• No results found

I vår studie så har vi tagit fram förslag på riktlinjer för arbetssättet och utformningen av en kravspecifikation, inom systemutveckling, med en Co-design approach. Precis som det låter så är våra förslag enbart förslag och behöver vidareutvecklas och utvärderas på ett mer konkret och utförligt sätt än vad tiden tillät oss att göra. Vårt första förslag på fortsatt forskning är således att utvärdera och utveckla våra förslag på riktlinjer för arbetssättet och utformningen av kravspecifikationer, inom systemutveckling, med Co-design approach.

Co-design, har vi fått lära oss under studien, är ett väldigt agilt sätt att arbeta på.

Systemutveckling med en Co-design approach har många iterativa element och det är inte helt lämpligt att använda en klassisk kravdokumentation. Ytterligare ett förslag på fortsatt

forskning är att titta på hur kravspecifikationer inom systemutveckling med Co-design approach, kan dokumenteras och struktureras med hjälp av till exempel agil dokumentation.

Ytterligare fortsatt forskning kan även bedrivas kring, huruvida Use-case tekniken är ett bra och effektivt sätt att kommunicera med användare för ett system. Det kan till exempel vara att kartlägga hur användaren ställer sig till use-case tekniken och problematiken att använda denna teknik som kommunikation mot användarna.

9 Ordlista

I vår studie har vi funnit ett antal relevanta begrepp, vilka kan vara lämpliga att definiera för att öka läsarens förståelse. Nedan följer därför en lista med definitioner på dessa begrepp. Vi har även gjort en modell som visar hur de olika begreppen relaterar till varandra.

Användarmedverkan: Användarens delaktighet i systemutvecklingen.

Användare: Enligt vår definition är användaren de personer som slutligen kommer att använda systemet.

Co-design approach: En filosofi om samskapande, som utgår från att alla intressenter ska vara delaktiga i systemutvecklingen. Viktiga element är bland annat metaforer, designspråk, scenarier och workshops. (Albinsson & Forsgren, 2005)

Designspråk: Är ett språk som möjliggör kommunikation mellan olika intressenter. Språket ska vara lätt att förstå. Scenarios och metaforer är två delar i designspråket. (Albinsson &

Forsgren, 2005)

Finansiär: När vi pratar om finansiärer så menar vi de som på något sätt finansierar systemet eller på annat sätt har ett direkt ekonomiskt intresse av det.

Intressenter: Är i vår studie de som finansierar, använder eller utvecklar systemet.

Kravspecifikation: När vi pratar om kravspecifikationen så menar vi ett dokument som innehåller krav och önskemål från intressenterna som man utgår från i systemutvecklingen (wikipedia.se, sökord: kravspecifikation). Inom Co-design kan en kravspecifikation bestå av scenarios och storyboards. (e-Me Stories & Scenarios, 2007)

Metafor: Ett sätt att tala om något nytt i termer av något gammalt. (Albinsson & Forsgren, 2005) Utvecklas av styrgruppen. Metaforer är en viktig del av designspråket.

Realisering: I vår studie är realisering en process som utgår från kravspecifikationen för att utveckla ett system med hjälp av metoder.

Scenarier: Scenarier är historier om användning av systemet vid ett specifikt tillfälle. Ett scenario kan visa samspelet mellan användare och system och hur detta sker. Ett scenario behöver inte vara en modell över systemet utan ska snarare visa nyttan av att använda det och vilket tomrum eller problem det löser. Det är utifrån scenarier som storyboards skapas, scenarios är även en viktig del i designspråket. (Åkesson & Smedberg 2007)

Storyboards: Utarbetas utifrån workshops och scenarier och är ett sätt att illustrera en situation där systemet används eller befinner sig. Storyboards är bra för att sälja in systemet och är lätt förståligt för alla intressenter. Ett annat exempel på storyboards skulle kunna vara UML-diagram detta är lämpligt om alla intressenter är insatta i systemutveckling. (Åkesson &

Smedberg 2007)

Styrgruppen: En grupp som består av systemutvecklare, samt en mindre grupp av lämpliga övriga intressenter. Styrgruppen ska vara det organ som fattar det slutgiltiga design besluten.

(Åkesson & Smedberg 2007)

System: Består av ett antal komponenter som samverkar för ett uppnå ett gemensamt mål.

(wikipedia.se, sökord: system)

Systemering: Är ett första steg i systemutveckling och leder fram till bildandet av en kravspecifikation. (Wikipedia.se, sökord: systemering)

Systemutveckling: En process att utarbeta en kravspecifikation på systemet, genomföra systemering, programmera, samt testa och sätta det i drift. Arbetet sker ofta utifrån metodiker med olika för- och nackdelar. (wikipedia.se, sökord: Systemutveckling)

Systemutvecklare: När vi pratar om systemutvecklaren så menar vi personen som är delaktig i de första faserna av systemutveckling fram till implementering av systemet.

Systemutvecklare har ofta rollen som maestro och/eller projektledare.

Utvecklare: I vår studie är utvecklarna de personer som arbetar i de senare faserna av systemutvecklingsprocessen det vill säga de som realiserar och implementerar systemet.

