• No results found

Förteckning över stadens bebyggda fastigheter, som inte längre behövs i den egna verksamheten och kan därför säljas

Förslag Stadsstyrelsen beslutar att försäljning av objekten som innefattas av

förteckningen över stadens bebyggda fastigheter, som inte längre behövs i den egna verksamheten bereds ett objekt i taget för försäljningsbeslut. Innan beslut tas angående försäljning av Kommunalgården i Korpo måste utredning göras gällande alternativa framtida användningsmöjligheter.

Beslut Förslaget godkändes.

Delgivning

__________________

Stadsstyrelsen § 210 12.10.2020 Verksamheten i Käldinge fiskehamn fr.o.m. september 2021

749/10.03.02/2020

Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster 30.09.2020 § 90

Beredare Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774 Föredragande Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774

fornamn.efternamn@pargas.fi

Käldinge fiskehamn opereras av ett allmännyttigt bolag, Skärgårdshavets Sorteringsstation Ab. Verksamheten består av mottagningshamn och

fisksorteringsanläggning. Ingen rensning görs för tillfället, dvs sorteringsstationen är obrukad och varit så i några år, enbart ett litet frysrum på ca 5 m2 används på sommaren. I närheten finns även ett annat bolag, Salmonfarm Ab, som har en fiskfrys i närheten på andra sidan av vägen (hör inte till stadens arrendeavtal).

Vatten till stadens reningsverk har kommit från båda bolagen. Staden har ett 10-årigt hyresavtal med Skärgårdshavets Sorteringsstation Ab från och med 1.9.2011 till och med 1.9.2021. Enligt avtalet förlängs avtalet automatiskt med 5 år om ingendera avtalspart har sagt upp avtalet 6 månader före hyrestidens utgång, dvs före 1.3.2021.

Staden äger inte marken, utan har arrenderat marken med 50-årigt avtal av privatperson, arrendeavtalet är till för fiskehamnsändamål och till landfäste för färjan, och i kraft t.o.m. år 2028. Avtalet förnyas med 10 år åt gången ifall varkendera parterna säger upp avtalet ett år för utgången av detta. En del av området arrenderar staden vidare ut åt en privatperson t.o.m. 2026.

Med anledning av att arrendetagaren hade indikerat att de inte kommer att förnya avtalet ordnades ett möte i Käldinge 10.9.2020 där arrendetagaren och NTM/ELY:s åsikter hördes. I mötet deltog tekniska chefen, fastighetschefen, stadsstyrelsens ordförande, ordförande för tekniska sektionen, Skärgårdshavets Sorteringsstation Ab och Salmonfarm Ab, samt enhetschef Okku Kalliokoski från NTM/ELY.

Arrendetagaren Skärgårdshavets Sorteringsstation Ab har 15.9.2020 skriftligen sagt upp arrendeavtalet vilket betyder att avtalet kommer att upphöra 1.9.2021.

Arrendetagaren har inte skulder i nuläget gentemot staden. Som orsak meddelar företagaren att de inte har intresse att fortsätta pga det inte finns ngn lönsamhet i att hantera fisk i Käldinge nuförtiden. Detta ger staden orsak att besluta hur staden ska fortsätta i området i framtiden.

Enligt muntligt (kommer även skriftligt till staden) utlåtande från beslutande enhetschef på NTM/ELY i ärendet får staden inte överlåta egendomen som har fått EU-bidrag på 30 år till tredje part, dvs 2011+30=2041. ELY/NTM kräver även att ifall man inte hittar företagare som bedriver fiskerinäring i anläggningen kan anläggningen användas för annat bruk, men det bör inom nämnda 30 år alltid

Stadsstyrelsen § 210 12.10.2020

vara möjligt att återställa utrymmena för ursprungligt användningsändamål.

Därför krävs även att möjliga nya arrendeavtal mellan staden och företagare gällande anläggningen bör godkännas av NTM/ELY, dvs avtalet bör stipulera att anläggningen underhålls och att den innehåller krav för möjligt återställande för ursprungligt ändamål.

