• No results found

FRÅGEFORMULÄR  TILL  REVISORER

In document Slopad  revisionsplikt (Page 10-34)

För att anordna mer effektiv utredning, skickades frågorna till kreditgivaren några dagar innan själva intervjun. Det gav kreditgivaren möjlighet att bekanta sig med frågorna och tänka på svaren i lugn och ro, för att kunna ge ett ännu mer uttömmande svar. Efter ett par dagar bokades en tid för personlig intervju med kreditgivaren. Tillvägagångssättet gav möjlighet att ställa följdfrågor för att kunna fördjupa oss ytterligare i ämnet.

Tanken från början var att intervjua flera kreditgivare från olika storbanker. Därefter fick vi tag på en kreditgivare som ansvarar för avdelningen för kreditgivning till små och medelstora

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

11 företag, på en av Sveriges största banker. Denne representerar därför en större grupp svenska kreditgivare till små och medelstora företag.

Istället utökades kreditgivarens åsikter kring slopad revisionsplikt med två revisorers åsikter. En revisor med många års erfarenhet i branschen, som nu har egen revisionsbyrå och arbetar med små och medelstora företag. Den andra revisorn har också många års erfarenhet i branschen, och arbetar som skatterevisor.

Revisorerna intervjuades via mail och fick frågorna som de besvarade i skriftlig form inom en vecka. De var engagerade att besvara ytterligare frågor, men då svaren ansågs vara tillräckligt tydliga fanns inget behov av följdfrågor.

När data från respondenterna samlats in, analyserades först revisorernas svar mot varandra för att sedan koppla dessa till kreditgivarens svar. Detta för att se vad de har för gemensamma eller olika tankar inom ämnet.

Den valda kreditgivarens åsikter känns aktuella och väsentliga, då denne arbetar på en av de största svenska bankerna och ansvarar för en betydande del av kreditgivningen till små och medelstora företag. Därför representerar kreditgivaren flera aktörers åsikter inom bankbranschen. Revisorerna med sin betydande erfarenhet gav oss ytterligare förklaringar på våra frågor utifrån sitt perspektiv, som utomstående experter inom området.

2.3 Metodkritik

Kvalitativ metod minskar möjligheten till generalisering, viket skulle vara möjligt vid kvantitativ metod och genomförande av enkätundersökningar. För att kunna dra fler slutsatser i vår undersökning, hade det eventuellt behövts göras fler intervjuer med personer verksamma inom branschen. Då kreditgivaren är ansvarig för en större grupp kreditgivare anser vi ändå att hans svar är tillräckliga för denna studie. Komplettering med revisorernas åsikter kring slopad revisionsplikt kan tyckas spekulerande, men de svar vi fått tyder på att valda revisorer hade en objektiv inställning till fenomenet.

På grund av tidsmässiga skäl, samt som många företag har årsbokslut och är i behov av handledning och rådgivning inom olika ekonomiska frågor, har båda revisorer och bankpersonal mycket att göra under denna period. Därför avgränsar vi oss till den angivna tidsramen samt tillgängliga resurser och utför en kvalitativ studie inom det valda området. I efterhand har vi gått igenom frågeformuläret och insett att vi missat att ställa en fråga angående eventuella fördelar med slopad revisionsplikt. Från de svar som lämnats går det att utläsa vissa åsikter kring fördelarna, men det kan finnas mer som hade kommit fram vid en konkret och tydlig fråga angående detta.

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

12

2.4 Validitet & reliabilitet

Johannessen & Tufte (2003) förklarar begreppen reliabilitet och validitet på följande sätt:

Reliabilitet handlar om hur tillförlitliga data är. Data kan testas genom att samma

undersökning upprepas eller att flera forskare, oberoende av varandra, får värdera data (interbedömarreliabilitet). (Johannessen & Tufte, 2003)

Validitet handlar om hur bra, eller relevant, data representerar det fenomen som ska

undersökas. Validitet består av begreppsvaliditet, intern validitet och yttre validitet: (Johannessen & Tufte, 2003)

Begreppsvaliditet: om data är giltiga, (valida) representationer av det fenomen som undersöks. I vilken mån finns det en samklang mellan de generella fenomenen som undersöks och de operationaliserade indikatorerna/variablerna.

Intern validitet kan fastställas bara om alla ovidkommande variabler har kontrollerats. Yttre validitet avser generalisering:

1. Från urval till population. I vilken mån urvalet är representativ för populationen. 2. I vilken mån det är relevant att överföra resultat från en undersökning till andra

områden och situationer i tid och rum.