Workshop: Är ett praktiskt moment inom Co-design. Genomförs ofta genom

gruppdiskussioner där intressenterna diskuterar kring systemets önskvärda funktioner och användningssituationer. Exempel på saker som skapas utifrån workshops är storyboards och scenarios. (Åkesson & Smedberg, 2007)

10 Referenser

Albinsson, Lars (2006) Using cartoons to engage stakeholders in innovation and design of IT artefacts (Elektronisk) Tillgänglig:

http://www.iade.pt/drs2006/wonderground/proceedings/fullpapers/DRS2006_0316.pdf (2009-05-20)

Albinsson, Lars & Forsgren Olov (2004)Who’s at the wheel of user driven projects when the user can’t drive? (Elektronisk)

Tillgänglig:http://www.calistoga.se/when-users-cant-drive.pdf (2009-05-27)

Albinsson, Lars & Forsgren Olov (2005) Co-design metaphores scenarios – two elements in a design language for co-design (Elektronisk)

Tillgänglig:http://www.vits.org/konferenser/lap2005/Paper%2010-LAP.pdf (2009-05-19) Albinsson, Lars & Forsgren, Olov & Lind, Mikael (2006) e-Me Stories & Scenarios- the ideal electronic galaxy of the student. Högskolan i Borås

Avison, David & Fitzgerald, Guy (1995) Information systems development: Methodologies, Techniques and tools. Second edition. McGraw Hill Book company.

Bryman, Alan (2002) Samhällsvetenskapliga metoder. Liber

Christensen, Lars & Engdahl, Nina et al (2001) Marknadsundersökning – En handbok Studentlitteratur

Cooper, Alan &Reimann, Robert &Cronin, David (2007) About Face 3 - The Essentials of Interaction Design. John Wiley and sons ltd

Cronholm, Stefan (2006) Learning Observation – Introducing the Role of a Meta-Observer (Elektronisk) Tillgänglig:http://www.vits.org/publikationer/dokument/606.pdf (2009-05-27)

Eriksson, Ulf (2007) Kravhantering för IT-system, Studentlitteratur, Danmark

Forsgren, Olov (2005) Churmanian Co-design – Basic ideas and application examples (Elektronisk)

Tillgänglig:

http://books.google.se/books?id=l5yUUq3_AzAC&pg=PA35&lpg=PA35&dq=Forsgren+Chu

rchmanian+Co-design+%E2%80%93+Basic+Ideas+and+Application&source=bl&ots=qN8gcGXcyP&sig=F

dRiFQChP4UcG2TYaCzbg2V_NIE&hl=sv&ei=T-QSSv6EDMrFsgbztfSNDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1 (2009-05-19) Gilje, Nils & Grimen, Harald (1992) Samhällsvetenskapens Förutsättningar. Daidalos Goldkuhl, Göran (1998) Kunskapande (Elektronisk)

Tillgänglig:http://www.vits.org/publikationer/dokument/409.pdf (2009-05-19)

Hevner, Alan R. & March, Salvatore T. & Park, Jinsoo et al (2004) Design Science in information system research (Elektronisk)

Tillgänglig:

http://www.mona.uwi.edu/dmcs/staff/gmansingh/Research%20Methods/Design%20Science%

20Methods/Hevner-MISQ-28-1.pdf (2009-05-19)

Järvinen, Pertti (2005) Action research as an approach in design science (Elektronisk) Tillgänglig:http://www.cs.uta.fi/reports/dsarja/D-2005-2.pdf (2009-05-19)

Patel, Runa & Davidson, Bo (2003) Forksningsmetodikens grunder – att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Studentlitteratur

Robertsson, Suzanne & Robertsson, James (2006) Mastering the Requirements Process, Second Editon

Svensson, Per-Gunnar & Starrin, Bengt (1996) Kvalitativa studier i teori och praktik.

Studentlitteratur

Vaishnavi, Vijay K & Kuechler, William Jr (2008) Design science research methods and patterns. Innovating information and communication technology. Auerbach Publications Wikipedia, Den fria encyklopedin (2009) (Elektronisk)

Tillgänglig:http://sv.wikipedia.org/wiki/Kravspecifikation (2009-05-19) Wikipedia, Den fria encyklopedin (2009) (Elektronisk)

Tillgänglig:http://sv.wikipedia.org/wiki/System (2009-05-19) Wikipedia, Den fria encyklopedin (2009) (Elektronisk)

Tillgänglig:http://sv.wikipedia.org/wiki/Systemering (2009-05-19) Wikipedia, Den fria encyklopedin (2009) (Elektronisk)

Tillgänglig:http://sv.wikipedia.org/wiki/Systemutveckling (2009-05-19) Wiktorin, Lars (2003) Systemutveckling på 2000-talet. Studentlitteratur

Åkesson, Madeleine & Smedberg, Rasmus (2007) Co-design i praktiken – en utvärdering av e-Me projeketet (Elektronisk)

Tillgänglig:http://bada.hb.se/bitstream/2320/2286/3/2007KI04.pdf (2009-05-19)

Related documents