• No results found

framgång. Rätt hantering av risker kan tillföra värde och affärsnytta

RISK RISKBESKRIVNING MÖJLIGHETER OCH ÅTGÄRDER ANALYS

Risker relaterat till myndig-hetsbeslut och opinionsläge

Myndighetsbeslut som begränsar rörelsefrihet för individer, till exempel vid en pandemi, kan påverka Bilias möjligheter att bedriva verksam-het inom både Bilaffären och Serviceaffären.

Myndighetsbeslut som leder till förändringar i skatter, avgifter, subventioner och restriktioner på de produkter och tjänster som Bilia säljer kan påverka både efterfrågan och värderingen av bilar i lager och bilar sålda med garanterade restvärden. Skatteregler avseende miljöbilar har ändrats frekvent senaste åren för våra länder.

Bilias verksamhet kan påverkas av den allmän-na opinionen och myndighetsbeslut relaterat till framför allt frågeställningar om bilens roll i sam-hället relativt till klimat- och miljöfrågor.

Restriktioner som införs för att minska risk för smittspridning vid pandemier kan vara av olika art, och kan delvis hanteras genom att anpassa verksamheten som bedrivs.

Nya regler och förändringar i opinionsläge kan innebära en förbättrad eller en försämrad efterfrågan på Bilias produkter och tjänster.

Skatteregler avseende miljöbilar leder till ökad efterfrågan på de bilar som uppföljer uppställda krav.

Anpassning av verksamheten till förändringar i lagar och regler sker kontinuerligt genom be-vakning av förändringar i tillämpliga regelverk och analyser av möjliga åtgärder. Anpassning av produkter och tjänster görs löpande utifrån förändringar i opinionsläge.

Sannolikhet

Påverkan

Förändring

Risker rela-terat till nya aktörer, nya försäljnings-kanaler och nya affärsmodeller

Nya aktörer, främst för fossilfria bilar, är intres-serade att etablera verksamhet i våra länder.

Bilia bedriver idag försäljning av bilar och ser-vice från anläggningar men har även digitala försäljningskanaler för begagnade bilar och tillbehör. Det pågår förändrings initiativ avse-ende digitala affärskanaler och affärsmodell vid försäljning av nya bilar. Om samtliga tillverkare/

generalagenter som Bilia samarbetar med skulle övergå, helt eller delvis, till nya affärsmo-deller eller egna försäljningskanaler skulle det kunna påverka Bilias verksamhet negativt.

Bilia följer utvecklingen av nya aktörer i våra verksamhetsländer och utvärderar kontinuerligt framtida möjliga samarbetspartner.

Bilia följer utvecklingen av nya affärsmodel-ler och nya försäljningskanaaffärsmodel-ler och kommer framöver att anpassa verksamheten i den mån det bedöms nödvändigt. Nya affärsmodeller kan bidra positivt till Bilias finansiella ställning avseende risk och kapitalbindning. Bilia arbetar ständigt med att stärka och utveckla sin kundrelation i syfte att vidmakthålla en stark position på marknaden.

Sannolikhet

Bilia är beroende av att koncernens affärspart-ners utvecklar konkurrenskraftiga produkter i linje med den teknologiska utvecklingen.

Ett exempel är utveckling av bilmodeller för att uppfylla FN:s 17 globala miljömål 2030.

Nuvarande skattesystem för miljöbilar i framför allt Norge och Sverige ökar efterfrågan på bilmodeller som uppfyller dessa krav.

Batteridrivna bilar kan påverka Bilias Service-affär negativt då servicebehovet för fossilfria bilar tros vara lägre än för bilar som drivs av fossila bränslen.

Bilias affärspartners är väletablerade med finansiella resurser att säkerställa produkternas konkurrenskraft och teknologiska utveckling.

Bilias affärspartners erbjuder i nuläget flera alternativa fossilfria bilmodeller och bedömer sig vara väl rustade att matcha FN:s 17 globala miljömål 2030 samt nuvarande skattesystem från myndigheter. Lansering av nya fossilfria bilmodeller planeras av våra affärspartners. In-vesteringar görs i utrustning till våra verkstäder samt i utbildning för våra mekaniker. Nya tjäns-ter utvecklas för serviceaffären för de fossilfria bilarnas behov.

Sannolikhet

Påverkan

Förändring

RISK RISKBESKRIVNING MÖJLIGHETER OCH ÅTGÄRDER ANALYS

Risker relaterat till nyckel-personer och medarbetare

Det kan finnas en risk att Bilia i framtiden inte kan rekrytera eller behålla nyckelpersoner och kompetenta medarbetare i den omfatt-ning som är önskvärt. Såväl ledomfatt-ning som övrig personal bidrar med kunskap om branschen och verksamheten och deltar aktivt i utveck-lingen av egna koncept och tjänster. Personer med fordonsteknisk kompetens är en bristvara som kan påverka framtida fortsatt tillväxt inom Serviceaffären negativt.

