• No results found

Materialet ledde till fem typfall med teman som går igenom alla typfallen, men också ett antal framgångsfaktorer. Dessa presenteras närmare nedan och finns även som översiktsbild, se bilaga 1.

Detta behöver ske före en VOPS

Ett tydligt syfte med VOPS:en som alla parter känner till och finner angeläget

Syftet eller anledningen till mötet behöver kommuniceras tydligt till både den äldre, närstå- ende och personal för att alla ska ges möjlighet att förbereda sig mentalt och kunskapsmässigt inför ett möte. Här kan samordnaren göra en viktig insats genom att anpassa informationen, inte minst till personen som VOPS är till för.

VOPS:en planeras in i rätt tid

Med rätt tid menas att inte vänta för länge utan att istället träffas och gå igenom situationen med personen och de olika professionerna innan den blir för komplex och leder till akuta lösningar. Det kan även handla om situationer som mynnar ut i en misstro eller konflikt om det inte uppmärksammas i tid och som tar fokus från den äldres situation och behov.

Adekvat information – till den äldre, närstående och personal

Information om anledningen till mötet, vilka personer som kommer och i stora drag hur VOPS-mötet brukar gå till. Muntlig information bör kompletteras med skriftlig information. Förutom den äldre och närstående behöver ny personal som inte varit med tidigare ges in- formation och vad som förväntas av dem på ett möte. Återigen har samordnaren en viktig roll att fylla.

Möjlighet att förbereda sig – gäller den äldre, närstående och personal – förutsätter adekvat information om vad mötet ska handla om

Den äldre och närstående ska ha möjlighet att förbereda sig och tänka igenom vad som är väsentligt och betydelsefullt för dem. Samordnaren kan uppmuntra dem till detta och det ger en signal om att deras förberedelse och delaktighet är betydelsefull.

Detta behöver ske under en VOPS

Rätt personer med rätt kompetens och mandat att besluta deltar i mötet

Rätt personer innebär att se till så att ingen person med nödvändig kompetens eller besluts- mandat saknas, men också att överväga vilka personer och kompetenser är överflödiga vid det aktuella mötet.

Etablerade och goda relationer

Det verkar som att det har betydelse om det finns goda relationer som bygger på tillit för att skapa en god atmosfär och dialog under mötet. Det är bra att medvetandegöra om det finns sådana relationer innan mötet.

33

Utbyte mellan den äldre och professionerna. Tillföra och inhämta kunskap om den äldres situation, önskemål och vardag

Kunskapsutbytet kan också innebära överföring mellan professioner genom att lyssna in de andra och på så sätt fylla kunskapsluckor om den äldres situation och skapa en hel bild. Ge- nom att vara öppen för det som kommer upp kan ny förståelse skapas.

Samtal i dialog där den äldre kan delta – förutsätter att tempo och information är anpassat och med ett begripligt språk

Här kan samtalsledaren styra och anpassa så att den äldre och närstående kan delta samtidigt som alla får komma till tals och det som är angeläget att prata om kommer upp under mötet.

Struktur under mötet - en person leder samtalet

Någon av deltagarna utses att leda samtalet om inte det finns en särskild person som har till uppgift att hålla i VOPS. Det är viktigt att den personen vill leda samtalet och känner sig bekväm i rollen och insatt i syftet med den aktuella VOPS.

Detta behöver ske efter en VOPS

Den äldre och närstående behöver veta vem de kan kontakta vid frågor och funderingar efter mötet

Innan mötet avslutas lämnas uppgifter om vem den äldre och närstående kan vända sig till efteråt om det finns frågor eller om det har dykt upp funderingar.

Uppföljning - mellan samordnare och den äldre samt mellan professioner

Det kan handla om en telefonuppföljning mellan samordnare och den äldre och närstående en tid efter mötet. Vid behov kan även uppföljning ske i grupp med de olika professionerna. Här kan det finnas olika varianter, allt efter situationen och vad det finns för möjligheter i organisationen.

