• No results found

Förvaltningsberättelse 2021

Verksamhet

TagMaster med dotterbolag (”koncernen” alternativt

”TagMaster”) är ett applikationsinriktat teknikföretag som utvecklar och säljer avancerade sensorteknologier och datalösningar baserade på RFID, Radar, ANPR och Magnetic. Sensorteknologierna erbjuds tillsammans med avancerad mjukvara som en komplett IoT-plattform för att skapa smartare trafiklösningar. TagMaster arbetar inom två affärsområden, Traffic Solutions och Rail Solutions, under varumärkena TagMaster, Senys Networks och Citilog med innovativa ITS lösningar för att öka effektivitet, säkerhet, bekvämlighet och för att minska belastningen på miljön inom Smarta städer. TagMaster exporterar främst till Europa, Nordamerika, Mellanöstern och Asien via ett globalt nätverk av partners och systemintegratörer.

Produktutveckling

Utvecklingsteamet använder en gemensam digital platt-form för samarbete, styrning och uppföljning. Alla med-arbetare har en standardiserad datormiljö och arbetet kan utföras på likartat sätt oberoende av fysisk lokalisering.

Utvecklingsresurserna fördelas löpande mellan de olika produktområdena enligt bolagets kommersiella strategi kring tillväxt och lönsamhet.

Teamet kännetecknas av en hög kompetensnivå, vilket också innebär ett mycket begränsat användande av exter-na konsulter inom teknikutveckling. Vidare är persoexter-nalom- personalom-sättningen låg och sammantaget ger detta lägre kostna-der, högre effektivitet, god kontinuitet, samt en mycket hög förmåga till löpande produktförvaltning.

Utvecklingsresurserna har under året till stor del använts för att stärka grunderbjudandet i produktportföljen samt till viss del för att hantera komponentbristen på markna-den genom omkonstruktion. Portföljen har stärkts genom nya funktioner och produkter i erbjudandet för magne-tiska sensorer, nya produkter för räkning och klassifice-ring av trafikanter och fordon, samt RFID-produkter för tågapplikationer. En ökad betoning på mjukvaruoriente-rade aktiviteter ger löpande releaser kring mobila appar för både installationspersonal, underhållspersonal och användare. Därutöver har uppdateringar och förbättringar av mjukvaror för konvertering, konsolidering, presentation och analys av trafikdata tagits fram.

Väsentliga händelser under året

Den 30 april 2021 förvärvade TagMaster AB 100 procent av aktierna i det franska bolaget Citilog S.A.S. för en köpeskil-ling om 42 559 TSEK. Förvärvet är ett steg i koncernens strategi att fokusera på tillväxt inom applikationssegmen-tet Traffic Solutions. Förvärvet adderar kompetens och mjukvarulösningar inom AI och Deep Learning vilket ger

koncernen ökad kapacitet att skapa framtida produkter och datalösningar i USA och Europa.

Hela köpeskillingen har betalats med likvida medel och transaktionen har finansierats genom en kombination av nya skuldfaciliteter och egna medel.

Förväntad framtida utveckling

Den nuvarande globala osäkerheten kopplat till kompo-nentbrister kräver en ödmjuk attityd inför den närmaste framtiden. Dock kan TagMaster på medellång sikt se att de massiva återstartspaket som lanseras i Europa och USA i stora stycken inriktas på gröna investeringar i hållbara transportlösningar, vilket kommer att gynna TagMaster.

Den globala försörjningskedjan för både halvledare och andra komponenter kommer dock fortsatt att vara instabil med stor osäkerhet kring utvecklingen. Det kan leda till att vissa av bolagets produkters försäljning påverkas negativt under kommande två till tre kvartal.

Koncernens styrelse och ledning är fortsatt positiva be-träffande utsikterna på längre sikt och i och med förvärvet av Citilog 2021 till och med mer positiva än tidigare. Med större volym och ett bredare utbud som även sträcker sig mer mot datalösningar och mjukvara inom viktiga tillväxt-områden har företaget långsiktigt goda tillväxtmöjligheter.

TagMasters tillväxtstrategi går ut på att växa organiskt och genom förvärv inom existerande och närliggande tek-nikområden med syfte att utöka produkt- och lösningser-bjudandet samt marknadsnärvaron. Målsättningen är att vara en attraktivare leverantör av databaserad realtids-information, som är en grundförutsättning för att bygga framtidens Smarta Städer.

Risker och riskhantering Operativa risker Kunder och partners

Koncernen har ett antal större och mindre partners i mer än 35 länder. Dessa partners utgörs av distributörer, återförsäljare och integratörer. Den största partnern stod under 2021 för cirka 9 procent av den totala försäljningen och de fem största stod tillsammans för cirka 24 procent.

