• No results found

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

In document Årsredovisning 2009 (Page 57-61)

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

BANKKORT

Inom segmentet bankkort tillför Match-on-Card värde i t.ex. regioner där läs- och skrivsvårigheter utgör ett stort problem. Genom att ersätta Pinkoder med fingeravtryck har man på ett säkert, och för

kortinnehavaren enkelt sätt säkerställt att en transaktion utan tvivel är utförd av rätt person. Tekniken kräver små förändringar av befintligt EMV-infrastruktur (Europay, MasterCard & VISA) och kan enkelt integreras.

SIM-KORT

Den stora andelen av smarta kort utgörs av SIM-kort, vilka uteslutande används för mobiltelefoner.

Med lanseringen av NFC (Near Field Communication) för mobiltelefoner möjliggörs bl.a. betalningar, biljettering, hantering av resedokument med hjälp av just en mobiltelefon. Match-on-Card för SIM-kort är ett idealt och säkert sätt att genomföra en mängd transaktioner av högre värde med hjälp av en mobiltelefon som kommunicerar trådlöst med en betalningsterminal och med en fingeravtrycksläsare.

EMBEDDED

Embedded är det område där Precise BioMatch™-tekniken tillhandahålls för integration på tredje parts fingeravtrycksläsare som handhållna enheter eller bankterminaler. Denna teknik kan erbjudas antingen som en mjukvaru- eller hårdvaruintegration för krets- och sensortillverkare.

De mest väsentliga affärshändelserna under året

Precise Biometrics har under 2009 erhållit ett antal större och betydande order.

Den viktigaste händelsen under året var storordern från USA inom ramen för det Cyber Security-program som introduceras av de amerikanska myndigheterna för att förhindra fientlig infiltration i myndighets¬system för kritisk infrastruktur. Ordervärdet är över 6 MUSD, och ordern är bolagets största någonsin. Enligt överenskommelse med kunden kommer ordern att slutlevereras under första kvartalet 2010.

Precise Biometrics har ingått i ett strategiskt partnerskap med nigerianska Interswitch med målet att utveckla bankapplikationer för den afrikanska marknaden. Ett första projekt, värt minst 2 Mkr i licensintäkter, har redan inletts och fakturerats.

Under andra kvartalet erhöll Precise Biometrics en uppföljningsorder på hård- och mjukvara värd 2,1 Mkr från en tidigare myndighetskund i Mellanöstern.

Övriga viktiga händelser under året

Tillsammans med Gemalto, världens största leverantör av smarta kort, presenterade Precise Biometrics Gemalto.NET Bio för inloggning på datorer i Windowsmiljö i april.

Precise Biometrics har under året genomfört en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare genom vilken bolaget tillförts 50,6 Mkr efter emissionskostnader. Den icke-garanterade emissionen tecknades till 178% och genomfördes för att finansiera fortsatt tillväxt och öka marknadspenetrationen inom prioriterade marknadssegment.

Det helägda dottterbolaget Precise Biometrics Solutions har omorganiserats på grund av

konsekvenserna av de försämrade marknadsklimatet för flygindutrin. Som en konsekvens av detta har Precise Biometrics AB, under tredje kvartalet, skrivit ned goodwill-värdet på 5,0 Mkr i

dotterbolaget såsom försäljningskostnad.

Patent

Koncernens övergipande patentstrategi går ut på att främst söka patent som baseras på innovationer inom företagets Match-on-Card-teknik. Strategin syftar till att säkerhetsställa rätten till den egna tekniken, att skapa värde för framtida affärer samt att öka bolagets konkurrenskraft. Nya patentansökningar kommer att fokuseras mot mobila tillämpningar av Precise Match-on-Card™.

Sedan 2001 har patentportföljen successivt förstärkts för att vid utgången av 2008 omfatta 73 olika patent och 32 patentansökningar inom 21 olika patentfamiljer. Enbart avseende Match-on-Card-tekniken har Precise Biometrics 13 olika patentfamiljer.

Varumärken

Precise Biometrics arbetar aktivt och strategiskt med en varumärkesportfölj som består av ett fåtal noga utvalda varumärken:

PRECISE BIOMETRICS ™ – registrerat som både bild- och ordmärke i ett flertal länder.

PRECISE BIOMATCH™ - det övergripande varumärket för kärntekniken som också används som grund i namngivningen av mjukvaruprodukterna. Varumärket är registrerat i både EU och USA.

