tillhandahållande av ved.

38. Kommissionens avdelningar har registrerat klagomål från franska företag som förvaltar värmenät för värme från förnybara eller återvinningsbara energikällor, med motiveringen att denna typ av värme inte omfattas av bestämmelsen i artikel 12.3 b i det sjätte direktivet, vilken endast rör gas och elektricitet.

39. Gasbehållare (butangas och gas som inte är naturgas) ger inte heller rätt till en reducerad skattesats, samtidigt som vissa medlemsstater skulle vilja ha en lägre skatt på dessa produkter, i huvudsak av sociala skäl. Dessa fall illustrerar en konflikt mellan olika mål, och frågan är om man bör prioritera ekonomiska och sociala faktorer eller miljöfaktorer.

40. Det har inkommit ytterligare ansökningar som rör bekämpning av föroreningar. Det handlar framför allt om återvinning av särskilda produkter, t.ex. aluminium, och mer allmänt om behandling och återvinning av avfall. Bilaga H omfattar endast hämtning och behandling av hushållsavfall. Återvinning av avfall är däremot något som snarare rör verksamhetens mellanled, och inte direkt berör slutkonsumenten.

Skattenivån är därför inte relevant, eftersom de olika aktörerna i princip har rätt att dra av hela den mervärdesskatt som de faktureras.

3.3.5. Kultur

41. På det här området får kommissionen återkommande ansökningar som rör tillämpning av reducerade skattesatser för multimedier som CD, CD-ROM, DVD, för verksamheter på kulturområdet och det audiovisuella området i vid bemärkelse16, osv. De bakomliggande argumenten är att böcker och tidningar till skillnad från sådana medier får ha lägre skattesatser.

42. Skall man planera att införa reducerade skattesatser för sådana produkter uppstår frågan om det också är lämpligt att inkludera stödutrustning för dessa produkter. Då väcks även frågan om hur man skall behandla övrigt informationsstöd, som videokassetter och avgifter som måste betalas för tillgång till informationsnät som Internet. Varje gång tillämpningsområdet för reducerade skattesatser utvidgas krävs också en motivering som vilar på en ny logisk grund, och sannolikt räcker inte kulturella och utbildningsrelaterade hänsyn för att skapa ett kriterium som är lätt att tillämpa.

43. På musikområdet har det också inkommit ansökningar om reducerade skattesatser för musikinstrument och musiknoter.

3.3.6. Elektronisk handel

44. Vid sitt möte den 6 juli 1998 antog Ekofin-rådet principen att tillhandahållande av produkter i elektronisk form ur mervärdesskattesynpunkt inte skall betraktas som leverans av varor, utan som tillhandahållande av tjänster. Dessa tjänster, särskilt on line-leveranser av digitala varor till konsumenter bosatta i gemenskapen, omfattas i dagsläget av en grundskattesats som tillämpas av den medlemsstat där tjänsteleverantören är registrerad.

16 I samband med det offentliga samråd som ägde rum 2001 rörande kommissionens arbetsdokument

"Vissa juridiska aspekter i samband med film och andra audiovisuella verk" begärde flera yrkesutövare på det audiovisuella området att en reducerad skattesats skall tillämpas på flera olika audiovisuella varor, tjänster och verksamheter.

45. I samband med kommissionens arbete med förslaget17 om mervärdesskattebestämmelser för tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg uppkom det en fråga. Denna fråga rör möjligheten att tillämpa olika skattesatser på varor och tjänster som har analogt innehåll men levereras i olika form. De fall som oftast åberopas är tidningar och böcker som säljs i pappersform i förhållande till sådana som säljs på elektronisk väg, och som man kan ladda ned på nätet.

3.3.7. Arbetsintensiva tjänster

46. Vissa sektorer har inkommit med ansökningar om en utökning av bilaga K, eftersom de anser sig uppfylla villkoren för att omfattas av en reducerad skattesats. Det rör sig framför allt om flyttbranschen, bevakningstjänster och värdetransporter, trädgårdsarbete och skönhetsvård.

