• No results found

Det ser ut som att förutsättningarna för matematikundervisningsspel kommer att förbättras. Intresset för IKT och en-till-en-projekt ökar och i och med det så läggs mer energi på vad datorer kan användas för i undervisningssyfte. NCM ska utveckla en webbtjänst för matematikbruk, och denna skulle kunna bli en plattform för matematikundervisningsspel. Om NCMs enkät får bra svarsfrekvens så kommer detta bringa mer ljus på de förutsättningar som datorer, och elektroniska spel, har i matematikundervisningen.

På några av landets lärarutbildningar informeras lärare om matematikundervisningsspel, vilket kan leda till att metoden prövas av utexaminerade lärare i praktiken i framtiden. Om mer frekvent användning av matematikundervisningsspel skulle ske så skulle detta bidra till kunskapen kring vilka förutsättningar skolorna har för att använda spelen. Om metoden skulle visas vara framgångsrik så finns chansen att den får större spridning, att fler lärarutbildningar informerar och undervisar om metoden, samt att existerande lärare fortbildas.

Bra matematikundervisningsspel behöver utvecklas som är anpassade till kraven som den svenska skolan ställer. Spelen behöver anpassas till de årskurser som de riktar sig mot, samt läroplanen och de lärandemål som finns. För att spelen ska få spridning behöver de antingen vara gratis, bifogas tillsammans med befintligt läromedel, eller så behöver spel först bli mer respekterat som läromedel. Spelutvecklare behöver samarbeta med pedagoger, undervisningsspelforskare, lärare och kunniga personer inom utformningen av Sveriges matematikundervisning, exempelvis Skolverket. I de fall då finansiering av spelutvecklingen inte täcks av sålda kopior eller licenser så skulle projekten kunna finansieras statligt, genom EU-projekt eller av en större organisation.

Vidare forskning skulle kunna ha NCMs enkät som utgångspunkt i sin problemformulering, i det fall att enkäten får en tillräckligt god svarsfrekvens. Matematikundervisningsspel skulle kunna utvecklas av akademien tillsammans med exempelvis pedagoger och spelutvecklare (som föreslås i stycket ovan), i enlighet med de riktlinjer som finns gällande matematikundervisningsspel, läroplanen och de lärandemål som finns inom matematikundervisningen. Kommande och nuvarande spel skulle kunna utvärderas genom att låta testskolor (antingen de som redan har ett en-till-en-projekt, eller under testperioden förse skolan med tillräcklig hårdvara) pröva

spelen. Genom denna utvärdering skulle inte bara spelen och hur de påverkar inlärningsresultatet undersökas, utan också skolpersonal och elevers inställning till att använda spelen i matematikundervisningen.

Referenser

Alega (1992) Cheops Pyramid version 1 för Microsoft Windows. Dataspel. ALEGA Skolmateriel AB.

Alm, K. (2009, 27 oktober) Tävlar om skolpris. Norra Halland.

Annas länkburkar (2010) Mattelänkar. Hämtad 2010-05-18 från ”http://www.burkar.nu/ma/ma-lankar.html”

Barendregt, W. (2010) Pedagogiska datorspel i klassrummet. Öppen föreläsning vid Vetenskapsfestivalen 2010.

Bentley, P-O. (2008) Svenska elevers matematikkunskaper i TIMSS 2007 - en

djupanalys av hur eleverna förstår centrala matematiska begrepp och tillämpar beräkningsprocedurer. Skolverket.

Bergsten, M. (2010) Muntlig kommunikation och e-postkorrespondens.

Björk, G. & Melsen, M. (2007) Elevers lärande genom utomhusmatematik. Malmö Högskola.

Carlsson, D. (2010) E-postkorrespondens.

Eriksson, C. & Senje, B. (2010) E-postkorrespondens. Fors, J. (2010) E-postkorrespondens.

grul.se (2010) Om oss. Hämtad 2010-04-13 från ”http://www.grul.se/index.php? option=com_content&view=article&id=255&Itemid=55”

Larsson, S. (2010, 19 maj) Mobiltelefoner hyllas i undervisningen. Göteborgsposten. Hämtad 2010-05-21 från ”http://www.gp.se/nyheter/halland/1.371883-mobiltelefoner-hyllas-i-undervisningen”

Hagby L. & Geeber J. G. (2009) Muntlig kommunikation och e-postkorrespondens, via Andréasson, F.

