• No results found

6 Diskussion

6.4 Fortsatt forskning

Under arbetets gång har nya frågor väckts som vi själva inte haft möjlighet att besvara i vårt arbete, men dessa skulle kunna ligga till grund för fortsatt forskning. Ett område att forska vidare inom är de lokala kursplanerna. Undersöka hur dessa ser ut och om man i dessa kan se lärares tolkningar av kursplanen. Kan man i de lokala kursplanerna se tolkningsfriheten från kursplanen? En annan möjlighet för att se hur en lärares tolkning av kursplanen påverkar undervisningen är att följa olika lärares undervisning och sedan analysera detta utifrån kursplanen, genom exempelvis observationer.

Vi har i detta arbete genomfört en undersökning med blivande slöjdlärare som läser till slöjdlärare i både hårda och mjuka material. Att genomföra samma undersökning med blivande slöjdlärare som enbart läser hårda eller mjuka material och sedan jämföra resultaten med vår undersökning, för att se om det skiljer mellan slöjdlärare och ettämneslärare inom slöjd, hade varit intressant. Ytterliggare ett område att forska vidare inom är genus i samband med kultur och slöjdtraditioner. Kan det vara så att man genom kulturarv och slöjdtraditioner upprätthåller en syn på vad som anses vara kvinnosysslor och manssysslor? Vad är det för bild som förs vidare till kommande generationer? Detta ser vi som något som skulle vara intressant att titta djupare på. Vidare funderar vi på om det skulle vara möjligt att fastställa vad som är kulturarv och vad som är slöjdtraditioner inom ämnet skolslöjd. Skulle en stor kvantitativ enkätundersökning kunna svara på detta? Är detta något önskvärt eller är det variationen på tolkningar av strävansmålet som gör att det finns en mångfald av kulturarv och slöjdtraditioner?

Referenser

Backman, Jarl (1998). Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur.

Berge, Britt-Marie (1992). Gå i lära till lärare. Umeå Universitet, Pedagogiska institutionen. Borg, Kajsa (1995). Slöjdämnet i förändring. Linköping: Linköpings universitet.

Borg, Kajsa (2001). Slöjdämnet intryck – uttryck – avtryck.. Linköping: Linköpings universitet.

Borg, Kajsa och Lindström, Lars (red.) (2008). Slöjda för livet – om pedagogisk slöjd. Stockholm: Lärarförbundet.

Claesson Silwa (2002). Spår av teorier i praktiken – några skolexempel. Lund: Studentlitteratur.

Colnerud, Gunnel och Granström, Kjell (2007). Respekt för lärararyrket. Stockholm: HLS Förlag.

Degerfält, Inger och Porko-Hudd, Mia (2008). Infomationsteknik – ett redskap i slöjden. I Borg, Kajsa och Lindström, Lars (red.), Slöjda för livet – om pedagogisk slöjd (s. 113-123). Stockholm: Lärarförbundet

Dysthe Olga (2003). Dialog, samspel och lärande. Studentlitteratur: Lund.

Grenander Nyberg, Gertrud (1988). Svensk slöjd historia. Helsingborg: LTs förlag.

Göteborgs universitet (1991). Hjärna händer – 100 års textil slöjd. Göteborgs Universitet. Halvorsen, Else Marie (2001). Sløyd i et kulturbegrepslig perspektiv. Ingår i Sandven, Jostein (red.), Techne-serien: Forskning i slöjdpedagogik och slöjdvetenskap B:11/2002. s 20-42 Hartman, Sven G, Thorbjörnsson, Hans och Trotzig, Eva (1995). Handens pedagogik. Linköping: Linköpings universitet.

Johansson, Marléne (2002). Slöjdpraktik i skolan – hand, tanke, kommunikation och andra

medierande redskap. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.

Johansson, Bo och Svedner, Per Olov (2004). Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsföretaget i Uppsala AB.

Lindén Ivarsson, Anna-Stina (2008). Second hand, customizing och konsten att slakta en tröja. I Borg, Kajsa och Lindström, Lars (red.), Slöjda för livet – om pedagogisk slöjd (s106-112). Stockholm: Lärarförbundet

Linköpings universitet (1992). Kulturarv och skolslöjd Ett slöjdhistoriskt symposium. Skapande vetande. Linköping universitet, Lärarutbildningen.

Linköpings universitet (1989). Kulturarv och utveckling inom skolslöjden. Skapande Vetande, Rapport nr 12, Linköpings universitet, Lärarutbildningen.

Rinnarv, Anna och Nilsson, Ingela (2007). Hur slöjdlärare förhåller sig till kulturarv och

slöjdtraditioner i sin undervisning idag. Examensarbete inom lärarprogrammet. Göteborgs

universitet, Sociologiska institutionen, Göteborg

Skolverket (2000). Grundskolan kursplaner och betygskriterier 2000. Stockholm: Skolverket och Fritzes.

