• No results found

Fråga om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen år 2019

Förslag till beslut

1.Kommunfullmäktige vägrar ansvarsfrihet för avgående, men under 2019 ordinarie ordförande i kommunstyrelsen.

Motivering:

Kommunens revisorer lät, via KPMG, göra en omfattande granskning av kommunstyrelsens ledning av social organisatorisk arbetsmiljö inom

kommunstyrelsens verksamhetsområde 2019. Samtliga berörda intervjuade gavs möjlighet till faktagranskning innan färdigställande. Kommunens revisorer ställde sig bakom rapporten, vilken utgjorde en del i underlaget till revisionsberättelsen för 2019. Revisorernas sammantagna bedömning var att avstyrka ansvarsfrihet för avgående, men under år 2019 ordinarie ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunfullmäktige delar denna uppfattning. Därutöver framhålles att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen bär ett särskilt ansvar för att kommunstyrelsen under en kritisk period, framför allt efter sommaren, inte fungerade i sin ledning och styrning.

Bristerna i kommunstyrelsens ordförandes handlande och ledarskap har gjort att rollfördelningen mellan tjänstepersoner och förtroendevalda inte efterlevts, vilket avsevärt har försvårat ett fungerande samspel, ledning och styrning av

verksamheten samt påverkat arbetsmiljön negativt. Vidare har kommunstyrelsens ordförande fattat beslut utan att det funnits stöd för detta i delegationen. Allt detta sammantaget medförde negativa effekter för kommunen, främst kommunens förtroende hos medborgarna men även indirekta ekonomiska skador.

Revisorerna har påvisat förtroendeskada, obehörigt beslutsfattande och ekonomisk skada, bristande styrning, ledning och uppföljning.

2.Med hänvisning till att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen lämnat sitt uppdrag beslutar kommunfullmäktige att skadeståndstalan inte ska väckas.

3. Kommunfullmäktige riktar kritik mot kommunstyrelsens ledamöter och ersättare.

Motivering:

Av inlämnade förklaringar framgår att kommunstyrelsens ledamöter och ersättare upplevde att de inte hade tillräcklig kontroll. Revisorerna har också påvisat bristande kontroll. Kommunfullmäktige delar denna uppfattning och revisorernas ställningstagande.

Administrativa avdelningen

Jenny Andersson

Tjänsteskrivelse Sida 2(5)

Datum

2020-05-28 ReferensVIMKS 2020/000007101

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

4. Kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen, förutom för avgående, men under 2019 ordinarie ordförande i kommunstyrelsen.

Allmänt

Kommunens revisorer har till fullmäktige lämnat sin revisionsberättelse för år 2019. Fullmäktige ska före utgången av juni månad året efter besluta om

ansvarsfrihet ska beviljas eller vägras för kommunens nämnder och beredningar.

Beslutet ska motiveras. 1

Fullmäktige ska hämta in förklaring från de ansvariga över revisorernas uttalande att ansvarsfrihet inte tillstyrks.2

Vid prövning av anmärkning och ansvarsfrihet behöver fullmäktige motivera sitt beslut om det har framförts kritiska synpunkter och förslag från fullmäktiges ledamöter vid behandlingen av ärendet. Motiveringen ska tydligt redovisa vilka omständigheter som legat till grund för beslutet.3

Ansvarsprövningen i kommunen fyller flera funktioner.4 Led i styrningen

Genom ansvarsprövningen uttrycker fullmäktige sin uppfattning om

verksamheten och förvaltningen under det gångna året. Ansvarsprövningen är därmed en del i en dialog och process för styrning mellan uppdragsgivaren fullmäktige och uppdragstagare i styrelse, nämnder och beredningar.

Formell funktion

Ansvarsprövningen fyller också en formell funktion av att tillvarata och skydda kommunens intressen och tillgångar. Ett beslut om att neka ansvarsfrihet med grund i en ekonomisk skada ger därför fullmäktige möjlighet att väcka

skadeståndstalan.

Att nekas ansvarsfrihet innebär att fullmäktiges förtroende för berörda

förtroendevalda har skadats. Fullmäktige har därför i en sådan situation möjlighet att också entlediga dessa förtroendevalda.