Fiskerinäringen är en traditionell näringsgren i Pargas och enligt utlåtandet från NTM/ELY ”är sorteringsstationen i Käldinge ur fiskerimyndighetens perspektiv den östligaste offentliga sorteringsstationen i vårt havsområde, där det är möjligt att sortera strömming och skarpsill på det sätt som förutsätts i EU-lagstiftningen.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har finansierat hamnen och sorteringsstationen med ansenliga summor under den pågående

EHFF-perioden och under den föregående EFF-perioden. Dessa betydande satsningar har motiverats bland annat med hamnens viktiga läge och hamnkonstruktion som möjliggör förtöjning av trålare.

Trots att strömmingsfisket i området för närvarande kanske har avtagit, anser fiskerimyndigheten dock att hamnen fortfarande är strategiskt viktig. I

programmet för främjande av inhemsk fisk, som enligt statsminister Sanna Marins regeringsprogram ska tas fram, kommer ett av de viktigaste målen att vara att öka användningen av strömming som livsmedel. Havsområdet utanför Käldinge lämpar sig utmärkt för just trålning av mindre matströmming, och om efterfrågan börjar stiga som väntat kan det innebära en ökad användning av fisksorteringsstationen i en nära framtid. I denna situation är det viktigt att hamnen och sorteringslokalen förblir i offentligt ägo. Användningen av sorteringslokalen för områdets vattenbruksföretags behov kan eventuellt ses som en annan, ny typ av användningsmöjlighet.”

Som första steget för staden föreslås att staden annonserar och söker efter andra fiskerinäringsidkare som är intresserade att ta över och bedriva verksamheten i Käldinge sorteringsstation och fiskehamn med ett nytt arrendeavtal. Målsättningen borde vara att göra minst 10-årigt avtal, dvs till 2031, men helst 20-årigt avtal. I nya avtalet uppdateras texten gällande avloppsvatten så att verksamhetsbedrivaren ansvarar för

avloppsvattenbehandlingen.

Som andra steget, om det inte finns intresserade inom fiskbranschen, annonserar och söker staden andra företagare för området med sådan verksamhet som utvecklar området på ett sätt som möjliggör återställandet av utrymmena för ursprungligt användningsändamål. Målsättningen borde vara att göra minst 10-årigt avtal, dvs till 2031, men helst 20-årigt avtal. Om det inte finns intresserade inom fiskbranschen behöver staden även förhandla med

markarrendegivaren att få lov att idka annan verksamhet än det som stipulerats i markarrendeavtalet i nuläget.

I vilket fall som helst behövs en förlängning av markarrendetiden.

Stadsstyrelsen § 210 12.10.2020

Nuvarande företagare har presenterat utvecklingsplaner för området med verksamhet inom båthamn, båtserviceverksamhet, samt skärgårdstorg och bränsleförsäljning.

Förslag Tekniska sektionen tar del av uppsägningen av arrendeavtalet och föreslår för stadsstyrelsen att staden förhandlar om förlängning av arrendeavtalet med markägaren åtminstone fram till år 2042. Samt att staden i snabb takt annonserar och söker, under oktober till december 2020, nya

verksamhetsbedrivare inom fiskerinäring för anläggningen för tiden 2.9.2021 till 1.6.2028 med option för möjlig förlängning av hyrestiden även efter 1.6.2028, efter att stadens nuvarande hyreskontrakt med markägaren går ut.

Ifall man inte lyckas med att hitta en verksamhetsbedrivare inom fiskerinäring för anläggningen, annonserar och söker staden, under januari till februari 2021 som sekundär option även andra företagare för området med sådan verksamhet som utvecklar området på ett sätt, som möjliggör återställandet av utrymmena för ursprungligt användningsändamål. Den sekundära optionens verksamhet kan starta tidigast 2.9.2021 med option för möjlig förlängning av hyrestiden även efter 1.6.2028, efter att stadens nuvarande hyreskontrakt med markägaren går ut.