Vi levde upp till nästan alla ovan nämnda kriterier i vår studie genom en tydlig avgränsning och samling av både primär och sekundär data inom studiens valda område. Primär data består av personliga intervjuer med kompetenta respondenter inom kreditgivning och redovisning. Personliga intervjuer kommer presenteras enligt konfidentialitetskravet, dvs. att samlad data via intervjun ska förmedlas i anonymiserad form. Samlad sekundär data består av relaterad litteratur och forskningsartiklar inom området och anses därför vara relevant för denna studie.

Användning av kvalitativ metod i denna studie gav oss möjlighet till utrymme för tolkning och tillämpning av mjuk data.

Det är svårt att generalisera data av en kvalitativ undersökning, som endast sträcker sig över 10 veckor, till hela populationen. Därför får yttre validitet vara den aspekten som skulle kunna prövas i framtida forskning inom området.

2.5 Källkritik

I studien finns det inte någon vetenskaplig artikel från det senaste året efter revisionspliktens avskaffande. Vid sökningar har vi enbart kunnat hitta artiklar om ämnet från perioden innan avskaffandet. Detta kan troligtvis bero på att det är ett nytt fenomen och dessa artiklar fortfarande är under arbetets gång och kommer publiceras offentligt inom en snar framtid. Det kan ha varit svårt för forskarna att kunna se några effekter från avskaffandet på denna korta tid.

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

13

3 Teori

I kapitlet presenteras fyra teorier som bedöms vara användbara för denna studie: marknadseffektiv teori, beslutteori, agentteori och legitimitetsteorin. Här framställs tidigare forskning inom området, redovisningens kvalitativa egenskaper, kreditvärdighetsbedömning

och kreditgivarens behov av redovisningsinformation. 3.1 Marknadseffektiv teori

Marknadseffektiv teori handlar om att alla aktörer på marknaden har tillgång till all relevant information så snart den blir tillgänglig. Således har alla fullständig information om priser, produkter och tjänster och perfekt konkurrens råder på en effektiv marknad. En effektiv marknadsföring främjar en ekonomisk tillväxt i landet. (Baker, 2000)

I verkligheten är dock inte marknader alltid perfekta och information är inte alltid tillgänglig för alla aktörer. Informationen är istället utformad utifrån vissa länders och branschers specifikationer. Detta gör det svårt för en ny aktör att förstå och bedöma marknadssituationen utan en viss erfarenhet och engagemang. (Bagelius, 2003) Teorin anses relevant för att det i studien kommer att utredas hur kreditgivarens roll ser ut på en ineffektiv marknad, där slopad revisionsplikt för små och medelstora företag är ett faktum.

3.2 Beslutsteori

Beslutsteori handlar om människornas tillvägagångssätt inom beslutstagandet bland olika möjliga alternativ. Människan anses vara rationell, ”the economic man”, det vill säga att oavsett beslutssituation, rangordnar människan alla handlingsalternativ och dess konsekvenser och väljer det alternativ som resulterar i maximal nytta. Teori grundas på att vid beslutstagande är människan informerad och är fullt medveten om konsekvenser av sitt beslut. (Bakka, Fivelsdal & Lindkvist, 1993)

En rationell beslutsfattare antas gå igenom följande steg:1 1. Fastställa problemet och klargöra målsättningen 2. Ta reda på alla handlingsalternativ

3. Ta reda på konsekvenserna för dessa alternativ 4. Jämföra konsekvenserna med målsättningen

5. Välja det alternativ som uppfyller målsättningen bäst

I studien kommer att utredas hur kreditgivning beslutas i praktiken för de företag som har rätt att välja bort sin revisor.

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

14

3.3 Agentteorin

”Agency theory is a branch of game theory that studies the design of contracts to motivate a rational agent to act on behalf of a principal when the agents interest would otherwise conflict with those of the principal. ” (Scott W.H., 2003)

Olika avtal kan utarbetas för att ge en part incitament att agera i en huvudmans intresse och att maximera avtalsparternas välfärd. Beroende på vilket eget intresse man har, kan man välja att vinkla information till sin egen fördel. Teorin antar att det finns motverkande incitament mellan ledningen och ägarna. Detta leder oftast till att de strävar efter olika redovisningssätt. (Sundgren, Nilsson & Nilsson, 2007)

I små och medelstora företag är ofta ägarna och företagsledningen samma personer och därför finns inte alltid granskningsbehov i företagsledarnas prestation. Dessutom kan revisorn väljas bort från dessa företag. Ur kreditgivarens perspektiv, som har resursutbyte med företag, är det intressant att veta hur man förebygger uppkommandet av vinstmanipulering sedan

revisionsplikten slopats. Vid frånvaro av reviderade företagsräkenskaper kan kreditgivarna utarbeta ett avtal för att öka säkerheten.

