• No results found

4. Resultat

4.7 Frågor

I anslutning till skuggningarna fick de skuggade pedagogerna även ge svar på de frågor vi hade angående om hur de generellt sett arbetar med läsning vid respektive förskola.

32

4.7.1 Fråga 1

När under dagen sker läsning främst?

Förskola/skuggning 1 Som läget är nu så är det under vilan som det ofta lyssnas till en bok.

Det har varit en strulig tid i och med covid-19. Vi har förr haft högläsning under vilan, men med mycket ruljans i personalen så har vi ofta valt att lyssna på böcker via en app.

Förskola/skuggning 2 För att samla ihop barnen så brukar vi högläsa lite för dem innan lunch.

Efter lunch får de oftast lyssna på en saga via iPad eller en app.

Förskola/skuggning 3 Jag brukar använda böcker främst under morgonen, för att skapa en lugn stund innan frukosten. Då brukar det vara barnens valfrihet som står i fokus gällande vilken bok vi ska läsa. Oftast läser jag för flera barn samtidigt. Läsning kan dock också ske under förmiddagen och då är det både barnens egna intresse som styr gällande val av bok, men också om det kanske finns något som barnen vill lära sig mer om.

Detta går att tillgodose om det finns lämpliga böcker på förskolan, antingen via Polyglutt eller som faktiskt (fakta-)bok.

Ibland kan jag läsa för ett barn i taget, om verksamheten möjliggör det, och då kan det handla om att få skapa lugn och ro för just detta barn i en miljö där det sker pågår andra aktiviteter och lärprocesser i

samtidigt, eller under en introduktion av nya barn.

I

bland använder jag (men mer sällan nu på grund av rådande pandemisituation) e-böcker under vilostund eller arbetsstund för att forska tillsammans med barnen gällande hur saker och ting fungerar (till exempel kanske vi tillsammans läser en fakta e-bok om något djur eller om en växt).

Förskola/skuggning 4 Jag önskar jag kunde läsa mer än jag gör. Men ibland får man dåligt samvete för att man sätter sig med några barn och har en mysig stund där man läser och lämnar resten av gruppen till en annan pedagog.

Jag försöker ta tillvara varje tillfälle jag får. Oftast blir det oplanerat, att jag tar en bok som jag tycker passar för tillfället, språk, mognad, antal barn, modersmål och sätter mig med dem som vill. Ibland väljer barnen själva bok också. Det brukar då vara efter lunchen, på

arbetsstund eller efter vilan, när det är lite lugnare. Kan också vara i

”väntan” på lunchen och i de fallen får man välja en snabbläst bok.

Jag tycker att man fått sänka nivån på läsningen, alltså att det inte går att läsa ”svåra” eller ”långa” böcker, till exempel Pettsson. Dels är språkförståelsen lägre än tidigare (många utländska barn) och dels har

33

många barn inte ro att sitta stilla en längre stund. Man blir ofta också avbruten när man sitter och läser, av olika anledningar.

Förskola/skuggning 5 Vi hade som mål att vi skulle börja läsa en kapitelbok under

vakenvilan för de större barnen, men istället blir det mycket e-böcker som vi lånat från bokbussen. Det fallerar när vi inte är full

personalstyrka och vi hela tiden måste tänka om/nytt i personalen.

Flera gånger i veckan så blev det ändrat och tillslut så blev

kapitelboken bara liggande, i stället för att läsas. Vi brukar ha en liten samling innan lunch där man som pedagog får välja vad som ska hända. Där brukar bokläsningen vara en av aktiviteterna som vi ägnar oss åt.

Förskola/skuggning 6 Vår läsning förekommer mest under morgonen, men kan också ske spontant under dagen. Det är barnen som väljer när de vill läsa.

4.7.2 Fråga 2

Vilken typ av bok föredrar ni att arbeta med, e-bok eller vanlig bok, och vilka för- och nackdelar finns med dem?

Förskola/skuggning 1 Bok via app kan vara bra om man har flerspråkiga barn i gruppen.

Jag föredrar dock vanlig bok i första hand. När man läser en “fysisk”

bok så kan barnen fråga om texten och man får direktkontakt med barnen om det är några svåra ord att bena ut. Detta kan inte göras om man bara låter en bok spelas upp via en app. Men barnen blir ju även nyfikna när man tar fram en iPad. Jag tror kanske att iPads används mer än böcker i hemmet och att en bok då kanske inte är lika spännande som “fysisk” bok.

Förskola/skuggning 2 När de ska vila så är det bok eller iPad som det lyssnas till. Annars försöker jag att läsa för barnen, men inte just under vilan. Då fungerar det bättre för barnen att bara ligga och lyssna. Annat är det när man sitter och läser tillsammans och tittar på bilder i böcker - då kommer det sig mer spontana frågor från barnen. Vanlig bok eller en bok som läses upp via en app fyller olika funktioner i arbetet med barnen. Men jag har noterat att tekniken har en viss dragningskraft hos barnen.