PRECISE MATCH-ON-CARD™ - det inarbetade och mycket välkända varumärket för Precise Biometrics teknik att spara och matcha ett fingeravtryck på ett smart kort. Varumärket är registrerat i EU.

BIOCORE® - registerat varumärke i bland annat EU som står för tekniken att hantera algoritmerna hårdkodade i t.ex. chip.

Omsättning och resultat

Omsättningen under räkenskapsåret uppgick till 68,7 Mkr (45,9). Bruttomarginalen uppgick till 52 procent jämfört med 49 procent under föregående år. Koncernens nettoresultat för räkenskapsåret uppgick till -21,8 Mkr (-54,2).

Rörelsekostnaderna för räkenskapsåret, exklusive kostnad för sålda varor och resultatandelar i intressebolag och nedskrivning av goodwill, uppgick till -51,1 Mkr (-46,4), inklusive avskrivningar och nedskrivningar på 2,7 Mkr (2,8) och aktivering av kostnader för utvecklingsarbete på 1,3 Mkr (1,6).

Resultatet per aktie (genomsnittligt antal aktier) under perioden uppgick till -0,19 kr (-0,54).

Finansiering och likviditet

Det egna kapitalet uppgick per den 31 december 2009 till 45,4 Mkr (16,0) och eget kapital per aktie till 0,34 kr (0,16).

Årets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till – 21,2 Mkr (-19,8). Likvida medel uppgick vid räkenskapsårets slut till 40,9 (11,3).

Precise Biometrics har under året genomfört en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare genom vilken bolaget tillförts 50,6 Mkr efter emissionskostnader. Den icke-garanterade emissionen tecknades till 178% och genomfördes för att finansiera fortsatt tillväxt och öka marknadspenetrationen inom prioriterade marknadssegment.

Aktivering och avskrivningar av utvecklingsarbete

Under räkenskapsåret har utgifter för utvecklingsarbete aktiverats med 1,3 Mkr (1,6). Avskrivningar och nedskrivningar av aktiverade utgifter för utvecklingsarbete uppgick under räkenskapsåret till 2,2 Mkr (2,2), varav nedskrivningar 0,1 Mkr (0,1).

Forskning och utveckling (FoU)

Inom funktionen FoU bedrivs såväl produktutveckling som forskningsverksamhet i syftet att skapa, eller vidareutveckla lösningar, produkter och algoritmer. Genom att dessutom medverka i olika

standardiseringsorgan arbetar bolaget för att påverka standardiseringsutvecklingen inom koncernens kärnteknik.

Under 2009 lämnade Precise Biometrics in ett bidrag till amerikanska standardiseringsmyndigheten NIST inom ramet för interoperabilitetsprogrammet Ongoing MINEX. Precise Biometrics

fingeravtrycksextraktor uppvisade det bästa resultatet i förhållande till alla de 43 bidrag som någonsin lämnats in till Ongoing MINEX.

Under 2009 har kraft även lagts på att bland annat anpassa bolagets produkter för Microsofts nya operativsystem Windows 7 och det nyintroducerade Windows Biometric Framework.

Organisation och personal

Precise Biometrics har huvudkontor i Lund, Sverige. Organisationen består också av Precise Biometrics Inc. i Washington DC, USA, Precise Biometrics Asia Ltd. med säte i Hongkong samt Precise Biometrics Solutions AB med kontor i Karlstad. I koncernen ingår också de vilande bolagen Precise Biometrics Services AB och Loqware Sweden AB (under konkursförfarande). Under 2010 kommer Precise Biometrics Asia Ltd. att avvecklas. Marknadsarbetet mot Asien kommer att drivas från huvudkontoret i Lund.

Antalet anställda uppgick vid årets slut till 36 (44) varav en i USA och en i Hongkong. Minskningen av antalet anställda jämfört med föregående år beror framförallt på förändringar i dotterbolaget Precise Biometrics Solutions AB. Av det totala antalet anställda vid utgången av året var 26 (34) män och 10 (10) kvinnor och 62 procent av koncernens medarbetare är yngre än 40 år.

Under året har sjukfrånvaron i moderbolaget varit fortsatt låg, totalt 1,7 procent (0,8).

Personalomsättningen i koncernen var 21,0 procent (19,5).

Under året uppgick löner och andra ersättningar till personalen exklusive sociala avgifter till 28,2 Mkr (27,4).