3.4 Legitimitetsteorin

Legitimitetsteorin visar olika strategier för företaget att legitimera sig i förhållande till intressenterna. Ljungdahl menar till exempel att redovisningen är ett sätt att upprätthålla företagets samhälleliga legitimitet när olika intressenter börjar ifrågasätta denna. Stora företag utsättas troligtvis för ett större samhälleligt tryck just för att de är stora. (Ljungdahl, 1999) Enligt denna teori är det viktigt att företagen bedömer alla intressentgruppers krav och tänkbara reaktioner på företagets agerande från intressenternas synvinkel. Detta för att företaget ska kunna agera på ett lämpligt sätt, eftersom det är väsentligt med intressenters fortsatta resursbidrag. Företagets legitimitet är viktigt för att intressenter har olika intressen och de gör troligtvis olika bedömningar av företagets legitimitet. (Ljungdahl, 1999)

I studie kommer utredas vilka krav kreditgivarna kan ställa på små och medelstora företag efter revisionspliktens avskaffande.

företaget



samhället socialt kontrakt

värderingar värderingar

=

företaget måste se till att det finns

överensstämmelse mellan företaget och samhällets värderingar för att inte drabbas av sanktioner från intressenterna

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

15

3.5 Tidigare forskning

Vi har bekantat oss med en del tidigare forskning där nyttan av revisionsarbete har undersökts utifrån kreditgivarens perspektiv och där forskarna är överens om att redovisningsinformation syftar till att ge intressenter underlag för ekonomiskt beslutsfattande. Företagets intressenter klassificeras efter inomstående och utomstående intressenter. Inomstående intressenter, till exempel företagsledningen, har bättre tillgång till information om företagets välmående än utomstående intressenter, till exempel kreditgivare. (Sundgren, Nilsson & Nilsson, 2007). På uppdrag av BFN, bokföringsnämnden, har Birgitta Svensson genomfört en studie om redovisningsinformationens betydelse för finansiella institutioner. Hon nämner i sin studie att små och medelstora företag alltid har mer information om sin verksamhet än kreditgivaren har. Det beror bland annat på att dessa företag inte är lika uppvaktade av media som stora företag. Således är inte kreditgivarnas bevakningsmöjligheter lika tillfredsställande för att överbrygga de små och medelstora företagens informationsövertag. (Svensson, 2003)

Årsredovisningar och kassaflödesanalys ger möjlighet till kreditgivare att bedöma företagets återbetalningsförmåga. Dock ger årsredovisningen en bild av företagets välmående bara vid bokslutstillfället och därför kan inte kreditgivaren luta sig fullständigt bara mot årsredovisningar vid beslut om kreditgivning. Av den anledningen kritiserar Birgitta Svenson användning av årsredovisningar som ett viktigt underlag vid kreditgivning. Stor vikt lägger Svensson på långvariga relationer mellan företag och kreditgivare. Dessa relationer ökar kreditgivarens förtroende. Desto högre kreditvärdighet och förtroende företaget har desto större chans att krediten kommer beviljas av kreditgivaren. Resultatet av studien visar att kreditgivare högt uppskattar budgetar, vilken följs av företagets lönebild och kassaflöde. Balans- och resultaträkningen är dock av mindre betydelse. Information som bekräftar att företaget har en kontinuerlig betalningsförmåga är väsentlig. (Svensson, 2003)

Precis som Svensson (2003) menar att kreditgivaren inte enbart kan luta sig mot årsredovisningar, har Duréndez Gómez-Guillamón (2004) studerat revisionsberättelsens betydelse. I sin studie lät han två i ämnet insatta grupper svara på en enkät om betydelsen av revisorns yttranden vid investeringar i bolag. Resultatet visar på att revisionsberättelsen har en viktig roll vid investerings- och finansieringsbeslut för både återförsäljare och kreditgivare. Informationen från bokslut spelar en betydande roll i kreditbedömningsfasen för beslut om kommersiella lån. Både banktjänstemän och analytiker försöker nämligen säkerställa riktigheten i den finansiella informationen genom att kräva revision av informationen. Därför föreslår författaren att följande frågor ställs: (Duréndez Gómez-Guillamón, 2004)

- Reagerar långivare, investerare och andra intressenter olika på ett företag om dess finansiella rapporter har en kvalificerad åsikt?