Således kan förlusten av en betydande partner få stora konsekvenser för koncernen. Koncernen har dock växt både organiskt och genom förvärv vilket gör att det finns möjligheter att kompensera för eventuella bortfall via nya och existerande partners på våra nya hemmamarknader.

Leverantörer

Största delen av koncernens produktion och logistik är outsourcad vilket skapar stor flexibilitet i produktionsflödet, både av kapacitet och kostnader. Det har dock medfört att TagMaster är beroende av ett fåtal leverantörer för att

säker-FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅRSREDOVISNING 2021

ställa att leveranser och därmed även att försäljning genom-förs. För att kortsiktigt hantera risken för negativ påverkan på försäljningen på grund av leveransproblem håller koncernen ett visst lager av komponenter och färdiga produkter.

Personal

TagMaster är beroende av nyckelpersoner och lämnar någon av dessa personer koncernen skulle detta kortsik-tigt få negativa konsekvenser. Koncernens förmåga att attrahera och behålla kvalificerad och motiverad personal bedöms vara god då TagMaster är en attraktiv arbetsgivare med intressant och utmanande teknologi och internatio-nell marknadsnärvaro.

Produktansvar

Resta krav på grund av produktfel eller att någon av koncernens produkter orsakar oväntad skada kan inte uteslutas.

För att undvika produktfel eller andra skador erhåller våra kunder tydlig information via produktspecifikatio-ner och datablad. Produkterna genomgår tester och det finns rutiner för att säkerställa att produkterna motsvarar uppsatta specifikationer. Skulle fel eller skada ändock uppkomma har TagMaster försäkring avsedd att täcka kostnaderna. Överstiger de eventuella kostnaderna för-säkringsskyddet kan det få konsekvenser för koncernens finansiella situation.

Immateriella rättigheter

För att hantera risken för varuintrång och plagiat av kon-cernens produkter har koncernen ett antal egna, god-kända eller sökta, patent för ett antal huvudmarknader.

Patenten avser några av kärnfunktionerna i våra produkter och namnet TagMaster är ett registrerat varumärke.

Förvärv och integration

En del av koncernens strategi är att arbeta aktivt med förvärv av företag och verksamheter. Strategiska förvärv kommer att vara en del av tillväxtstrategin i framtiden. Det kan dock inte garanteras att vi kommer att hitta lämpliga förvärvsobjekt. Det finns inte heller garantier för att nöd-vändig finansiering för eventuella framtida förvärvskan-didater kan erhållas. Genomförandet av förvärv innebär risk. Det förvärvade företagets relationer med kunder, leverantörer och nyckelpersoner kan komma att påverkas negativt. Det finns också en risk att integrationsprocesser kan bli mer kostsamma eller mer tidskrävande än beräknat samt att förväntade synergier helt eller delvis uteblir. För att hantera denna risk värderas eventuella förvärvsobjekt utifrån finansiella, tekniska och kommersiella aspekter.

Kandidaternas potential att stärka koncernens produkt-portfölj och eventuella synergieffekter beaktas särskilt.

Marknadsekonomisk situation

Framtida försäljning beror på den allmänna marknadssi-tuationen, på kundernas situation och på ny teknologi.

Dessa faktorer kan ha både positiv och negativ påverka på koncernens försäljning. TagMasters kunder har dock geo-grafisk spridning och återfinns inom två marknadsmässigt skilda affärsområden, Rail och Traffic, vilket innebär att en nedgång inom ett affärsområde och/eller geografisk marknad delvis kan komma att uppvägas av en försälj-ningsökning inom en annan.

Konkurrens

Både mindre och större företag är aktiva inom flera teknis-ka områden såsom RFID, ANPR, radar och trådlös magne-tisk inom vilka konkurrensen är betydande. Den tekniska utvecklingen går snabbt och de stora aktörerna kan göra stora investeringar och introducera ny konkurrenskraftig teknik. Även nya företag med ny teknologi och låga priser kan etablera sig inom området och göra att TagMaster blir mindre konkurrenskraftigt. För att möta en ökande teknisk konkurrens och för att skapa konkurrenskraftiga produkter för framtiden har forskning- och utvecklingsverksamheten förstärkts och effektiviserats i Kista och på koncernens övriga utvecklingsenheter i Stevenage, Toulouse, Grenoble, Berkeley och Paris.

Finansiell riskhantering

De finansiella riskerna kan primärt delas upp i följande kategorier: marknadsrisk (inkl. valutarisk och ränterisk), kreditrisk och likviditetsrisk. För kompletterande informa-tion avseende finansiella risker och hanteringen av dessa risker, se not 4.