Aktien

Bolagets aktie är noterad på Stockholmsbörsens O-lista sedan den 3 oktober 2000, som sedan den 2

© Precise Biometrics 2010

Förslag avseende riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare

Styrelsens förslag om fastställande av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare innebär att ersättning och anställningsvillkor skall vara marknadsmässiga och konkurrenskraftiga, samt att ersättningen skall ha ett förutbestämt tak. Den rörliga lönen skall vara maximerad till 50 % av den fasta årslönen för VD och 30 % för övriga personer i ledningen. För anställda i USA skall den rörliga ersättningen vara maximerad till 50 % av grundlönen. Ersättning skall även kunna utgå i form av optioner eller andra aktiekursrelaterade incitamentsprogram.

Vid uppsägning skall en ömsesidig uppsägningstid om 6 månader gälla för VD, och 3-6 månader för övriga personer i ledningen. Avgångsvederlag till VD kan utgå med max 12 månadslöner om anställningen upphör på bolagets initiativ. Övriga ledningspersoner skall inte ha rätt till avgångsvederlag.

Pensionsåldern skall vara 65 år, varvid pensionspremien beräknas enligt en trappa baserad på ålder och lön, och kan uppgå till max 25 % av den fasta lönen. Beslutet innebär en ersättningsnivå som i huvudsak överensstämmer med den från föregående år.

Bolagsstyrning

Precise Biometrics tillämpar Stockholmsbörsens bolagsstyrningskod (”Koden”) sedan 1 juli 2008. Läs mer om detta i Bolagsstyrningsprotokollet.

Risker

För information om risker se not 31 eller under rubriken ”risker” i årsredovisningen.

Change in control-klausul

Några avtal som bolaget är part i och som får verkan eller ändras eller upphör att gälla om kontrollen över bolaget förändras som följd av ett offentligt uppköpserbjudande eller några avtal som är av sådan art att ett offentliggörande sannolikt skulle skada bolaget allvarligt föreligger inte.

Moderbolaget

Moderbolagets omsättning för räkenskapsåret uppgick till 57,4 Mkr (30,8). Rörelseresultatet före skatt för räkenskapsåret uppgick till -23,8 Mkr (-54,6).

Vid utgången av räkenskapsåret var 25 personer anställda i moderbolaget.

Likvida medel vid årets utgång uppgick till 28,5 Mkr (9,3). Investeringar i materiella anläggningstillgångar har gjorts med 0,0 Mkr (0,2).

Under räkenskapsåret har kostnader för utvecklingsarbete aktiverats med 1,1 Mkr (1,6).

Förslag till behandling av ansamlad förlust Moderbolaget

Följande medel står till bolagsstämmans förfogande Ansamlad förlust, kr...0 Årets resultat, kr...-23 820 802 Total ansamlad förlust...-23 820 802

Styrelsen och VD föreslår att den ansamlade förlusten behandlas enligt följande Nedsättning av överkursfond, kr...23 820 802

(inom fritt eget kapital)

Balanseras i ny räkning, kr...0 Summa...23 820 802

Koncernen, Tkr

Not 2009 2008

Nettoomsättning 3 68 655 45 868

Kostnad för sålda varor och tjänster -32 863 -23 324

Bruttovinst 35 792 22 544

Försäljningskostnader -30 445 -26 416

Administrationskostnader -12 554 -11 096

FoU kostnader 10 -12 092 -14 444

Övriga rörelseintäkter - 5 598

Övriga rörelsekostnader -977

-Resultat från innehav i intressebolag 17 , 18 - -30 738

-56 068 -77 096

Rörelseresultat 7 , 8 , 9 , 30 -20 276 -54 552

Ränteintäkter 58 729

Räntekostnader -1 550 -326

-1 492 403

Resultat före skatt -21 768 -54 149

Inkomstskatt 11 , 13 -4 -31

ÅRETS RESULTAT -21 772 -54 180

Årets resultat hänförligt till:

Moderföretagets aktieägare -21 772 -54 180

Resultat per aktie, hänförligt till moderföretagets aktieägare under året (uttryckt i kr per aktie)

Resultat per aktie, Kr (före utpädning) 12 -0,19 -0,54

Koncernens rapport över totalresultatet

Förändringar i ackumulerade omräkningsdifferenser 621 -1 471

Övrigt totalresultat för året, netto efter skatt 621 -1 471

Årets resultat -21 772 -54 180

Summa totalresultat för året -21 151 -55 651

Summa totalresultat hänförligt till:

Moderföretagets aktieägare -21 151 -55 651

FINANSIELLA RAPPORTER

In document Årsredovisning 2009 (Page 57-61)

Related documents