- Har formuläret från revisorsförbundet någon signifikant påverkan på bankens beslut vad gäller godkännande av lån till företaget?

- Lånar banker ut mer när ett företags redovisning har blivit kvalificerad?

Undersökningar gjorda i England visar att reviderade årsredovisningar i de flesta fall utgör ett väsentligt underlag i kreditbedömningsprocessen. Således skulle avskaffande av revisionsplikt leda till reducerade kostnader och minskad nytta i form av minskat förtroende. (Collis, 2003)

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

16 Tidigare forskning tyder på att forskarna är överens om att revisionsberättelsen har inflytande på kreditgivarnas beslut och är viktiga, speciellt när det gäller kreditgivning till nya kunder. Självklart skiljer det sig mellan olika branscher och också storleken på företaget, vilket har stor betydelse. Svensson är dock inne på att rapporteringskraven kanske inte alltid är nödvändiga, utan det viktiga är att kreditgivarna kan få den information de behöver av företagen.

Samtliga artiklar har skrivits före revisionspliktens slopande och behandlar därför bara förväntningarna över dess konsekvenser och betydelse, inte hur det faktiskt har utvecklats. Det är fortfarande ett nytt fenomen och det är svårt att bilda sig en uppfattning ännu. Eftersom revisionspliktens avskaffande kom i kraft 1 november 2010, gör det att de första årsredovisningarna som inte skulle ha granskats av revisor skulle inträda den 31 oktober 2011. Därför kan det vara tidigt att bedöma effekter av revisionspliktens avskaffande redan nu. Samtidigt måste något ha inträffat under det senaste året. Efter slopad revisionsplikt, anser kreditgivarna fortfarande att revisionsberättelsen har lika stor betydelse vid beslut om kreditgivning eller har kreditgivarna utvecklat ett nytt sätt för att undersöka om ett lån kan beviljas, det återstår att utreda.

3.6 Redovisningens kvalitativa egenskaper

Redovisningsinformation har många syften att uppfylla och därför beskriver IASB2 i sin föreställningsram fyra huvudsakliga kvalitativa kriterier. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

Första kriteriet, som är begriplighet, innebär att tydlig information ska lämnas till användarna, som förutsätts ha en viss förkunskap om bland annat affärsverksamhet och redovisning. Information får inte utelämnas endast med anledning av att den kan vara svår för vissa att förstå.(Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

Andra kriteriet, relevans, innebär att informationen bör vara relevant för olika användare och den är relevant om den underlättar värderingen av inträffade, närvarande samt framtida händelser. Information kan styrka eller justera tidigare bedömningar och den är relevant om tidigare prognoser bekräftas. Informationen om företagets ekonomiska ställning är något som aktieägare och långivare är i behov av och balansräkningen anses vara relevant. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, s. 2007)

Tredje kriteriet, tillförlitlighet, innebär att information är säker om den inte innehåller stora fel eller är bristande. Ibland är information relevant men så osäker att de finansiella rapporterna riskerar bli vilseledande om informationen skulle ingå i resultat- och balansräkningen. Detaljerade upplysningskrav ger användare goda möjligheter att bedöma tillförlitligheten i redovisningen. I situationer där det finns problematik med tillförlitligheten krävs det genomgripande upplysningar. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

Tredje kriteriet, tillförlitlighet, innebär att information är säker om den inte innehåller stora fel eller är bristande. Trots att information anses relevant kan den ibland vara osäker, vilket gör att de finansiella rapporterna riskerar att bli vilseledande om informationen skulle ingå i

2

IASB = International Accounting Standards Board, en internationell organisation som verkar för att kvalitetsutveckla internationell finansiell redovisning och fungera för en internationell konvergens av redovisningsstandarder

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

17 resultat- och balansräkningen. Detaljerade upplysningskrav ger användare goda möjligheter att bedöma tillförlitligheten i redovisningen. I situationer där det finns problematik med tillförlitligheten krävs det genomgripande upplysningar. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

Fjärde kriteriet, jämförbarhet, är viktigt för att det möjliggör för olika intressenter att få en uppfattning om företags finansiella ställning. En förutsättning är att likartade händelser redovisas likformigt, konsekvent och baseras på samma principer och metoder över tid. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

