• No results found

Den metodik som har arbetats fram för att estimera den förändrade lagerhållningskostnaden för interntillverka komponenter, är ett resultat av hur Bosch Rexroth Mellansel har valt att bestämma sina lagernivåer samt den litteratur som har studerats inom området och som presenterats i avsnitt

2 Teoretisk referensram. Metodiken presenteras nedan och illustreras även i Figur 17 och omfattar

fyra steg som ska utföras enligt presenterad ordningsföljd.

Steg 1 – Sammanställning av icke lagerhållna komponenter

För att kunna estimera den lagerhållna kostnadsförändringen, som uppstår för interntillverkade komponenter när ytterligare en motorvariant av hydraulmotortyp A erbjuds på två veckors ledtid, krävs det en kartläggning av den specifika motorns ingående interntillverkade komponenter. Dock då det enbart är komponenter som inte lagerhålls sedan tidigare som kommer att ha en inverkan på den totala lagerhållningskostnadsförändringen så är det endast dessa ingående komponenter som behöver kartläggas. Därmed utgör Steg 1 en sammanställning av den specifika motorns ingå-ende komponenter som i dagsläget inte lagerhålls.

Steg 2 – Inhämtning av historisk förbrukning

För Bosch Rexroth Mellansel är det enbart det genomsnittliga lagret för de ingående komponen-terna, som sammanställdes i Steg 1, som behöver beräknas för att kunna fastställa den förändrade lagerhållningskostnaden, utifrån ekvation (8). Detta är till följd av att både förädlingsvärdet för respektive komponent samt lagerhållningsräntan för samtliga lagerhållna komponenter redan är kända variabler. För att beräkna det genomsnittliga lagret för respektive komponent ska Bosch Rexroth Mellansel använda sig av ekvation (7) som presenterats i avsnitt 2.4 Genomsnittligt lager.

𝐺𝑒𝑛𝑜𝑚𝑠𝑛𝑖𝑡𝑡𝑙𝑖𝑔𝑡  𝑙𝑎𝑔𝑒𝑟 =𝑄

2+ 𝑅 − 𝜇7  

Batchstorleken Q är känd sedan tidigare och därmed återstår att definiera beställningspunkten R samt medelefterfrågan under ledtiden 𝜇7 för respektive komponent. För att kunna göra detta ska Bosch Rexroth Mellansel utgå från komponentens historiska förbrukning och därmed utgör Steg

2 en inhämtning av historisk förbrukning för respektive komponent som sammanställdes i Steg 1.

Steg 3 – Beräkning av beställningspunkten och medelefterfrågan under ledtiden

Efter sammanställning av historisk förbrukning för de komponenter som är av betydelse ska Bosch Rexroth Mellansel i detta steg beräkna beställningspunkten R och medelefterfrågan under ledtiden 𝜇7 för respektive komponent. Utifrån framtagen historisk förbrukning ska inledningsvis beräkning av medelefterfrågan per vecka för samtliga av de undersökta komponenterna genomföras.

Medel-efterfrågan under ledtiden för komponenten motsvarar i denna metodik komponentens medelef-terfrågan under tillverkningsledtiden för dess framställda batchstorlek Q. Denna ska beräknas med hjälp av den framräknade medelefterfrågan per vecka.

Utifrån beräknad medelefterfrågan per vecka fastställs den fördelning som en specifik komponents efterfrågan approximeras att följa. För Bosch Rexroth Mellansel innebär detta att om medelefter-frågan per vecka för den undersökta komponenten är större än 15 enheter antas en Normalfördel-ning medan om den är mindre eller lika med 15 enheter så antas en PoissonfördelNormalfördel-ning. Utifrån vilken fördelning som antas ska företaget använda sig av ekvation (3) eller (6), som presenterats i avsnitt 4.5.1 Beräkning av antal KANBAN-kort i systemet, för att beräkna beställningspunkten R. För att beräkna beställningspunkten R utifrån ekvationerna krävs det även att Bosch Rexroth Mel-lansel räknar ut vilken servicenivå som komponenten måste uppfylla utifrån den leveransprecision som är bestämd att hydraulmotorn ska erbjudas med.

Steg 4 – Estimering av förändrad lagerhållningskostnad

När samtliga ingående variabler är definierade är det möjligt för Bosch Rexroth Mellansel att be-räkna det genomsnittliga lagret för samtliga av de undersökta komponenterna. Efter att det genom-snittliga lagret har beräknats kan företaget fastställa den lagerhållningskostnad som uppstår för dessa komponenter när dem övergår till att börja lagerhållas. Genom att summera den lagerhåll-ningskostnad som tillkommer för varje enskild undersökt komponent kan Bosch Rexroth Mellan-sel estimera den totala förändrade lagerhållningskostnad, för interntillverkade komponenter, som uppstår när ytterligare en variant av hydraulmotortyp A erbjuds på två veckors ledtid.

6   Diskussion och slutsats

I följande avsnitt förs en diskussion kring studiens syfte och resultat. Vidare framförs författarnas slutsatser i form av rekommendationer till fallföretaget. Slutledningsvis förs en diskussion kring studiens begränsningar samt förslag på fortsatta studier.

Syftet med den här studien var att utveckla en metodik för hur Bosch Rexroth Mellansel kan esti-mera den förändrade lagerhållningskostnaden som uppstår för färdigbearbetade interntillverkade komponenter när ytterligare hydraulmotorer erbjuds på kortare ledtid. I avsnitt 5.2 Framtagen

me-todik presenteras det framtagna tillvägagångssättet, innefattandes fyra olika steg, som företaget

ska följa för att kunna genomföra denna estimering. Den framtagna metodiken beskrivs på ett djupgående sätt i avsnitt 5.2 Framtagen metodik med en tillhörande figur och kommer därför inte att redogöras för i det här avsnittet också.

Vid framtagning av denna metodik framgick det tydligt att det enbart är en hydraulmotors ingående interntillverkade komponenter som inte lagerhålls som kan komma att ha en inverkan på den för-ändrade lagerhållningskostnaden, när denna inkluderas i tvåveckorsprogrammet. Detta är till följd av hur man på Bosch Rexroth Mellansel har valt att beräkna sina lagernivåer, vilket har analyserats i avsnitt 4.6 Analys av det empiriska resultatet. Eftersom att företaget bestämmer sina lagernivåer för interntillverkade komponenter utifrån den totala förbrukningen av en komponent, oavsett om förbrukningen är ett resultat av en efterfrågad tvåveckorsmotor eller ej, innebär detta att företaget idag lagerhåller en större kvantitet av komponenter än vad som egentligen krävs. En följd av att företagets lagernivåer är högre än vad som krävs är ett större bundet kapital än nödvändigt. Vidare har även höga lagernivåer den effekten att det döljer problem som eventuellt kan finnas i produkt-ionsflödet. Genom att sänka lagernivån görs problemen synliga och kan därför enklare åtgärdas. För att estimera den förändrade lagerhållningskostnaden för interntillverka komponenter, när fler hydraulmotorer erbjuds på kortare ledtid, genomförs beräkningar som utgår från den historiska förbrukningen av respektive komponent. Om det endast finns ett fåtal observationer av den histo-riska förbrukningen för en specifik komponent blir det matematiskt svårt att beräkna vilken lager-nivå som komponenten bör ha och således är risken stor att denna lager-nivå blir felaktig. Som ett resultat av detta blir den estimerade förändrade lagerhållningskostnaden mindre trovärdig då även denna löper stor risk att vara felaktig.

Related documents