• No results found

Framåtblick – möjligheter och risker

In document Verksamhetsberättelse 2017 (Page 46-50)

Den psykiska ohälsan i Blekinge märks tydligt genom att antalet besök till Barn- och

ungdomspsykiatrin är fortsatt högt och antalet unga vuxna som söker vuxenpsykiatrin är fortsatt en stor grupp.

Förhållanden under barn- och ungdomsåren har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under resten av livet. Det är därför särskilt viktigt att även fortsättningsvis säkerställa att Barn- och ungdomspsykiatrins tillgänglighet är hög med mottagningsverksamhet på tre orter i länet.

Inom psykiatrin är unga vuxna med ångest och autism den stora och växande patientgruppen. Andelen unga vuxna (18-29 år) inom vuxenpsykiatrin i Blekinge har ökat både i antal och andel under en följd av år och utgör nu drygt 30% av patienterna. Därför är det viktigt att förvaltningen

fortsätter med olika insatser för denna grupp.

Vårdtyngden inom vuxenpsykiatrins slutenvård har varit stor och beläggningen på vårdplatserna har varit högre än vad som rekommenderas. Antalet slutenvårdsplatser per 100 000 invånare ligger något under riksgenomsnittet och de befintliga vårdavdelningarna kommer därför utökas med tre platser. Den rättspsykatriska vården köps av Region Kronoberg. En genomlysning av innehållet i och kostnaderna för denna vård behöver göras inför förnyade avtal med

regionkliniken.

Den somatiska hälsan hos psykiatrins och habiliteringens patienter är ofta sämre än för befolkningen i stort. Förvaltningens behöver därför fortsätta utveckla arbetet med somatiska hälsoundersökningar för riskgrupper och utarbeta ett mer systematiskt arbetssätt med patienternas somatiska hälsa.

För att minska andelen självmord i Blekinge behövs länsövergripande/regionala mål, en regional strategi och samordning av det suicidpreventiva arbetet, verktygslåda för preventionsarbete inom

alla delar av landstingsvården och i kommunerna, enkla processbeskrivningar för hur man hittar suicidnära personer samt rutiner för kontakt med psykiatrin. Förvaltningen ska under året delta i ett arbete för att ta fram ett länsövergripande handlingsprogram för suicidprevention.

Beroendeenheten startades 2010 och består av beroendemottagningen och beroendeavdelningen. Antalet besök och patienter till beroendemottagningen ökade kraftigt mellan 2010 och 2015. Beroendemottagningen hade under 2016 intagningsbegränsning då verksamheten inte kunde ta emot fler patienter. Medel beviljades 2017 till en utökning av verksamheten och under året har enheten börjat ta emot fler patienter och patientgrupper samt startat mottagningsverksamhet i västra Blekinge. Denna satsning har varit efterlängtad och ökar nu successivt tillgängligheten till beroendevården i länet.

Svårigheterna att rekrytera personal med specialistkompetens bedöms fortsätta och det ställer utökade krav på aktivt rekryteringsarbete och förbättrade anställnings- och arbetsvillkor för flertalet av förvaltningens yrkesgrupper. Arbetsmiljöinsatser och uppföljning av

åtgärds-programmen för läkarförsörjning och psykologförsörjning behöver göras kontinuerligt. För att kunna planera vården bättre och förbättra personalens arbetsmiljö ska försök göras med produktionsplanering av mottagningsverksamhet, i första hand inom vuxenpsykiatrin. Vården kan utvecklas och förbättras genom att öka brukarmedverkan och stärka inflytandet. Förvaltningen ska under 2018 utarbeta en policy och en handlingsplan för brukar-medverkan i vården.

8 Intern kontroll

Följande kontrollområden ingick i internkontrollplanen för 2017:

1. Bisysslor: Informationshämtning, uppföljning och redovisning av bisysslor sker enligt policyns

intentioner.

