• No results found

Tema 1: Sociala medier

7. Slutdiskussion och slutsatser

7.4 Framtida forskning

mån utforma sina kommunikationsstrategier för att vara så effektiva som möjligt. Något som resultaten i denna studie visar inte alltid är enkelt.

7.3 Kritik av studien  

Eventuella brister i denna undersökning, som kan ha påverkat utgången i resultatet skulle i detta fall kunna vara urvalet i studien. Om studien hade genomförts igen vore ett större urval att föredra. För att materialet ska kunna bli generaliserbart behöver ett större antal samhällsaktörer intervjuas. Det hade möjligtvis setts som en god idé, och ett bra komplement, att själva studera samhällsaktörernas verksamhet på deras sociala mediesidor. Detta hade stärk vårt resultat som hade kunnat fastslås som mer korrekt. Risken finns att samhällsaktören uttrycker sig på det vis de önskar eller tror att de arbetar vilket skulle kunna göra att resultatet blir missvisande. Mer om detta under Framtida forskning.

De brister, eller delar som i undersökningen hade kunnat genomföras på ett annat vis, ger i sin tur förslag till tidigare forskning inom det område som i detta arbete studerats. Det är inte alltid lätt att veta vilka variabler som påverkar ett visst utfall. Det resultat vi fått skulle kunna ha påverkats av utomstående faktorer vilket är sådant vi inte haft möjligheten att undersöka vidare. Dessa framställs i arbetet som antaganden vilka alla, efter en undersökning, skulle bidra till en mer precis bild av situationen. För idéer och förslag till vidare forskning, se avsnittet nedan. I övrigt menar vi att få problem har uppstått.

7.4 Framtida forskning  

I denna del förs en diskussion kring hur vidare forskning inom område skulle kunna se ut.

Tankar som uppstått under arbetes gång har gett oss en idé om hur ämnet skulle kunna utvecklas under vidare forskning. I arbetet med denna studie har vi fått ett intressant och relevant resultat för vårt syfte och våra frågeställningar, men även ny kunskap som väckt tankar om framtida undersökningar. En rad intressanta frågeställningar och sidospår har dykt upp som ej har varit möjliga att undersöka på grund av arbetets omfattning och tidsram. Vi anser det intressant att vidare undersöka om det resultat vi givits i denna undersökning även är korrekt i ett bredare perspektiv. En undersökning av ett större antal undersökningsobjekt är

därför av intresse. Detta skulle även göra att studiens resultat blir generaliserbart. Detta är att föredra då företag och organisationer ges möjligheten att använda slutsatserna och applicera studiens resultat på den egna verksamheten.

Resultaten i denna studie visar att det inte endast är storleken på samhällsaktören som avgör och bestämmer kommunikationsstrategier. Flera av de intervjuade aktörerna var ense om att det som förmodligen påverkar kommunikationsstrategierna framför allt är bransch. Vi finner därför även ett stort intresse i att genomföra denna undersökning med enda skillnad att urvalet påverkas av branscher i stället för endast antal anställda i en verksamhet. Vi har dock i denna studie presenterat att storleken på en samhällsaktör spelar roll men även funnit kopplingar mellan branscher och strategier. Dessa faktorer tycks båda spela in vilket gör att en studie av relationen mellan dessa två kategorier skulle vara av intresse.

För att få en annan vinkel på informationen skulle en annan typ av insamlingsmetod kunna vara spännande. Att samla in material genom fokusgrupper är en idé. På detta vis skulle vi kunna ta del av en intressant diskussion där representanter från olika verksamheter tillsammans diskuterar ämnet. Detta skulle kunna skänka ytterligare förståelse för hur och varför kommunikationsstrategierna för sociala medier ser ut som de gör. Ibland kan en annan metod föra fram andra svar på grund av ett annat tillvägagångssätt.

Vi har i vår studie valt att fokusera på den externa kommunikationen ett företag eller en organisation producerar. Att i stället studera kommunikationsstrategierna i sociala medier med fokus på Internt är ett förslag till fortsatt forskning där samma teori vi i vår studie använt skulle passa väl. En studie av detta slag hade kunnat undersöka hur olika man arbetar med sociala medier inom företagen och möjligen i en jämförelse mot kommunikationsstrategierna i andra mediekanaler som exempelvis traditionella medier.

