• No results found

Förutsättningar för installationerna i byggnaden

Med hjälp av ritningar, installatörer samt återförsäljare undersöktes vad som krävs av byggnaden för att möjliggöra installation av respektive produkt. I samband med detta togs även kostnader för anpassning av byggnaden samt installationer fram. Ritprogrammet Autodesk AutoCAD Plant 3D användes för att sammanställa flödesscheman för var installation.

6 Resultat

Med förstudie, ritningar av byggnaden samt teori kunde det olika installationerna planeras och följande beräknas. En sammanfattning av data för alla produkter finns sammanställt i en tabell 21 i bilaga A.

6.1 Kostnader vid installation och anpassning av byggnad

Förutsättningar för att anpassa byggnaden så att det är möjligt att återvinna spillvatten ser olika ut för de olika produkterna. Nedan går att läsa om vad som krävs för ombyggnation för att möj-liggöra respektive installation och utgifter i samband med installationerna.

Avloppssystem

En sambyggnad av avloppssystemen så att avloppsvattnet från de båda huskropparna lämnar fastigheten i samma punkt. Denna ombyggnation krävs för att möjliggöra installation av system-lösningar från Evertherm, Spuab och Ekoflow. Ombyggnation av avloppet innebär att de båda avloppssystemen i respektive byggnad byggs om så att de lämnar fastigheten i anslutning till un-dercentralen. Denna ombyggnation skulle kräva ungefär 50 m avloppsrör med en diameter på 150 mm. Installation av detta kostar ungefär 228 kr/m avloppsrör och tar ungefär 10 h för en instal-latör att installera [58]. I tabell 10 visas resultatet av kostnader i samband med en sambyggnad av de båda avloppssystemen.

Tabell 10:Sammanställning av kostnader i samband med ombyggnation av avloppssystemen.

Materialkostnader Installationskostnader

11 400 kr 5 400 kr

Shower Reheat

Alla lägenheter måste kompletteras med ett duschkar för att duschvärmeväxlare från Shower Re-heat skall kunna installeras. Att installera ett duschkar samt en värmeväxlare tar ungefär 1 h och en installatör kostar 185 kr/h exklusive moms, plus ett omkostnadspålägg på 292 % på arbetslön enligt Wikells sektionsfakta-VVS 19/20 [58]. Utgifter i samband med installation visas i tabell 11.

Ett flödesschema för duschvärmeväxlaren finns i figur 18.

Tabell 11:Sammanställning av kostnader i samband med installation av Shower Reheat.

Duschkar Installationskostnader 175 754 kr 36 200 kr

Figur 18:Flödesschema för duschvärmeväxlare.

Duschvärmeväxlare från Ekologiska byggvaruhus

För att denna produkt skall kunna installeras krävs ett inköp av duschkar. Installation av dusch-kar och värmeväxlare tar ungefär 1 h för en installatör och kostar 185 kr/h exklusive moms med ett omkostnadspålägg på arbetslön på 292 % [58]. I tabell 12 visas kostnader för installation och anpassning för duschvärmeväxlaren från Ekologiska byggvaruhus. Flödesschema för installation av duschvärmeväxlare visas i figur 18.

Tabell 12:Sammanställning av kostnader i samband med installation av duschvärmeväxlare från Ekologiska byggvaru-hus.

Duschkar Installationskostnader 175 754 kr 36 200 kr

Spuab

För undersökt byggnad kommer en värmeväxlare från Spuab att vara 6 m lång och för att möj-liggöra installationen krävs en vägg som är lika lång. Om värmeväxlaren installeras ovan mark så krävs inget markarbete i samband med installation. I samråd med installationsföretaget As-semblin beräknas installationen ta ungefär 5 h á 700 kr. I tabell 13 finns en sammanställning av kostnader i samband med installationen. Enklare flödesschema för installation av Spuab-tekniken finns i figur 19, för ett mer ingående flödesschema där anslutning till byggnaden visas i bilaga B.

Tabell 13:Sammanställning av kostnader i samband med installation av Spuabs värmeväxlare.

Installationskostnader 3 500 kr

Figur 19:Flödesschema för Spuabs och Ekoflows värmeväxlare.

