• No results found

Frågeformulär 1 - Lästest

bilaga 7 visas svaren samt antal rätt svar för respektive deltagare

4.2.2 Frågeformulär 1 - Lästest

20

4.2 Resultat från test av prototyp

4.2.1 Test (övning 3)

I testet av prototypen hade ingen av deltagarna alla rätt på första försöket. Antal rätt blev 5, 6, 6, 6 samt 7 av 8 möjliga. Det var en av deltagarna som gjorde testet en gång till och fick då alla rätt. Två deltagare fick inte rätt på den första

memoreringsbilden Mätningar och skalor men överlag verkar ordinalskala och kvotskala ha varit svårast att komma ihåg. En av deltagarna blandade ihop de två. I

bilaga 7 visas svaren samt antal rätt svar för respektive deltagare.

4.2.2 Frågeformulär 1 - Lästest

Frågeformulär 1 innebar följande frågor “Vad handlade texten om. Återberätta så mycket du kan.” och “Vilka skalor nämndes i texten? Beskriv skalorna om du inte redan gjort det i fråga 1.” Fyra testdeltagare fokuserade på exemplen i texten och nämnde inte skalorna när de skulle återberätta innehållet. En deltagare nämnde alla skalorna och angav att texten handlade om skalor. Två personer kunde inte alls svara på frågan om vilka skalor som nämndes i texten även om en av dem nämnde orden nominaltal och ordinaltal i föregående fråga. Frågor och sammanfattningar om svaren finns i bilaga 8.

4.2.3 Skattningsskalor

Enligt fråga 1 i skattningsformuläret (se bilaga 9) kände nästan alla deltagarna till innehållet i texten sedan tidigare. Två deltagare hade hört talas om alla de skalor som nämndes i texten ur boken Introduktion till vetenskapsteori (Johansson, 2011), den yngsta deltagaren som inte studerade på universitetet kände inte till någon skala medan resterande två deltagare hade hört talas om några eller kände vagt igen de skalor som nämndes i texten.

Resterande del av skattningsformuläret innefattade frågor som utformades efter kategorierna uppmärksamhet, relevans och självförtroende från Kellers modell. Skattningsskalorna gick från 1-7 med 1 = Håller inte alls med, 4 = medel/varken eller och 7 = Håller helt med.

Frågorna 1-4 är representerade kategorin uppmärksamhet. Alla deltagare förutom en valde graderingen 5 i skattningsskalan angående om koncentrationen under

läsningen ökade med hjälp av övningarna. För frågan om huruvida

mobilapplikationens övningar ökade nyfikenhet under läsningen valde tre deltagare graderingen 5 eller 6 och två deltagare valde graderingen 3. Läsningen upplevdes varken intressant eller ointressant och applikationens eller prototypens övningar ansågs inte tråkiga i sig.

21 Frågorna 5-6 representerade relevans. Här valde tre av deltagarna graderingen 5 och resterande valde graderingen 6 respektive 7 angående om prototypens övningar var till användning under läsningen.

Frågorna 7-8 representerade självförtroende. Här svarade två av deltagarna att de upplevde att prototypen ökade deras självförtroende för vidare studier medan resterande inte upplevde detta. En deltagare valde graderingen 1 (1 = Håller inte alls med). Skattningsskalorna med svar finns i bilaga 9.

4.2.4 Intervju

Testdeltagarna var nuvarande studenter eller studenter som precis slutat studera. Tre studerade på universitetsnivå medan en studerade på gymnasienivå och en annan hade påbörjat komvux. Deltagarna fick först svara på frågor kring användandet av prototypen. En av deltagarna använde datorn och resterande fyra deltagare använde mobiltelefonen varav en använde både mobiltelefon och dator. Den sistnämnda deltagaren uttryckte bättre upplevelse av att använda mobiltelefonen. Ingen av deltagarna antecknade under tiden de använde prototypen. Att anteckna var frivilligt men deltagarna gav ändå feedback om prototypen utan att anteckna.

Enligt deltagarnas allmänna svar var övningarna bra och givande men en kommentar gavs om att det var svårt att förstå bilden för kvotskalan. Testdeltagarna fick även frågor kring deras syn på sina egna studier där de först frågades om de kände kontroll över sina studier. En deltagare upplevde kontroll över studierna och tre upplevde till viss del kontroll. Deltagaren som inte upplevde kontroll hade också valt att avbryta sina studier.

