• No results found

Fortsatt forskning

Det skulle vara intressant att se hur det skiljer sig mellan könen och de olika slöjdarterna. Finns det en skillnad mellan hur flickor och pojkar uppfattar instruktioner? Är det skillnad mellan de olika slöjdarterna och hur flickor och pojkar uppfattar det? I resultaten av de

enkäter som är gjorda går det att se skillnader, jag har valt att inte ta upp det i den här studien. Det skulle även vara intressent att göra en uppföljning på intervjuerna och se om lärarna upplever att det finns en skillnad mellan hur flickor och pojkar lär sig.

37 Referenser

Borg, K. och Lindström, L. (2008) . Slöjda för livet. Om pedagogisk slöjd. Stockholm. Lärarförbundets förlag.

Dalen, M (2011 ) Intervju som metod. 2.a utgåvan. Oslo. Gleerups Utbildning AB

Ejertsson , G ( 2014). Enkäten i praktiken. En handbok i enkätmetodik. Lund. Studentlitteratur Gustavsson, B. (2004). Kunskap i det praktiska. Lund. Studentlitteratur

Håkansson, J. och Sundberg, D (2012). Utmärkt undervisning. Framgångsfaktorer i svensk och internationell berlysning. 1 utg. Stockholm. Natur och Kultur.

Jacobsen, D.I. (2017) Hur genomför man undersökningar? Introduktion till samhällsvetenskapliga metoder. 2.a utgåvan Lund. Studentlitteratur

Johanson, M, (2002) Slöjdpraktik i skolan- hand, tanke, kommunikation och andra medierande redskap. ( Hämtad 2019-04-25 från

https.//gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/15749/3/gupea_2077_15749_3.pdf)

Lindström, G och Pennlert L.Å. (2016) Undervisning i teori och praktik- en introduktion i didaktik. 6.e upplagan.(s 46-47. 59).Ungern. Fundo Förlag AB

Skaalvik, E. M. och Skaalvik, S. (2016). Motivation och lärande. 2. a utgåvan. Stockholm. Natur och Kultur

Skollagen (2010). Skollagen med lagen om införande av skollagen (2010.801). Stockholm. Wolters Kluwer AB

Skolverket. (2000) Kommentarer till kursplaner och betygskriterier 2000 grundskolan ( Hämtad 2019-06-05 från

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/30764/1/gupea_2077_30764_1.pdf )

38 Skolverket (2017) Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, reviderad 2017. Stockholm. Wolters Kluwer AB

Trost, J och Hultåker, O( 2017) Enkätboken. Lund. Studentlitteratur

Uljens, M. (1997). Didaktik. Lund. Studentlitteratur

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer inom humanistiska- samhällsvetenskaplig forskning ( Hämtad 2019-04-28 http.//www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf )

Vygotskij. Lev S (2010) Fantasi och kreativitet i barndomen. 1 upplaga. 7 tryckningen. Göteborg. Daidalos AB

Westerlund. S.( 2015). Lust och olust – elevers erfarenheter i textilslöjd. ( Hämtad 2019-04-15 http.//www.diva-portal.org/smash/get/diva2.790324/FULLTEXT01.pdf.)

Wiliam, D. (2013). Att följa lärandet.formativ bedömning i praktiken. 1. Upplaga. Lund. Studentlitteratur.

Wiliam, D. och Leahy, S. (2015). Handbok i formativ bedömning. strategier och praktiska tekniker. Stockholm. Natur och Kultur.

Bilaga 1. Missivbrev Hej!

Jag är student vid Umeås universitet och läser sista terminen på VAL-utbildningen, där jag läser till slöjdlärare, där jag nu skriver ett examensarbete i pedagogik. Mitt ämne för examensarbetet är Hur lär sig elever bäst?

Syftet med min uppsats är att se om det skiljer sig mellan de olika slöjdarterna, olika skolor, mellan mellanstadiet och högstadiet. Skiljer sig det mellan en skola på landet och en skola i en större kommun? Upplever lärarna på de skolor jag valt ut samma sak? Vad säger forskningen om instruktioner? Syftet är att få ökad kunskap om grundskoleelevers förutsättningar för att tillgodogöra sig såväl skriftliga och muntliga instruktioner inom både trä och metallslöjd och textilslöjd.

För att få en bild av hur elever lär sig såväl skriftliga och muntliga instruktioner, kommer jag låta elever från både mellanstadiet och högstadiet svara på en enkät. Enkäten kommer att vara anonym, elever ska bara fylla i om de har textilslöjd eller trä och metallslöjd. Det kommer att vara en fråga som har fler svarsalternativ.

Jag har tagit hänsyn till Vetenskapsrådet forskningsetiska principer, vilket innebär att det är frivilligt att delta och om ni inte vill att ert barn ska delta, meddela er mentor eller mig. All insamlad data kommer enbart att användas till studien.

Resultatet av enkäten kommer bara att användas till mitt examensarbete.

Har ni har några tveksamheter eller funderingar angående ert barns deltagande i enkäten, är du välkommen att kontakta mig eller min handledare.

Med Vänliga hälsningar

Marie Wennberg wennbergmarie@hotmail.com

Bilaga 2. Intervjuguide. Intervjufrågor

1. Hur gammal är du?

2. Vad har du för bakgrund? Arbetslivserfarenhet? Har du några andra ämnen?

3. Hur länge har du arbetat som slöjdlärare på din nuvarande arbetsplats?

4. Har du arbetat på andra skolor innan och i så fall vilka klasser undervisade då i? 5. Vad har du för förutsättningar för att bedriva undervisning?

Budget ? Elevantal?

Elever med svårigheter?

Har du tillgång till resurs under lektion?

6. Hur förmedlar du instruktioner till elever? 7. Hur upplever du att elever lär sig bäst?

Om du jämför skriftliga instruktioner med muntliga?

Hjälper det elever att först få det muntligt för att sedan kunna följa de skriftliga? Har du andra erfarenheter om hur instruktioner kan nås fram till elever?

8. Vad upplever du är svårt med instruktioner? Är det skillnad på vilken uppgift elever gör? Skillnad mellan olika årskurser?

Elevers bakgrund?

10. Är det skillnad var man undervisar? Mångkulturell skola?

Mindre kommun? Storstad?

11. Upplever du att elevers bakgrund spelar roll för hur de lär sig bäst? Etnisk bakgrund? Kunskaper hemifrån?

Bilaga 3. Enkät

Enkätfrågor till elever i grundskolan

Kryssa för de alternativ som passar in på hur du lär dig bäst. Välj de alternativ som stämmer på dig. Är du Pojke □ Flicka □ Vilken klass går du i? Årskurs 4 □ Årskurs 5 □ Årskurs 6 □ Årskurs 7 □ Årskurs 8 □ Årskurs 9 □

Vilken slöjd har du nu?

Textilslöjd □ Trä- och metallslöjd □

Hur tycker du att du förstår instruktioner bäst? Kryssa för de alternativ som stämmer in på dig.

Genom att läsa skriftliga instruktioner □

Genom att lärare ger muntliga instruktioner □

Både muntliga och skriftliga instruktioner □

Genom att se på bilder □

Genom att se på film hur man ska göra □

Genom att kompisar visar □

Genom att lärare visar hur man ska göra □

Related documents