• No results found

Fordonsskatt

In document Beräkningskonventioner 2021 (Page 150-153)

7 Skatt på konsumtion – energi och miljöskatter

7.3 Fordonsskatt

Skatterättsliga regler

Fordonsskatten är en årlig skatt som utgår på personbilar klass I och klass II, bussar, lastbilar, motorcyklar, trafiktraktorer, motor- redskap och vissa släpvagnar. Fordonsskatten varierar främst med fordonsslag, drivmedel och vikt. Skatten debiteras en gång per år, vid en tidpunkt som beror på fordonets slutsiffra i registreringsnumret. Om fordonsskatten överstiger 3 600 kronor per år, sker debitering i stället var fjärde månad.

Det finns för närvarande tre system för fordonsbeskattning: det koldioxidbaserade systemet, det viktbaserade systemet och bonus– malus-systemet som trädde i kraft 1 juli 2018. Fordon som omfattas av det koldioxidbaserade systemet beskattas utifrån fordonets koldioxidutsläpp per kilometer. Systemet omfattar personbilar klass I av fordonsår 2006 eller senare, samt personbilar av tidigare fordonsår än 2006 som uppfyller kraven för miljöklass 2005, miljö- klass El eller miljöklass Hybrid. Sedan den 1 januari 2011 omfattas även lätta lastbilar, lätta bussar och husbilar som tagits i bruk för första gången efter 2010. Övriga fordon omfattas av det viktbaserade systemet och beskattas utifrån fordonets skattevikt.

En dieseldriven personbil har högre fordonsskatt än en bensin- driven personbil med samma koldioxidvärde för att kompensera för att energiskatten på diesel är lägre än energiskatten på bensin. I den koldioxidbaserade fordonsskatten ingår en bränslefaktor som höjer skatten för dieseldrivna lätta fordon. Bränslefaktorn för dieseldrivna lätta fordon är 2,37. Bränslefaktorn kalibreras utifrån energiskatten på bensin och diesel, fordonsskatten på bensindrivna bilar samt mervärdesskatten. För dieseldrivna fordon som omfattas av den koldioxidbaserade fordonsskatten används också ett fast miljötillägg för att kompensera för att de fordonen generellt har högre utsläpp av kväveoxid och partiklar. För dieseldrivna fordon som omfattas av den koldioxidbaserade fordonsskatten och som blivit skattepliktiga för första gången före den 1 januari 2008 är miljötillägget 500 kronor och för de fordon som blivit skattepliktiga fr.o.m. den 1 januari 2008 är miljötillägget 250 kronor.

För lätta bensin- och dieseldrivna fordon i det koldioxidbaserade systemet består fordonsskatten av ett grundbelopp på 360 kronor och ett koldioxidbelopp på 22 kronor per gram koldioxidutsläpp över 111 gram per kilometer vid blandad körning. För fordon som

151

är utrustade med teknik för drift med en bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol, eller helt eller delvis med annan gas än motorgas (t.ex. etanol, metangas) är koldioxidbeloppet 11 kronor per gram koldioxid utöver 111 gram. För fordon som kan drivas med diesel multipliceras summan av grundbeloppet och koldioxidbeloppet med en bränslefaktor om 2,37 och som beskrivs ovan tillkommer även ett miljötillägg. Beskattningen av fordon inom det koldioxidbaserade systemet för fordonsskatt (FS) kan därför beskrivas med följande formel:

FS=(360+CO2belopp×max(0;CO2värde−111))×BF+MT där 360 utgör grundbeloppet, CO2belopp är det belopp i kronor som betalas för varje gram utsläpp av koldioxid per kilometer över 111 gram (22 eller 11 kronor beroende på fordonets drivmedel), CO2värde är varje enskilt fordons specifika utsläpp av koldioxid per kilometer, BF är bränslefaktorn (2,37 för dieselfordon och 1 för övriga fordon) och MT är miljötillägget (250 eller 500 kronor för dieselfordon, beroende på när fordonet blev skattepliktigt för första gången, och 0 kronor för övriga fordon).

