• No results found

En tanke om möjligt forskningsområde som uppstod under arbetets gång var att det skulle vara intressant att applicera ett genusperspektiv på undersökningen. Detta för att se om pedagoger bemöter och uppmuntrar flickor och pojkar lika när det gäller matematik i förskolan.

TACK

Tack till alla som funnits vid vår sida; familj, vänner, arbetskamrater och chefer, genom uppmuntran och förståelse har ni varit ett stort stöd för oss. Ett stort tack till alla pedagoger som ställt upp så att vi kunnat genomföra studien. Ett särskilt tack vill vi rikta till handledaren Susanne Björkdahl Ordell som genom ovärderlig hjälp har stöttat oss genom arbetets gång.

32

8 Referenslista

Ahlberg, Ann (2000). Att se utvecklingsmöjligheter i barns lärande. I Wallby, K,

Emanuelsson, G, Johansson, B, Ryding, R och Wallby, A, (red.). Nämnaren TEMA Matematik

från början. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 9-98.

Arnér, Elisabeth & Tellgren, Britt (2006). Barns syn på vuxna – att komma nära barns perspektiv. Lund: Studentlitteratur.

Backman, Jarl (2009). Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur.

Bergius, Berit & Emanuelsson, Lillemor (2000). Att stimulera barns intresse för och

upptäckter i matematik. I Wallby, K, Emanuelsson, G, Johansson, B, Ryding, R och Wallby, A, (red.). Nämnaren TEMA Matematik från början. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 145-178.

Björkdahl Ordell, Susanne (2007). Vad är det som styr vilka etiska regler som finns? I Dimenäs, Jörgen (red.). Lära till lärare. Stockholm: Liber. S. 21-28.

Björklund, Camilla (2007). Hållpunkter för lärande – Småbarns möte med matematik. Åbo: Åbo Akademis förlag.

Brodin, Marianne & Hylander, Ingrid (1997). Att bli sig själv - Daniel Sterns teori i förskolans

vardag. Stockholm: Liber AB.

Curcio, Frances & Schwartz, Sydney (2006). Förskolebarns algebraiska tänkande. I Emanuelsson, G & Doverborg, E. Nämnaren TEMA Matematik i förskolan. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 20-25.

Davidsson, Birgitta (2007). Self report – att använda skrivna texter som redskap. I Dimenäs, Jörgen (red.). Lära till lärare. Stockholm: Liber. S. 70-81.

Doverborg, Elisabet (2007). Svensk Förskola. I Wallby, A & Emanuelsson, G. (red.). Små barns

matematik. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S.1-9.

Doverborg, Elisabet, Pramling, Ingrid & Qvarsell, Birgitta (1987). Inlärning och utveckling. Stockholm: Almqvist & Wiksell.

Doverborg, Elisabet (2006). Förskolans matematik. I Emanuelsson, G & Doverborg, E. Nämnaren TEMA Matematik i förskolan. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 5-8.

Doverborg, Elisabet & Pramling Samuelsson, Ingrid (2007). Förskolebarn i matematikens värld. Stockholm: Liber AB.

33

Emanuelsson, Lillemor (2007). Lärares iakttagelse inspirerar barns upptäckter. I Wallby, A & Emanuelsson, G. (red.). Små barns matematik. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM.

S. 147-154.

Evenshaug, Oddbjorn & Hallen, Dag (2001). Barn och ungdomspsykologi. Studentlitteratur. Fauskanger, Janne (2006). Matematik i de lekande barnens värld. I Emanuelsson, G & Doverborg, E. Nämnaren TEMA Matematik i förskolan. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 42-48.

Gannerud, Eva & Rönnerman, Karin (2007). Att fånga lärares arbete - Bilder av vardagsarbete i

förskola och skola. Stockholm: Liber.

Johansson, Eva & Pramling Samuelsson, Ingrid (2003). Förskolan - barns första skola! Studentlitteratur: Lund.

Johansson, Eva (2003). Att närma sig barns perspektiv. Forskares och pedagogers möten med barns perspektiv. Pedagogisk forskning i Sverige 2003. Barns perspektiv och barnperspektiv. Årg. 8, Nr 1-2. Göteborg: Institutionen för pedagogik och didaktik, Göteborgs universitet. S. 42-57. Kihlström, Sonja (2007a). Intervju som redskap. I Jörgen Dimenäs (red.). Lära till lärare. Stockholm: Liber. S. 47-69.

Kihlström, Sonja (2007b). Observation som redskap. I Jörgen Dimenäs (red.). Lära till lärare. Stockholm: Liber. S. 30-46.

Kihlström, Sonja (2007c). Uppsatsen – examensarbetet. Att undersöka. I Jörgen Dimenäs (red.). Lära till lärare. Stockholm: Liber. S. 226-242.

Knutsdotter Olofsson, Birgitta (2007). De små mästarna: om den fria lekens pedagogik. Stockholm: HLS.

Lantz, Annika (1993). Intervjumetodik. Studentlitteratur AB.

