• No results found

7 Intern miljö

8.2 Framtida effekter

Trots uppfattningen om att frilansande automatiskt medför makt, finns det en del aspekter som frilansandet medför som kan hämma deras maktposition. En aspekt är att frilansande kan medföra att risken för att bli utsatt för härskartekniker ökar. Något som i sig förutom att medföra ett sämre arbetsklimat (och välmående) för den frilansande kvinnan även gör att att hon måste kämpa mer för att få samma utrymme på arenan som anställda personer i allmänhet och anställda män i synnerhet. Det kan därför kan hämma hennes position på arbetsmarknaden. En större aspekt är att trots att kvinnliga frilansare verkar värdesätta flexibilitet högre än trygghet är vår uppfattning att flexibiliteten är ett kortsiktigt uttryck för makt, makten att kontrollera sin egen situation - här och nu. Men den djupare makten, att ha kontroll och kunna styra över friheten över sitt eget liv i ett längre perspektiv är, sett till trygghetsaspekten, bristande hos frilansaren. Detta bidrar till frilansande kvinnors mindre makt och därmed svagare position på arbetsmarknaden. Homosocial reproduktion bör inte påverka lika mycket vid anlitande av frilansare och kvinnor bör därför ha färre hinder för att få frilansuppdrag jämfört med fasta anställningar. Då kvinnor lättare bör kunna få frilansuppdrag än fasta anställningar kan det med kvinnors ökande frilansande skapas en segregation där organisationer i högre grad styrs och består av män. Något som i sin tur skulle kunna leda till att kvinnor i en högre grad kommer att arbeta för män och vara beroende av dem för att få både uppdrag och jobb. En skrämmande tanke som gör att kvinnors ökande frilansande kan leda till att

de försätts i en beroendeposition på arbetsmarknaden. Detta är ytterligare en aspekt av kvinnors frilansande som kan hämma deras position.

Kvinnor som frilansar lyckas genom sitt frilansande undanröja en del hinder som de annars skulle ha stött på i andra anställningsformer. Genom frilans har hon lättare för att ta sig in i organisationen än om hon inte skulle frilansa. Dock stöter hon på nya begränsningar genom frilansandet och organisationsformen blir till ett glastak i sig. Detta genom att hon inte har möjlighet till avancering inom organisationerna på samma sätt som anställda har. Möjlighetsstrukturen blir då stark. Möjligheten att ta sig till de beslutsfattande positionerna - där makten befinner sig, begränsas. I de fall kvinnor har mindre makt som ett resultat av att de inte befinner sig i de beslutsfattande toppositionerna leder det till att de även har mindre makt att påverka vilka som anställs. Något som gör att homosocial reproduktion kan ske i högre utsträckning, och män kan fortsätta att anställas i en högre grad. Detta gör att kvinnors frilansande kan upprätthålla en ond cirkel.

Det lägre inflytandet i och med den mindre makten kvinnor har i arbetslivet får som effekt att kvinnor har mindre makt i övriga delar av sitt liv. Världen är fortfarande dominerad och styrd av män, där kvinnor sitter i en beroendeposition till männen. Fördelningen av makten inom organisationer mellan könen jämnas alltså inte ut då kvinnor frilansar i en högre grad. För att få ett jämställt samhälle behövs en jämn fördelning av makten. Något som inte sker i och med fler kvinnor som frilansar.

Trots denna dystopi som målas upp finns det fördelar med kvinnors ökade frilansande. Främst är det viktigt att betona att kvinnor ser många fördelar med att frilansa och att deras arbete kan vara fullt ut självvalt. Denna tillfredsställelse gör ju att deras direkta livskvalitet förbättras och även om frilansandet som organisationsform inte påverkar samhällsstrukturen i ett lika stort perspektiv, är kanske individuell lycka det viktigaste. Och icke att förglömma att självklart kan även frilansande kvinnor ha högt uppsatta positioner som medför makt, men då mindre centralt i organisationerna. Något som gör att frilansarna kan ha svårare att påverka organisationerna.

Vi ser också att kvinnors ökade frilansande medför vissa möjligheter till ett mer jämställt arbetsliv. Med utgångspunkt i att frilansare trivs med flexibiliteten det medför, samt deras betoning på autonomi och självbestämmande, menar vi på att frilans ligger närmare att starta eget företag jämfört med att vara anställd. De organisationer som har

grundats och utvecklats med ojämställdhet som norm bör ha en kultur där diskriminering råder och genomsyrar dem i en högre grad. Ojämställdheten kan därför vara svår att göra någonting åt. Men om fler kvinnor är med i grunden, uppstarten och ledningen av allt fler företag bör fler organisationer vila på värderingar om jämställdhet, och därmed sträva efter jämställdhet i en högre grad. På detta vis kan kvinnors frilansande på sikt påverka att fler organisationer där jämställdhetsarbete och oacceptans av diskriminering råder utvecklas. Fler av samhällets byggstenar, organisationer, kan då verka för att få jämställdhet till en betydande och väsentlig utgångspunkt.

Om kvinnan i förlängningen antingen av att organisationer blir mer jämställda, men även om samhället i stort skulle bli mer jämställt, skulle kvinnor inte påverkas negativt av homosocial reproduktion i aspekten att de har sämre chanser till att bli rekryterade, samt behöva uppvisa de heterosociala beteenden i rekryteringen de tvingas till nu. Därför skulle kvinnor i framtiden även ha lättare att rekryteras på samma villkor som män, om kvinnor även sitter på högre poster med makt i rekryteringen. Därmed tillåts samma förutsättningar till att få arbete. Men för detta behöver kvinnor röra sig ifrån att endast frilansa till att sitta i toppositioner i bolag, där de även kan påverka rekryteringen. För att de ska kunna göra detta behöver de antingen starta egna bolag eller bli insläppta av männen till de redan existerande organisationerna. För att påskynda deras möjligheter att bli insläppta kan en använda sig av kvotering.

Related documents