Personbilar med bättre miljöegenskaper befriades från fordons- skatt under fem år från det att bilen blivit skattepliktig för första gången men bestämmelserna slopades fr.o.m. den 1 juli 2018. Personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som blivit skattepliktiga före slopandet av skattebefrielsen får dock befrielsen under fem år.

Den 1 juli 2018 infördes det s.k. bonus–malus-systemet för nya lätta fordon. Systemet innebär en förhöjd beskattning under tre år för lätta fordon med fordonsår 2018 eller senare och som blivit skattepliktiga för första gången efter den 1 juli 2018. Koldioxid- beloppet är för närvarande under denna period summan av 82 kronor per gram koldioxid för utsläpp mellan 95 gram upp t.o.m. 140 gram, och 107 kronor per gram koldioxid utöver 140 gram (dvs. ett ytter- ligare tillägg om 107-82=25 kronor). I budgetpropositionen för 2021 bedömer regeringen att koldioxidbeloppet för fordon som blir skattepliktiga inom bonus-malus-systemet för första gången efter den 1 april 2021 bör höjas. Koldioxidbeloppet bör efter den 1 april 2021 i stället vara summan av 107 kronor per gram koldioxid för utsläpp mellan 90 gram upp t.o.m. 130 gram, och 132 kronor per gram koldioxid utöver 130 gram. För dieseldrivna fordon till- kommer ett schablonmässigt tillägg i form av ett bränsletillägg som,

likt bränslefaktorn i det koldioxidbaserade systemet för fordons- skatt, syftar till att kompensera för energiskatteskillnaden mellan bensin och diesel. Bränsletillägget beräknas som produkten av 13,52 och fordonets koldioxidvärde. Efter tre år av förhöjd fordonsskatt sänks koldioxidbeloppet till 22 kronor per gram koldioxid utöver 95 gram. Dieseldrivna fordon behåller sitt bränsletillägg även efter de tre första åren (och berörs alltså inte av bränslefaktorn i det tidigare koldioxidbaserade systemet). Exempel 7.1 beskriver hur den förhöjda fordonskatten för fordon som omfattas av bonus–malus- systemet beräknas.

För ett lätt dieselfordon med ett utsläppsvärde om 130 gram kol- dioxid per kilometer är fordonsskatten under fordonets tre första år:

360 kr+82 kr*(130 g/km-95 g/km) +13,52*130 g/km+250 kr=5 238 kr

För ett dieselfordon med ett utsläppsvärde om 150 gram kol- dioxid per kilometer är fordonsskatten under fordonets tre första år:

360 kr+82 kr*(150 g/km-95 g/km)+25 kr*(150 g/km- 140 g/km)+13,52*150 g/km+250 kr=7 398 kr

Fordonskatt betalas av den skattskyldige i förskott. En tilläggs- debitering av skatt kan bli aktuell om fordonsskatten höjs men fordonsskatt enligt de äldre bestämmelserna redan har beslutats för tiden efter ikraftträdandet för höjningen. I sådana fall ska till- kommande skattebelopp betalas för tiden fr.o.m. dagen för ändringen till utgången av skatteåret, eller om fordonsskatt har beslutats för en skatteperiod, till utgången av skatteperioden. Till- kommande fordonsskatt behöver inte betalas om den understiger 200 kronor. Återbetalning behöver inte göras av belopp som understiger 100 kronor.

153 Statistik

I tabell 7.6 redovisas vissa skattebaser för fordon.

Anm.: Baserna baseras i huvudsak på avrundade uppgifter om bilar i trafik ur Vägtrafikregistret i april varje år. Metodförändringen består bl.a. av en annan behandling av tillfälligt registrerade och förregistrerade fordon. En * markerar att uppgiften är en prognos. Prognosen baseras på den genomsnittliga förändringen de två senaste åren. Laddhybridbilar redovisas utifrån om de som alternativ kan drivas på bensin eller diesel.

In document Beräkningskonventioner 2021 (Page 150-153)