• No results found

6. Resultat och analys

6.4 Fortbildning/pedagogik

Som jag redogjort för ovan var mina informanter överens om att bibliotekarieyrket idag innebär mer vägledning och handledning av biblioteksbesökarna än förut. Många av de rutinarbetsuppgifter som tidigare fick utföras av bibliotekarien kan låntagaren sköta själv antingen hemifrån eller på biblioteket. Det är idag andra krav som ställs på bibliotekarien.

Efter att ha läst litteratur och tagit del av andra undersökningar liknande min egen funderade jag över om de förändrade kraven på biblioteken också bidragit till att behovet av fortbildning förändrats hos bibliotekarierna och vad de själva ansåg om detta. Jag blev också nyfiken på om bibliotekarierna hade någon form av pedagogiska kunskaper eller om det var något de efterfrågade.

6.4.1 Kunskaper i pedagogik

Det visade sig att alla mina intervjupersoner tyckte det var bra och viktigt med fortbildning. Sju av åtta poängterade att de tyckte de hade behov av mer pedagogiska kunskaper i sitt yrke idag. Orsakerna till att de önskade mer pedagogisk fortbildning var framför allt ökningen av studerande på biblioteket samt skillnaderna i undervisningsmetoder jämfört med tidigare. Idag kommer de studerande, både barn, ungdomar och vuxna, till biblioteket för att lösa de

uppgifter de fått av sina lärare och många gånger frågar de bibliotekarierna om hjälp inte bara för att hitta information utan också för att ringa in sina problem och lösa uppgifter.

Ja, pedagogiken tror jag är central för vårt yrke, det är ju självklart, men att man också, man tangerar ju läraryrket mer och mer... med det här mer problematiserande

inlärningssättet, och med de vuxenstuderande och så vidare, så att vi kommer ju närmare, och då tycker jag att det känns bra att ha lite pedagogisk bakgrund. (Camilla)

De bibliotekarier som deltog i Olssons (1999) undersökning ansåg också i stor utsträckning att behovet av pedagogikkunskaper ökat. Olsson gjorde en enkätundersökning i tio svenska kommuner och 70 procent av bibliotekarierna ansåg att kunskapslyftseleverna på biblioteket behöver pedagogisk handledning och att det krävs mer resurser för att en sådan handledning ska kunna ges. I första hand ansåg de att bibliotekarierna behövde mer kunskaper om hur människor bearbetar information och utvecklar sitt kritiska tänkande.

Även Elsa och Frida tycker att bibliotekariens arbetsuppgifter idag tangerar läraryrket och att det är en svår balansgång. Samtidigt som de tycker det är viktigt att hjälpa de studerande som besöker biblioteket med deras frågor gäller det att inte ta över lärarrollen. Om en studerande inte är säker på den uppgift han eller hon fått av läraren och har svårt att ringa in sitt

problemområde är det också mycket svårt att ge relevant litteratur. Samtidigt är det lärarens uppgift att hjälpa eleven tillrätta med sådana problem och det kan bli konflikter om

bibliotekarierna lägger sig i för mycket. Frida ansåg att utan vetskap om lärarnas motiv för en uppgift kunde de inte råda de studerande fullt ut eftersom de då kanske kom för långt ifrån själva tanken med uppgiften. Det var enligt Frida vid sådana tillfällen samarbete med lärare och utbildningssamordnare som var viktigt och inte enbart pedagogisk vidareutbildning. Flera av mina informanter ansåg att utan någon form av pedagogisk utbildning är det svårare för bibliotekarierna att veta hur de ska hjälpa de studerande.

6.4.2 Pedagogisk fortbildning

Sex av mina åtta informanter hade deltagit i den pedagogikkurs för bibliotekarier som hölls på Högskolan i Halmstad för några år sedan. Åsikterna om kursen går isär en del. Alla sex tyckte kursen var ganska teoretisk, vilket några tyckte var roligt medan de andra hade önskat mer praktiska redskap för hur de skulle bemöta de studerande i det dagliga arbetet. Alla var överens om att pedagogikkurser är en viktig form av fortbildning och de önskade alla gå en fortsättning om det blev en sådan. Även om kursen var teoretisk så upplevdes den som stimulerande och givande.

