• No results found

Frågor om dina tidigare erfarenheter av PBL

4 RESULTAT

4.3 Enkät

4.3.1 Frågor om dina tidigare erfarenheter av PBL

I den här delen av enkäten är avsikten att ta reda på vilka tidigare erfarenheter av PBL som studenterna har med sig in i basgruppsarbetet vid kursstart. Det betyder att den endast behöver besvaras vid fösta svarstillfället. Eftersom samma enkät delades ut även inför andra svars- tillfället, har några studenter tolkat det som att frågan skulle besvaras vid båda svarstillfällena. Därmed har jag valt att redovisa båda svaren.

4.3.1.1 Är målen med PBL pedagogiken tydliga? (Beskriv)

Tolkning av mixgruppens svar

Är verkligen målen med PBL tydliga? Halva mixgruppen tycker att målen är tydliga medan andra hälften är mer tveksam. Det som är förbryllande är att även bland de som bäst beskriver målen finns en osäkerhet om man uppfattat målen rätt.

B: ”Ja (tror jag vet i all fall). Målet är att bli bättre på att lösa problem, tänka strukturerat, veta var man kan hitta nödvändig information. Lösa problem i grupp.” (Ej besvarat frågan vid andra svarstillfället).

Tolkning av tjejgruppens svar

Två av studenterna svarar tvärsäkert ”ja” utan någon vidare förklaring. Resten av gruppen är mer tveksam till om de uppfattat målen rätt och några tycker till och med att målen är luddiga och efterfrågar tydligare studieanvisningar.

O: ”Målen för pedagogiken är tydliga men inte studiehandledningen och vad man klart måste lära sig”, ”Ej förändrat”

Sammantagen tolkning

Är verkligen målen med PBL tydliga? I den här frågan skiljer sig inte gruppernas svar. Studenterna har nu kommit en bra bit i sina studier och är väl förtrogna med PBL-cirkeln (se figur 3, sid. 11). Ändå visar de en osäkerhet om de förstått syftet med det hela. Detta kan utläsas av att många svar har formulerats på följande sätt ”som oftast tydliga, ibland oklart...”, ”tydliga och tydliga...”, ”ja, nu börjar det falla på plats...”, ”Ja (tror jag vet i alla fall)...” o s v. Flera av dem menar att detta har tagit tid att förstå men att det nu börjat falla på plats och några av dem efterlyser tydligare studiehandledning.

4.3.1.2 Har ditt sätt att bearbeta och lösa problem förändrats sedan du börjat studera på Hälsouniversitetet i Linköping? (På vilket sätt?)

Tolkning av mixgruppens svar

De flesta anser att deras sätt att bearbeta och lösa problem har förändrats sedan de börjat studera på HU. De säger sig ha blivit både bättre och mer villiga att söka ny information samt utnyttjar studiehandledningen mer i dag. Två av dem är dock inte helt säkra. Den student som inte anser sig ha förändrats förklarar att han gjorde på liknande sätt redan innan.

B: ”Ja. Har ett mer strukturerat tänkande, vet var jag kan hitta informationen.” (Ej besvarat frågan vid andra svarstillfället).

F: ” Ingen aning. Men det har det säkert, jag har svårt att se mina egna förändringar över en tid”, ”Jag har svårt att göra den bedömningen av mig själv. Men det har säkert påverkat mitt sätt att lösa problem på”

Tolkning av tjejgruppens svar

Majoriteten anser att deras sätt att bearbeta och lösa problem förändrats sedan de börjat studera på HU. Denna förändring består av att man har blivit mer metodisk och bättre på att såväl söka som gallra bland informationen. En student var redan ”inne i sättet att tänka och arbeta” genom tidigare studier med PBL. En annan student sade sig ha utarbetat ett eget sätt att arbeta och slutligen finns en student som inte anser sig förändrats särskilt mycket.

N: ”Ja . Jag vet bättre var jag ska leta info, har blivit mer kritisk.” (Ej besvarat frågan vid andra svarstillfället).

Sammantagen tolkning

I den här frågan skiljer sig inte grupperna åt särskilt mycket. Majoriteten i båda grupperna anser att deras sätt att bearbeta och lösa problem har förändrats sedan de börjat studera på HU. I huvudsak handlar förändringen om att ha blivit mer strukturerad, bättre på att söka och värdera information, nyttja studiehandledningen samt utnyttja tiden. I respektive grupp finns även en student som redan tillämpat detta sätt att tänka och arbeta. Det svar som ”sticker ut” är den student som utarbetat sitt eget sätt att arbeta och det framgår egentligen inte huruvida det befinner sig i närheten av PBL eller ej.

4.3.1.3 Har din syn på grupparbeten förändrats sedan du arbetat i basgrupper vid Hälsouniversitetet?

Tolkning av mixgruppens svar

Halva mixgruppen anser att deras syn på grupparbeten har förändrats. De förklarar att de blivit mer positiva och ser gruppen mer som en resurs. Övriga gruppmedlemmar kan delas in i de som inte vet vilket, och de som inte tycker att synen på grupparbeten har förändrats särskilt mycket.

C: ” Ja. Jag har börjat att se gruppen mer som en resurs än vad jag gjorde tidigare.” (Ej besvarat enkäten vid andra svarstillfället).

H: ” Både och, var negativt inställd till en början, oroade mig för att folk skulle åka ”bananskal” på mig. Bättre än jag trodde, men fortfarande lite frustration.”

”Se tidigare enkät.” Tolkning av tjejgruppens svar

Två studenter anser att de inte förändrat sin syn på grupparbeten. De flesta menar däremot att de fått en mer positiv bild av grupparbeten, vågar ta plats, tar mer ansvar för kunskapsutbytet och lärt sig arbeta även med personer man inte gillar.

M: ” Ja, man känner mer ansvar att man vill och ska dela med sig av sin kunskap. Man vill skapa en intressant diskussion så jag själv ska få utbyte av infon.”

(Ej besvarat enkäten vid andra svarstillfället). Sammantagen tolkning

Inte heller i den här frågan skiljer sig grupperna åt särskilt mycket. Majoriteten anser att deras syn på grupparbeten har förändrats. De flesta har blivit mer välvilligt inställda till grupparbete även om inte riktigt alla är fullt lika positiva.

Related documents