Förskola/skuggning 3 Jag kan föredra båda. Nackdelen med digitala böcker är att det digitala verktyget (till exempel iPad/surfplatta) ska svara bra på programmet man kör via (exempelvis Polyglutt) och att det behövs planeras mer; det ska finnas tillräckligt med batteri i verktyget (detta beror också på att vi delar på två surfplattor per avdelning

34

och då ska pedagogerna även hinna att “nudda in” barnen i

närvarosystemet). Jag föredra både böcker/e-böcker utomhus också, men ej under vinterperioden.

Fördelen med digitala böcker, via exempelvis Polyglutt, är att det kan finnas olika sagor på olika språk. Detta kan skapa en trygghet för barn med andra språk än svenska och skapar även delaktighet i förståelsen vad sagan handlar om.

Förskola/skuggning 4 Jag älskar böcker, både vanliga böcker och Polyglutt. Med Polyglutt har man ett större utbud än de böcker som redan finns på förskolan.

Med Polyglutt kan man också enkelt välja efter olika kategorier, till exempel ålder, språk eller intressen. Man kan både läsa själv eller få uppläst.

Det som jag gillar med Polyglutt är att barnen kan lyssna på sitt språk och jag kan sitta bredvid och läsa texten för mig själv. Sen kan barnet få återberätta för mig och sina kompisar och då vet jag om det stämmer det som barnet berättar.

Annat bra med Polyglutt är att du kan projicera sagan upp på en vägg, så att flera kan se samtidigt

Förskola/skuggning 5 Vi är alla olika och olika bekväma i högläsning. Vissa kan tycka att det känns bättre när man själv inte behöver läsa utan kan sitta och lyssna tillsammans med barnen, medan vissa gillar högläsningen mer och är mer bekväm i den. Samtidigt så blir man ju mer bekväm ju mer man läser i böcker för barnen. Övning ger färdighet, sägs det.

När det kommer till flerspråkiga barn kan det vara skönt för barnen att de kan få lyssna på en bok i app-form på deras eget hemspråk. Då kanske de också lyssnar med mer intensitet än de gör av en bok på svenska.

Förskola/skuggning 6 E-böcker (exempelvis Polyglutt) är ett bra komplement till vanliga böcker, då det finns fler språk att välja och när barn vill att man läsa en bok för dem, men man har inte möjligheten att läsa för dem just då.

Vid vår avdelning föredrar vi vanliga böcker, då vi anser att man får en annan känsla/kontakt med barnen vid mer traditionell läsning.

35

4.7.3 Fråga 3

Kan bokläsningen ske mot ett riktat (tema-)arbete?

Förskola/skuggning 1 Ja, visst kan man använda böcker vid ett riktat arbete. Det finns många böcker som riktar in sig på sådant som man kan vara ute efter. Ett exempel är Kompisböckerna, som riktar in sig bland annat på värdegrund. Att jobba med ett tema och en bok som anknyter till det är jättebra, men jag känner att vi har varit dåliga på det under det senaste året när vi försökt vara utomhus så mycket som möjligt, på grund av de restriktioner som vi följt.

Förskola/skuggning 2 Böcker är ett bra komplement till ett arbete riktat mot ett särskilt tema. Om man som pedagog också märker att det finns ett särskilt intresse för ett eller flera barn gällande något, så är det också enkelt att låna böcker om det ämnet via till exempel bokbussen.

Förskola/skuggning 3 Jag har kollegor på enheten jag arbetar på som har använt Kompisböckerna under arbetsstunder. Dessa böcker finns både digitalt (på Polyglutt) och som vanliga böcker på enheten.

Förskola/skuggning 4 Man kan absolut använda böcker om man jobbar med ett tema. Det är särskilt enkelt med Polyglutt, där du kan välja böcker efter ett innehåll.

Förskola/skuggning 5 Vi har jobbat med böcker i särskilda syften (alltså inte bara för att läsa dem). Vi har bland annat tillverkat en get när vi jobbade med och läste boken Petter och hans fyra getter. Det finns många böcker att ha planerade aktiviteter kring. Även här kan det fungera både med iPads och med vanliga böcker att bläddra i. Men på slutet har det varit dåligt med detta då vi haft frånvarande personal samt försökt vara utomhus mycket. Det är som svårt för en vikarie med att hoppa in i något som redan är planerat, men visst ska vi läsa mera för barnen.

Förskola/skuggning 6 Kompisböckerna är något vi har jobbat med tidigare, men inte lika mycket nu då vi har många små barn på avdelningen. Annars så är sådana böcker ett bra komplement att använda för att belysa vissa ämnen.

4.8 Sammanfattande kommentar gällande informanternas

Related documents