På grund av olika situationer och brist på metoder för sammanvägning dem emellan, kan det vara svårt att leva upp de kvalitativa kriterierna samtidigt. Till exempel relevant information kan påverkas av politiska överväganden samt beslutsfattarnas policy. Tillförlitlighet kan vara hög, parallellt som informationen är föråldrad eller oväsentlig. (Sundgren, Nilsson och Nilsson, 2007)

3.7 Kreditvärdighetsbedömning

Kreditvärdighetsbedömning delas på inhämtning av information, bearbetning, analys och tolkning av information samt beslut. När kreditbeslutet är fattat kan processen tyckas vara avslutad. Kreditgivaren följer kontinuerligt upp företagets kreditvärdighet så länge företaget existerar och de båda har kommersiell interaktion med varandra. Bedömningen initieras av ny kreditansökan och vid uppföljning, övervakning och kontroll av tidigare ingående kreditavtal. (Svensson 2007)

Finansieringsprocessen ser ut på följande sätt:

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

18

3.8 Kreditgivarens behov av redovisningsinformation

Allvarliga finansiella problem leder oftast till att företag försätts i konkurrs, vilket medför negativa konsekvenser för bankerna. Därför har kreditgivare behov av information om företagets ekonomiska ställning, för att kunna bedöma företagets återbetalningsförmåga. Innan krediten beviljas måste kreditgivaren få garantier om att företaget har en stabil ekonomi. I kritiska situationer uppstår det behov av införande av s.k. ”debt covenans”, vilket ger möjlighet till kreditgivaren att säga upp krediten eller ändra villkoren om det visar sig att företagets kreditvärdighet påverkas i negativ riktning. (Sundgren, Nilsson & Nilsson, 2007) Bedömning av företagets återbetalningsförmåga av amorteringar och ränta, samt krav på tillförlitlig säkerhet är bankernas största skyldighet enligt lagen. (BrL 2:13)

Bankerna kan inte genomföra granskning av företagets ekonomi med hjälp av andra kreditgivare på grund av att bankerna har tystnadsplikt, dvs. att all information som inte är offentlig är privat. (BrL 1:10)

Handledare: Cheick Wagué

Författare: Oksana Brodin och Maria Lindén

19

4. Empiri

I kapitlet presenteras den empiri som består av insamlad data via intervjuer 4.1 Insamlad data från kreditgivare

1. Vilken typ av information har du behov av vid kreditbeslut?

Den information som kreditgivaren har behov av är den om företagets verksamhet samt affärsidé och vad det är som gör företaget speciellt. Kreditgivaren behöver veta vad företaget gör och vilka förutsättningar som finns för att företaget ska kunna hålla sig på önskad nivå på marknaden.

2. Vad har revisionsberättelsen för informationsvärde och ger revisionsberättelsen den information du vill ha?

Revisionsberättelsen har enligt kreditgivaren ett väsentligt värde då den informerar om företaget sköter sig bra eller inte. Då den informerar om företaget följer lagarna och sköter sig som det ska eller inte så ger revisionsberättelsen den information som kreditgivaren är i behov av.

3. Hur stor betydelse har reviderad årsredovisningen för beslutsfattandet vid kreditgivning i små och medelstora företag?

Årsredovisningen är mycket viktig enligt kreditgivaren, då en väsentlig utgångspunkt för dem är relevanta och korrekta uppgifter. Dessa är nämligen en garanti och en historia menar kreditgivaren. Till exempel så har historien, i form av årsredovisningar, stor betydelse för bedömningen av budget till nästkommande år.

Kreditgivaren menar vidare att revisorer tryggar utgångspunkten för vidare prognoser och uppskattas som en viktig kontrollinstans.

4. Vad tillför revisionen för dig i ditt arbete?

Revisionen tillför reviderade siffror som kreditgivaren anser är nödvändiga. Får kreditgivaren inte reviderade siffror från revisorn måste bankerna själva revidera dessa, vilket kommer göra det betydligt svårare för kreditgivarna.

5. Vilka andra faktorer påverkar ditt beslut?

Här menar kreditgivaren att det absolut viktigaste är att det finns planer på återbetalningar, i form av ränta och amortering, samt en kassaflödesanalys och att företaget förväntas fortleva.

6. Håller du med att revision för små bolag borde vara frivillig?

Här har kreditgivaren två olika åsikter. Personligen kan kreditgivaren tänka sig att revisionen för små bolag borde vara frivillig precis som den är idag. Däremot håller denne inte med om detta som

In document Slopad  revisionsplikt (Page 10-34)

Related documents