Slutsats

Studien visade att både äldre, närstående och personal i huvudsak uppfattar vård och om- sorgsplanering i samverkan (VOPS) som positivt. De som deltagit i intervjuerna är överens om att den ska ske i hemmet hos den äldre. För personalen är VOPS ett arbetssätt som ger alla involverade möjlighet att få nya insikter. Det ger också möjligheter till kunskapsutbyte dem emellan för att säkerställa att den äldre får rätt vård och omhändertagande. Eftersom det är en tids- och kostnadskrävande process ska den göras med omsorg och följas upp i efter- hand. Det kan ske per telefon då samordnaren kontaktar den äldre och/eller närstående och ska vara överenskommet vid VOPS-mötet. På så sätt har den äldre möjlighet att tänka ige- nom det som har diskuterats och det finns möjlighet att ge och få återkoppling på insatta åtgärder.

34

Referenser

Blomqvist, K. (2009). Helhetssyn – att binda samman, avgränsa och leda: Rapport från en forskningscir-

kel om helhet och helhetsyn i omsorg, vård och rehabilitering av äldre. (FoU Skåne och Forsk-

ningsplattformen för Närsjukvård, Skriftserie 2009:3). Lund: FoU Skåne.

Dahlin-Ivanoff, S. (2011). Fokusgruppsdiskussioner. I Ahrne, G. & Svensson, P. (Red.),

Handbok i kvalitativa metoder (s.71-82). Malmö: Liber.

Ekdahl, A. W., Andersson, L.& Friedrichsen, M. (2010). “They do what they think is best for me.” Frail elderly patients´ preferences for participation in their care during hospitali- zation. Patient Education and Counseling, volym (80), ss 233-240.

Krueger, R.A., Casey, M.A. (2009). Focus Groups. A Practical Guide for Applied Research. (4th ed.) Los Angeles: SAGE.

Region Skåne. (2005). Rekommenderade riktlinjer. Hämtad 30 juli, 2013 från

http://www.skane.se/upload/Webbplatser/vardwebb/rekommenderade_riktlinjer.pdf Region Skåne. (2009). Överenskommelse som reglerar ansvar och samverkan inom hälso- och sjukvårds-

området mellan Region Skåne och kommunerna i Skåne. Hämtad 30 juli, 2013 från

http://www.skane.se/Public/HAB/Namnden/2010/20100209-arende9-2.pdf Region Skåne. (2012). Multisjuka äldre. Hämtad 30 juli, 2013 från

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Valkommen_till_Vardgivarwebben/Uppdrag __uppfoljning/Modell-for-verksamhetsutveckling/Multisjuka/

Rämgård, M. (2010). Närsjukvård: Samverkan mellan olika professioner i hemsjukvården (FoU Skåne, Skriftserie 2010:5). Lund: FoU Skåne.

Rämgård, M., Petersson, P. & Blomqvist, K. (2012). Att vårda i blindo - om professioners samverkan

i närsjukvården (Skriftserie Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan, 2012:3). Kristian-

stad: Kristianstad University press. SFS 1982:763. Hälso- och sjukvårdslag.

SFS 2008:962. Lag om valfrihetssystem. Hämtad 31 juli, 2013 från Sveriges Riksdag, http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-

Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-2008962-om-valfrihetssy_sfs-2008-962/ Silfverberg, G. (2006). Dialog, reflektion och yrkesetisk utveckling. I G. Silfverberg (Red.)

Nya vägar i vårdetiken (s. 125-150). Lund: Studentlitteratur.

Socialstyrelsen. (2011). Sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre: Primärvårdens och äldre-

omsorgens uppdrag och insatser. Stockholm: Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen. (2013). Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede: Vägledning,

rekommendationer och indikatorer: Stöd för styrning och ledning. Stockholm: Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen. (2013). Stimulansbidrag LOV – delrapport 2013. Hämtad 31 juli, 2013 från Soci- alstyrelsen, http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2013/2013-3-19

Stake R.E. (1995). The Art of Case Study Research. Perspectives on Practice. Sage: London.

Vårdanalys. (2013) Patientcentrering i svensk hälso- och sjukvård – en extern utvärdering. Stockholm: Les Creatives Sthlm.

Wibeck, V. (2010). Fokusgrupper: Om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod. (2:a uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Wibeck, V. (2012). Fokusgrupper. I M. Henricson (Red.), Vetenskaplig teori och metod: Från idé

35 Bilaga

1

Framgångsfaktorer för VOPS

FÖRE  VOPS  

• Ett tydligt syfte med VOPS:en som alla parter känner till och finner angeläget

• VOPS:en planeras in i rätt tid

• Adekvat information – till den äldre, närstående och personal

• Möjlighet att förbereda sig – gäller den äldre, närstående och personal – förutsätter adekvat information innan om vad mötet ska handla om

Related documents