Ärendet justeras omedelbart.

Beslut Förslaget godkändes.

__________________

Delgivning Tekniska sektionen, H Saaristo-Levin, D Backman, P Nygrén, S Pihl, M Holmberg, Nagunämnden

Stadsstyrelsen 12.10.2020 § 210

Beredare Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Enligt beredningen till tekniska sektionen.

Förslag Stadsstyrelsen beslutar att staden förhandlar om förlängning av arrendeavtalet med markägaren åtminstone fram till år 2042. Samt att staden

(näringslivstjänster) i snabb takt annonserar och söker, under oktober till december 2020, nya verksamhetsbedrivare inom fiskerinäring för anläggningen för tiden 2.9.2021 till 1.6.2028 med option för möjlig förlängning av hyrestiden även efter 1.6.2028, efter att stadens nuvarande hyreskontrakt med markägaren går ut.

Stadsstyrelsen § 210 12.10.2020

Ifall man inte lyckas med att hitta en verksamhetsbedrivare inom fiskerinäring för anläggningen, annonserar och söker staden, under januari till februari 2021 som sekundär option även andra företagare för området med sådan verksamhet som utvecklar området på ett sätt, som möjliggör återställandet av utrymmena för ursprungligt användningsändamål. Den sekundära optionens verksamhet kan starta tidigast 2.9.2021 med option för möjlig förlängning av hyrestiden även efter 1.6.2028, efter att stadens nuvarande hyreskontrakt med markägaren går ut.

Beslut Förslaget godkändes.

Delgivning Tekniska sektionen, H Saaristo-Levin, D Backman, P Nygrén, S Pihl, M Holmberg, Nagunämnden

__________________

Stadsstyrelsen § 211 12.10.2020

Anhållan om tilläggsanslag för skötsel av slussen och pumpstationen, Stiftelsen för Ålöviken 653/02.02.00/2019

Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster 30.09.2020 § 81

Beredare Samhällsingenjör Matias Jensén, tfn 044 358 5724 Föredragande Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774

fornamn.efternamn@pargas.fi

Tekniska stödtjänster är i behov av tilläggsanslag på sammanlagt 80 000 € för driftskapital till Stiftelsen för Ålöviken, samt för provtagning och analys vattenkvaliteten för vilka kostnaderna uppskattas utgöra ca 10 000 €.

Provtagning och analys av vattenkvaliteten görs vart tredje år enligt ett nytt kontrollprogram från 7.2.2010. Dessa kostnader har inte beaktats i budgeten för 2020 då man utgick från att provtagningen skulle ha gjorts år 2021. I 2020 års investeringsbudget har anslaget på 30 000 € i grundkapital till stiftelsen beaktats, medan anslaget på 70 000 € i driftskapital inte är beaktad i budgeten.

I enlighet med stadsfullmäktiges beslut 12.11.2019 § 93 har Stiftelsen för Ålöviken fakturerat staden på 70 000 € i driftskapital, vilket bokats på kostnadsställe 7125 ”Slussen” som hör till teknikenhetens ansvarsområde.

Bakgrund till ärendet

Stadsfullmäktige beslöt 12.11.2019 § 93 följande beträffande Pargas Vatten Ab och Stiftelsen för Ålöviken:

1) Pargas stad beslutar tillsammans med flera andra aktörer grunda och gå med i en stiftelse för att sköta vattenvård samt miljö- och naturvård i Ålöviken

(sötvattenbassängen) och dess omgivning. Som namn föreslås ”Stiftelsen för Ålöviken”. Stiftelsen skall verka för att förbättra Ålövikens tillstånd och främja samarbetet i miljö-, vatten och naturvårdsärenden mellan olika aktörer som verkar för Ålövikens bästa.

2) Pargas stad beslutar för sin del godkänna det bifogade förslaget till stadgar för

”Stiftelsen för Ålöviken”.

3) Som en av grundarna av ”Stiftelsen för Ålöviken” beslutar Pargas stad i enlighet med förslaget från Pargas Vatten Ab:s styrelse satsa 30 000 € i grundkapital och 70 000 € som driftskapital i stiftelsen.