Studiestrategier som användes av deltagarna var antingen inga, dela upp arbetet i moment, studera i skolan eller göra flashcards. Det var ingen som nämnde samma teknik som någon annan.

I frågan om ifall kurslitteratur är kämpigt att ta till sig uttryckte tre av testdeltagarna att de inte använde kurslitteratur i så stor utsträckning. Alternativ till kurslitteraturen var att se på föreläsningar, lyssna på när en lärare går igenom eller titta igenom powerpoints. Övriga kommentarer som angavs var att om ämnet är intressant så är det lättare att ta till sig det samt att om kurslitteraturen känns överväldigande eller om det innefattar ord man inte förstår så är det kämpigt. Några testdeltagare kunde även ibland strunta i att läsa kurslitteraturen i en kurs på grund av att studenten hade tagit in information på annat sätt som till exempel genom föreläsningar,

powerpoints, information på nätet eller använt sig av kunskap studenten redan hade sedan tidigare. Två av testdeltagarna nämnde att kursen hade gått bra ändå.

Deltagarna som studerade vid universitetet uttryckte att motivationen till att studera var att få jobb och de studerade främst för sin egen skull. En deltagare nämnde en motivation för att få fullständiga betyg och en annan deltagare att klasskamrater var

22 en motivation samt att anledningen till inriktningen av studierna var intresse för ämnet genom en av föräldrarna.

När deltagarna tillfrågades om hur lång tid innan en examination de förberedde sig svarade tre deltagare att det oftast blir dagarna innan och nära inpå deadline. En av deltagarna svarade att förberedelserna började ganska långt innan deadline och deltagaren som studerade på gymnasiet lade mindre tid på egenstudier och lärde in material främst från föreläsningar. Tre av deltagarna föredrog att studera på kvällen, dessa personer föredrog även att studera hemma. Resterande två deltagare föredrog att studera på dagen och att studera i skolan. Motivering till att studera i skolan var att det var socialt och en kommentar från en deltagare var att man ville vara fri från studier hemma.

Deltagarna gav några avslutande kommentarer i slutet av intervjuerna där en av dem poängterade att det var otydligt att övningarna hörde till en text medan en annan tyckte det var ett bra sätt att använda bilder för att memorera saker.

23

5 Diskussion

5.1 Resultatdiskussion

Den här studien visar på att deltagarna ibland avstår från att läsa kurslitteraturen och istället väljer att lyssna på föreläsningar, söka information på nätet eller titta igenom powerpoints. Detta behöver inte betyda att kurslitteratur är helt irrelevant, snarare att det i olika situationer upplevs mer eller mindre nödvändigt att läsa kurslitteraturen. En deltagare antydde att på grund av att deltagaren själv hade kunskap inom området sedan tidigare upplevdes kurslitteraturen överflödig, det fanns tillräcklig information att skaffa sig på nätet istället.

Utifrån Kellers ARCS-modell analyserades de fyra delarna uppmärksamhet, relevans, självförtroende och tillfredsställelse med datainsamlingen som innefattade test av prototyp samt intervjufrågor och skattningsskalor om upplevelse. Frågorna i skattningsskalorna (se bilaga 9) representerade de olika delarna i Kellers modell och var uppdelade enligt följande. Uppmärksamhet (frågorna 1-4), relevans (frågorna 5-6), självförtroende (frågorna 7-8) (Keller & Suzuki, 2004). I den här studien gav inte resultatet helt tydliga svar på alla delar inom ARCS-modellen som förhoppningen var.