Signaler till medborgarna

Ansvarsprövningen i fullmäktige ger signaler om hur fullmäktige uppfattar att styrelse, nämnder och beredningar tar sitt ansvar. Den är därför viktig i det lokala demokratiska systemet. Medborgarnas företrädare finns i fullmäktige och ska slå vakt om medborgarintresset.

Administrativa avdelningen

Jenny Andersson

Tjänsteskrivelse Sida 3(5)

Datum

2020-05-28 ReferensVIMKS 2020/000007101

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

Vilket ansvar är det som prövas?

Ansvar innebär att bedriva verksamheten enligt fullmäktiges mål, beslut och riktlinjer samt de föreskrifter som gäller för verksamheten.

Ansvar innebär att se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verk- samheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.

I ansvaret ligger också att återrapportera till fullmäktige och att upprätta rättvisande räkenskaper.

Vem har ansvar?

Det är de förtroendevalda i styrelse, nämnder och beredningar som har revisionsansvar. Ansvaret är i grunden kollektivt, men i undantagsfall kan revisorerna och fullmäktige pröva ett individuellt ansvar t ex när en enskild ledamot agerat på ett uppenbart felaktigt sätt, utan behörighet eller i strid mot direktiv eller beslut. Det kan också handla om avsiktlig passivitet eller bristande initiativ. Anställda i kommunen har inte revisionsansvar.

Motivering

Fullmäktiges beslut i ansvarsfrågan ska motiveras. Syftet är att fullmäktiges ställningstaganden ska bli synliga och tydliga. Motivering innebär att fullmäktige gör tydligt vilka omständigheter som ligger till grund för beslutet.

Revisionsberättelsen och förslag från kommunens revisorer Kommunstyrelsens ordförande

Kommunens revisorer avstyrker i sin revisionsberättelse ansvarsfrihet för kommunstyrelsens ordförande år 2019. Motiveringen är brister i ordförandens handlande och ledarskap. Bristerna orsakade att rollfördelningen mellan tjänstepersoner och förtroendevalda inte efterlevdes. Detta försvårade samspel, ledning och styrning av verksamheten samt påverkade arbetsmiljön negativt.

Revisorerna ser negativa effekter för kommunens förtroende hos medborgarna och ekonomiska skador.

Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare

Kommunens revisorer är mycket kritiska till kommunstyrelsens hantering av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på kommunstyrelseförvaltningen. De menar att kommunstyrelsen inte har vidtagit tillräckliga åtgärder i tid för att komma tillrätta med arbetsmiljöbristerna. Trots detta tillstyrker revisorerna ansvarsfrihet för kommunstyrelsens ledamöter och ersättare år 2019.

Administrativa avdelningen

Jenny Andersson

Tjänsteskrivelse Sida 4(5)

Datum

2020-05-28 ReferensVIMKS 2020/000007101

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

Presidiets bedömning

Kommunens revisorer lät, via KPMG, göra en omfattande granskning av kommunstyrelsens ledning av social organisatorisk arbetsmiljö inom

kommunstyrelsens verksamhetsområde 2019. Samtliga berörda intervjuade gavs möjlighet till faktagranskning innan färdigställande. Kommunens revisorer ställde sig bakom rapporten, vilken utgjorde en del i underlaget till revisionsberättelsen för 2019. Revisorerna avstyrker ansvarsfrihet för avgående, men under år 2019 ordinarie kommunstyrelseordföranden, med anledning av brister i dennes handlande och ledarskap. Bristerna har gjort att rollfördelningen mellan

tjänstepersoner och förtroendevalda inte efterlevts, vilket avsevärt har försvårat ett fungerande samspel, ledning och styrning av verksamheten samt påverkat arbetsmiljön negativt. Vidare har kommunstyrelsens ordförande fattat beslut utan att det funnits stöd för detta i delegationen. Detta medförde negativa effekter för kommunen, främst kommunens förtroende hos medborgarna men även indirekta ekonomiska skador. Revisorernas sammantagna bedömning var att avstyrka ansvarsfrihet för avgående, men under år 2019 ordinarie ordförande i kommunstyrelsen.

Därutöver framhålles att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen bär ett särskilt ansvar för att kommunstyrelsen under en kritisk period, framför allt efter

sommaren, inte fungerade i sin ledning och styrning.