Effekter av coronapandemin

Trots att marknaderna gradvis öppnades upp och stabilise-rades under senare delen av året, föreligger fortsatt en hög framtida osäkerhet kopplat till potentiella störningar i leveranskedja. Problemen tidigare under året rörande kvaliteteten i den outsourcade tillverkningen i Mexiko har gradvis förbättrats och utbyte av felaktiga enheter påbör-jades under fjärde kvartalet. TagMaster följer kontinuerligt upp eventuellt fortsatta risker relaterade till covid-19- pandemin och åtgärder vidtas löpande för att begränsa effekten. Koncernen har hög beredskap med fortsatt fokus på medarbetare, kunder och affärspartners, med hälsa och säkerhet som första prioritet, och behåller fokus på kostnadskontroll och kassaflöde.

Omsättning och resultat

Årets försäljning är högre än föregående år och uppgick till 326,9 MSEK (286,5), en ökning med 14,1 procent. Av den totala omsättningen svarade den europeiska verksam-heten för 203,5 MSEK (154,6), varav kundgruppen Rail solu-tions med 67,7 MSEK, och den amerikanska verksamheten med 123,4 MSEK (131,9).

Omkostnaderna uppgick till 197,3 MSEK (185,6). Den generella ökningen är hänförlig till en större struktur i och med förvärvet av Citilog S.A.S.

ÅRSREDOVISNING 2021 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Flerårs översikt Koncernen

(TSEK) 2021 2020 2019 2018 2017

Netto-omsättning 326 886286 453 262 955 195 561 195 394

Rörelse-resultat 9 570 -14 613 2 685 774 14 593 Resultat efter

finansiella

poster 6 747 -18 549 -9 418 14 161

Balans-omslutning 367 396 319 154 386 443 167 058 186 858 Soliditet (%) 54,4 55,7 56,4 63,1 51,8 Medeltal

anställda 145 111 120 89 95

Flerårs översikt Moderbolaget

(TSEK) 2021 2020 2019 2018 2017

Netto-omsättning 84 975 74 712 84 175 73 891 90 413

Rörelse-resultat 11 162 10 993 15 728 8 722 14 063 Resultat efter

finansiella

poster 9 501 9 814 15 554 8 303 13 824

Balans-omslutning 343 225 328 651 323 112 139 505 142 801 Soliditet (%) 76,0 77,7 77,0 84,6 75,7 Medeltal

anställda 17 19 19 20 17

Ägare B-aktier Kapital %Antal Röster % Gert Sviberg med bolag 2 000 000 13,65 13,65

Ribbskottet AB 1 793 300 12,24 12,24

Eiffel Investment Group

SAS 1 715 568 11,71 11,71

Tomas Brunberg inklu-

sive bolag 1 475 454 10,07 10,07

Resultatdisposition (Belopp i kr)

Förslag till disposition av bolagets vinst Till årsstämmans förfogande står:

Balanserad vinst 65 206 255

Överkursfond 171 454 976

Årets resultat 5 578 980

Summa 242 240 211

Styrelsen föreslår att:

i ny räkning överföres 242 240 211

Summa 242 240 211

Kassaflöde och finansiell ställning

Per 31 december 2021 uppgick tillgänglig likviditet till 92,1 MSEK (84,0) varav checkräkningskrediten utgör 38,6 MSEK (32,2). Soliditeten uppgick vid periodens utgång till 54,4 procent (55,7). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick för räkenskapsåret till 26,2 MSEK (27,4).

Kundfordringarna uppgick till 62,7 MSEK (42,2) och leve- rantörsskulderna uppgick till 14,6 MSEK (14,1). Varulagret uppgick till 36,6 MSEK (40,1).

Moderbolaget

Moderbolagets omsättning uppgick till 85,0 MSEK (74,7).

Rörelseresultatet för perioden uppgick till 11,2 MSEK (11,0) och resultat efter skatt till 5,6 MSEK (6,4). I årets omsättning och rörelseresultat ingår fakturering av koncerninterna tjänster om 3,2 MSEK (5,5). Moderbolaget hade i genom-snitt 17 (19) anställda.

Personal

Medelantal anställda var 145 (111) varav 18 procent (25) var kvinnor. Vid årets slut uppgick antalet anställda till 137 (99).

Aktieägare

TagMaster AB (publ.) org. nr 556487-4534 med säte i Stockholm är listat och aktien handlas på marknadsplatsen First North Premier Growth Market i Stockholm. TagMasters Certified Advisor är FNCA. Antalet aktieägare i TagMaster per den 31 december 2021 var 2 577 (2 965). Följande ägare innehar vid årets slut mer än 10 procent av aktierna i bolaget:

Av jämförelseåren är endast 2019 omräknat enligt IFRS.

De områden som påverkats av IFRS övergången är:

Tillämpning av IFRS 3 på förvärvsanalysen hänförlig till förvärvet av Sensys Networks Inc.

Återläggning av tidigare års avskrivningar på goodwill.

Aktivering av utvecklingsutgifter.

Redovisning av operationella leasingavtal i koncernens balansräkning.

Redovisning av förmånsbestämda planer.

Related documents