Bilia har goda resultat i medarbetarundersök-ningen jämfört med andra bolag och fokuserar på att bibehålla och ytterligare förbättra miljön för våra nyckelpersoner och med arbetare för att vara en attraktiv arbetsgivare. Bilia arbetar aktivt tillsammans med skolor för att bidra till att göra fordonsteknikeryrket än mer attraktivt samt bidra till att säkerställa en god kvalitet på utbildningen som erbjuds.

Sannolikhet

Bilia hyr merparten av de anläggningar där verksamheten bedrivs. Som hyresgäst kan Bilia bli uppsagd när hyrestiden löper ut, vilket kan innebära en risk att Bilia förlorar strategiska affärslägen. Om föroreningar skulle konstate-ras på någon av Bilias anläggningar finns en risk för att Bilia kan bli ansvarig för att sanera anläggningen. Sådan sanering kan medföra betydande kostnader.

Att hyra anläggningar ger Bilia flexibilitet att vid behov anpassa antalet anläggningar och läget på anläggningarna för att vara fördelaktigt för verksamheten. Bilia arbetar, som en integrerad del av verksamheten, med att minimera en negativ påverkan på miljön. Merparten av anläggningarna i Sverige och Norge är certifie-rade enligt ISO 14001 och genomgår årligen granskning av externt certifieringsorgan. Bilia har rutiner och processer för att säkerställa att lagar och regler följs.

Sannolikhet

Påverkan

Förändring

Risker relaterat

till förvärv Som ett led i att förverkliga Biliakoncernens strategiska tillväxtmål sker förvärv av verk-samheter. Om förhållandena i de förvärvade verksamheterna skulle avvika från vad som är känt inför förvärvet eller om integrationen av de förvärvade verksamheterna skulle misslyckas kan det påverka Bilia koncernen negativt.

Genom förvärv kan Bilia stärka verksamheten ur ett strategiskt och finansiellt perspektiv. Nya verksamheter integreras löpande in i verksam-heten och uppföljning mot förväntat resultat sker under integrationsperioden för att tidigt upptäcka och hantera eventuella avvikelser.

Sannolikhet

Påverkan

Förändring

Risker relaterat

till IT-miljö Biliakoncernens verksamhet är beroende av en välfunger ande IT-miljö. En centraliserad och samordnad IT-miljö ger koncernen fördelar men innebär samtidigt högre känslighet för störningar exempelvis i form av driftsstopp för väsentliga verksamhetssystem. Därutöver finns en risk för externa angrepp på IT-miljön genom virus eller hackning, alternativt intrång och informationsstöld.

En centraliserad samordning av IT-miljön ger fördelar i form av lägre kostnader och samlad kompetens vilket gynnar utvecklingsarbetet inom IT-området. Åtgärder har vidtagits för att mini mera eventuella effekter av ett drifts-stopp samt av eventuella externa angrepp på IT-miljön. Bilia jobbar kontinuerligt med att uppdatera processerna för att hantera externa angrepp på IT-miljön samt analyser av befint-liga och nya risker och hot.

Sannolikhet

Bilias verksamheter regleras av ett antal lagar och förordningar. Bilias förmåga att efterleva lagar och förordningar samt leverera en hög kvalitet i alla kundrelationer är avgörande för kundernas förtroende. Brister vad gäller efter-levnad av regler och förordningar och leverans av hög kvalitet på produkter och tjänster, skulle kunna resultera i legala eller regulatoriska påföljder, finansiella förluster samt negativ påverkan på kundernas förtroende för Bilias varumärke.

För att möta lagstadgade krav och för att minska Bilias riskexponering har Bilia tagit fram ett ramverk vilket inne fattar Bilias uppförande-kod, konkurrensuppförande-kod, koncernpolicyer och styr-dokument. För vissa områden som konkurrens-rätt och integritetsskydd finns även särskilda regelefterlevnadsprogram med utbildning för koncernens medarbetare. Bilia har rutiner och processer för att säkerställa att lagar och regler följs.

Sannolikhet

Påverkan

Förändring

till verkställande direktören och vice VD utgår som del av den totala ersättningen.

Vid väsentliga förändringar i bolagets ägarstruktur som påverkar förutsättningarna eller arbetsinnehållet väsentligt har vice VD i Bilia AB samt en högre chef i ett dotter företag rätt att lämna sina tjänster och erhålla 24 månadslöner, varav avräk-ning från eventuell ny tjänst ska ske under de sista 12 månad-erna. Bilias bank-, service- och återförsäljaravtal innehar alla klausuler av innebörden att avtalet kan komma att sägas upp om bolaget överlåts till en ny ägare.

Related documents