Lökken, Gunvor & Söbstad, Frode (1995). Observation och intervju i förskolan. Lund: Studentlitteratur.

Olsson, Ingrid (2000). Att skapa möjligheter att förstå. I Wallby, K, Emanuelsson, K, Johansson, G, Ryding, R och Wallby, A, (red.). Nämnaren TEMA Matematik från början. Göteborg: Göteborgs universitet, NCM. S. 179-214.

Persson, Annika & Wiklund, Lena (2007). Hur långt är ett äppelskal? – tematiskt arbete i

förskoleklass. Stockholm: Liber.

Pramling Samuelsson, Ingrid & Sheridan, Sonja (1999). Lärandets grogrund - Perspektiv och

34

Skolverket. http://www.skolverket.se/publikationer?id=2263 [online, senast granskad 2009-09-30].

Strandberg, Leif (2006). Vygotskij i praktiken - bland plugghästar och fusklappar. Finland: WS Bookwell.

Säljö, Roger (2000). Lärande i praktiken. Ett sociokulturellt perspektiv. Stockholm: Prisma. Thurén, Torsten (2007). Vetenskapsteori för nybörjare. Malmö: Liber.

Utbildningsdepartementet (1998). Läroplanen för förskolan, Lpfö 98. Stockholm: Fritzes. Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning. Stockholm: Elanders Gotab.

Vygotskij, Lev Semjonovitj (1930/1995). Fantasi och Kreativitet i barndomen. Uddevalla: Daidalos AB.

Vygotskij, Lev Semjonovitj (1934/1999). Tänkande och språk. Uddevalla: Daidalos AB. Wallin, Camilla & Svensson, Monica (2006). Glimtar från Gläntan. I Emanuelsson, G, Doverborg, E. Nämnaren TEMA Matematik i förskolan. Göteborg: Göteborgs Universitet, NCM. S. 71-75.

35

Bilaga 1

Hej!

Vi heter Anita Karjalainen och Susanne Lennartsson och är två barnskötare som läser en uppdragsutbildning till förskollärare på högskolan i Borås. Det innebär att vi under två år har studerat på distans samtidigt som vi arbetat i våra respektive förskolor.

Under vår sista termin ska vi skriva ett examensarbete om en fråga som vi är intresserade av. Vi har valt att forska om hur pedagoger upplever att deras kunskap och inställning till matematik påverkar förskolebarnen. För att kunna genomföra vår undersökning behöver vi hjälp av dig som är verksam pedagog i förskolan.

Vi har valt en undersökningsmetod som benämns self-report, vilken är som en skriftlig intervju. Du besvarar våra frågeställningar i en berättande text. Vi har valt denna metod för att du i lugn och ro ska kunna delge oss dina erfarenheter och synpunkter.

Vi kommer att använda vårt insamlade material endast i denna uppsats, varken förskolor eller pedagoger kommer att namnges eller kunna identifieras. Din medverkan är frivillig och du kan när som helst välja att avbryta self-reporten.

Vi är tacksamma om du har möjlighet att besvara frågorna innan den 16 oktober då vi personligen kommer och hämtar svaren.

Tack på förhand.

Vänligen Anita och Susanne

Om ni undrar över något kan ni oss på följande sätt: Anita: mob. Mailadress:

36

Bilaga 2

Hej!

Jag heter Annika Bergbom och är en student på Högskolan i Borås som sedan två år tillbaka går en utbildning till lärare i förskolan samtidigt som jag arbetar på min förskola. Nu går jag sista terminen och ska tillsammans med två andra studenter Anita Karjalainen och Susanne Lennartsson genomföra vårt examensarbete.

Vi har valt att forska om hur pedagoger upplever att deras kunskap och inställning till matematik påverkar förskolebarnen. Vi vill också titta på interaktionen mellan pedagogerna och barnen. För att kunna genomföra vår undersökning behöver vi hjälp av dig som är verksam pedagog i förskolan.

Vi har valt två olika undersökningsmetoder, en som benämns self-report, vilket är som en skriftlig intervju. Där besvarar du våra frågeställningar i en berättande text. Vi har valt denna metod för att du i lugn och ro ska kunna delge oss dina erfarenheter och synpunkter. Den andra är observation, där skulle jag vilja observera en aktivitet eller situation där du på något sätt lyfter matematiken.

Vi kommer att använda vårt insamlade material endast i denna uppsats, varken förskolor eller pedagoger kommer att namnges eller kunna identifieras. Din medverkan är frivillig och du kan när som helst välja att avbryta self-reporten eller observationen.

Jag är tacksam om du har möjlighet att besvara frågorna innan den 2 november och skicka tillbaka dem på min mail. Jag kommer att per telefon bestämma ett datum tillsammans med dig då jag kan komma och observera.

Tack på förhand. Vänligen Annika

Om ni undrar över något kan ni oss på följande sätt:

Annika: mob. Mail adress:

Anita: mob. Mail adress:

37

Bilaga 3

Related documents