Det finns ännu ett spår möjligt att följa. Den kvalitativa analysen vi i arbetet använt oss av skulle kunna kompletteras men en innehållsanalys av olika avsändares aktiviteter på sociala medier för att se hur strategier och praxis håller ihop. Vår misstanke är att samhällsaktören i vissa fall uttrycker sig (med hjälp av en eller flera representanter i en intervju) på det sätt de önskar eller tror att samhällsaktören arbetar vilket skulle kunna göra att resultatet blir missvisande. Genom denna kompletterande metod visas verkligheten och resultatet blir mer korrekt.

Som vi tidigare tagit upp i arbetet skulle det även vara spännande att se en jämförelse mellan hur yngre chefer, ägare och kommunikatörer arbetar med sociala medier mot hur äldre chefer, ägare och kommunikatörer arbetar. Vi misstänker att detta mycket väl skulle kunna komma att påverka resultatet i andra studier om inte åldersfaktorn tas i aktning.

7.5 Slutord  

If Facebook were a country it’d be the world’s 3rd largest. Detta citat inledde denna studie. I arbetet har vi belyst och beskrivit sociala mediers kraft och räckvidd i dagens samhälle. Trots detta finns få studier gjorda av samhällsaktörers kommunikation på sociala medier. Denna studie har därför försökt skänka kunskap och förståelse till detta område som dagligen vinner mer utrymme i våra liv. Genom denna studie har vi sökt utröna hur samhällsaktörers kommunikationsstrategier ser ut, hur de formas samt om några skillnader existerar mellan större och mindre samhällsaktörer.

Vi vill avsluta detta arbete med att konstatera att vi givits svar på alla de frågeställningar vi för flera veckor sedan formulerade. Efter genomförd studie har vi dock förstått att kommunikationsstrategier för sociala medier inte endast kan utformas med hänsyn till ett företags eller en organisations storlek. Det är många andra faktorer som påverkar valet av strategier.

Även om generella slutsatser för en större population är svåra att dra från denna kvalitativa undersökning väcker den många intressanta frågor för framtida forskning. Det kunskapsgap vi menar existerar inom området för kommunikationsstrategier på sociala medier är inte på något sätt fyllt. Men med detta arbete bidrar vi dock med en viktig pusselbit som skänker intressanta tankar och riktlinjer för samhällsaktörers fortsätta arbete med kommunikationsstrategier i sociala medier. Det är dock viktigt att komma ihåg att sociala medier är ett område som förändras snabbt. Som vi tog upp i arbetets inledande del är det inte alltid lätt “hänga med” på grund av den snabba utvecklingen inom området. De slutsatser vi kan dra av denna studie idag går därför möjligen inte att applicera på ett företag eller en organisation om några år. Slutsatserna är aktuella idag och bör därför uppmärksammas och tas till vara på just nu.

Referenslista

 

Blogg.se (2005-03-20) Vad är en blogg? [Blogg] http://info.blogg.se/2005/march/vad-ar-en-blogg.html [2015-01-03]

Bolagsverket (2102-06-11). Större och mindre företag

http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/arsredovisning/storre-1.3317 [2015-01-03]

Bryman, A. & Bell, E. (2005). Företagsekonomiska forskningsmetoder. 1. uppl.

Malmö: Liber ekonomi

DigitalTrends (2014-08-05) The History of Social Networking.

http://www.digitaltrends.com/features/the-history-of-social-networking/ [2015-01-03]

Dijk, Jan van. (2006). The network society social aspects of new media. Enskede: TPB

Driva Eget, Fransson, M-S. (2014-08-25) Så lyckas du som företagare på Youtube [Blogg]. http://www.driva-eget.se/nyheter/nataffarer/sa-lyckas-du-som-foretagare-pa-youtube [2015-01-03]

The Economist. (2006-04-20). Among the audience.

http://www.economist.com/node/6794156 [2015-01-03]

Edberg, B. (2013). Social affärsutveckling i nätverksekonomin: sociala medier, ny marknadslogik. 1. uppl. Stockholm: Liber

Ellison, B., Lampe N., Steinfield, C. (2009). Social Network Sites and Society:

Current Trends and Future Possibilities. Interactions, vol. 16, ss 6-9.

Esaiasson, P., Gilljam, M., Oscarsson, H. & Wängnerud, L. (red.) (2012).

Metodpraktikan: konsten att studera samhälle, individ och marknad. 4., [rev.] uppl.