Högskolan i Skövde (2010) Serious Games - magisterprogram 60 hp (ht 10). Hämtad 2010-04-28 från ”http://www.his.se/segma”

Interaktiv skrivtavla (2010) Tavlan som rymmer världen – tips för dig som ska köpa

interaktiv skrivtavla till skolan. Hämtad 2010-05-05 från

”http://www.interaktivskrivtavla.se/guide-interaktivskrivtavla.pdf”

Immersive Learning (2010) Testament svensk version 1 för Microsoft Windows. Dataspel. Svenska Kyrkan.

Jönsson, P. (2010) E-postkorrespondens.

Juul J. (2003) The Game, the Player, the World: Looking for a Heart of Gameness. I Level Up: Digital Games Research Conference Proceedings. Editerad av Marinka Copier och Joost Raessens, 30-45. Utrecht: Utrecht University. Hämtad 2010-04-28 från “http://www.jesperjuul.net/text/gameplayerworld/”

Kirlic, A. (2010) E-postkorrespondens.

Klawe, M. M. (1998) When Does The Use Of Computer Games And Other Interactive

Multimedia Software Help Students Learn Mathematics? Draft.

Kunskapsstjärnan (2010) matematik. Hämtad 2010-04-14 från ”http://www.kunskapsstjarnan.se/matematik.php”

Källgården, E. (2010) E-postkorrespondens.

Lararutbildning.nu (2010) Lärarutbildningar i Sverige. Hämtad 2010-04-05 från ”http://www.lararutbildning.nu/page/5445/harfinnslararutbildningarna.php”

Lerjéus S. & Serèn, A. (2010) IKT i undervisningen - En studie kring innehåll och

visioner utifrån ett lärarperspektiv. Högskolan i Skövde.

Lindblad, N. (2010) Muntlig kommunikation och e-postkorrespondens. Lingefjärd, T. (2010) E-postkorrespondens.

Lundström, P. (2010) E-postkorrespondens.

Natur & Kultur (2010) Mattestegen. Hämtad 2010-06-08 från ”http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/m/Mattestegen/”

NCM (2010a) Välkommen till en nationell webbplats för IKT i

matematikundervisningen!. Hämtad 2010-05-17 från ”http://ikt.ncm.gu.se/”

NCM (2010b) Enkät om datorstöd i matematikundervisningen. Hämtad 2010-05-16 från ”http://ikt.ncm.gu.se/formular/ikt/ikt-enkat-datorstod-201003.html”

Rosas, R., Nussbaum, B., Cumsille, P., Marianov, V., Correa, M., Flores, P., Grau, V., Lagos, F., López, X., López, V., Rodriguez, P., Salinas, M. (2003) Beyond Nintendo:

design and assessment of educational video games for first and second grade students. Computers & Education, 40, 71–94.

Sendighian, K., & Sendighian, A. S. (1996) Can Educational Games Help Educators

Learn About the Psychology of Learning Mathematics in Children? Presenterat vid

the 18th Annual Meeting of the International Group for the Psychology of Mathematics Education, Florida.

Sjöstrand, E. (2009) Hur gör man matematikundervisningsspel? - en litteraturstudie. Högskolan i Skövde. Ej publicerad.

Svennberg, M. R. (2010) E-postkorrespondens.

Ungdomsstyrelsen. (2006) New Game – om unga och datorspel. Hämtad 2009-11-23 från ”http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/new_game.pdf”

Bilaga 1

Hej!

Mitt namn är Erik Sjöstrand och jag är student på magisterprogrammet i serious games (digitala spel för annat bruk än enbart underhållning, t.ex. lärande) vid Högskolan i Skövde. Jag skriver nu mitt examensarbete, vilket har som syfte att besvara frågan om vilka förutsättningar den svenska grundskolan (årskurs 4-6) har för att använda digitala matematikundervisningsspel i matematikundervisningen.

Min fråga är om matematiklärarna, för årskurserna 4–6, som utbildas vid er lärarutbildning får någon utbildning i hur datorprogram, och i synnerhet datorspel, kan användas som ett pedagogiskt hjälpmedel i matematikundervisningen? Jag undrar även vilka andra eventuella pedagogiska hjälpmedel som lärarna får undervisning i att använda (t.ex. böcker).

Tack på förhand! Med vänlig hälsning Erik Sjöstrand

Related documents