• No results found

Förvaltnings- Förvaltnings-berättelse

Redovisat eget kapital uppgick till 803,95 MUSD (385,04) per 31 december 2007.

Vostok Naftas substansvärde per aktie har under tiden 1 januari 2007–31 december 2007 ökat med 108,72% (exklusive effekt av nyemissionslikvid:

+51,29%). Denna ökning är större än för den ryska aktiemarknaden som helhet speglad av RTS-index, som stigit 19,23% under samma tid.

I absoluta termer har substansvärdet ökat från 385,04 MUSD till 803,95 MUSD. Förändringen i substansvär-det är ett resultat av erhållen nyemissionslikvid (+146,35 MUSD), årets resultat (+282,77 MUSD) och övriga eget kapital-transaktioner (–10,21).

Under perioden uppgick nettoinvesteringar i finansiel-la tillgångar till verkligt värde över resultaträkningen till 151,86 MUSD.

Aktieinformation

Vostok Nafta Investment Ltd. registrerades i Bermuda den 5 april 2007 som ett aktiebolag med ett aktiekapi-tal om 1 USD. I juli 2007 emitterades 46 020 900 aktier vid inlösen av samma antal teckningsoptioner i Vostok Nafta och en kontantinsats av 22 SEK per aktie.

Antalet utestående aktier per den 31 december 2007 uppgick därför till 46 020 901 med ett kvotvärde av 1 USD.

Samtliga aktier ger en röst. Aktien (depåbeviset) är noterad på OMX Nordic Exchange Stockholm, Mid Cap-segmentet.

Styrelsearbetet

Vostok Naftas styrelse består av åtta ledamöter.

Under räkenskapsåret har sex styrelsemöten avhål-lits. Ledamöterna representerar ett antal olika natio-naliteter. Styrelsemöten genomförs på engelska. Tre av styrelsemedlemmarna utgör investeringskommit-tén. Två av dessa tre medlemmar i förening ger inves-teringsrekommendationer till styrelsen för Vostok Komi (Cyprus) Limited, som därefter tar det formella investeringsbeslutet. Bolagets styrelse har två under-kommittéer: revisionskommittén och kompensations-kommittén. Styrelsens och dess underkommittéers arbete och sammansättning beskrivs i detalj i Bolags-styrningsrapporten på sidan 88.

I enlighet med Koden har bolagsstämman inrättat en nomineringskommitté som utarbetar förslag till val och arvodering av styrelseledamöter och revisorer till bolagsstämman 2008 avseende

– Val av styrelseordförande – Val av övriga ledamöter i styrelsen – Styrelsearvode till ordförande – Styrelsearvode till övriga ledamöter – Eventuell ersättning för utskottsarbete – Val av revisorer

– Ersättning till revisorerna

– Val av ordförande vid bolagsstämman

– Principer för utseende av valberedning inför års-stämman 2009.

Nomineringskommittén för bolagsstämman 2008 har konstituerats med följande medlemmar: Ian H Lundin, företrädare för Lorito Holdings Ltd och ledamot av Vostok Naftas styrelse, Åsa Nisell, Swedbank Robur Fonder, samt Lars Öhrstedt, AFA Försäkring. Vid nomineringskommitténs första möte utsågs Ian H Lundin till kommitténs ordförande.

Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare m.m.

Styrelsen föreslår inför bolagsstämman 2008 att de riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare som antogs vid extra bolagsstämma den 18 maj 2007 skall fortsätta att tillämpas. Vid den extra stämman antogs följande principer om ersättningsvillkor m.m.

för bolagsledningen. Ersättning till den verkställande direktören och andra personer i bolagets ledning skall utgöras av fast lön, eventuell rörlig ersättning, övriga förmåner samt pension. Med andra personer i bola-gets ledning avses medlemmar av koncernledningen, f.n. två personer utöver verkställande direktören. Den sammanlagda ersättningen skall vara marknadsmäs-sig och konkurrenskraftig. Fast lön och rörlig ersätt-ning skall vara relaterad till befattersätt-ningshavarens ansvar och befogenheter. Den rörliga ersättningen skall i första hand hanteras inom ramen för bolagets optionsplan och i de fall annan rörlig ersättning kan utgå skall denna vara förenad med en marknadsmäs-sig övre gräns och specificerade resultatmål för bola-get och/eller befattningshavaren. Uppsägningstiden skall vara tre till sex månader från befattningshava-rens sida. Vid uppsägning från bolaget skall summan av uppsägningstid och den tid under vilken avgångs-vederlag utgår maximalt vara 12 månader. Pensions-förmåner skall vara antingen förmåns- eller avgiftsbe-stämda, eller en kombination därav, med individuell pensionsålder. Förmånsbestämda pensionsförmåner förutsätter intjänande under en förutbestämd

anställ-Förvaltnings berättelse

58

Stockholm den 4 april 2008 Lukas H Lundin, ordförande Al Breach, ledamot

Paul Leander-Engström, ledamot Torun Litzén, ledamot

Ian H Lundin, ledamot William A Rand, ledamot Robert J Sali, ledamot

Per Brilioth, ledamot och verkställande direktör ningstid. Styrelsen skall äga rätt att frångå riktlinjerna,

om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Bolagsstyrningsrapport

En bolagsstyrningsrapport, som redogör för hur Vostok Nafta tillämpar den svenska Koden för bolags-styrning, är, tillsammans med en internkontrollrap-port, inkluderad i årsredovisningen. Varken bolags-styrningsrapporten eller internkontollrapporten är granskad av bolagets revisorer.

Anställda

Vostok Nafta hade vid räkenskapsårets slut en anställd i London. Fyra personer var anställda av Vostok Nafta Sverige AB i Stockholm. 16 personer arbetade vid Vostok Komis representationskontor i Moskva. För ytterligare information se not 23 i Noter till räkenskaperna.

Förslag till vinstdisposition

Koncernens balanserade vinstmedel uppgår till 611 457 TUSD.

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att moderbolagets balanserade vinstmedel om 335 177 TUSD, varav årets vinst 3 222 TUSD, balanseras och att ingen utdelning skall ske för perioden.

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internationella redovisningsstandarder (IFRS), och ger en rättvisande bild av koncernens ställning och resul-tat. Årsredovisningen har upprättats i enlighet med god redovisningssed och ger en rättvisande bild av moderbolagets ställning och resultat.

Förvaltningsberättelsen för koncernen och moderbo-laget samt årsredovisningen i övrigt ger en rättvisan-de översikt över utvecklingen av koncernens och moderbolagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfakto-rer som moderbolaget och de företag som ingår i kon-cernen står inför.

Förvaltnings berättelse

Related documents