Revisorerna har således påvisat förtroendeskada, obehörigt beslutsfattande och indirekt ekonomisk skada samt bristande styrning, ledning och uppföljning.

Kommunfullmäktiges presidium delar revisorernas bedömning.

Perioden mellan sammanträdena i kommunstyrelsen 2019-09-03 och 2019-09-30 var särskilt kritisk i och med kommundirektörens sjukskrivning.

Kommunstyrelsen skulle ha agerat i det skedet. Ordföranden borde skyndsamt ha kallat samman kommunstyrelsen för att ta fram en åtgärdsplan, detta skedde inte.

Kommunstyrelsen samlades först 2019-09-30 till ett extra sammanträde efter begäran av kommunstyrelsens 2:e vice ordförande samt efter initiativ av fullmäktiges presidium som i skrivelse till kommunstyrelsens ledamöter och ersättare påpekat det arbetsgivaransvar som åligger kommunstyrelsen.

Beslutet att vägra ansvarsfrihet kan vara ett verktyg för att åstadkomma

förändringar. Presidiet konstaterar att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen har lämnat sitt uppdrag. Någon ytterligare beredning såsom att väcka

skadeståndstalan, förändra nämndstruktur eller ge förtydligande uppdrag från fullmäktige synes inte finnas behov av.

Presidiet uppfattar att det nu finns en mycket stark vilja att avsluta det som varit och fokusera på kommunens arbete framåt. Den debatt som varit sedan sommaren 2019 har varit uppslitande för alla. Nu behöver vi kunna gå vidare. Därför föreslår

Administrativa avdelningen

Jenny Andersson

Tjänsteskrivelse Sida 5(5)

Datum

2020-05-28 ReferensVIMKS 2020/000007101

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

presidiet att skadeståndstalan ej ska väckas. I och med fullmäktiges beslut om ansvarsprövningen är det presidiets uppfattning att ärendet ska avslutas.

Revisorerna är även ”mycket kritiska” till kommunstyrelsens hantering av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på kommunstyrelseförvaltningen.

Presidiet delar denna kritik. Av inlämnade förklaringar framgår att

kommunstyrelsens ledamöter och ersättare upplevde att de inte hade tillräcklig kontroll. Presidiet delar denna bedömning. Kommunallagen 6 kap 23 § säger:

”Sammanträden ska hållas också om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs.” Presidiet anser att, för att uppfylla arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, borde kommunstyrelsen skyndsamt ha sammankallats vid kommundirektörens sjukskrivning. Presidiet föreslår därför att fullmäktige ska kritisera kommunstyrelsens ledamöter och ersättare för detta.

Kommunfullmäktiges presidium

Noter

1 Kommunallagen 5 kap 24 § 2 Kommunallagen 5 kap 32 §

3 Kommunfullmäktiges arbetsordning, Vimmerby kommun, antagen KF 2020-04-06 § 36, 37 4 Fullmäktiges ansvarsprövning, Sveriges Kommuner och Regioner, Stockholm november 2012

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0 Kommunfullmäktiges presidium

Skrivelse Sida

1(1) Datum

2020-06-03 ReferensVIMKS 2020/000007/101 Id 71679

Kommunfullmäktige

Fråga om ansvarsfrihet för barn- och utbildningsnämnden år 2019 Förslag till beslut

Kommunfullmäktige beviljar, med hänvisning till revisionsberättelsen, barn- och utbildningsnämnden ansvarsfrihet för år 2019.

Ärendet

Kommunfullmäktiges presidium har tagit del av revisionsberättelsen för år 2019 samt KPMG:s granskning av bokslut och årsredovisning per 2019-12-31.

Kommunens revisorer bedömer att barn- och utbildningsnämnden har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

tillfredsställande sätt. De föreslår kommunfullmäktige att bevilja barn- och utbildningsnämnden ansvarsfrihet för år 2019.

Kommunfullmäktiges presidium gör samma bedömning som revisorerna.

Kommunfullmäktiges presidium

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0 Kommunfullmäktiges presidium

Skrivelse Sida

1(1) Datum

2020-06-03 ReferensVIMKS 2020/000007/101 Id 71682

Kommunfullmäktige

Related documents