4) Pargas stad beslutar som ägare av Pargas Vatten Ab ta över de förpliktelser som bolaget har enligt de övervaknings-, underhålls- och skötselskyldigheter som i tiderna påförts bolaget i anslutning till byggandet och driften av

sötvattenbassängen. Bolaget ska enligt bestämmelserna reglera vattennivån i bassängen, har ett ansvar för att båtslussen (passagen in i och ut ur bassängen)

Stadsstyrelsen § 211 12.10.2020

hålls i funktion, för regleringsportarna, för drift och underhåll av Byängsbäckens pumpstation samt för provtagning och analys av vattenkvaliteten vart tredje år enligt ett nytt kontrollprogram från 7.2.2010. Den mest ändamålsenliga lösningen är att dessa åligganden överförs till stadens sektor för tekniska stödtjänster.

Anslag för detta bör reserveras i sektorns driftsbudget, i framtiden kan för större ny- och ombyggnader av anläggningarna behövas investeringsanslag.

5) Samtidigt som ”Stiftelsen för Ålöviken” grundas och staden tar över Pargas Vatten Ab:s förpliktelser för den skötsel som påförts bolaget då

sötvattenbassängen byggdes, beslutar Pargas stad avveckla och frivilligt likvidera sitt bolag Pargas Vatten Ab. Pargas stad behöver meddela till

Regionförvaltningsverket i Södra Finland och till NTM-centralen i Egentliga Finland till vem bolagets förpliktelser överförs och få ett godkännande för detta.

Eventuella tillgångar som vid en likvidering finns i bolaget tillfaller bolagets ägare.

Omdisponering av budgetmedel inom ansvarsområdet teknikenheten som lyder under tekniska stödtjänster har utretts, men sådana omdisponeringsmöjligheter finns inte. Pargas Vatten Ab har likviderats under våren och verksamheten upphört, samt bolagets tillgångar överförts till bolagets ägare, d.v.s. staden.

Värdet för Pargas Vatten Ab utgjorde 378 422,83 € i stadens balans. Vid

upplösningen erhöll Pargas stad 102 496,88 € av bolagets tillgångar, några mindre kostnader kan ännu uppstå i samband med likvideringen av bolaget. Skillnaden på 275 925,95 € kommer staden att boka som sänkning av grundkapitalet.

Förslag Tekniska stödtjänster anhåller om tilläggsanslag av stadsstyrelsen för 80 000 € för driftskapital i Stiftelsen för Ålöviken 70 000 €, samt 10 000 € för provtagning och analys av vattenkvaliteten.

Ärendet justeras omedelbart.

Beslut Ledamot Sanna Autio anmälde samfundsjäv på grund av styrelsemedlemskap i Stiftelsen för Ålöviken och avlägsnade sig vid behandlingen av denna paragraf.

Förslaget godkändes. Beslutet justerades omedelbart.

__________________

Delgivning Efter slutligt beslut: Ekonomichef, teknisk chef, samhällsingenjör Stadsstyrelsen 12.10.2020 § 211

Beredare Ekonomichef Petra Palmroos, tfn 040 839 7170 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Inom teknikenheten har man bedömt att man kan bekosta 45 000 euro för skötseln av slussen och pumpstationen vid Ålöviken inom den beviljade budgeten

Stadsstyrelsen § 211 12.10.2020

för år 2020. Det totala beloppet beträffande driftskapital i Stiftelsen för Ålöviken är beräknat till totalt 80 000 euro. Skillnaden på 35 000 euro utgör därmed anhållan om budgetändring inom teknikenheten.

Förslag Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att ett anslag om 35 000 euro för 2020 ändras enligt följande inom teknikenheten:

Teknikenhetens ursprungliga verksamhetsbidrag 2020: -2 301 867 euro Teknikenhetens ändrade verksamhetsbidrag 2020: -2 336 867 euro Beslut Föredragande återtog ärendet från behandling för vidare utredningar.