Renewability

I undersökt fastighet finns sex stycken avloppsstammar, tre i vardera huskropp. I varje avlopps-stam är en lägenhet ansluten på respektive våningsplan. Eftersom värmeväxlaren endast klarar av tappvattenflöde för fyra lägenheter kommer den behöva installeras enligt flödesschema i figur 20, på vart fjärde våningsplan. Den första värmeväxlaren måste på grund av utrymmesskäl installe-ras i avloppsstammen mellan våningsplan ett och två. För avloppsstammen som visas i figuren kommer tre stycken värmeväxlare att installeras, allt avloppsvatten kan passera alla värmeväxla-re. I samråd med Assemblin kommer installation av värmeväxlarna att ta ungefär 30 h och kosta 21 000 kr. På de våningsplan som värmeväxlarna skall installeras måste badrummens yt- och täts-kikt i närhet till rörschakt göras om för att möjliggöra installationen. Med tips från återförsäljare på Finja finns möjlighet att endast byta ut yt- och tätskikt runt om rörschakten. Detta skulle innebära att ungefär 2,5 m2yta behöver bytas. Denna åtgärd kostar 1976 kr/m2och priset inkluderar nya yt- och tätskikt, arbetstimmar och material. I samband med installationen är det viktigt att en lucka installeras vid var värmeväxlare för att det ska vara möjligt att upptäcka läckage. För att levere-ra det förvärmda tappvattnet till respektive lägenhet kan det befintliga tappkallvattensystemet i byggnaderna användas. En komplettering för framledning av tappkallvatten till respektive vär-meväxlare krävs. Pris för material och installation varierar mellan 661,61-792,33 kr/m för rör med dimensionerna 28-35 mm [58]. Utifrån ritningar uppskattas att de behövs ungefär 42 m rör med dimensionen 35 mm och 96 m av rör med dimensionen 28 mm. En sammanställning av kostnader i samband med installation av värmeväxlare från Renewabitily finns i tabell 14. För referensbygg-nad behövs det totalt 15 värmeväxlare.

Tabell 14:Sammanställning av kostnader i samband med installation av Orbital Systems.

Badrumsrenovering Installationskostnader Omdragning av tappvattenrör

74 100 kr 21 000 kr 90 500 kr

Orbital Systems

Orbital System kräver inbyggnad i vägg och golv vilket i undersökt byggnad kräver ombygg-nation i badrummet. I genomsnitt kostar det 1 976 kr/m2vilket inkluderar rivning av befintligt badrum, nya tätskikt och ytskikt samt arbetstimmar [77]. Det är möjligt att endast byta yt- och täts-kikt i installationsområdet och det uppskattas att vara ungefär 6 m2stort. Installationen av Orbital System beräknas ta 5 h/dusch och en installatör kostar 185 kr/h med ett omkostnadspålägg för arbetskostnaden på 292 % [58]. Ett flödesschema för installation av systemet i badrummet visas i figur 18. Kostnader i samband med installation visas i tabell 15.

Tabell 15:Sammanställning av kostnader i samband med installation av Orbital Systems.

Badrumsrenovering Installationskostnader

794 352 kr 181 000 kr

Ekoflow

I följande projekt har en Ekoflow utan lagringsmöjligheter och värmepump undersökts. Ekoflow 6:20 som passar undersökt byggnad kommer att vara 6 m lång, för installationen av värmeväxla-ren krävs en vägg som är 6 m. Ekoflowen skall monteras lättillgänglig för service och en stor fördel är om Ekoflowen kan monteras vid eller i undercentralen där närhet till inkommande vatten och utgående spillvatten finns. Installationskostnader ingår i priset angivet i tabell 7. Flödesschema för installation av Ekoflowen finns i figur 19. För ett mer ingående flödesschema där installation i byggnadens befintliga system framgår finns i bilaga B.

Evertherm

Förberedelse för installation av Evertherms system är markarbete och gjutning av platta för place-ring av utomhustankar, framdragning av ledningar och så vidare beskrivet i stycket om Evertherm ovan. Inomhus krävs platsutrymme för värmepump och ackumulatortank, helst i undercentral el-ler i nära anslutning till undercentralen. Leverantören uppger att kostnader för förarbetet ungefär brukar ligga mellan 100 000-300 000 kr. Sammanställning av kostnader i samband med installation ses i tabell 10 och ett enklare flödesschema för Evertherm visas i figur 21. Ett flödesschema som visar hur systemlösningen kopplas mot fastighetens befintliga vatten- och värmesystem visas i bilaga C. I tabell 16 visas kostnader i samband med installation av Evertherm.

Tabell 16:Sammanställning av kostnader i samband med installation av Evertherm.

Installationskostnader 100 000–300 000 kr

Figur 21:Flödesschema för Evertherm.

Related documents