Uppmärksamhet

Konflikt, tydlighet, variabilitet, humor, undersökning och deltagande ingår under uppmärksamhet (Keller, 1987). Det skapades inte tydliga konflikter i prototypen mer än att en användare tyckte att det var ett intressant alternativ att studera på eftersom användaren inte brukade göra så annars. Prototypen fokuserade till viss del på reflektion eller undersökning då bilderna som associerades till respektive ord skulle skapa mer reflektion kring ordet. Humor inkorporerades inte i prototypen men variabilitet genom olika övningar samt deltagande genom ett interaktivt gränssnitt fanns för att försöka öka uppmärksamheten. I de tillhörande frågorna 1-4 i skattningsskalan valde en deltagare graderingen 4 och resterande deltagare valde graderingen 5 angående om ökad koncentration vilket kan visa på en svag positiv förstärkning av uppmärksamhet men för att veta detta säkert hade en kontrollgrupp behövts för jämförande samt ett mer strikt experimentupplägg. Enligt fråga 4 i skattningsformuläret verkade övningarna i prototypen upplevas mer underhållande än tråkiga. Enligt Kellers modell bygger uppmärksamhet dels på varierande

tillvägagångssätt och tempo (Keller & Suzuki, 2004). Det kan vara så att övningarna kändes för likartade för vissa av deltagarna eller att användarna hade fått för lite insikt om kontexten för prototypens användning.

Relevans

Det som ingår under relevans är erfarenhet, nuvarande värde, nytta i framtiden, anpassning av behov, utformning samt val (Keller, 1987). I prototypen användes

24 bilder på generellt välkända föremål vilket ingår i underkategorin erfarenheter där man använder något som är familjärt för användaren för att koppla till något nytt. På sista bild- och ordparet verkade användarna dock snarare bli förvirrade.

Prototypen skapade enligt vår bedömning mer nuvarande värde än nytta i framtiden då prototypen var utformad likt ett quiz med ett slutprov för en tillhörande

kurslitteratur. Det långvariga syftet var att göra användaren förberedd för läsning av kurslitteratur. När användarna sedan fick svara på de kompletterande

intervjufrågorna visade det sig att tre av användarna ansåg att möjligheten till att få ett bra arbete var motivation till varför man studerade. Detta kom även Kandiko och Mawer (2013) fram till. Det kan ses som ett steg längre fram efter förståelse över kurslitteratur i framtida nytta för användaren. För att få ett bra jobb krävs bra kompetens och kunskap vilket innebär att studenter bör skapa sig en förståelse över innehållet i sin utbildnings tillhörande kurslitteratur eller kursmålen.

Som tidigare nämndes valde användarna ibland att avstå från läsning av

kurslitteratur. Detta borde undersökas mer för att till exempel kunna jämföra om det finns bättre alternativ till traditionell kurslitteratur eller om det finns verktyg som studenten kan använda som komplement till vanliga böcker för att effektivisera alternativt motivera till läsning. Prototypen som skapades i den här studien innebar i och för sig ett sådant alternativ men denna prototyp var bara fokuserad på

kurslitteratur. Frågorna 5-6 i skattningsskalan för upplevelse tillhörde delen för relevans. Frågorna var motpoler till varandra och förväntades därför få ett högt tal på den ena och ett lågt tal på den andra. Deltagarna valde graderingen 5 eller högre på frågan “Jag upplevde att jag hade användning av övningarna i appen under

läsningen.”. En deltagare valde graderingen 7 på den nyss nämnda frågan och graderingen 1 på fråga nummer 6 (“Jag upplevde inte läsning lättare efter övningarna i appen än jag upplevt andra texter jag läst tidigare.”) Den här

testdeltagaren var även den enda som genomförde övning 3 (testet) en andra gång för att försöka få alla rätt. Vi i projektgruppen satt inte som krav att man behövde göra testet flera gånger. Utifrån vår tolkning verkar testdeltagaren ifråga ha

motiverats av övningarna. Det visar på en inre motivation att han eller hon på egen hand valde att göra om testet för att försöka förbättra sitt resultat, då det inte var ett krav att göra testet flera gånger (Holt et al., 2015).

Självförtroende

Tre deltagare svarade att självförtroende för vidare studier inte ökade medan två stycken upplevde att det gjorde det. Enligt Kellers modell är en del av

självförtroende att få uppleva att lyckas (Keller & Suzuki, 2004). I den sista

övningen i prototypen fick deltagarna testa vilka ord de kom ihåg, om testet då gick bra och de såg att de lärt sig kan det eventuellt ge ökad motivation inför framtiden. Dock tillfrågades inte deltagarna mer ingående om vad som fick dem att känna mer motivation. Att undersöka denna aspekten mer än vad som gjordes hade gett mer

25 omfattande resultat. För att kunna se förändring i motivation hade studien även behövt pågå under längre tid med flera återkommande övningar och tester.