Delgivning Efter slutbehandling i stadsfullmäktige: Sektionen för tekniska stödtjänster, Matias Jensén, Jonas Nylund, Petra Palmroos, Ulla Andersson

__________________

Stadsstyrelsen § 212 12.10.2020

Anhållan om tilläggsanslag för vattentjänster som orsakats av inkomstbortfall på grund av corona 653/02.02.00/2019

Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster 30.09.2020 § 82

Beredare Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774 Föredragande Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774

fornamn.efternamn@pargas.fi

Vattentjänstverket har drabbats hårt av coronaepidemin, vilket syns i vattenförbrukningen av storkonsumenter såsom storkök och restauranger.

Minskningen av vattenförbrukning och därmed inkomster är ansenlig och beror på att flere storkonsumenter tvingats ha stängt under våren eller bara ha en småskalig verksamhet. På sensommaren och hösten har läget återhämtat sig, men inte i den mån man hade förväntat sig. Ekonomiuppföljningen och

prognosen visar ett inkomstbortfall på ca 350 000…400 000 € för år 2020 totalt jämfört med budget.

För att balansera inkomstbortfallet har åtgärder vidtagits inom vattentjänster där man omarbetat och omarbetar planerade förbättrings- och underhållsarbeten inom driften och minskar på inköpta tjänster och material. Maximala inverkan av dessa åtgärder är ca 150 000…200 000 € för år 2020.

Det budgeterade verksamhetsbidraget 1,6 M€ för år 2020 förväntas bli 1,4 M€.

Förslag Sektionen anhåller om tilläggsanslag 200 000 € av stadsstyrelsen för

inkomstbortfallet inom vattentjänster (enhet 7700) som orsakats av coronan.

Ärendet justeras omedelbart.

Beslut Förslaget godkändes. Beslutet justerades omedelbart.

__________________

Delgivning Efter slutligt beslut: Tekniska sektionen, Manne Carla, Marko Rusi, ekonomitjänster, Petra Palmroos, Patrik Nygrén

Stadsstyrelsen 12.10.2020 § 212

Beredare Ekonomichef Petra Palmroos, tfn 040 839 7170 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Vattentjänstverkets minskade inkomster, pga minskad vattenanvändning, har haft en negativ följd på det budgeterade verksamhetsbidraget för år 2020.

Stadsstyrelsen § 212 12.10.2020

Genom god budgetdisciplin beträffande driftskostnaderna beräknas man kunna minimera överskridningsrisken till 200 000 euro.

Tilläggsanslag skall enligt stadens anvisningar för intern kontroll beviljas bara till den del det absolut är nödvändigt och enheterna inom avdelningen skall försöka täcka varandras behov av tilläggsanslag i mån av möjlighet.

Förslag Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att vattentjänstverkets anslag för 2020 ändras enligt följande:

Vattentjänstverkets ursprungliga verksamhetsbidrag 2020: 1 603 190 euro Vattentjänstverkets ändrade verksamhetsbidrag 2020: 1 403 190 euro Beslut Föredragande återtog ärendet från behandling för vidare utredningar.

Delgivning Efter slutlig behandling: Tekniska sektionen, Manne Carla, Marko Rusi, Jonas Nylund, Petra Palmroos, Ulla Andersson

__________________

Stadsstyrelsen § 213 12.10.2020 Omdisponering av driftsmedel inom tekniska stödtjänster

653/02.02.00/2019

Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster 30.09.2020 § 83

Beredare Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774 Föredragande Teknisk chef Jonas Nylund, tfn 050 428 3774

fornamn.efternamn@pargas.fi

Ärendet ”Inbesparingsåtgärder och anhållan om tilläggsanslag för att täcka fastighetskostnader” behandlades i tekniska sektionen 26.8.2020 § 73. Ärendet innefattar även beskrivning över realiserade inbesparingar som redan är ett faktum inom andra enheter och därmed föreslås följande omdisponeringar av de inom andra enheter inbesparade medlen till enhet fastigheter enligt följande:

• Teknisk enhet 16 000 € (inbesparing stadsträdgårdsmästare), dvs. från kostnadsställe 7600 till 4000

• Teknisk enhet 9 000 € (inbesparing övertid snöplogning), dvs. från kostnadsställe 7100 till 4000

• Teknisk enhet 20 000 € (inbesparing planskötare), dvs. från kostnadsställe 7605 till 4000

Totala summan för omdisponeringar är 45 000 €.