Skolverket (2005). Slöjd. Nationella utvärderingen av grundskolan 2003, NU-03, Ämnesrapport till rapport 253 (2005) Stockholm: Skolverket och Fritzes.

SOU (2008). Tydliga mål och kunskapskrav i grundskolan Förslag till nytt mål- och

uppföljningssystem. SOU 2007:28 Stockholm: Fritzes.

Stukát, Staffan (2005). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Svenska akademiens ordlista. Hämtad den 6 maj 2008 från http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Teorell, Jan och Svensson, Torsten (2007). Att fråga och att svara. Malmö: Liber Trost, Jan (1993). Kvalitativa intervjuer. Studentlitteratur: Lund.

Trotzig, Eva (1988). Två uppsatser om tidig svensk skolslöjd. Rapport nr 9, Linköpings universitet, Lärarutbildningen: Linköping

Trotzig, Eva (1992). Qvinnan bär hemmets trefnad på spetsen av sin synål Kvinnlig skolslöjd

i Stockholms folkskolor decennierna runt 1900. Stockholm: HLS Förlag.

Trotzig, Eva (1997). Sätta flickan i stånd att fullgöra sina husliga plikter. Linköpings universitet, Linköping studies in education and psychology: Linköping.

Utbildningsdepartementet (2006). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet,

förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94. Hämtad från www.skolverket.se den 18 maj 2008.

Bilaga 1

Kön: Ålder:

Läser du slöjd som första inriktning, andra inriktning eller annat: Har du arbetat som slöjdlärare tidigare?

Intervjufrågor:

1. Hur definierar du begreppet kulturarv inom ämnet slöjd? 2. Vad anser du innefattas i slöjdtraditioner?

3. Hur tolkar du följande strävansmål? Visa papper med strävansmålet.

” Skolan skall i sin undervisning i slöjd sträva efter att eleven – utvecklar intresse och förståelse för skapande och manuellt arbete genom kännedom om kulturarv och slöjdtraditioner i ett historiskt och kulturellt perspektiv” Skolverket, 2000:92)

4. Vad anser du skiljer kulturarv och slöjdtraditioner?

5. Tror du att du påverkas av dina tidigare erfarenheter och din uppväxtmiljö när du tolkar kulturarv och slöjdtraditioner?

Om ja, hur då? Om nej, utveckla!

6. Tycker du att kulturarv och slöjdtraditioner är något som behandlats under din utbildning till slöjdlärare?

Om inte, varför tror det inte det?

Om ja. Hur då? Utveckla vad som varit kulturarv och vad som varit slöjdtraditioner.

7. Tycker du att du fått med dig tillräckligt med kunskap för att föra kulturarv respektive slöjdtraditioner inom slöjden vidare?

Om inte, vad skulle du vilja att du fått med dig? Ge exempel.

Om ja, har det varit någon skillnad mellan kulturarv och slöjdtraditioner?

8. I ett annat examensarbete har några verksamma slöjdlärare svarat att allt man gör i slöjden är kulturarv, vad anser du om det?

9. Tycker eller tror du att begreppet kultur är förändligt? Att vad som är kultur kan variera i perioder? Motivera.

10. Hur kan du tänka dig arbeta för att följa strävansmålet inom skolslöjden? Visa strävansmålet igen.

Bilaga 2

Förfrågan om medverkan i examensarbete. Hej,

vi är tre lärarstudenter på Göteborgs Universitet som går sista terminen på lärarprogrammet och skriver nu vårt examensarbete och har valt att skriva inom slöjd. Vi ska skriva om hur blivande slöjdlärare tolkar ett av kursplanens strävansmål och det är därför som vi vänder oss till dig och dina kurskamrater som läser tredje terminen slöjd ute på Klangfärgsgatan. Vi skulle behöva din hjälp genom att göra en intervju med dig. Intervjuerna kommer att kodas så att ingen kan se vem det är vi intervjuat, de kommer att ske enskilt och tar cirka 45 minuter. Vi ser helst att vi träffas för att göra intervjun men om det inte finns möjlighet till det kan vi göra en telefonintervju.

För att få tillräckligt med tid för att analysera intervjuerna kommer vi att behöva utföra dom under veckorna 18 och 19 och behöver därför få ett svar om din medverkan så fort som möjligt.

Meddela om du kan eller inte senast den 25 april till: XX

XX

Har du frågor om intervjun hör gärna av er till:

Anneli Ferm Angelina Saar Jenny Jonsson

XX XX XX

XX XX XX

Vi hoppas på din och dina kurskamraters medverkan.

Tack på förhand!

Related documents