Tillfredställelse och mentala bilder

Tanken var att primingövningarna skulle hjälpa deltagarna att komma ihåg skalorna som nämndes i texten vid frågetillfället efter läsningen av texten. I den här studien testade vi att skapa en prototyp där vi i förväg hade skapat stödbilder och ord åt användarna. Det skiljer sig från vad som tas upp i boken av Ribbing (2013) som har varit inspiration till den här studien. Baddeley, Eysenck och Anderson (2015) nämner minnestekniker som innebär att visualisera i sitt eget huvud istället för att få bilder serverat i förväg. Att istället låta användarna skapa egna mentala bilder hade möjligen givit ett annat resultat och även mer kognitiv belastning för användaren. Att lära sig något nytt är dock mentalt krävande Baddeley, Eysenck och Anderson (2015) så frågan är var gränsen går för hur mycket man kan hjälpa en student kontra hur mycket studenten måste göra själv för att det inte ska påverka inlärning negativt. Enligt skattningsformuläret och intervjuerna verkade vissa deltagare i den här studien uppleva att övningarna hjälpte till. Samtidigt verkade det som att det inte var tydligt att övningarna tillhörde eller skulle tillhöra en text. En av deltagarna uttryckte oklarhet över kopplingen mellan övning och text i efterhand. Detta kan påverka huruvida övningarna kändes användbara eller ej. Det är en avvägning eftersom syftet var att testa om primingövningar kunde påverka läsning av text men det var osäkert om det var nödvändigt att presentera vilken text som övningarna tillhörde innan prototypen presenterades eller om det räckte med att tala om att prototypens övningar var övningar som skulle användas inför läsning av en text. Vi gjorde det sistnämnda. Enligt Keller är mål en del av relevans och det är viktigt att man känner att kraven som ställs stämmer överens med de mål man har (Keller & Suzuki, 2004). Att då inte vara tydlig med varför deltagaren ska göra något skulle kunna ha en negativ påverkan. I de fallen där deltagarna upplevde ökad koncentration under läsningen efter övningarna kan man tala om en inre känsla av tillfredsställelse. Detta bygger dels på att man känner att man får användning för det man lärt sig, alltså att man primat orden under övningarna och får användning för det när man läser texten (Keller & Suzuki, 2004). Ett alternativ som möjligen skulle förbättra kopplingen mellan övningarna och texten hade kunnat vara att från början visa användaren texten och visa vilken bild som hörde till vilken del eller ord i texten.

I teorikapitlet beskrev vi studietekniken SQ3R. Survey är första steget i SQ3R vilket har setts över till viss del då detta handlar om att få överblick över ett ämne eller kapitel i en bok (Baddeley, Eysenck & Anderson, 2015). I denna studie

komprimerades testerna till att bara innefatta två sidor i en bok och med syftet att bilderna som kopplades till respektive ord i övningarna skulle hjälpa studenterna att få överblick över sidorna. Kanske skulle det vara bättre och tydligare för

26 testdeltagarna om vi också förklarade SQ3R för dem. Att komprimera övningen till två sidor i en bok var ett val begränsat av tiden vilket innebär att ett utvecklat test hade behövt genomföras för att få en bättre bild av hur det skulle hanteras när det involverar en hel bok.