Stockholm: Norstedts juridik

Facebookskolan, Rydefalk, R. (2013-09-18) Ny statistik - virala inlägg på Facebook [Blogg] http://www.facebookskolan.se/foretag/ [2015-01-03]

Falkheimer, J., Heide, M. (2011). Strategisk kommunikation: forskning och praktik. 1.

uppl. Lund: Studentlitteratur.

Falkheimer, J. & Heide, M. (2007). Strategisk kommunikation: en bok om organisationers relationer. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

Financial Time Lexicon (2014). Definition of social tag.

http://lexicon.ft.com/Term?term=social-tag [2015-01-04]

Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. (2002).

Stockholm: Vetenskapsrådet. Tillgänglig på Internet:

http://www.cm.se/webbshop_vr/pdfer/etikreglerhs.pdf

The Frank Family (2013-02-08) Vad är en “startup” och varför ska du bry dig?

http://thefrankfamily.se/veckans-startup-famlog/ [2015-01-03]

Hallahan, K., Holtzhausen, D., van Ruler, B., Verčic, D. & Sriramesh, K. (2007) Defining Strategic Communication. International Journal of Strategic

Communication, vol, Issue 1

Harper, R.A. (2010). The Social Media Revolution: Exploring the Impact on Journalism and News Media Organizations. Student Pulse, vol 2, no 3

Hawes, D.K. (1993). Marketing tourism destinations: a strategic approach. Journal of travel research, vol. 31, ss 74-75.

Hendricks, J.A, Noor Al-Deen, H.S. (2012). Social media: usage and impact. Lanham, MD: Lexington.

Jakobsson, P. (1998). Internet som strategiskt kommunikationsverktyg; 2:a uppl. Lund:

Studentlitteratur

Kane, G.C, Fichman, R.G., Gallaugher, J. & Glaser, J.(2009) Community relations 2.0, Harvard Business Review, vol. 87, ss 45-50.

Kaplan, A.M. & Haenlein, M. (2010) Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media. Indiana University, USA. Business Horizons, vol. 53, ss 59-68.

Kelly, K. (1999). Den nya ekonomin: 10 strategier för en uppkopplad värld.

Stockholm: Timbro

Kietzmann, J.H., Hermkens, K., McCarthy. I.P & Silvestre, B.S. (2011) Social media?

Get serious! Understanding the functional building blocks of social media. Simon Fraser University, Kanada. Business Horizons, vol. 54, ss 241-251

Kreafonbloggen. (2014-04-18) Instagram för nybörjare – guide och lathund [Blogg].

http://www.kreafonbloggen.se/2014/04/18/instagram-for-nyborjare-guide-och-lathund/ [2015-01-03]

Kvale, S. & Brinkmann, S. (2009). Den kvalitativa forskningsintervjun. 2. uppl. Lund:

Studentlitteratur

Leczycki, A. (2012). Första hjälpen för sociala medier: så vårdar du ditt varumärke på webben. Stockholm: Publik

Lukasik, S.J. (2011). Why the Arpanet Was Built. IEEE Annals of the History of Computing, vol. 33, no. 3, ss 4-20.

Matthews, L. (2010) Social Media and the Evolution of Corporate Communications.

Elon University, USA. The Elon Journal of Undergraduate Research in Communications, vol. 1, No. 1.

Mediaanalys, Eriksson, P. (2013-11-08) Pinterest som marknadsföringskanal för företag [Blogg]. http://www.mediaanalys.se/blogg/2013/11/pinterest-som-marknadsforingskanal/ [2015-01-03]

Mortleman, J. (2011). Social media strategies, Computer Fraud & Security, vol. 2011, no. 5, ss. 8-11.

National Encyklopedin. (2014) Applikation.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/applikation [2015-01-04]

Norling, E. (2007). Uppsatser om användardefinierad taggning. Bibliotek 2.0 [Blogg].

23 september. http://www.bibliotek20.se/ [2010-06-17]

Ohsohightech. (2009-01-13) Vad är Twitter och hur använder man det? [Blogg]

http://ohsohightech.se/vad-ar-twitter/ [2015-01-03]

O’Reilly (2015-30-09) What Is Web 2.0, Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software. Tillgänglig:

http://www.oreilly.com/pub/a/web2/archive/what-is-web-20.html [2015-01-03]

Qualman, E. (2012). Socialnomics: How Social Media Transforms the Way We Live and Do Business. 2 uppl. Hoboken, NJ: Wiley

Social Media Examiner (2010-07-21). 7 Steps For a Successful Social Media Strategy.

http://www.socialmediaexaminer.com/7-steps-for-a-successful-social-media-strategy/

[2015-01-03].