2. Inköp/avtal: En granskning har gjorts av samtliga e-handelsfakturor och den visar att

förvaltningens avtalstrohet kommer upp i 84%. Varför förvaltningen inte når upp till 100% beror på att inköp har gjorts av varor som ej ingår i det upphandlade sortimentet. Detta kan till viss del bero på att den vara man efterfrågar inte finns upphandlad. dock kan förvaltningen bli

noggrannare med att välja upphandlade alternativ där valmöjligheten finns, speciellt då det gäller kontorsmaterial.

3. Sekretessfakturor: Av alla stickprov som gjorts på fakturor som kan innehålla

sekretessuppgifter så var det endast en som inte var sekretesskyddad. Personnummer framgick på fakturan men typ av prov gick inte att utläsa så därför anses bristen på sekretess inte allvarlig dock bör en påminnelse om vilka riktlinjer som gäller för denna typ av fakturor framföras till berörd enhet.

4. Representation: Förvaltningen har lite representation och av de kontrollerade fakturorna så

var det två som saknade deltagarförteckning och en som saknade syfte.

5. Uppföljning av politiskt fattade beslut: Förvaltningen följer fattade beslut. De beslut som är

fattade finns i nämndens protokoll. Beslut fattade i LS delges förvaltningen via förvaltningschefen.

6. Avvikelsehantering: Förvaltningen har tydliga rutiner kring avvikelsehantering och det finns

också avvikelsesamordnare som ser till att uppföljning sker inom rimlig tid.

7. Behandlingsplan/habiliteringsplan: Förvaltningen har ett resultat på 62,4% där målet är att

80% av patienterna ska ha en registrerad behandlingsplan/habiliteringsplan. Även om

förvaltningen som helhet har inte nått detta mål så har flera enheter har nått det. Det pågår ett intensivt arbete angående detta ute i verksamheten. Föregående år var resultatet för förvaltningen 51,5% vilket visar att arbetet går åt rätt håll.

8. Säkerställa patientöverlämningarna mellan enheterna-SBAR: Verktyget SBAR ger

struktur åt dialogen i vården. SBAR står för Situation, Bakgrund, Aktuellt tillstånd och

Rekommendation och är en form av checklista. Gemensam checklista är framtagen och används idag fullt ut vid övergånger mellan avdelningarna inom heldygnsvården.

9. Identifiera framtida behov inom olika utbildningsområden: 13 av 17 avdelningschefer har

en dokumenterad kompetensförsörjningsplan för sina verksamheter. 4 av 5 verksamhetschefer har detsamma. Diskussion kring kompetensförsörjningsplaner förs också på förvaltnings-övergripande nivå för att se vilka gemensamma utbildningsbehov som finns.

10. Tolk: Avvikelser skickas till tolkförmedling då de inte uppnår våra krav. Avdelningscheferna

ansvarar för dialog med tolkförmedlingens chef. Då upphandlade tolkar används så meddelas också upphandlingen om tolkarna inte möter uppsatta krav.

9 Stolt över

 Trots högt inflöde av ärenden och hög personalrörlighet har våra medarbetare

upprätthållit och utvecklat verksamheten under året.

 Vi har under året lyckats minska hyrläkarkostnaden.

 Trädgårdsterapi som komplement inom psykiatrisk öppenvård – den första i landet.

Verksamheten ska föreläsa om trädgårdsterapi som komplement i psykiatrisk behandling vid svensk psykiatrikongress i Stockholm mars 2018.

 Terapihunden Zingo, en uppskattad medarbetare, som är ett oerhört bra stöd i arbetet

med de svårast sjuka patienterna där det kan vara svårt att bygga en allians. Detta har gett bra kvalitet och uppmärksammats i media.

10 Väsentliga händelser under 2017

Beroendemottagningen har öppnat en filialmottagning i Karlshamn, till gagn för både verksamheten och patienterna.

In document Verksamhetsberättelse 2017 (Page 46-50)

Related documents