Studiestrategier

Tre av deltagarna angav att de väntade länge innan de förberedde sig inför en examination och det skedde oftast dagarna innan deadline. Frågan i intervjun var “Hur lång tid innan en examination brukar du förbereda dig?”. Frågan i sig kan ha ett tolkningsspektrum. Vad anser man med att förbereda sig? Räknar man med att lyssna på föreläsningar är förberedelse eller räknar man bara med egna studier som förberedelser? Människor kan även säga en sak men bete sig på ett annat sätt. Som nämnts tidigare menar Baddeley, Eysenck och Anderson (2015) att det är en fördel att sprida ut sin inlärning i korta pass under längre tid än att studera ett massivt block i ett. I den här studien fanns det i åtanke men inte så omfattande. Ett alternativ som egentligen blir samma som teknikerna i Ribbings bok (2013) är att istället för att plocka ut ord i några textstycken så gör man bildkopplingar med rubrikerna från innehållsförteckningen. Då involverar man det första S:et i SQ3R (Baddeley, Eysenck & Anderson, 2015) och försöker repetera in en översiktlig bild av innehållet i sin kurslitteratur för att sedan dyka in i kapitlen. Det ger dock bara en översiktlig bild men det är bra att börja med helheten. Ett annat alternativ skulle kunna vara att inrikta applikationen på att påminna användaren om att repetera olika delar lite i taget till deadline för att få en utspridd inlärning. Detta är enligt teorin i den här rapporten men eftersom test av prototyp och intervju med användare endast skedde en gång i den här studien kan inga slutsatser göras om detta utifrån

datainsamlingen från användarna.

Påverkan på kunskapsnivå

En faktor som kan ha påverkat resultatet på insamlade data kan vara testdeltagarnas kunskapsnivå (Goodwin 2009). I den här studien kan kunskapsnivå ha en betydelse då personer som redan har bra studiestrategier möjligen kan anse att övningarna är meningslösa som i artikeln av Livingston et al. (2015) som nämndes i kapitel 1.2 Tidigare forskning. Dock visade inte vår studie detta, kanske på grund av att

testdeltagarna i den här studien inte hade provat på den studieteknik som prototypen skapades för. En annan aspekt som kan ha påverkat angående kunskapsnivå är om användaren redan kände till ämnet som testades och då troligen hade lättare för texten. I den här studien valde tre av deltagarna graderingen 5 eller 6 för hur väl de kände igen texten. Samtidigt så hade alla inte memorerat vilka skalor texten handlade om och beskrev dem inte så omfattande. En del oklarheter tycks ligga i vilka skalor det var som efterfrågades då texten i boken tog upp beskrivande

exempel utöver namnen på skalorna. Det är möjligt att fenomenet om att människan har svårare att visualisera och memorera det som är abstrakt (Baddeley, Eysenck och

27 Anderson, 2015) bidrog till att det var lättare för deltagarna att memorera andra delar i texten än just skalorna, delar som till exempel var mer lättvisualiserade eller delar som var mer välkända som till exempel beskrivningen av grader i Celsius som en del av testdeltagarna återberättade i Frågeformulär 1.

En tanke från vår sida var om studentens val av utbildning eller huruvida

utbildningen innefattade tentor eller någon annan form av examination skulle kunna spela roll när man undersöker huruvida ett sådant här hjälpmedel är användbart. I den här studien samlades dock inte information in om deltagarnas

utbildningsinriktning.

5.2 Metodreflektion

Generellt gav inte test och intervju med användarna lika mycket som vi hade hoppats på och på grund av förseningar gjordes inte mer än ett prototyptest. Studien fokuserades smalt på kurslitteratur och inlärning genom en mobilapplikation. Eftersom tre av deltagarna i studiens intervjudel svarade att motivation till att studera var att få ett bra jobb hade det kanske varit bättre att inte smala av den här studien lika mycket till inlärning av kurslitteratur utan istället se på möjligheter i designen för en mobilapplikation att involvera kopplingar till karriär och

arbetsmöjligheter. Upplägget hade även kunnat förbättras.

Deltagare

Fem deltagare deltog i studien och var studerande eller hade nyligen studerat. Det bästa hade möjligen varit att till exempel bara ha universitetsstudenter eller försöka få tag på mer studenter och dela in dem i grupper om universitetsstudenter,

gymnasiestudenter och komvuxstuderande för att få data om det finns skillnader mellan grupperna. Detta hade dock blivit en annan typ av studie och det hade krävt ett större antal deltagare.

Testet

Bara två deltagare hade fel på första bilden, men trots det inte helt felaktiga gissningar. De två sista bilderna hade däremot alla problem med. Det var också dessa två bilder som vi redan innan hade reservationer mot. Vi funderade på att göra förtydliganden (kvot diskställ från Ikea) men valde att låta det vara och istället diskutera det efteråt.

Val av bok

Boken valdes ut innan testdeltagarna letades upp vilket innebar att vi inte kunde veta

Related documents