• No results found

Förutsättningar för en övergång till en ny hyresmodell

5 Överväganden och förslag

5.3 Förutsättningar för en övergång till en ny hyresmodell

Anslagen för de fem aktuella hyresgästerna bör justeras så att hyres- förändringen blir neutral för hyresgästerna i övergången. För att göra en ny hyressättning statsfinansiellt neutral bör inkomstförändringen bli lika stor som utgiftsförändringen.

Konsekvenserna av förslagen beskrivs närmare i kapitel 6 Konse- kvenser.

5.3.1 I övergången till en ny hyresmodell bör

den ekonomiska effekten för hyresgästen och statens finanser bli neutral

Förslag: När ett nytt avtal är färdigförhandlat mellan fastighets-

ägare och hyresgäst i en ny hyresmodell, bör effekten för det första årets hyra snarast meddelas regeringen så att medelstilldelningen kan anpassas till den nya hyran.

Statens medelstilldelning till respektive hyresgäst bör ändras så att den direkt motsvarar förändringen av hyran mellan den nya hyrans första år och föregående år.

Statens fastighetsverk bör redovisa hur en referensnivå av hyran i nuvarande hyresmodell för respektive byggnad har beräknats. Liksom sänkningen av anslagen för de fem hyresgästerna vid övergången till kostnadshyra innebar en anpassning till hyran (avsnitt 2.2.2), så bör övergången till ny hyressättning innebära att staten anpassar medels- tilldelningen till respektive hyresgästs nya hyra. I övergången till en ny hyresmodell ska en höjd hyra innebära en högre medelstilldelning med samma belopp och en sänkt hyra ska leda till en sänkt medels- tilldelning med samma belopp.

Utan en sådan anpassning av medelstilldelningen bör inte hyres- modellen ändras. Själva övergången till en ny modell för hyressätt- ning ska inte påverka hur mycket medel som går till hyresgästens verksamhet. Avsikten med en förändrad modell för hyressättning bör främst vara att modellen blir enklare, mer hållbar på sikt och ökar incitamenten för kostnadseffektiva åtgärder för byggnadernas lång- siktiga funktion och värde.

Som en följd av den grundläggande principen att statliga myndig- heter ska besluta om sina egna lokaler och kunna påverka sina lokal- kostnader, så har pris- och löneomräkningen av anslagen utformats så att den inte fullt ut ska kompensera den enskilda myndighetens hyres- utveckling. Den ska bara kompensera för den allmänna pris- och löne- utvecklingen (för lokalkostnad justeras för geografiskt läge). Vi ser inte att dessa generella principer bör ändras.

Däremot ingår det i beslutet att ta ställning till hur verksamhe- terna ska klara övergången när det i stället för myndigheterna är

regeringen som beslutar. Det kan exempelvis gälla stora investeringar.

Det är rimligt att justera hyresgästernas anslag när det är på grund av

regeringens beslut om hyresmodell som hyrorna ändras. Det är inte

på hyresgästens initiativ till verksamhetsanpassning det är frågan om i det här fallet.

En farhåga som kan väckas vid en sådan automatisk justering efter kostnaderna som vi här föreslår, är att det saknas incitament för hyres- gästen att hålla nere hyran i övergången. Man skulle kunna tänka sig att andra tjänster förs in som normalt inte ingår i hyran. Vi vill ändå hävda att det finns visst incitament att hålla hyran på en lägre nivå. Högre hyror innebär nämligen att även små procentuella skillnader i ränta kan medföra större effekter på hyresgästernas ekonomi i övrigt, än om hyrorna är lägre. En sådan risk är något hyresgästerna har skäl att undvika.

Vi föreslår längre fram i detta avsnitt att hela det eventuella över- skott som skapas för Statens fastighetsverk (SFV) i övergången förs direkt till statens budget på inkomsttitel. Det gör att det för SFV inte heller finns några starka incitament att överdriva hyresnivån.

För att kunna kompensera för skillnaden mot dagens hyresnivå, måste en hyresnivå som kan betraktas som normal fastställas – en referensnivå. Det är viktigt att inte tillfälliga avvikelser i hyresutveck- lingen påverkar justeringen av anslagen på fel sätt. Som en referens för vad dagens hyresnivå är för respektive huvudbyggnad bör ett medelvärde av alla kostnader förknippade med fastigheten under de tre senast kända åren fastställas. Med alla kostnader avses de kost- nadskomponenter som utgör grund för dagens hyressättning. För- delningen av administrativa kostnader på respektive byggnad bör till- ämpas lika, vilket inte är fallet i dag.

Den normala hyresnivån bör vara fastställd på samma sätt för de fem byggnaderna, men en justering bör också göras för åtgärder som

inte hunnit genomföras under den senaste avtalsperioden och för åtgärder som avsiktligt skjutits på framtiden som en del av förbere- delserna inför en större renovering. Det senare bör vara särskilt vik- tigt i Operans fall, där parterna undvikit förgäveskostnader inför pla- nerad renovering och ombyggnad.