Det var en specialgjord kurs för bibliotekarier. Den var väldigt bra faktiskt, den var rätt, den var nog värd mer än fem poäng egentligen, det var rätt mycket... på rätt hygglig teoretisk nivå tyckte jag, men den var väldigt stimulerande. //... Kanske inte så mycket rent praktiskt men, alltså, den har öppnat tankegångarna... för de här olika

frågeställningarna, hur man bemöter människor, hur man möter varandra, olika lärstilar och sånt. Och jag hade inte någon pedagogisk utbildning av något slag så det behövdes faktiskt. (Camilla)

Och så har jag gått 5 poäng pedagogik, en specialkurs i Halmstad som länet, eller regionen, anordnade. Den var rolig, men inte så där praktiskt inriktad. Det blir ju påminnelser och nya tankar om hur människor lär sig. Men den var ju ganska teoretiskt inriktad. Men all sån där teoretisk kunskap man får.. man använder det ju mer eller mindre, medvete eller omedvetet i sitt arbete, när man väl har integrerat det med sig själv. Så jag tycker inte alls att den var dålig. (Frida)

Även om alla mina informanter var överens om att vidareutbildning var viktigt och då framför allt pedagogisk sådan hade de också uppfattningen att de redan besatt mycket kunskap som baserades på lång erfarenhet inom yrket. Diana tycker det är viktigt med fortbildning men poängterade att det mesta hon läste under pedagogikkursen kände hon redan igen från sitt eget sätt att arbeta. Genom många års erfarenhet tyckte hon att hon lärt sig bemöta låntagarna och ”läsa av” dem och därefter kunna avgöra på vilken nivå hon skulle lägga sig för att hjälpa dem på bästa sätt. Utbildningen gav ord och begrepp för metoder hon redan använde.

6.4.3 Övrig fortbildning

De bibliotekarier jag intervjuade var överens om att pedagogisk vidareutbildning var viktigt för dem. Det fanns också andra typer av vidareutbildning som de sa sig ha behov av. Frida nämnde att hon gått en mycket bra kurs i informationssökning på Internet. Hon tyckte kursen var bra både för det hon lärde sig om informationssökning, men också för att hon använde kursens upplägg och metoder när hon själv skulle undervisa besökare på biblioteket. Helga sa sig också vara nöjd med de vidareutbildningar hon tagit del av, både den i pedagogik och andra i exempelvis informationssökning. Hon tyckte det var bra att få lite teoretiska

kunskaper som gav henne ord för det hon oftast redan tillämpade. Det gav henne också tid och möjlighet att tänka efter hur hon själv arbetade och varför hon gjorde som hon gjorde. I den artikel av Isbell och Kammerlocher (1998) som jag redogjort för tidigare i uppsatsen beskriver författarna hur man använt sig av Kuhlthaus teori om informationssökningsprocessen vid bland annat referensarbetet vid ett universitetsbibliotek. Det visade sig att bibliotekarierna tyckte att de hade stor nytta av att känna till Kuhlthaus modell och att utbildningen blivit mer effektiv. Bibliotekarierna har använt modellen för att se var de studerande befinner sig i processen för att sedan ge utbildning på rätt nivå.

6.4.4 Sammanfattning

Alla mina informanter var överens om att det var viktigt med fortbildning i sitt yrkesutövande. Alla var positivt inställda till att delta i kurser av olika slag, till exempel pedagogikkurser eller kurser i informationssökning.

Sju av mina informanter tyckte det var speciellt viktigt att förvärva kunskaper i pedagogik. Med anledning av den ökning av studerande, både barn och vuxna, som skett på

folkbiblioteken upplevde de bibliotekarier jag intervjuade att de inte kunde hjälpa de studerande på ett tillfredsställande sätt utan pedagogiska kunskaper. Några av dem

poängterade dock att de redan besatt vissa kunskaper, men att det ändå var bra att få begrepp för de metoder de ofta redan använde i sitt arbete.

Flera av de intervjuade bibliotekarierna har deltagit i den 5-poängskurs i pedagogik för bibliotekarier som hållits på högskolan i Halmstad. Åsikterna om kursen gick i sär, men alla som deltagit var överens om att kursen trots allt varit givande och att de önskade fler kurser i framtiden.

Related documents