• No results found

I vårt arbete kring att utforma verksamheten har vi förskolans styrdokument att utgå ifrån. I Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 framgår under stycket grundläggande värden att ”Var och en som verkar inom förskolan ska främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö. En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen.” (Skolverket, 2010:4)

Sida 8 av 19

Vi håller värdegrundsarbetet levande i vår dagliga verksamhet. Det gör vi genom att vi har ett medvetet förhållningssätt där vi bland annat visar respekt för varandra samt genom samtal och på olika konkreta sätt (genom exempelvis lekar och teater) visar för barnen hur man ska agera mot varandra. Vi uppmuntrar samarbete och att värna om varandra på olika sätt.

Vi pedagoger är väl medvetna och ha kunskaper kring att alla har lika rättigheter och möjligheter, alltså insikt och kunskap kring att främja likabehandling. Det främjande arbetet blir en del av den dagliga verksamheten. Vi anser att det är av stor vikt att varje pedagog är medveten om och har kunskaper kring diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Det här för att kunna göra ett bra arbete för att förebygga att det förekommer så väl som att utveckla förmåga att uppmärksamma om det förekommer. Likväl gäller det att vidta åtgärder då han eller hon uppmärksammat eller på annat sätt får kännedom om att det förekommit diskriminering eller kränkande behandling.

I det främjande arbetet gäller det att hitta arbetsformer som är relevanta för den aktuella barngruppen. Det här för att det ska kännas meningsfullt och roligt att delta för barnen. Det är lättare att fånga barnens uppmärksamhet då de finner någonting intressant och roligt. I Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 framgår att ”De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av den pedagogiska verksamheten.” (Skolverket, 2010:12).

4.1 Främjande insatser kring de sju diskrimineringsgrunderna

I Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 framgår vidare under Normer och värden att

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning” (Skolverket, 2010:8).

Inom vår verksamhet arbetar vi främjande enligt följande kring de sju diskrimineringsgrunderna (kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller könsöverskridande identitet och uttryck):

4.1.1 Kön

För att inget barn i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling på grund utav sitt kön arbetar vi enligt följande i främjande syfte:

 Samtalar om jämnställdhet mellan kön och allas lika värde.

 Pedagogerna har ett medvetet språkbruk och förhållningssätt.

 Utforma verksamheten så att flickor och pojkar får lika stort utrymme i verksamheten där de får ge uttryck för sina intressen och behov utan begränsningar utifrån traditionella könsroller.

Sida 9 av 19 4.1.2 Etnisk tillhörighet

För att i främjande syfte arbeta för att inte något barn i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller kränkt på grund utav sin etniska tillhörighet arbetar vi enligt följande:

 Samtalar om att man ska respektera varandra oavsett hur hon eller han ser ut.

 Samtalar om att vi alla är lika värda.

 Vi pedagoger har ett förhållningssätt gentemot varandra där vi accepterar varandras olikheter.

 Synliggöra olikheter i vår verksamhet så som till exempel olika språk och ursprung I vår verksamhet finns olika så kallade språkpåsar där varje påse innehåller böcker på ett specifikt språk (det finns en påse på varje språk som finns representerat i barngruppen). Vi har även en världskarta där alla barns ursprung synliggörs.

4.1.3 Religion eller annan trosuppfattning

För att inte något barn i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling på grund utav sin religion eller annan trosuppfattning arbetar vi enligt följande i främjande syfte:

 Synliggör olikheter i verksamheten genom att lyfta fram olika högtider.

 Samtala om att vi har olika uppfattningar och åsikter om saker.

 Erbjuder olika maträtter och aktiviteter med mera så att alla ges förutsättning att delta i verksamheten.

4.1.4 Funktionshinder

I främjande syfte för att inte någon ska uppleva sig diskriminerad eller kränkt på grund utav funktionshinder arbetar vi enligt följande:

 Samtala om att vi alla är olika och är lika värda.

 Varje individ ska ges förutsättningar att delta i verksamheten.

4.1.5 Sexuell läggning

För att ingen i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling på grund utav sexuell läggning arbetar vi enligt följande i främjande syfte:

 Samtala om att vi alla är olika och att det finns olika familjesammansättningar

 Ett förhållningsätt där vi accepterar allas olikheter

 Alla har lika rättigheter oavsett sin läggning

4.1.6 Ålder

För att i främjande syfte motverka att något barn i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller kränkt på grund utav ålder arbetar vi enligt följande:

 Medvetet förhållningsätt i indelning utav olika grupper.

 Samtalar om att vi är och ser olika ut oavsett ålder.

Sida 10 av 19 4.1.7 Könsöverskridande identitet eller uttryck

I förebyggande syfte för att inte något barn i verksamheten ska uppleva sig diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling på grund utav diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck arbetar vi enligt följande:

 Samtala om att vi alla är olika.

 Visar respekt och acceptera varandra för den individ hon eller han är.

4.2 Upprättande utav en plan för att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

För att all personal inom förskolan ska vara medvetna om och väl insatta i arbetet kring att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling sker minst tre planerade träffar under höstterminen. Vårt dokument Plan för att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling lyfts upp på träffarna och diskuteras.

Utöver de planerade träffarna har varje arbetslag en gemensam planering varje vecka då det finns möjlighet att belysa saker som är aktuella inom ämnet.

Vid den första, av de tre planerade träffarna, är det respektive arbetslag som träffas för att se över och samtala om hur det ser ut på den aktuella avdelningen. Pedagogerna ska även diskutera egna normer och attityder och annat som är aktuellt inom ämnet sett till de sju diskrimineringsgrunderna och den pedagogiska verksamheten. Det är viktigt att personalen har en samsyn för att arbetet i verksamheten ska bli så givande som möjligt.

Sedan träffas alla arbetslag inom den kommunala förskoleverksamheten i Lessebo tätort på ett personalmöte. Här ges det möjlighet att diskutera och utbyta tankar och erfarenheter med personal ifrån andra arbetslag. Det ges möjlighet till att varje enhets Plan för att främja likabehandling och motverka diskriminering samt kränkande behandling lyfts upp och diskuteras.

Vid ett senare tillfälle sammankallar varje arbetslag till ett nytt möte för att återigen diskutera det hela utifrån sin verksamhet, då eventuella nya tankar och idéer har framkommit efter samtal med pedagoger ifrån andra arbetslag.

Om det under arbetets gång visar sig att ytterligare insatser krävs kring kompetensutveckling av personal görs detta enligt de behov som framkommit.

Varje år görs ett nytt dokument (Plan för att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling) utifrån hur verksamheten ser ut. Det främjande arbetet ses över och det görs kartläggningar för att identifiera eventuella risker som kan leda till att någon individ utsätts för diskriminering eller kränkande behandling. För att samla in material till kartläggningarna används pedagogernas egna iakttagelser, vårdandshavarnas åsikter/upplevelser genom enkäter och olika former utav samtal och sammankomster exempelvis utvecklingssamtal och barnens egna uppfattningar. Efter kartläggnigen sätter vi

Sida 11 av 19

upp mål och insatser i förebyggande syfte, vilket vi sedan arbetar utefter. Uppkommer det någonting nytt under terminens gång gäller det att lyfta in det i planen och arbeta för att lösa det så skyndsamt som möjligt.

Related documents