Viktigt är också att nya hyresgästanpassningar som skulle ha höjt hyran (eller motverkat en minskning av hyran) i nästa hyresavtal in- går i beräkningen för referenshyran. Annars får hyresgästen en kom- pensation för en begärd lokalförändring, som den inte skulle ha fått utan övergången till ny hyresmodell. En sådan kompensation skulle strida mot principen om statliga hyresgästers egna ansvar för ekono- min och lokalförsörjningen som gällt sedan 1990-talets reformer.

SFV bör särskilt redovisa för regeringen hur justeringarna har gjorts för att beräkna referensnivån. Det är nödvändigt för att reger- ingen ska kunna beräkna anslagsjusteringen för hyresgästerna korrekt.

Förslag: Under en övergångsperiod om tre år förs eventuellt över-

skott för SFV till följd av ändrad hyresmodell vidare till inkomst- titel på statens budget. SFV redovisar hur avkastningen ökar med överskottsbeloppet.

För att försäkra sig om neutralitet på statens budget bör regeringen se till att ökade utgifter för hyresgästernas anslag i övergången leder till ökade inkomster från SFV med samma belopp. Vårt förslag inne- bär att regeringen i SFV:s regleringsbrev anger för vilka år hela skill- naden mellan referenshyrorna som SFV redovisat för regeringen enligt ovan och den anslagshöjning som krävs för hyresgästerna i över- gången ska betalas in till inkomsttitel. Efter en period om tre år bör avkastningsförändringen till följd av förändrad hyresmodell vara möj- lig att identifiera och följa.

Det står regeringen fritt att ange antal år som en särskild redo- visning av de förändrade hyresinkomsterna för SFV bör fortgå. Men om den redovisade överföringen ska ske tillsvidare ändrar regeringen på sin egen ekonomiska styrning av SFV i dessa delar. Om regeringen anser att den ekonomiska styrningen av SFV i övrigt fungerar tillfred- ställande bör också inkomsterna från dessa fastigheter så småningom kunna behandlas likvärdigt med andra.

Konsekvenserna för de fem kulturinstitutionerna, SFV och sta- tens finanser beskrivs närmare i kapitel 6 Konsekvenser.

5.3.2 En ny hyresmodell införs 2023

Förslag: En ny hyresmodell införs från och med januari 2023.

Om det krävs ytterligare förlängning av något kostnadshyres- avtal för att medelstilldelningen till aktuell hyresgäst ska hinna anpassas inför budgetåret 2023, så bör avtalet förlängas till och med 2022.

Övergången till en ny hyresmodell bör ske så snart det är möjligt. Myn- digheten ska senast den 1 mars varje år enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag lämna ett budgetunderlag till regeringen. På motsvarande sätt ska bolagen Operan och Dramaten enligt respektive ägaranvisning senast den 1 mars varje år lämna ett budgetunderlag till Regeringskansliet (Kulturdepartementet). För att anslagsjusteringarna som föreslås i avsnitt 5.3.1 ska kunna behandlas i den ordinarie budgetprocessen och hinna ingå i hyresgästernas budget- underlag inför 2023 måste avtalen i en ny hyresmodell vara färdig- förhandlade senast i februari 2022.

De förhandlande parterna bör sinsemellan reglera eventuella skul- der, som uppstår p.g.a. försenade åtgärder eller fördyringar av åtgär- der, innan en avtalsperiod enligt en ny hyressättningsmodell inleds. Sådana regleringar bör vara en fråga för förhandlingarna mellan SFV och respektive kulturinstitution att hantera.

Som ett alternativ till vårt förslag ovan skulle avtalen med ny hyres- modell i stället kunna börja gälla efter att respektive kostnadshyres- avtal löper ut. Gällande avtal för de fem kostnadshyresbyggnaderna löper till och med december 2021 (Dramaten och Operan), december 2023 (Naturhistoriska riksmuseet), juni 2024 (Nationalmuseum) och december 2025 (Historiska museet). Fördelarna med en sådan lös- ning skulle vara att avtalen hinner förhandlas utan större tidspress och att åtgärder som hyresgästerna redan betalar för enligt plan hin- ner utföras innan avtalet löper ut. Nackdelarna skulle vara att för tre av hyresgästerna kommer ny hyresmodell att införas först ett till tre år senare och att hyresmodellen riskerar att tillämpas mindre enhetligt.

5.3.3 Hyresavtalens löptid

Bedömning: Avtalstidens löptid bör vara upp till parterna att för-

handla om, inom de ramar som anges för myndigheter respektive bolag.

Som tidigare nämnts anger lokalförsörjningsförordningen att andra myndigheter än universitet och högskolor får ingå hyresavtal med en längre löptid än sex år endast efter regeringens medgivande.

Även om de här angivna myndigheterna sannolikt inte kommer att struktureras om eller flytta verksamheten inom överskådlig tid, så är inte en omförhandling vart sjätte år till någon stor nackdel. En sexårs cykel bör kunna ge relativt stabila planeringsförutsättningar.