47. När det gäller byggnadsbranschen har det dessutom kommit ansökningar om en utvidgning av tillämpningen av reducerade skattesatser, framför allt från ett stort antal organ som arbetar för att bevara kulturarv och byggnadsminnen, särskilt i Förenade kungariket. Dessa krav rör restaurering och underhåll av historiska byggnader, särskilt kyrkor. Organen i fråga hävdar att en sådan åtgärd inte bara är motiverad med hänsyn till monumentens sociala och kulturella betydelse, utan också av ekonomiska skäl. Inom denna sektor tillämpas reducerade skattesatser endast på tjänster som avser bostäder.

48. Momsbehandlingen av byggnadstjänster är mycket representativ för de invecklade bestämmelserna om reducerade skattesatser. Enligt artikel 12.3 a första stycket i det sjätte direktivet skall en grundskattesats tillämpas på tillhandahållande av varor och tjänster som har att göra med byggnader. Men när det gäller den rättsliga grunden för tillämpningen av reducerade skattesatser är tre typer av bestämmelser tillämpliga:

– Enligt tredje stycket i denna bestämmelse får de medlemsstater som så önskar tillämpa en reducerad skattesats på de verksamheter som anges i kategori 9 i bilaga H, nämligen tillhandahållande, byggande, renovering och ändring av bostäder såsom ett led i socialpolitiken.

– När det gäller bostäder i allmänhet anger artikel 28.2 i det sjätte direktivet en möjlighet för vissa medlemsstater – inom ramen för övergångssystemet och under förutsättning att vissa villkor uppfylls – att tillämpa antingen en reducerad skattesats som ligger under den miniminivå som fastställs i artikel 12.3 a tredje stycket, eller en av de två reducerade skattesatser som föreskrivs i samma artikel, eller ytterligare en reducerad skattesats, som dock inte får vara lägre än 12 procent.

– I artikel 28.6 i det sjätte direktivet (som införts genom direktivet om arbetsintensiva tjänster) föreskrivs att en reducerad skattesats får tillämpas under en period av tre år. Denna bestämmelse är däremot inte begränsad till bostäder som tillhandahålls av sociala skäl. Direktivet åsyftar "renovering och reparation av privata bostäder, dock ej material som utgör en betydande del av tjänstens värde".

17 KOM(2000) 349 slutlig av den 7 juni 2000.

49. Till sist har restaurangbranschen vid ett flertal tillfällen ansökt om reducerade skattesatser för arbetsintensiva tjänster. Men eftersom restaurangsektorn inte har upptagits i förteckningen över tjänster som får omfattas av reducerade skattesatser, har den inte kunnat utnyttja denna möjlighet. Det bör noteras att kommissionens ursprungliga förslag18 var utformat på ett sådant sätt att medlemsstaterna skulle få maximal flexibilitet när det gäller val av sektorer, under förutsättning att sektorerna uppfyllde de föreskrivna villkoren. Rådet föredrog dock en kort och exakt lista.

50. Ytterligare ansökningar har kommit om att låta restaurangsektorn omfattas av bilaga , framför allt beroende på skillnaden i behandling mellan snabbmatsrestauranger och den service som ges på andra restauranger. Försäljning av hämtmat på snabbmatsrestauranger betraktas som försäljning av livsmedel, vilken täcks av kategori 1 i bilaga H, varför den får omfattas av reducerade skattesatser.

Restauranger erbjuder däremot en service som inte täcks av denna bilaga.

51. Ansökningarna kommer framför allt från den franska restaurangbranschen, som också klagar över den snedvridning av konkurrensen som uppstår till följd av att övriga medlemsstater – särskilt Spanien – tillämpar en reducerad skattesats för restaurangtjänster. Spanien tillämpar en reducerad skattesats i enlighet med det övergångsundantag som beviljats genom artikel 28.2 i det sjätte momsdirektivet.

Related documents