Social Media Examiner, Stelzner, M, A. (2014)

SocialMediaMarketingIndustryReport2014. How Marketers Are Using Social Media to Grow Their Businesses. California: Social Media Examiner.

http://www.socialmediaexaminer.com/SocialMediaMarketingIndustryReport2014.pdf

Thorstenson, G. (2006). Människor påverkar människor: om vänner och word-of-mouth i PR och kommunikation. Stockholm: Springtime

Tjora, A. (2012). Från nyfikenhet till systematisk kunskap: kvalitativ forskning i praktiken. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

Treem, J.W. & Leonardi, P.M. (2012) Social Media Use in OrganizatioExploring the Affordances of Visibility, Editability, Persistence, and Association. Communication Yearbook, vol. 36, ss 143-189.

Trygghetsstiftelsen (2013). LinkedIn, ett bra hjälpmedel. Tillgänglig:

https://www.tsn.se/om-ossst-d-till-enskildas-hittar-du-jobbet/linkedin-ett-bra-hj-lpmedel [2015-01-03]

The University of North Carolina at Pembroke, Curtis, A. (2013) The Brief History of Social Media, Where people interact freely, sharing and discussing information about their lives.

http://www2.uncp.edu/home/acurtis/NewMedia/SocialMedia/SocialMediaHistory.htm l [2015-01-03]

Vernuccio, M. (2014). Communicating Corporate Brands Through Social Media, An Exploratory Study. Sapienza University of Rome, Italien.International Journal of Business Communication 2014, vol. 51 no. 3, ss 211–233

Yan, J. (2011) Social media in branding: Fulfilling a need. Journal of Brand Management, vol. 18, ss 688–696.

Zerfass, A & Macnamara, J. (2012). Social Media Communication in Organizations:

The Challenges of Balancing Openness, Strategy, and Management. International Journal of Strategic Communication, vol. 6, no. 4, ss 287-308.

.SE/Stiftelsen för Internetinfrastruktur. (2013). Svenskarna och Internet 2013 http://www.soi2013.se/10-sverige-i-varlden/ [2015-01-03]

 

 

Bilagor

Bilaga 1, Intervjuguide

Intervjuguide

Bianca Fagerström & Lovisa Sekund

Närvaro i sociala medier. En studie av kommunikationsstrategier.

Faktafrågor:

Berätta lite om ert företag. (Hur många anställda?)

Berätta om din roll på företaget.

Med sociala medier menar vi webbplatser och appar där människor, utöver sidans skapare, kan kommunicera. Ni är aktiva på -- och --, stämmer det? Är ni aktiva på några fler sociala medier?

När startade er aktivitet på respektive konto?

Hur många på̊ arbetsplatsen arbetar med de sociala mediekanalerna?

Beteendefrågor:

Hur ser arbetet med sociala medier ut på ert företag?

Har ni bestämt vilka ämnen ni talar om och ska ha åsikter kring?

Attitydfrågor:

Hur viktigt anser ni sociala medier är för företaget?

Varför använder ni er av social medier? Har det något syfte?

Vad upplever ni att ni får ut av att finnas på sociala medier?

Hur tänker ni kring val av sociala medier?

Hur tänker ni kring interaktivitet? Är det något ni anser viktigt?

Har er närvaro i de sociala medierna påverkat er verksamhet på något sätt?

Vad fungerat bra/mindre bra? Finns det något ni i fortsättningen kommer göra annorlunda?

Tror du att det existerar en skillnad i varför större och mindre företag/organisationer engagerar sig i sociala medier? Har de olika syften?

     

Bilaga 2, Samtyckesblankett

Samtyckesblankett

Härmed samtycker jag till att medverka i denna intervju som kommer att vara en del av en C-uppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala Universitet. Jag är informerad om studiens syfte. Jag har informerats om att mitt deltagande i studien är frivilligt och att jag kan avbryta intervjun när som helst utan påföljder. Jag är informerad om att intervjun spelas in och att det som framkommer under intervjun endast kommer att användas till denna C-uppsats. Jag är medveten om att den slutgiltiga uppsatsen kommer att vara offentlig.

Ort och datum

__________________________________________________________________

Respondent

_________________________________________________________________

Studenter

__________________________________________________________________  

 

 

Related documents