Till skillnad från beredningen i ärendet ”Inbesparingsåtgärder och anhållan om tilläggsanslag för att täcka fastighetskostnader” som behandlades i tekniska sektionen 26.8.2020 § 73, föreslår man inte i nuläget att utföra omdisponeringen (16 000 € inbesparing processkötaranställning) från enhet vattentjänster till fastigheter. Detta på grund av inkomstbortfall för vattentjänster som orsakats av corona, vilket behandlas som separat ärende.

Förslag Sektionen föreslår för stadsstyrelsen att man beslutar föreslå för fullmäktige att de ovan beskrivna driftmedlen omdisponeras inom tekniska stödtjänster från andra enheter till enhet Fastigheter (4000). Totalt 45 000 €.

Ärendet justeras omedelbart.

Beslut Förslaget godkändes. Beslutet justerades omedelbart.

__________________

Delgivning Efter slutligt beslut: Tekniska sektionen, Matias Jensén, Seppo Pihl, Manne Carla, Petra Palmroos, ekonomitjänster

Stadsstyrelsen 12.10.2020 § 213

Stadsstyrelsen § 213 12.10.2020

Beredare Ekonomichef Petra Palmroos, tfn 040 839 7170 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Omdisponeringen inte befogad eftersom teknikenheten har eget behov av det beviljade ursprungliga budgetanslaget.

Förslag Stadsstyrelsen godkänner inte omdisponeringsanhållan.

Beslut Föredragande återtog ärendet från behandling för vidare utredningar.

Delgivning Tekniska sektionen, Matias Jensén, Jonas Nylund, Seppo Pihl, Petra Palmroos, Ulla Andersson

__________________

Konkurrensutsättning av campingverksamheten i Solliden, Pargas 770/02.08.00.00/2020

Stadsstyrelsen 12.10.2020 § 214

Beredare Näringslivschef Tomas Eklund, tfn 040 488 5675 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Pargas stad har den 10 april 2014 ingått jordlegoavtal med Oy LaD Ab gällande campingverksamheten på Solliden. Avtalstiden är 10 år med en option om 5 tilläggsår. Oy LaD Ab har sagt upp avtalet, dels muntligen i maj 2020 samt per mail den 3 september 2020.

Då uppsägningen skett innan avtalstiden tagit slut så finns det vissa avtalsfrågor som måste lösas å det snaraste. Detta är under arbete men under tiden är det mycket viktigt att inleda sökprocessen efter en ny dragare av verksamheten.

Sollidens campingområde är ett populärt besöksmål i Pargas och har under sommaren ca 10 000 övernattningsdygn. Coronapandemin har gjort

inrikesturismen allt populärare och allt tyder på att denna trend fortsätter de närmaste åren. Staden har brist på campingområden, förutom Solliden finns egentligen bara Mossala på Houtskär. Det är viktigt att den nya dragaren av verksamheten har tillräckligt med tid att förbereda sig innan sommaren 2021.

Oy LaD Ab har gjort förbättringar gällande cafébyggnaden och har tillsammans med staden byggt ett servicehus vilket gör att situationen är klart bättre nu än den var år 2014 men uthyrningsstugorna är enkla och omoderna.

Stadens ekonomiska situation är ansträngd varför den inte medger en större satsning på att utveckla Solliden. Därför föreslås ett hyresavtal där den nya verksamhetsidkaren står för alla driftskostnader och har möjlighet att utveckla området i samråd med staden och med en avtalstid på 7 år.

Related documents